Chci se stát řidičem tramvaje...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Uživatelský avatar
Bobik
Uživatel
Příspěvky: 4895
Registrován: 23.6.2008 21:02
Bydliště: Letná - tam co je ten největší tunel v republice

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od Bobik » 05.7.2017 8:04

dreamerCZ píše:No vidíš, to by mě nenapadlo, já myslel, že je můžete ignorovat.
Však pokud náhodou mám 15T a někdo se na mě dobejvá, tak ho taky ignoruju. :D Jenže to je jeidej typ (vlastně ještě 14T) kde se "nedá dobouchat", v ostatních to prostě nejde, je ignorovat. Jinak věčně někdo buší a něco chce, hlavně v centu. Nejlepší je, když minutu stojíš v zastávce, konečně začneš zavírat dveře a v tu chvíli někdo přijde s něčím votravovat. :evil:

modroko
Uživatel
Příspěvky: 259
Registrován: 02.4.2011 12:26

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od modroko » 04.7.2017 22:37

No nástupy na ranní jsou cca od 3:30 a konec polonocí někdy kolem půl druhé ráno, jinak jak je teď nedostatek řidičů po domluvě s plánovačem se dá i nějaká ta koruna navíc vyjezdit, zvláště šejdristi mají vcelku dost přesčasů. ale dost si na to stěžují(prakticky se jim nedivím, jednou za půl roku by to člověk přešel, ale pokud je to standart 30 hodin+ je asi něco špatně...)

dreamerCZ
Uživatel
Příspěvky: 35
Registrován: 17.2.2015 9:05

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od dreamerCZ » 04.7.2017 22:23

A co směny? Jaký zhruba máte směny? To asi musí být dost podobný jako u nás, ne? Vzhledem k tomu, že je danej nějakej počet hodin a DPP moc přesčasy nechce, tak se vám taky musej střídat kratší směny s delšíma, ne?

dreamerCZ
Uživatel
Příspěvky: 35
Registrován: 17.2.2015 9:05

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od dreamerCZ » 04.7.2017 22:17

von Špilberk píše:Neuznám, protože lidi samozřejmě klepou i na řidiče v 15T. V centru a ještě o víkendu si někdy připadám, jak pojízdná informační kancelář. Možná, že o malilinko míň než v jiných tramvajích, ale stejně dost často. A zrovna myslím, že s turisty mají víc kontaktu tramvajáci než autobusáci
No vidíš, to by mě nenapadlo, já myslel, že je můžete ignorovat. Navíc mě jako cestujícího by nenapadlo na tramvajáka klepat a něco po něm chtit. To už bych rovnou moh klepat i na metráka :) No to jsou věci teda. A to jako když na tebe ťukaj v 15T, tak to jim otviráš ty svý dveře? No asi jo viď? Jak jinak. No že bych se na ně nevysral :D

von Špilberk
Uživatel
Příspěvky: 4462
Registrován: 23.2.2012 8:27
Bydliště: 15 minut chůze od vozovny Pankrác

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od von Špilberk » 04.7.2017 17:33

Poruchy se řeší různě: výměna pojistek, kontrola jističů, vypnutí dveří, vypnutí podvozku, ruční odbrždění, restart vozu.
Výměna: když závada umožňuje jízdu s cestujícími, tak na trase nebo na konečné - přijede depák nebo záloha s novou tramvají, řidič si přeleze a depák odjíždí s vadnou. Když závada neumožňuje jízdu s cestujícími, tak jede řidič s tramvají rovnou do vozovny a záloha vyjíždí s novou tramvají na linku, aby se někde napojila na jízdní řád.
Když to nejede, tak sunutí další tramvají do nejbližšího obratiště nebo do vozovny.
dreamerCZ píše:Ale uznej, že vy si sedíte pěkně zavřený v tý kabině, zrovna v 15T to máš všechno za zády jako v metru a nikdo po tobě nemůže nic chtít. Zatímco já musím debilnímu turistovi...
Neuznám, protože lidi samozřejmě klepou i na řidiče v 15T. V centru a ještě o víkendu si někdy připadám, jak pojízdná informační kancelář. Možná, že o malilinko míň než v jiných tramvajích, ale stejně dost často. A zrovna myslím, že s turisty mají víc kontaktu tramvajáci než autobusáci. :wink:
dreamerCZ píše:Nebo když jedeš od Vysočan na Palmovku seš na vyvýšeným pásu a jen tak ti nikdo myšku nehodí.
Zrovna tam je nehoda každou chvíli (a jsou to i pěkně hnusné nehody). Sice to není myška, ale je to buď odbočení vlevo rovnou pod tramvaj nebo přejíždění. Takže zrovna tady oči na stopkách a šestý smysl v plné pohotovosti. :D

dreamerCZ
Uživatel
Příspěvky: 35
Registrován: 17.2.2015 9:05

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od dreamerCZ » 04.7.2017 10:32

No vždyť se nehádám :)

A jak říkám jelikož mě dost zajímá přechod k tramvajím, tak bych byl rád, kdyby tady někdo popsal zkušenosti z druhé strany. Třeba zrovna skladba směn by mě zajímala. To je totiž zrovna jedno z mála co mi na busech vyhovuje. Jsem v tůrákovým diagramu a délky směn jsou od cca 7. hodin do necelých 12. Což mi vyhovuje. Víkend volný každý druhý.

A jaký jsou vaše úskalí a problémy?

MF
Uživatel
Příspěvky: 4274
Registrován: 04.3.2007 19:28

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od MF » 04.7.2017 10:16

Nejlepší je, když někdo srovnává něco, co porovnat nemůže, neboť nemá z obou trakcí zkušenosti. Každá trakce má svoje pro a proti a je to tak půl na půl. Jsou zde i jiné související věci jako skladba směn, jinak řešené pauzy atp...stěžovat si na práci stylem, že se jezdí po špatných cestách - hold to k tomu patří. Je to asi jako kdyby si havíř po vyfárání z dolu stěžoval, že se musí jít osprchovat, neboť se při fárání zamaže.

dreamerCZ
Uživatel
Příspěvky: 35
Registrován: 17.2.2015 9:05

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od dreamerCZ » 04.7.2017 9:27

von Špilberk píše:Já mu taky jeho problémy věřím, ale je sranda, když někdo uvažuje stylem: já mám problémy a oni nemaj žádnej.
Ale já přeci netvrdím, že nemáte žádnej. Jen si myslím že je jich míň. Nic víc.
von Špilberk píše:Poruchovost: kolega v neděli vyjížděl ve 4 ráno a už v poledne měl třetí 15T. :roll:
Vidíš, to by nečekal. Takový pěkný nový tramvaje. To teda nic moc. Ty bláho, docela by mě zajímalo, jako teď myslím upřímě, jak u vás probíhá taková výměna, nebo řešení poruchy? Když ti to třeba klekne někde v zastávce a nemůžeš prostě jet dál. Jak se to u vás řeší? Když máte jen tu jednu kolej?
von Špilberk píše:Tratě a jízda: doporučuju Zenklovu kvůli samotné trati nebo Nusle kvůli výkopům těsně u kolejí.
Jasně, asi všude to nebude lážo plážo, ale všimli jste si určitě, že DPP pomalu ale jistě tramvajovou trať renovuje a tak nějak se jí věnuje. Ale silnice? To je neřešitelný.
von Špilberk píše:Lidi: myslel jsem, že vozíme víceméně totéž, co autobusy. No ale když je tramvajích všechno lepší než na busech, tak holt máme i lepší cestující. :lol:
Ale prd :D . Ale uznej, že vy si sedíte pěkně zavřený v tý kabině, zrovna v 15T to máš všechno za zády jako v metru a nikdo po tobě nemůže nic chtít. Zatímco já musím debilnímu turistovi rukama nohama vysvětlovat, že ne lístek za 24 na půl hodiny nevedu, a že ne ten za 32 není za 32, ale za 40 protože prostě přirážka, a že ne to pětikilo si od něj opravdu brát nebudu páč nejsem ani banka ani směnárna.
von Špilberk píše:No a pokud si někdo myslí, že autobusák musí dávat pozor na cestu furt, kdežto:
dreamerCZ píše:zatímco vy spozorníte když se blíží křižovatka, nebo přechod
tak je snad lepší, že je na busech, a na tramvaj ať radši neleze. :wink:
Ale tak to je samozřejmě myšleno s mírnou nadsázkou. Netvrdím, že si můžeš dát šlofíka a jede to samo a nic se nemůže stát. Ale uznej, že třeba ty úseky co jsem jmenoval, tam máš prostě minimum starostí, vždyť ti na ty koleje nikdo nemůže vjet. Nebo když jedeš od Vysočan na Palmovku seš na vyvýšeným pásu a jen tak ti nikdo myšku nehodí.

A ještě jsem zapoměl na zastávky :D , když už mám tu stěžovací náladu :wink:
Ty přijedeš, zastavíš, naložíš, vyložíš a jedeš. Vždycky ve správný vzdálenosti od chodníku. Ale my s tím kloubem prostě musíme umět do toho zálivu najet. Nejen, že většina zastávek je jak po bombardování, tak že to z tebe vytříská duši, nemůžeš najet oblinou přes obrubník, aby se srovnal hezky podle něj, protože buď je tam taková jáma, že by sis ten roh urval, nebo tam stojí ***** a čumí, tak že bys ho trefil. Ale co je úplně největší stresík, je to, že zastávky autobusů jsou braný asi jako veřejný parkoviště, nebo nevím. Hele netvrdím, že vám taky občas nestane, že vám někdo zastaví na kolejích, ale jak často se ti stane, že bys přijel do zastávky a frajer tam vykládal limonády, nebo pečivo? Nebo tam prostě jen tak stojí čůrák v bávu a ani po minutovým troubení se prostě nehne, protože jeho pipi si šla koupit pizzu. U nás je tohle na denním pořádku a to prakticky neustále.


Hele já jsem si postěžoval :wink: a docela by mě opreavdu zajímaly i vaše trampoty.

Uživatelský avatar
9001
Uživatel
Příspěvky: 10207
Registrován: 15.11.2003 18:49
Bydliště: Blízko konečné linky 24,51.
Kontaktovat uživatele:

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od 9001 » 04.7.2017 9:01

von Špilberk: Tak zrovna poruchovost Vám může být celkem jedno ne? Zavoláte a konec... Stejně u 15T toho moc nezmůžete kromě restartu. :devilsmokin

von Špilberk
Uživatel
Příspěvky: 4462
Registrován: 23.2.2012 8:27
Bydliště: 15 minut chůze od vozovny Pankrác

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od von Špilberk » 04.7.2017 6:25

Já mu taky jeho problémy věřím, ale je sranda, když někdo uvažuje stylem: já mám problémy a oni nemaj žádnej.

Vozy: že v busech něco vrže, skřípe atd., no asi by se divil, jaký je kravál v kabině 15T. Jenže v ní asi neseděl, tak si myslí, že je tam ticho. #-o Poruchovost: kolega v neděli vyjížděl ve 4 ráno a už v poledne měl třetí 15T. :roll:
Tratě a jízda: doporučuju Zenklovu kvůli samotné trati nebo Nusle kvůli výkopům těsně u kolejí.
Lidi: myslel jsem, že vozíme víceméně totéž, co autobusy. No ale když je tramvajích všechno lepší než na busech, tak holt máme i lepší cestující. :lol:

No a pokud si někdo myslí, že autobusák musí dávat pozor na cestu furt, kdežto:
dreamerCZ píše:zatímco vy spozorníte když se blíží křižovatka, nebo přechod
tak je snad lepší, že je na busech, a na tramvaj ať radši neleze. :wink:

Uživatelský avatar
Bobik
Uživatel
Příspěvky: 4895
Registrován: 23.6.2008 21:02
Bydliště: Letná - tam co je ten největší tunel v republice

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od Bobik » 04.7.2017 1:57

Náhodou dobrý, mě se to taky líbí. Dobrej názor "z druhý strany". Ovšem obávám se, že by se místy dreamerCZ hodně divil, kolik toho máme společnýho. Jasně, je spousta věcí, kdy jsme na tom líp, ale v hodně věcech o kterejch píše, i když se to nezdá, jsme na tom úplně stejně (blbě). :D

Uživatelský avatar
Karosák
Uživatel
Příspěvky: 3856
Registrován: 07.2.2008 18:49
Bydliště: Wydzielone korytarze
Kontaktovat uživatele:

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od Karosák » 03.7.2017 20:48

Já mu věřím, neměnil bych ani bez dreamerova textu, ale s chutí jsem si pocetl ;-)

von Špilberk
Uživatel
Příspěvky: 4462
Registrován: 23.2.2012 8:27
Bydliště: 15 minut chůze od vozovny Pankrác

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od von Špilberk » 03.7.2017 19:23

dreamerCZ: opravdu pěkný a hlavně neinformovaný pohled z autobusu na tramvaj. :lol:

dreamerCZ
Uživatel
Příspěvky: 35
Registrován: 17.2.2015 9:05

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od dreamerCZ » 03.7.2017 16:11

Tak já taky trochu přidám do debaty.
Loni jsem nastoupil k DPP a jelikož se rozjížděla ta veliká náborová mašinérie a brali kde koho i s B nebo C, tak jsem toho využil a rozšířil své C na D a nastoupil k autobusům. Bohužel. Původně mě dost lákala tramvaj, ale pak jsem si řek, že kdyby přecijen nebylo DPP až do důchodu a já musel časem hledat něco jinýho, tak by se to D mohlo docela hodit. Ale musím po třičtvrtě roku říct, že jsem se měl na celý D vysrat a jít na tramvaj. Nechci zase rozdmýchávat nějaký flame a určitě nechci znevažovat práci tramvajáků, zvlášť když bych se docela zařadil mezi ně, ale osobně můžu říct, že autobus je mnohem větší peklo a to, že jsou srovnaný prachy není úplně fér a ten kdo dělal tu studii ji dělal očividně od stolu. O to víc lituju, že za stejný prachy jsem se dal na tuhle otročinu. Jasný vy tramvajáci máte dlouhou brzdnou dráhu, bla bla, a nemáte kam uhnout bla, bla :D . Ale to je opravdu asi tak všechno :wink: .

Za prvé vozy.
Ciťáky jsou něco tak příšernýho, že už jenom za to by měl být příplatek. Nejede to, nebrzdí to, netopí to, sere se to, netlumí to, všechno v tom strašně tříská a skřípe atd. A jelikož my bohužel musíme jezdit po silnicích pro motorová vozidla, a všichni víme v jakým jsou pražský ulice stavu, tak například 12 hodin na 136 a tom šíleným tankodromu je doslova očistec. I ten nejstaší kousek tramvaje pořad jede po kolejích, hladce bez drncání. A zatímco tramvajový park se pomalu, ale jistě modernizuje, tak u nás se na Klíčově do Ciťáků montujou samozhášecí udělátory (kdyby to jako začalo hořet), což je bohužel neklamným důkazem toho, že tyhle mrdky tady budou ještě mraky let :evil:
A to nemluvím o výměnách. Myslím, že vy tak často neměníte dvě tři tramvaje za šichtu, že?

Za další jízdní dráha.
Tramvajáci ji mají jasně danou. Jasně, je dost blbý na křižovatce blbě uhnout :wink: , to autobusák přecijen vyřeší tak nějak líp. A jasně, když někdo blbě zaparkuje, tak ho neobjedeš. Ale jinak? Ta dráha je většinou jenom vaše a to je obrovskej benefit a ulehčení. Když kolikrát poskakuju od Kobylis na Ládví, nebo ze Zahraďáku je jedno na kterou stranu v koloně aut, který se mnou neustále bojujou o každej metr, na poslední chvíli hážou myšky tři metry před semaforem, do toho samozřejmě nabírám spoždění a pak vydím vás jak si to kolem profrčíte, bez ohrožení, bez zastavení, v klídku, říkám si *****, proč jsem nešel k vám :)
A jestli tady někdo zmiňoval, že tramvaják musí myslet dopředu kvůli brzdný dráze atd. Jasně to beru. Ale my? My musíme mít doslova šestej smysl, protože zatímco vy spozorníte když se blíží křižovatka, nebo přechod, tak my jsme bohužel na silnici pořád v kontaktu a víme všichni jakej je tohle agresivní národ hovad, pokud jde o řízení.
A v neposlední řadě tu je i kvalita a komfort jízdní dráhy. Koleje jsou prostě hladký a maximálně to s váma může houpat, ale silnice? To je prostě žumpa a mně je z toho fakt na blití, když vidím v jakým stavu ta Praha je. Viz zrovna třeba Zahradní město, tam k poliklinice, nebo tuhle jsem jezdil přes Satalickou oboru atd. atd. no hnus.

Jízda.
Ano, občas vám někdo stojí blízko kolejí a musíte opatrně, ale máte zrcátka, nebo těch vašich patnáct kamer a monitorů :wink: a sledujete jen to jestli se vejdete, ale tramvaj jede sama po kolejích. Co my musíme nadělat pohybů volantem, abychom ten kloub navedli přesně, to se prostě nedá srovnat. A vemte si, že když se vy dva potkáte třeba u Plynárny Michle, nebo v díře pod Na Padesátem, tak na sebe laškovně bliknete a tradá. Ale my? Ty vole to jsou takový nervy, aby ten druhej nejel moc uprostřed a nesestřelil mi zrcátko, nebo abych já se mu nesnažil uhnout tak vehementně, že vorvu pravej bok. Navíc jsou linky kde se fakt tím volantem opravdu hodně nakroutíš, tak že je to i fyzicky docela záběr, protože nemá každej poslední model SORky s vymazleným posilovačem, že? A i tam je to kus od kusu. Zkrátka protáhnou Prahou kloub, třeba 135, 136 je prostě jiná liga. Ostatně, a to nechci fakt rejpat, ale o náročnosti řízení svědčí i poloha řidiče :wink: . Jak často vidíte autobusáka, že by měl jedno koleno opřený o palubovku a hlavu podepřenou rukou a jen tak si v klídku popojížděl? Na druhou stranu tramvajáky, takhle vidím dost často a to i když se sunou přes Václavák.

Lidi.
Tak tady není o čem. Jste od nich hezky distancovaný. Jen občas plošina, ale to my máme taky. Ale jinak? Vám je celkem jedno, který si vyberou dveře k nástupu. Zatímco mě se otvírá kudla v kapse, když vidím jak se ta stará **** hrne přes celou dýlku autobusu k prvním dveřím, protože tam zahlídla sedadlo, donutí mě je otavřít, čímž si zamáznu výhled do zrcátka a teď se tam pět minut hrabe, protože má berle, nebo vozejk, nebo já nevím co a já celou dobu nevidím dozadu. Nebo když ti nastoupěj tři UK boys a každej! jednotlivě! chce lístek!!! A každej na tebe ve finále vytáhne kilo. A každej si ho samozřejmě musí označit hned v těch prvních dveřích!!! Ještě, že nemám zbrojní průkaz :lol: Vy starost s lístkama nemáte vůbec. Lidi na vás nemůžou a to je taky neskutečnej psychickej benefit.

Preference.
Tak to je úplně bez komentáře. Protože autobusácká preference je prostě jen výsměch a parodie. K tomu není co víc dodat.

Tak že asi tak. Jsem se ale rozkecal, což?

Uživatelský avatar
fricoolinek2
Uživatel
Příspěvky: 2599
Registrován: 23.3.2005 21:38
Bydliště: 4 5 12 20 54 120 130 170 230 558 601 RIP: 6 13 14 126 128 192 246 247 248 501 514
Kontaktovat uživatele:

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od fricoolinek2 » 06.6.2017 15:32

parrot píše:Myslíš jako že u nás na Žižkově zavolá mistr na Pankrác a řekne mistrovi na Pankráci, potřebuju jedno 15T na devítku pro našeho kolegu, protože 15T tady nemám, a dostaneš za to půlku kafíčka? :lol:
Hm, to asi fakt těžko. Se určo musí zvolit silnější ráže.

Obrázek

Odpovědět