Vypravení vozů

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 15.2.2006 11:35

KM píše:ad radek31: Protože to vidím jak první krok ke střídání na konečných s přechodem na jinou soupravu. Prostě jako v metru.
Sorry, ale opravdu když se koukáš na tramvaje třeba z desátého patra, tak vidíš provoz komplexněji a jeden pohled týdně ti poví víc než osm hodin denně od řídícího pultu. Já tohle takhle původně psát nechtěl, ale ty mi pořád nějak nevěříš že vycházím z analogií v odvětvích, které (jen zdánlivě) s tramvajemi nesouvisí.
Sorry, já to takhle původně psát nechtěl, ale vrať z desátého patra na zem 8-)

Teorie jsou sice krásná věc, ale možnost realizace už tak lehká být nemůže, protože realita krásná není. Rozdíl mezi řízením metra a tramvaje tu byl také již několikrát vysvětlen.

KM

Příspěvek od KM » 15.2.2006 10:29

ad radek31: Protože to vidím jak první krok ke střídání na konečných s přechodem na jinou soupravu. Prostě jako v metru.
Sorry, ale opravdu když se koukáš na tramvaje třeba z desátého patra, tak vidíš provoz komplexněji a jeden pohled týdně ti poví víc než osm hodin denně od řídícího pultu. Já tohle takhle původně psát nechtěl, ale ty mi pořád nějak nevěříš že vycházím z analogií v odvětvích, které (jen zdánlivě) s tramvajemi nesouvisí.

.

Příspěvek od . » 14.2.2006 23:23

radek31 píše:každopádně KM je spokojený (protože on nám to říkal už dávno a také nám to ještě 1000x připomene) a o to by nám mělo jít především
jiste, nas zakaznik, nas pan...! :lol:

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.2.2006 21:16

dalo by se říct, že letošní navýšení platů padne na přestávky - v práci budeme stejně hodin, dostaneme téměř stejně zaplaceno (o pár korun na hodinu víc, ale o to méně hodin po odečtení přestávek), akorát (možná) budeme víc odpočatí a každopádně (asi většina) víc naštvaní
podniku to přineslo vyšší náklady po personální stránce (je potřeba o hodně řidičů víc - takže kurz+oblečení+mzda+hromada dalších nákladů navíc), úspory snad přijdou časem
každopádně KM je spokojený (protože on nám to říkal už dávno a také nám to ještě 1000x připomene) a o to by nám mělo jít především

itelv
Uživatel

Příspěvek od itelv » 14.2.2006 20:22

KM píše:... že přestávky nejsou placené (což tak má být)...
Dle Zákoníku práce právě přestávka placená již není (od doby, co se zkracovala pracovní doba Z 8,5 na 8 hod. - o zmíněnou přestávku) a směnné provozy nevyjímaje

KM

Příspěvek od KM » 14.2.2006 13:21

Radek: Souhlas, ale právě že si nejsem jist,jestli to někdo vůbec někdy udělal. Potřeba řidičů stoupla, ale tuším, že si někteří už stěžovali, že přestávky nejsou placené (což tak má být). Až se zavedou střídané přestávky s přechodem na jinou soupravu, spotřeba řidičů poklesne na původní úroveň a cíle bude dosaženo: Tramvaj odpočívat nemusí, pro ni zákoník práce neplatí.

KM

Příspěvek od KM » 14.2.2006 13:18

Ale proč by řízení mělo být podle územního principu? Proč by nešlo pár tisíc lidí v době internetu, emailu a kde čeho řídit z jednoho místa? Jistě, tohle není otázka nejbližších let, ale čím dřív se na to všichni připraví, tím to přijmou snáze. Ostatně, snad už to nějak teď je, že depákům velí někdo jinej než řidičům a není to vedoucí vozovny, ne? Nebo se nějak pletu?
U nás si taky nikdo ještě před 5 lety nedoved představit, že by zaměstnanec fyzicky nedošel do práce a přesto pracoval.

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 14.2.2006 13:15

Heleďte, tohle by asi musel v první řadě někdo nakreslit, kompletně spočítat, a pak by se tu dalo diskutovat o alternativách... Těžko se tu dohodnete, když nevíme, kolik je potřeba držet na ten který typ náhradních dílů, jak snadno se dají ND zajistit od výrobce a tak dále.
Rád bych například viděl vyčíslený přínos střídaných přestávek. Sice se ušetří na nájezdech/odstupech, na druhé straně stoupá potřeba řidičů.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 14.2.2006 12:45

KM píše:Ale já za to nejsem placen, Proxi, naopak, já to platím. Jediným kritériem je ekonomika provozu. Proč by ten poměr měl být konstantní? Prostě jen mám jen akutní podezření, že se zohledňuje všechno víc než ty peníze, jen aby třeba odboráři nezačali křičet. Třeba se mýlím, ale téměř jsem si jist, že neexistuje jiná varianta vypravení, než ta realizovaná. Utvrzují mě v tom třeba ty střídané přestávky, které také určitě nešly. Ostatně změna typu řízení podniku k tomu spěje - časem bude např. jedno, do které vozovny vůz zatáhne, jakkoliv si to dneska nikdo nedovede představit.
Šetření za každou cenu nemusí nutně vést k úsporám.
Pokud zrušíš kmenovou příslušnost řidičů a vozů k jednotlivým vozovnách, tak si myslím, že brzy vznikne administrativní zmatek, ve kterém nebude jasná odpovědnost nadřízených za podřízené. Není možné, aby se v organizaci velikosti DPP, takovýmto způsobem zploštilo vedení. Další nevýhody už zde byly zmíněny mockrát.

KM

Příspěvek od KM » 14.2.2006 12:11

Ale já za to nejsem placen, Proxi, naopak, já to platím. Jediným kritériem je ekonomika provozu. Proč by ten poměr měl být konstantní? Prostě jen mám jen akutní podezření, že se zohledňuje všechno víc než ty peníze, jen aby třeba odboráři nezačali křičet. Třeba se mýlím, ale téměř jsem si jist, že neexistuje jiná varianta vypravení, než ta realizovaná. Utvrzují mě v tom třeba ty střídané přestávky, které také určitě nešly. Ostatně změna typu řízení podniku k tomu spěje - časem bude např. jedno, do které vozovny vůz zatáhne, jakkoliv si to dneska nikdo nedovede představit.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 14.2.2006 11:51

ad KM
To nejsou argumenty "za žádnou cenu to nejde", ale jsou to podle mne relevantní argumenty na podporu systému, který je podle mne rozumný. Doporučuji ti, KM, zkus si doma rozdělit vypravení mezi jednotlivé vozovny - uvidíš, že to není jednoduché a co vše se musí zohlednit aby to fungovalo.
Ano, efektivita systému je důležité, ale musí se respektovat určitá východiska, v rámci kterých se dá hýbat s parametry. Například se dá nastavit, aby jedna vozovna vypravovala více sólo vozů než souprav, ale musí být tento poměr konstantní ve všech časových obdobích.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 14.2.2006 11:45

ad PA-VO exchange: no to bylo ještě před T3P, tehdy se na PA objevily různé 71xx a taky 7200 až cca 7205. výměnou za to do VO různé staré T3 snad nejen z PA, namátkou 6142, 6373, snad 6492, žižkovský 6660 atd.

KM

Příspěvek od KM » 14.2.2006 11:36

Proxy: No že vyjmenováváš takové ty argumenty "za žádnou cenu to nejde"
ad1) to je důkaz kruhem - prostě aby byly pod jednou střechou.
ad1) chyba se vloudila - Vokovice a Strašnice.
ad2) inu ano, ale jelo by jako pravidelná linka uvedená v JŘ a ne jako nějakej násled navíc. Ostatně, ta výměna 21 a 18 byla jen aby to tolik nebolelo, úplně nejlepší by bylo, kdyby PA vypravil tu 21 a nikdo se nikoho na nic neptal. Prostě to, že se takhle rozhazují právě sóla (co je v k vidění na 15 snad vykládat nemusím) svědčí o tom, že za tím bude všechno ostatní, jen ne efektivita provozu.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 14.2.2006 11:02

KM píše:Ty vypadáš Proxy, jako když u DP pracuješ.
ad1) Jistě. Až na pár tyristorek 80xx rozstrkaných po všech vozovnách, které dřív byly taky jen v HL. a taky se je daří udržovat , že. Několika KT to v Motole svého času taky svědčilo. Až na nedávnou výměnu vozů mezi PA a VO aby vlečňáky byly ještě zanedbanější a aby řidiči měly všechny kabinky zavřené až ke stropu - o jiné údržbě ani slovo. Až na to že 14T půjdou střídavě do SA a MO - zejména u prvních bude co kus to originál. Kdepak, specializace vozoven bude v důsledku náklady zvyšovat. V každé vozovně musí být neskutečně velký skald ND.
ad2) neříkej mi , že 21 a 18 v uvedeném případě najedou významně odlišný počet vozokm. Spíš je to tak, že ve Vokovicích mají rozpojené vozy z dvojek a o víkendu s nima nemusí manipulovat a pošlou je na 21. Pohodlnost , řekl bych, zaštítěná odbory. On DP není samozřejmě jediný komunální podnik, kde se takto hospodaří.
Co s tím má co společného, jestli u DP pracuji či nikoliv? Ty také ne... :wink:

ad 1) A proč tedy se KT přestěhovali teda zpět do Hloubětína, když jim to v Motole tak svědčilo?
Prozraď mi, jaké vozy si vyměnují Vokovice s Pankrácem? :shock:
O rozdělení 14T pokud vím ještě nebylo definitivně rozhodnuto...

ad 2) Trvám na tom, že dvojice najede více vozokilometrů než sólo.
A problém služeb řidičů jsem doufám již vysvětlil.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 13.2.2006 22:49

jj, ty jedničky už takhle jezdí léta......ale ta 11 mě tam dost šokovala. kdyby to aspoň mělo buse a mohlo jezdit jako d-18 (+by se změnil příslušný předpis v büro-mašinerii jménem dpp - ostatně ani ta 1 jako 18 jet nemůže, ač jde o vozy z PA)

Zamčeno