Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
milbi
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od milbi » 14.9.2014 19:48

V Německu je většinou platný systém "koupíš a hned platí", takže kupovat si do zásoby nelze (a je za trest spěchat na příměstský vlak, když vám automat plive vaše drobné - naštěstí se dá většinou rychleji zaplatit kartou). To platí jak pro jednotlivé, tak i "časové" jízdenky a vyzkoušeno v Hannoveru, Frankfurtu.
Třeba v takovém Milanu, pokud jsem to správně pochopil, si jízdenku musíte označit v každém prostředku i při přestupu nebo i delší platnosti jízdenky (stejně jako byste se měli z vozu při vystupování "odhlásit"), ale koupit do zásoby se také nedala.
V Madridu a Barceloně je naopak většinou systém alá PID.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 14.9.2014 19:14

Já se taky chytil do pasti-při svých prvních šotocestách jsem dle vzoru automatu v 11 LBC-JBC (což byl tak nějak první provoz, kde jsem si musel v životě kupoval lístek-v Praze jsem měl vždy lítačku a jinde jsem nebyl), který vydává již označené lupeny, jsem si v Brně koupil 24-hodinovou a nějak mi na ní nepřišel patrný proužek pro označení. Zato bylo na lístku napsáno, že byl vydán automatem č.XX v XX:XX hod, X.Y.Z. Vyšel jsem z toho, že je vystaráno, dokonce se mi ruka zastavila při manévru jízdenku označit-všiml jsem si toho údaje z automatu, no a vystaráno bylo nakonec bez debaty 700 CZK na dřevo :zadnice To jsem dodneška nezkousl a ještě teď při vzpomínce zuřím, nenechal si to vysvětlit :evil:
A ještě jedna kulišárna je rozdíl mezi 1-denní jízdenkou a 24-hodinovou jízdenkou. Rozdíl je patrný, ale nemusí na to přijít každý hned na první pokus. Tady však nehrozí nějaký extra přehmat, spíš zbytečný výdaj.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.9.2014 18:20

Jakub píše:
Fořtík píše: A nemusíme daleko od Prahy - Pardubicích ti automat na jízdenky vydá již "označený" lístek. Takže koupit si večer lístek v automatu s tím, že ho ráno budeš potřebovat jaksi nejde.
Tady nemůžu úplně souhlasit. Pokud vím, tak pouze 24 hodinová jízdenka z automatu vypadne už označená, všechny ty jednorázové jízdenky se dají normálně použít i jindy.
už jsem nějaký čas zase nenavštívil Plzeň, ale myslím, že uvedená odlišnost jednorázové a 24hodinové jízdenky z automatu je určitě tam (nevyvracím, že je i v Pardubicích).

Poznamenávám, že v HK automat 24hodinovou jízdenku neprodává - dostupná je u řidiče a to výše uvedeným vytištěním (a snad pak jedině ještě v info centrech DP- jež jsou snad 3).

Jakub
Uživatel
Bydliště: Jedno z posledních nádraží, kde jsou komplet mechanická návěstidla.

Příspěvek od Jakub » 14.9.2014 12:33

Fořtík píše: A nemusíme daleko od Prahy - Pardubicích ti automat na jízdenky vydá již "označený" lístek. Takže koupit si večer lístek v automatu s tím, že ho ráno budeš potřebovat jaksi nejde.
Tady nemůžu úplně souhlasit. Pokud vím, tak pouze 24 hodinová jízdenka z automatu vypadne už označená, všechny ty jednorázové jízdenky se dají normálně použít i jindy.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 14.9.2014 10:13

9001 píše:
ElWapp píše: Všude je styl stejný... Koupit lístek v automatu a označit...
Všude rozhodně ne. (-X A nemusíme daleko od Prahy - Pardubicích ti automat na jízdenky vydá již "označený" lístek. Takže koupit si večer lístek v automatu s tím, že ho ráno budeš potřebovat jaksi nejde. Na druhou stranu si tam můžeš v každým autobusu (trolejbusu) koupit lístek u řidiče bez přirážky - nevozí s sebou milion lístků v brašně, ale ten, který chceš ti vytiskne. Přirovnal bych to ke kasám v busech PID. :wink:

Ale jinak jsem proti těm plakátům. To není informace, kterou by si cestující nemohl sám zjistit.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.9.2014 9:55

Včerejší koncert ukázal, že nejlepším informačním systémem je cedulové X a doma na tiskárně vytištěná Hradčanská.

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 14.9.2014 9:35

Procestoval jsem hodně měst v Evropě a buď bylo na letišti metro s turnikety, což situaci tak nějak řeší, a nebo autobus, do kterého se leze dovnitř přes řidiče a ten vás bez správného lístku nepustí. Nikde tak nehrozí, že si vás po cestě vyhmátnou a platíte pokutu za to, že jste si koupili lístek, ale neštípli ho (kdykoliv se platí u řidiče, tak ten lístek už je označen). To je to, co mi na našem letišti vadí - ne to, že by informace byly nesrozumitelné, nebo že by jich bylo málo, ale to, že když uděláte chybu, tak vás skásnou jako černého pasažéra.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 14.9.2014 7:27

Petrpes - no já nevím, zrovna s těma jízdenkama - máš linky, kde ti řidič vydá jízdenku, která se dále označovat nemusí, avšak v tom samém buse můžeš použít i jinou jízdenku, která se označit musí - a kterou ti mohl prodat řidič na jiné lince. A to vše v jednom systému (PID). A vyznej se v tom.
Ono odsud-podsud, s názorem v zásadě soushlasím, leč nesmí to bejt galymatiáš. Pak po nikom nelze chtít, aby se v tom během pár minut zorientoval. Hele já sám jsem rád, že jezdím ve vnitřním městě a nemusím tohle řešit, bo z těch pásem a kombinací jízdenek, jež se dají použít jsem sám tumpachovej. 8-[

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.9.2014 1:14

Petrpes: Naprostý souhlas. =D> . Opravdu bych si s turistů nesedl na pozadí... Jinde ve světě to mají stejně...

K těm průvodcům. Každá metropole má asi něco. V průvodci o Barceloně klasické info o taxikářích, kapsářích, ale taky ,že pokud přijede s cizí RZ (nešpanělskou) tak máte celkem jistotu, že přijedete o okénko u auta...

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 14.9.2014 1:08

A já se pořád divím, proč chodí po světě stále více debi-lů... Ale když ono se dneska musí všem všechno říct, tak myslet už není třeba.
- nepijte vařící kávu
- nesušte kočičku v mikrovlnce
- neoznačená jízdenka je neplatná
Vždyť to je samozřejmost snad po celém světě :)

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 14.9.2014 0:40

Proxy píše:My v infocentrech máme dokonce povinnost každého cestujícího informovat, že si mají jízdenku označit. Nicméně si přesto myslím, že by bylo vhodné přidat na letištní autobusové zastávky plakáty, jak se používají jízdenky. Stejně tak by podobná informace měla být v letácích s cenami jízdného (v některých z nich to je, ale trochu ukrytá).
A možná by to chtělo vrátit samolepky na označovače jízdenek - dříve tam byl obrázek jak se jízdenka označuje.
Tak s tímhle musím plně souhlasit. Všechny info brožury a mapky DP by měly obsahovat tuto důležitou informaci. Taktéž by nebylo od věci, kdyby se info objevilo i v průvodcích po Praze, ale to bych chtěl asi moc.
Dalším místem by měly být info tabule na zastávkách (třeba místo plakátků o tom jak se chovat v dopravním prostředku) a to minimálně u letiště a velkých vlakových a autobusových nádraží.
Dále by info plakátky mohly být v dopravních prostředcích poblíž dveří, aby na ně cestující narazil.
No a potom mi taky chybí info o tom, kde se dají jízdenky koupit, že v tram se jízdenky neprodávají a vůbec by nebylo od věci, kdyby v deskách byly ke každé lince informace pro řidiče, kde na trase jsou poblíž automaty na jízdenky. Vždyť je to ostuda, že není možnost informovat cestující, kde si ty lístky můžou sehnat. Ne všude je metro a prodejních míst, kde se lístky prodávají volně (trafiky apod.) je jako šafránu.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 13.9.2014 22:19

ElWapp píše:možná nejlíp šoupnout tam někoho ve vestě na zastávku... v zahraničí věc běžná, u nás nevídaná.
Vídeň, Barcelona, Malaga, Palma, Dráždany, Lipsko, Sevilla... Všude jsem si musel poradit sám...

Pokud už turista letí na vlastní pěst, tak tohle musí bezpodmínečně zvládnout... Všude je styl stejný... Koupit lístek v automatu a označit...

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 13.9.2014 17:57

MF píše:
ElWapp píše:Po pár cestách na letiště si říkám, jestli by nestálo za to po Terminálu 2 zahlásit "Please validate your tickets in yellow validating machines. Thank you." Dost turistů si lístek koupí, ale neoznačí, protože značná část cestujících má lítačku a tak to od nich nemůžou odpozorovat... Jasně, je to jejich chyba, nicméně to je zase o tom proturistickém přístupu, jestli tu chceme turisty přivítat nebo nachytat na jejich blbosti.
To samé je jim třeba říct v autobuse, když jim prodám lístek za nehorázných 40 kč. Hned jim řeknu, že for tourist is best ticket on 24 (72h), only 110 kč, 4 Euro. You can buy in machines in metro station.
My v infocentrech máme dokonce povinnost každého cestujícího informovat, že si mají jízdenku označit. Nicméně si přesto myslím, že by bylo vhodné přidat na letištní autobusové zastávky plakáty, jak se používají jízdenky. Stejně tak by podobná informace měla být v letácích s cenami jízdného (v některých z nich to je, ale trochu ukrytá).
A možná by to chtělo vrátit samolepky na označovače jízdenek - dříve tam byl obrázek jak se jízdenka označuje.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 13.9.2014 15:39

ElWapp píše:Jasně, je to jejich chyba, nicméně to je zase o tom proturistickém přístupu, jestli tu chceme turisty přivítat nebo nachytat na jejich blbosti.
Co jsem tak pochopil, tak převažuje názor, že si turisti maj nastudovat SPP protože se s námi v cizině taky nikdo ne***e. (Osobně mi několikrát porušení SPP v cizině prošlo, ale snad Ti co to tvrdí jsou zcestovalí víc).

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 13.9.2014 15:14

možná nejlíp šoupnout tam někoho ve vestě na zastávku... v zahraničí věc běžná, u nás nevídaná.

Odpovědět