Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Je fajn, když dva lidé najdou společnou řeč. 
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Karotka: Tak, tak, staří dobře věděli :-) S tou diakritikou mě to nikdy nenapadlo, ale nejspíš budeš mít pravdu. Zběžný pohled do slovníku sice praví, že adjektivum ??????????? je trojvýchodné, tj. měl by existovat i tvar ??????????, ale jeho použítí by bylo nelogické. Když už, tak ?????????, že ano. Takže jo, on pravdu má, je to plurál neutra :-)
(P. S.: Řečtinář jsem prachmizerný, tak tyhle vývody ber cum grano salis.)
(P. S.: Řečtinář jsem prachmizerný, tak tyhle vývody ber cum grano salis.)
- Karotka
- Uživatel
Úzus je tyranus, jak praví klasik (jeden z klasiků se dokonce dočkal dosazení svého jména do vzorce, tj. "Š...ys je tyranus")Jabberwocky píše:A je otázkou, co je to vlastně chyba - opakovaná a rozšířená chyba se postupně stává územ a nakonec i normou.
Co třeba slůvko "diakritika" pro nabodeníčka? Nebylo snad kdysi jedno nabodeníčko = jedno diakritikon?
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Recte verbo illo Latino usus es, egoque Te propterea laudo, sodalis Oskar :-)
(Správně jsi onoho latinského slova užil, pročež Tě, Oskare, chválím.)
(Správně jsi onoho latinského slova užil, pročež Tě, Oskare, chválím.)
Výsledek je zde.Oskar píše:Přemýšlím, zda to někam nepřipojit jako erratu (opravenku)
Doufám, že mistr dovolí
Jabberwocky: Snad jsem tam slovo errata použil správně.
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
Však už jich odteď bude užívat správně :-) A je otázkou, co je to vlastně chyba - opakovaná a rozšířená chyba se postupně stává územ a nakonec i normou :-) Nicméně jako člověk klasicky vzdělaný jsem ta errata musel hájit ;-)
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
... jako errata.Oskar píše:Taktéž děkuji... Přemýšlím, zda to někam nepřipojit jako erratu (opravenku) :)
(Pokud to někoho zajímá, tak zde vysvětlení: Jde o množné číslo středního rodu, které končí na a, podobně jako v češtině města. Errare znamená latinsky chybovat, příčestí minulé trpné erratum znamená pochybené, chybné. Množné číslo od erratum je pak errata. Latina ráda vytváří podstatná jména jenom tím, že přídavné jméno hodí do množného čísla středního rodu - errata = věci chybné, chyby; scripta = věci napsané, spisy; multa = mnohé věci, mnoho atd. Tož tak :-)
Taktéž děkuji... Přemýšlím, zda to někam nepřipojit jako erratu (opravenku) 
Dík za upřesnění...to jsou přesně ty detaily co jsem nevěděl či jsem si nebyl jistý...I.am.good píše:Tak jsem taky dokoukal prezentaci. ....
Edit mod - zkrácena původní citovaná pasáž (pro zbytečnost)
-
I.am.good
Tak jsem taky dokoukal prezentaci. Dobrá práce, pánové, mám akorát pár upřesnění.
Podvozky - vy jste tam vysvětlovali (a kreslili), že motor jedné osy leží přes osu druhou - to právě ne, protože pak by ten podvozek musel být skutečně hodně vysoký. Ve skutečnosti je to právě tak šikovně vykoumané, že ten motor končí těsně před druhou osou, takže se minimalizuje výška. (http://foto.prazsketramvaje.cz/dilny/po ... eni-01.jpg tam je to dobře vidět)
KT8 - klapky topení ve střeše nejsou ruční, ale elektrické a fungovaly vždycky. Akorát dříve byly zapojeny na obrovský nesmyslný regulátor topení, který je přepínal automaticky, nyní je úprava taková, že po zapnutí přepínače topení začnou topit topnice ve střeše a zároveň se přepnou klapky do vozu.
KT8 - transparent (krychlička) se přetáčí pomocí kabelu s tlačítky, který se připojuje k vozu konektorem v přední pravé boční plentě (9001-9004 na prvních dveřích vpravo ve směru jízdy), jenže čísla jsou na plátně a nejsou tam všechna, takže některé vozy mohou jezdit na určitých linkách, některé na jiných..
T3R.P - zásuvka mnohočlenného řízení není stejná jak T3 - má víc kontaktů a jinak zapojené - proto si všimněte, že propojovací kabel T3R.P má červené konce, zatímco klasické mají stříbrné.
8029 - skříň není z Ostravy, ale z Olomouce
5550 a 5551 - šíbovací tramvaje v UD - ne že se utlumilo jejich používání po přestavbě na polštáře - naopak, jsou permanentně v zápřahu, protože uvnitř části haly sice jezdí karoserie po vzduchových polštářích, ale šíbování na dvoře provádí pouze tyto vozy - tramvaje během oprav jsou většinou vyvázané a i když už jsou zavázané, tak neoživený vůz si nikdo nelajsne nahodit.
Takže bez našich "Barborek" bychom byli v řiti.
Zrychlovač - má 99 palců (ne 100)
To je asi všechno, jde stejně víceméně o detaily, jinak akce fakt dobrá.
Podvozky - vy jste tam vysvětlovali (a kreslili), že motor jedné osy leží přes osu druhou - to právě ne, protože pak by ten podvozek musel být skutečně hodně vysoký. Ve skutečnosti je to právě tak šikovně vykoumané, že ten motor končí těsně před druhou osou, takže se minimalizuje výška. (http://foto.prazsketramvaje.cz/dilny/po ... eni-01.jpg tam je to dobře vidět)
KT8 - klapky topení ve střeše nejsou ruční, ale elektrické a fungovaly vždycky. Akorát dříve byly zapojeny na obrovský nesmyslný regulátor topení, který je přepínal automaticky, nyní je úprava taková, že po zapnutí přepínače topení začnou topit topnice ve střeše a zároveň se přepnou klapky do vozu.
KT8 - transparent (krychlička) se přetáčí pomocí kabelu s tlačítky, který se připojuje k vozu konektorem v přední pravé boční plentě (9001-9004 na prvních dveřích vpravo ve směru jízdy), jenže čísla jsou na plátně a nejsou tam všechna, takže některé vozy mohou jezdit na určitých linkách, některé na jiných..
T3R.P - zásuvka mnohočlenného řízení není stejná jak T3 - má víc kontaktů a jinak zapojené - proto si všimněte, že propojovací kabel T3R.P má červené konce, zatímco klasické mají stříbrné.
8029 - skříň není z Ostravy, ale z Olomouce
5550 a 5551 - šíbovací tramvaje v UD - ne že se utlumilo jejich používání po přestavbě na polštáře - naopak, jsou permanentně v zápřahu, protože uvnitř části haly sice jezdí karoserie po vzduchových polštářích, ale šíbování na dvoře provádí pouze tyto vozy - tramvaje během oprav jsou většinou vyvázané a i když už jsou zavázané, tak neoživený vůz si nikdo nelajsne nahodit.
Zrychlovač - má 99 palců (ne 100)
To je asi všechno, jde stejně víceméně o detaily, jinak akce fakt dobrá.
ale odpověď jsem zjistili až 5 dní po prezentaciOskar píše:Přitom správná odpověď je zde
Přitom správná odpověď je zde
Re: Technika pražských tramvají
Jak se od sebe liší první a druhý stupeň čelisťové brzdy? -jo tak na tuto otázku nám neuměli odpovědět, mam pocit , že ani netušili, že to má dva stupně...Oskar píše:demon píše:Že vy jste byli před vánocema na exkurzi v dílnách ?JJ. Zrovna ten den, v úterý 4.12.2007 kolem poledne jsme byli na exkurzi v OZM. Nevím jak se jmenuje ta část haly, kde se dělají komponenty pro tramvaje (a která taky jediná vypadala, že se tam pracuje
) ale tam jsme byli a pokládali všetečné otázky typu: "Jaký přítlak má kolejnicová brzda?, Jak se od sebe liší první a druhý stupeň čelisťové brzdy? Jak funguje poloautomatické spřáhlo Sécheron? Atd."
To jsme pak večer využili
Naposledy upravil(a) DavidD dne 16.1.2008 18:47, celkem upraveno 1 x.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak to jsem si Vás s někym spletl...
Ale i tak dobrý !
Ale i tak dobrý !