čeština
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: čeština
To víš
ve druháku nám sebrali krásnou učitelku a já měl z češtiny čtyřky
a do matury, ale zajímavý, že maturitní práci na několik stránek jsem napsal na 2
Pak už to šlo jenom z kopce ... co se ve skladu neřeklo, psalo se anglicky a teď taky netvořím slohový útvary
Ale kdyby to někoho zajímalo, tak sem od základky trochu levej na mateřskej jazyk
a na matiku a občas i fyziku
Naštěstí to vyvažuje umění

- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
davidtk: Vy jste, ale vy byste. Tvar podmiňovacího způsobu byste zapadá mezi tvary bych, bys apod - asi bys nenapsal já by jsem. A s byste je to zrovna tak.
Tak a teď mi prosím
vysvětli, co je správně
"Vy jste / Vy ste"?
- Jabberwocky
- ďábelský pedagog
P_V: Gratuluji, teď jsem se chechtal nahlas 
Věra Pohlová
Tydlety archaizmy každého jen otravují. Já by jsem všechny tydlety aoristy zakázala.
- 2217
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Stručně k Josefovi: Za ženy říkám: My bychom nedělaly nic. MOžná bychom vystoupily z autobusu, kdybychom se o sebe bály.
Proti "by jste" snad jedině samopal nebo čtyřku z češtiny... viz
Něco proti?Matošo píše:ale to "by jste" ...no fuj !
- Matošo
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
ale to "by jste" ...davidtk píše: ...si to čtu klidně 3xProstě ze sebe nechci dělat negramota
Spíš to přečtení si po sobě
Tam kde to znám důvěrně si to kontroluju jen průběžně, ale tam kde to neznám, jiná fora o různých věcech, tak tam si to čtu klidně 3x
Prostě ze sebe nechci dělat negramota 
- Bobik
- Uživatel
Obzvláště dnes, když ti už při psaní textu kontrola pravopisu podtrhává chyby. Nebo je to o stisknutí jednoho tlačítka a přečtení si to po sobě. Taky to nechápu.
Ale tak tam to neřešim ani já, hlavně když mám v sobě pár promilemixik píše:já mám stím problém hlavně v mobilu.
Jůůů jsem tak rád, že nejsme samiBobik píše:... že jsem také ze staré školy...
- Bobik
- Uživatel
Dobře, pokud v soukromé korespondenci rezignuji na pravopis a jiné, budiž, je to moje věc. Nicméně, a možná je to způsobeno tím, že jsem také ze staré školy, hodnotím člověka i podle toho jak se vyjadřuje a píše. Obzvláště pokud přispívá do veřejné diskuse.
Jediný co jsem ochotnej tolerovat, je používání dialektu jako je hantec, hanácký či ostravský nářečí a tak (No musim nějak okecat tu mojí hroznou pražštinu, ne
)
Jediný co jsem ochotnej tolerovat, je používání dialektu jako je hantec, hanácký či ostravský nářečí a tak (No musim nějak okecat tu mojí hroznou pražštinu, ne
- mixik
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já mám stím problém hlavně v mobilu. tam po ř má být i ale píšu r tak tam hodím y.
i když jak dnes mluvěj anglickočesky je to jedno. a na netu 2x. tam už pro jistotu vynechávaj samohlásky,nebo pár písmen. (srr, jj, mno, dk,...)
i když jak dnes mluvěj anglickočesky je to jedno. a na netu 2x. tam už pro jistotu vynechávaj samohlásky,nebo pár písmen. (srr, jj, mno, dk,...)
Já sem ze starý školy
a když spisovně, tak spisovně
Ale spíš sem narazil na dealy - dělaly???
- maximálně Vy ženy dělaly