Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 18:45

Jinak na Hradčanské zc OR máme, přesto tam signalizace zůstala... Možná je to můj subjektivní pohled, ale za sebe mám rád takové místo pro přecházení, kde mi postačuje soustředit se na jedinou věc, a to na nejdůležitější. Na chodce. Ocelářská, Lotyšská, ... Pokud jsem nucen sledovat navíc ještě rychlost a čočky, je to pro mne přítěž a logicky se hůře soustředím na to podstatné. Proto si myslím, že na Hradčanské by bylo nejlepší zrušit signalizaci i OR. Důležitější je koukat před sebe a jet podle situace.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 18:38

Padlo tu pár zajímavých návrhů k Hradčanské. Podle mého názoru by výběr volna pro TRAM měl být závislý spíše na faktickém příjezdu TRAM do zastávky s uvažováním obvyklé délky zastávkového pobytu, než na tom, kolik je hodin (0. - 15. s). Úvaha, že všechny, nebo většina tramvají si na Hradčanské rovná čas a bude tedy odjíždět na začátku nějaké minuty, není úplně odpovídající. Takový přístup ani není vhodný. Jedná se úzké místo se střídacím bodem, SSZ a dlouhými pobyty. Jakékoli rovnání času zde přináší ještě větší riziko kumulování vlaků.

Samozřejmě ideální řešení je ve vyspělé aktivní detekci. V tomto případě by bylo vhodné, aby byl začátek volna ze zastávek vyvoláván až signálem před zavřením dveří. A pokud již volno probíhá (výběrem od jiné TRAM), prodlužovat se může jen v případě, že nedochází ke střídání, nebo že vlak není předjetý - nebude rovnat čas. Tyto vyspělé možnosti však zatím nemáme. A nepochybuji o tom, že i s nimi se ukáže spousta problémů, které bude třeba řešit.

Zároveň si musíme uvědomit obecně platné, že tramvaje je třeba (alespoň vzdáleně) přihlašovat cca 20 - 40 sekund před potřebou na průjezd. To je doba, kterou potřebuje řízení křižovatky na vhodnou reakci. Když skončí tramvajové volno, další může padnout nejdříve za 17 sekund (Hradčanská), ale také třeba až za cca 40 sekund (Vinice přímo).

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 08.2.2013 15:24

Láďa píše:Poslední dobou mi přijde hrozně krátké volno na SSZ Lidická x Zborovská. Minimálně směr PN nepustí 2 soupravy, ale cca půlku první... A pokud je vlak v zastávce, volno na něj nečeká.
Směr z mostu padá krásně do jízdy, většinou chvíli drží a ještě je ve všední den druhé volno. Směr na most je hrůza, ale nevím proč.
A vůbec: Zborovskou DC nemám vůbec rád. Vždycky přemýšlím, jestli mám stanicovat jako druhý nebo ne. Většinou to nedělám a čekám až první tramvaj zmizí. Podle mě je to jedna z nejhnusnějších zastávek: stanicovat jako druhý je nepřehledné, motají se tam blbě auta (+ blbě zaparkovaná auta) a ještě ten semafor. #-o
Nebylo by lepší tu zastávku Zborovská DC zkrátit do zadní poloviny na jednu soupravu :?: Nebylo by to nakonec přehlednější a plynulejší :?:
(Na to, že by tam neměla být ta auta, raději vůbec nemyslím. To v Praze nejde.)

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 08.2.2013 14:19

Ráno opět rozhozená SSZ na IPP (horní pustilo, spodní před čumákem hodilo stůj).

Poslední dobou mi přijde hrozně krátké volno na SSZ Lidická x Zborovská. Minimálně směr PN nepustí 2 soupravy, ale cca půlku první... A pokud je vlak v zastávce, volno na něj nečeká.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 08.2.2013 12:58

Zrovna tady je cyklus křižovatky krásně čitelný ve dne i v noci a je vidět kdo a jak ho narušuje preferenčními nároky. Ve dne zelená+levá zelená od Podkovy -> obě zelené po Českomoravské -> zelená+levá zelená od Sazky -> zelená Freyova. Takže s tramvají krásně vidíš, kam ses vetřel. A jestli tě to tam nechá vykysnout, tak jsi se trefil na konec "mojí" druhé fáze. Když vidím chybu jenom z jedné strany, hlásím konkrétní domněnku - pokud je to jen od Sazky, tak bych hlásil nefunkční přihlašovák od Sazky. ;-)

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 08.2.2013 10:02

Bobik: a když už se to v těch 10% někde opraví, tak se to zase posejří někde jinde. Teď je výborná antipreference u Harfy. Přijedu z centra, vysypu lidi chci zavřit dveře, ale akorát mi padne stůj a nechá mě to i 90 sekund vykysnout po tom, co to pustí úplně všechny směry. Můžeme už jen vzpomínat, jak to na nás krásně čekalo v tomhle směru. Boj začíná na novo. Zase se budeme snažit přesvědčit zodpovědné složky, že s tou SSZ není něco v pořádku, pak se to třeba podaří vyladit a zase se to potento někde jinde...Větrné mlýny milý Don Quijote.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.2.2013 6:43

gabuliatko píše:Nicméně protažení M-A výrazně klesne frekvence cestujících a bude klid.
Nebude klid. Akorát bude míň lidí. To blbý SSZ tam zůstane.... @3656

Ostaně
Veškerý SSZ jsem už nějak přestal řešit. Nemá to cenu.
Když zavolám na disp, v 90% případů se nestane nic, v 10% se to někdy, nějak, možná, časem vyřeší.
Když to napíšu sem, v 90% případů se nestane nic, v 10% se to někdy, nějak, možná, časem vyřeší.
Když neudělám absolutně nic, v 90% případů se nestane nic, v 10% se to někdy, nějak, možná, časem vyřeší.
Tak proč se vzrušovat.

Rozhodně nic proti lidem tady co se snaží, nebo proti dispečinku. Jen konstatuji prostý fakt, že i přes veškerou snahu s tím většinou prostě nic udělat nedokážou.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 08.2.2013 0:02

Petrpes píše:A jako bonus otočení přednosti, třeba zrovna na Štrossu bych nechal vedlejší pro 17, 24 a IAD :]
Ale v tomhle městě, kde se na TRAM sere...
Vedlejší pro IAD? V Praze? #-o Dej si hadr na čelo. :D
Já se divím, že BolzanovaxOpletalova ještě není změněna.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 07.2.2013 23:32

Toto tvrdím už delší dobu pro SSZ v nástupních, či ta zpropadená Hradčanská.
Proč nemůže být volno 00-15 sec... jak píše Brejšín.
Chápu že na Spojovací je to toho zapletená celá křižovatka, ale ta pitomá Hradčanská???
Samozřejmě, že když nic nejede, ať mají důchodci na volno, ale když je tram v zastávce, ať to dá 00-15 a 30-45... pro případnej druhej vlak.

I když nejl. řešení je autogen!!!
Štross to samé a spousta dalších také tak.
A jako bonus otočení přednosti, třeba zrovna na Štrossu bych nechal vedlejší pro 17, 24 a IAD :]
Ale v tomhle městě, kde se na TRAM sere...

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 07.2.2013 23:07

Brejšín píše:Opravdu by nešlo na Hradčanské zakázat chodecké volno v 55-10 vteřinu? Kord teď, kdy se vybírá i 30 vteřin chodeckého volna, byť od 10 vteřiny je tramvaj v zastávce připravena odjet???????
Myslím, že i 10 vteřin chodci 15 vteřin tramvaje napevno (59-14 tramvaje, 17-27 chodci, 29-44 tramvaje, 47-57 chodci) by bylo snesitelnější než tuta kokotina.
Na Hradčnské je dle mých pozorování chodcům úplně šumák co svítí na semaforu. Obzvlášť když se tam střídáá a někteří se místo odjezdu na zelenou vybavují.
Na druhou stranu nevidím jediný důvod, když široko daleko žádná tramvaj, proč by měli mít chodci červenou. Nechápu proč neumíme spolehlivě detekovat tramvaj.
Osobně bych SSZ odvezl a dal tam OR.
Nicméně protažení M-A výrazně klesne frekvence cestujících a bude klid.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 07.2.2013 21:29

Opravdu by nešlo na Hradčanské zakázat chodecké volno v 55-10 vteřinu? Kord teď, kdy se vybírá i 30 vteřin chodeckého volna, byť od 10 vteřiny je tramvaj v zastávce připravena odjet???????
Myslím, že i 10 vteřin chodci 15 vteřin tramvaje napevno (59-14 tramvaje, 17-27 chodci, 29-44 tramvaje, 47-57 chodci) by bylo snesitelnější než tuta kokotina.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 05.2.2013 17:37

Bobik píše:
gabuliatko píše:Jak Barrandov tak Ďáblice tak byly řešeny a pro nekázeň a hustý provoz IAD se přednost otočila/dodaly světla. Takže legislativně možná ano ale reálně obtížně.
No právě :!: Takže "protože nám to tak vyhovuje", budem ohýbat legislativu :?: No to snad ne.
Tak to asi nikdo nemyslel. Ono je úplně fuk, jestli na značce bude tramvaj, kříž nebo Mikimaus, důležité je, aby řidič pochopil, že má dát předonst tramvaji. A to bohužel (a to to taky z důvodu, že kříž bývá na vlečce, kde se 20 let nehlo kolo) kříž bez dodatku nezajistí. Zajímavé je, že tam ta trať stojí zhruba 20 let a teď se řeší, jaká značka se na styku tramvaj silnice vyvěsí jen proto, že se do okolních ulic nastěhovali obyvatelé kteří asi nikdy nevidělí tramvaj (podle mne taky rozum).

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 05.2.2013 17:12

gabuliatko píše:Jak Barrandov tak Ďáblice tak byly řešeny a pro nekázeň a hustý provoz IAD se přednost otočila/dodaly světla. Takže legislativně možná ano ale reálně obtížně.
No právě :!: Takže "protože nám to tak vyhovuje", budem ohýbat legislativu :?: No to snad ne.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.2.2013 12:50

gabuliatko píše:
MM-Mikulovsky píše:Mám dotaz: Je legislativně možné instalovat na místě se špatnými rozhledovými podmínkami pro IAD před přejezdem samostatné TT místo DZ P5 "Dej přednost v jízdě tramvaji!" přísnější verzi "Stůj, dej přednost v jízdě tramvaji!" - odvozenou od DZ P6 ?
Co by případně takové kombinaci mohlo bránit, když je používaná i kombinace P6 "Stůj, dej přednost v jízdě!" s A32..
Jak Barrandov tak Ďáblice tak byly řešeny a pro nekázeň a hustý provoz IAD se přednost otočila/dodaly světla. Takže legislativně možná ano ale reálně obtížně.
Děkuji za info - já to původní DZ na dvou uvedených místech nepamatuji. Ovšem na přejezdu ul. Nad Trojou přes TT, těsně pod jejím prudkým klesáním/stoupáním, je provoz slabý, i když díky postupující výstavbě pravděpodobně poroste. Proto by bylo v případě potřeby možné vynutit si respektování DZ před přejezdem TT instalací zpomalovacích prahů na obou příjezdových ramenech křižovatky ležící těsně před tím přejezdem TT.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 05.2.2013 12:00

MM-Mikulovsky píše:Mám dotaz: Je legislativně možné instalovat na místě se špatnými rozhledovými podmínkami pro IAD před přejezdem samostatné TT místo DZ P5 "Dej přednost v jízdě tramvaji!" přísnější verzi "Stůj, dej přednost v jízdě tramvaji!" - odvozenou od DZ P6 ?
Co by případně takové kombinaci mohlo bránit, když je používaná i kombinace P6 "Stůj, dej přednost v jízdě!" s A32..
Jak Barrandov tak Ďáblice tak byly řešeny a pro nekázeň a hustý provoz IAD se přednost otočila/dodaly světla. Takže legislativně možná ano ale reálně obtížně.

Odpovědět