T3, T3M, T3SU, T3SUCS

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 04.1.2007 12:27

demon píše:Tak v tý době sem ještě nejspíš tahal kačenku po dvorku. A nebo že by to bylo tou sklerózou ? Každopádně u mě odpověď nehledej... :wink:
NO, to jsou ňáký 60.léta,ne? Když se přecházelo...

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 04.1.2007 12:05

PvvS píše:Kdyz se v Praze prechazelo z tycovych zberacu na pantografy...
Tak v tý době sem ještě nejspíš tahal kačenku po dvorku. A nebo že by to bylo tou sklerózou ? Každopádně u mě odpověď nehledej... :wink:

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 04.1.2007 11:47

jara píše:To já si šahnul a ničeho jsem se nebál :lol: :lol: :lol: Posilám foto

Tak třeba na DODU si na staženej panták budeš moci šahnout.
Vypadá ňákej malej. Já myslela, že je větlš... :?

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 04.1.2007 11:25

arny píše: Pokuď vím tak v každý vozovně mají nad každou kolejí v lodi odpojovač sekce a ten odpojí 600V a uzemní celou řadu i s PTG. Tak na něj šáhnout můžeš bez problémů (Já se ho držel, stál na střeše a nic mi to neudělalo :lol: )
A nebyl jsi na izolovanya casti strechy ? ta by te mela odizolovat dostatecne
:P

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 04.1.2007 11:24

Nejen kondenzatory. Ona vstupni cast tvori mooc pekny a z kopavyho hlediska i moc kopavy LC obvod, kterej si dokaze naboj udrzet vcelku dlouho.

Kdyz jsme u toho : Mel bych dotaz na nektere dilenaky : Kdyz se v praze prechazelo z tycovych zberacu na pantografy, jak byl proveden odpojovac ? Byl 3 polohovy (pantograf, tycovy sberac, uzemneno), nebo dvoupolohovy a pantograf i zberac byly pod napetim ?

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 03.1.2007 22:22

XSC píše:Protože odpojí silové elektrické obvody od napětí troleje a připojí je na zem. Sáhnout si na stažený PTG můžeš, ale bez zkratování je tu pořád riziko přítomnosti napětí z nevybitých kondenzátorů.
To já si šahnul a ničeho jsem se nebál :lol: :lol: :lol: Posilám foto

Tak třeba na DODU si na staženej panták budeš moci šahnout.

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 03.1.2007 22:15

XSC píše:Protože odpojí silové elektrické obvody od napětí troleje a připojí je na zem. Sáhnout si na stažený PTG můžeš, ale bez zkratování je tu pořád riziko přítomnosti napětí z nevybitých kondenzátorů.
NO to je jako z Obecný školy. Buď to zasrší, nebo ne... Tak to snad radši sundat mi ten ptg na zem...

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 03.1.2007 22:11

2217 píše:Proč se tomu vlastně říká odpojopvaš trolej-zem, když s trolejí už spojeno nic není? A vůbec. Když stáhnu PTG no tak snad taky proud mít nebude, tak ho chňapnout můžu, no ne?
Protože odpojí silové elektrické obvody od napětí troleje a připojí je na zem. Sáhnout si na stažený PTG můžeš, ale bez zkratování je tu pořád riziko přítomnosti napětí z nevybitých kondenzátorů.

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 03.1.2007 21:23

2217 píše:Proč se tomu vlastně říká odpojopvaš trolej-zem, když s trolejí už spojeno nic není? A vůbec. Když stáhnu PTG no tak snad taky proud mít nebude, tak ho chňapnout můžu, no ne?
No pokud ho stáhneš, tak si ho chňapnout můžeš jak chceš.Řiká se mu asi pro to, že odpojuje od troleje a připojuje zem a naopak.

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 03.1.2007 21:17

Proč se tomu vlastně říká odpojopvaš trolej-zem, když s trolejí už spojeno nic není? A vůbec. Když stáhnu PTG no tak snad taky proud mít nebude, tak ho chňapnout můžu, no ne?

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 03.1.2007 20:17

I.am.good píše:A co je elektrický oblouk? Vlastně je to hoření (nevím přesně tu fyzikální definici :D ).
Jen to upřesním. Oblouk není hoření, je to jen ionizovaný plyn (tzn. z neutrálních atomů se stanou ionty + volné elektrony). Zatímco hoření je chemická reakce - mění se chemické složení. Nic to ovšem nemění na tom, že obloukem se ona chemická reakce dá spustit. :twisted:

arny
Uživatel

Příspěvek od arny » 03.1.2007 19:52

[/quote]Celou tramvaj od odpojovače dál, sběrač samotný ne.[/quote]

Pokuď vím tak v každý vozovně mají nad každou kolejí v lodi odpojovač sekce a ten odpojí 600V a uzemní celou řadu i s PTG. Tak na něj šáhnout můžeš bez problémů (Já se ho držel, stál na střeše a nic mi to neudělalo :lol: )

Marek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek » 03.1.2007 19:27

Karotka píše:Já jsem si vždycky laicky myslel, že odpojovač šlusne úplně celou tramvaj se zemí, aby třeba bylo možné bezpečně ze střechy sahat na ptg. Takže to tak není?
Celou tramvaj od odpojovače dál, sběrač samotný ne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 03.1.2007 19:04

Jak psal Marek - bude-li tramvaj stát s vypnutým řízením, tak 600V nebere (počítám, že neběží topení ani KLF). Takže v tomto stavu to opravdu nic neudělá, když s ním škubnete s panťákem na troleji. Zajímavější by skutečně mohlo být, kdyby jste s ním chtěli cuknout za jízdy a nejlépe pod plným nášlapem. Je pravda, že na všech typech OTZ má aretační tlačítko kontakty, které bezpečně vypnou řízení, takže opět by tam proud žádný být neměl, ale kdyby jste to udělali fakt šikovně rychle, tak než odpadnou stykače apod., tak chvilku tam ten proud ještě běží a tu chvilku by jste ten oblouček vytáhli dost solidní :) A co je elektrický oblouk? Vlastně je to hoření (nevím přesně tu fyzikální definici :D ). A co znamená hoření? Vysokou (v tomto případě velmi) teplotu. A co se děje u dřeva v kabině a prachu a bordelu (pod stolky, pod panelem apod.), když u něj bude byť i jen na chvilku velké teplo? chytne a pak záleží na řidiči, jak je rychlej a stihne zdrhnout z kabiny :) Takže hrátky s odpojovačem trolej-zem nedoporučuji :wink:

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 03.1.2007 18:43

Já jsem si vždycky laicky myslel, že odpojovač šlusne úplně celou tramvaj se zemí, aby třeba bylo možné bezpečně ze střechy sahat na ptg. Takže to tak není?

Odpovědět