Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
Pepa
- Uživatel
Příspěvek
od Pepa » 16.4.2007 22:25
I.am.good píše:To je fakt, ale když bude v tom stavu, jak popisuješ, tak potom zase přehoří dracoun a neslepěj se palce

. Sundejte mě lepšíma argumentama, ale nezapomeňte, že stykačů mi za ta leta u DP prošly rukama tisíce (přibližně tak kolem 5tis.

:D ).
Snaha byla...
Ale tramvaj je takovej tajemnej hrad, že se může stát cokoliv...

-
I.am.good
Příspěvek
od I.am.good » 16.4.2007 21:15
Pepa píše:Pokud je ten dracoun už na půl přetržený, či drží na posledním vlákénku tak je to celkem snadné...

To je fakt, ale když bude v tom stavu, jak popisuješ, tak potom zase přehoří dracoun a neslepěj se palce

. Sundejte mě lepšíma argumentama, ale nezapomeňte, že stykačů mi za ta leta u DP prošly rukama tisíce (přibližně tak kolem 5tis.

:D ).
-
Pepa
- Uživatel
Příspěvek
od Pepa » 16.4.2007 20:55
I.am.good píše:Hele, napiš mi, pls, jak jsi ty dracouny utrhl. Já jen, že to je dracoun o průřezu 35mm2, kterej je na jedný straně přidělanej 8kou šrooubem a na druhý dvěma šestkama. Vážně by mě to zajímalo, asi jsi moc silný.

Pokud je ten dracoun už na půl přetržený, či drží na posledním vlákénku tak je to celkem snadné...

-
I.am.good
Příspěvek
od I.am.good » 16.4.2007 18:01
MF píše:Párkrát jsem již eRka trhal a snad jenom dvakrát byla spečená natolik, že jsem utrhl jejich dracouny. Pak se hold sunulo.
Hele, napiš mi, pls, jak jsi ty dracouny utrhl. Já jen, že to je dracoun o průřezu 35mm2, kterej je na jedný straně přidělanej 8kou šrooubem a na druhý dvěma šestkama. Vážně by mě to zajímalo, asi jsi moc silný.

-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 16.4.2007 13:05
Hold musíme jít s dobou. Je jasný, že ruzrušník (zrychlovač) je již přežitý, stejně jako tyristor. Zůstane jen u vzpomínek.
-
Absolut
- Moderátor
Příspěvek
od Absolut » 16.4.2007 12:55
To není hrozné, to je vývoj.
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 16.4.2007 12:47
Je to stejně hrozné. Za několik málo let budem říkat: to já ještě začínal na zrychlovači. To když jsem jezdil ještě na stálo jsme měli v Motole takové vraky jako 6609-6610, 6611 atd. atd. Za pár let už zrychly nebudou - škoda. Když byl solidní vůz - nebylo to špatné poježdění.
Stejně mám ale raději klasickou kachnu (i tu se zelím a knedlíkem )

-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 16.4.2007 9:01
7080 píše:Na školním dělali několik pokusů co se týká eRek a nedospěli k jednoznačnému závěru. Slepená eRka se totiž jednou přenášela kabelem a podruhé ne, takže než zkoušet jestli se to přenese, tak je rozumnější doporučení nejezdit a sunout nebo vléct. Stejně pak přijede rychlá rota, udělá eRka nespínací a na to se už HP použít dá.
Je jednodušší to napřed zkusit. Za to nic nedáš. Sunout umí každý pitomec. Rychlá rota přijede, ale z erek neudělá nespínací, pouze je utrhne (odlepí). To znamená, že pak vůz jede na HP, stykače R2, R1 spínají na prázdno a neteče jimi proud, aby se neslepily znovu. Jijich kontakty je zapotřebí obrousit.
Párkrát jsem již eRka trhal a snad jenom dvakrát byla spečená natolik, že jsem utrhl jejich dracouny. Pak se hold sunulo.
-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 14.4.2007 20:23
MF píše:Jedná se tuším o pomocné kontakty stykače R2. pokud jsou slepeny je sepnut LS a jízda je zapnuta 1. stupněm 140A. Nouzově se dá dojet při jízdě soupravou i sólem (ns 2. lze použít HP). Pokud je sólo, tak lze setrvačnosti docílit stisknutím výstrah a bzučáku - zhasne kontrolka dveří a vypne LS. Vůz jde většinou do brzdy. Čím vyšší rychlost tím více.
Zkoušel jsem několikrát tyto závady a vždy byl výsledek jiný. Každopádně se na škole učí s erkama nejezdit, sunout..... a hlavně ne HP.
HP lze však použít u řízeného vozu. Nesmí se ale použít krabička - zlobí dynamika.
Na školním dělali několik pokusů co se týká eRek a nedospěli k jednoznačnému závěru. Slepená eRka se totiž jednou přenášela kabelem a podruhé ne, takže než zkoušet jestli se to přenese, tak je rozumnější doporučení nejezdit a sunout nebo vléct. Stejně pak přijede rychlá rota, udělá eRka nespínací a na to se už HP použít dá.
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 14.4.2007 10:44
Jedná se tuším o pomocné kontakty stykače R2. pokud jsou slepeny je sepnut LS a jízda je zapnuta 1. stupněm 140A. Nouzově se dá dojet při jízdě soupravou i sólem (ns 2. lze použít HP). Pokud je sólo, tak lze setrvačnosti docílit stisknutím výstrah a bzučáku - zhasne kontrolka dveří a vypne LS. Vůz jde většinou do brzdy. Čím vyšší rychlost tím více.
Zkoušel jsem několikrát tyto závady a vždy byl výsledek jiný. Každopádně se na škole učí s erkama nejezdit, sunout..... a hlavně ne HP.
HP lze však použít u řízeného vozu. Nesmí se ale použít krabička - zlobí dynamika.
-
I.am.good
Příspěvek
od I.am.good » 14.4.2007 10:16
Schema v hlavě nemám, ale mám takový dojem, že Rka mají na svých pomocných dotecích přídržné kontakty LS, takže on ani nevypne, zůstane pořád sepnutý. Anebo si ho samy sepnou po tom odparkování.

To fakt nevím, když si vzpomenu, tak v pondělí nastuduji.

-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 13.4.2007 22:30
Tak jdu zas tahat z lidí rozumy

:
65. Po odparkování brzdového pedálu se vůz sám silově rozjíždí. Může se jednat :
a) o přilepený palec zrychlovače
b) o nesepnuté stykače R1, R2
* c) o trvale sepnuté stykače R1, R2
Tak tohle jsem nepobral. LS přece sepne až při sešlápnutí pedálu jízdy. Takže pokud budou trvale sepnuté stykače R1,R2, vůz možná po zadání jízdy vystřelí. Ale přece se nemůže sám rozjíždět.
Nebo tam existuje ještě nějaká jiná cesta proudu kolem LS?
-
trainzjohny
- Moderátor
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od trainzjohny » 13.4.2007 11:40
Oskar píše:A co je na RPčkách "Funkce ČB"? Asi nějaká funkce čelisťových brzd, ale jaká?
Stejně jako vyklopení páky u T6/Kt8-D5.NR2/14T. Tedy pustí se čelisti a vůz se tak odbrzdí. Použití je dvojí - 1) z bezpečnostního zastavení se můžeš rozjet bez nášlapu, 2) při rozjezdu zmáčkneš a pak teprve našlápneš - plynulý rozjezd bez cuknutí. Protože pokud to nezmáčkneš, tak motory zaberou ještě při stisknutých čelistích a pak "vystřelí" a vůz sebou trhne.
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 13.4.2007 8:47
2217 píše:Ve vláknu "Kam s ním" se bavíte o LS a MR. pochopila sjem do dobře, ale vyvrátilo mi to domněnku, že co není zrychlovač, nemá linkáč. Jak by to bez toho LS vlastně dopadlo? (Že špatně, to vím, jinak by tam nebyl, ale zajímalo by mě to)
Dík.

Bez LS by to u ne-zrychlovačů asi i šlo, ale pak by napájení trakčních měničů šlo vypnout jen stažením sběrače - asi by se složitěji řešilo třeba vypínání řízení. Navíc tam LS pracuje jako jistič, takže by se tam stejně nějaký ochranný prvek dát musel.
-
Pepa
- Uživatel
Příspěvek
od Pepa » 12.4.2007 23:57
Oskar: po zmáčknutí tlačítka se odjistí čelisťová brzda, rozjezdy nejsou tak cukavý...možná někdo vysvětlí lépe