Tramvajové tratě a příslušenství

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Martin
Uživatel

Příspěvek od Martin » 13.6.2007 23:57

pawel píše:r31: no jak to tak pozoruju, tak v praze se asi nedá udělat žádný oblouk tak, aby nebyl za chvíli kaputt..
Aspoň někdy se povede: např. Vinice - Solidarita (a obráceně) je tady už pár let - od rekonstrukce Černokostelecké - a je v perfektním stavu a bez oprav (klep klep klep).

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 13.6.2007 23:00

r31: no jak to tak pozoruju, tak v praze se asi nedá udělat žádný oblouk tak, aby nebyl za chvíli kaputt..

Radim

Re: Slánská...

Příspěvek od Radim » 13.6.2007 22:48

Damir Holas píše:Nevíte, co je s obloukem těsně za Slánskou směr Blatiny? Tramky jedoucí nahoru z centra tam šííííleně vržou. A vzhledem k tomu, že bydlim hned v tom žlutym baráku, mám ten kravál pěkně naživo a nahlas. Velmi příjemné :( To ani ty gumokoly tak nerachotěj :roll:

Já bydlim před zastávkou Blatiny do centra.A slyšim to taky :oops:

radek31
Moderátor

Re: Slánská...

Příspěvek od radek31 » 13.6.2007 22:45

Damir Holas píše:Nevíte, co je s obloukem těsně za Slánskou směr Blatiny? Tramky jedoucí nahoru z centra tam šííííleně vržou. A vzhledem k tomu, že bydlim hned v tom žlutym baráku, mám ten kravál pěkně naživo a nahlas. Velmi příjemné :( To ani ty gumokoly tak nerachotěj :roll:
to je oblouk, který se poměrně nedávno celý měnil - řekl bych, že to je ukázka pražské neschopnosti udělat kvalitně oblouk ve svahu (viz. tunely na Buranově a další podobné kousky) - nebo se možná pletu a je to technicky nemožné, ale tomu moc nevěřím

Damir Holas
Uživatel
Bydliště: Slánská / Koh-i-noor / Radlická / Zemědělská univerzita

Slánská...

Příspěvek od Damir Holas » 13.6.2007 21:52

Nevíte, co je s obloukem těsně za Slánskou směr Blatiny? Tramky jedoucí nahoru z centra tam šííííleně vržou. A vzhledem k tomu, že bydlim hned v tom žlutym baráku, mám ten kravál pěkně naživo a nahlas. Velmi příjemné :( To ani ty gumokoly tak nerachotěj :roll:

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 09.6.2007 0:11

ještě jednou Ohrada - dnes tam byla vyvěšena omezená rychlost pomalu = 10km/h a to na 1. křížení ve směru NNŽ -> Krejcárek (pouze v tomto směru)

není to ani rok stará křižovatka!!! a už je v takovém stavu

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 31.5.2007 12:11

nedávno jsem měl tu "čest" jet se 14T přes křižovatku Ohrada po lince 9 a musím říct, že to bylo těžké zklamání
křižovatka je úplně nová a ten oblouk tam brutálně kope i v 10 km/h (v obou směrech) - zajímalo by mě, kde se stala chyba

přitom v té době se už vědělo, že přijde hromada 14T a budou mít pevné podvozky - tak nechápu, proč se ten oblouk neudělal tak, aby nekopal

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

lehce OT

Příspěvek od Oskar » 27.5.2007 17:43

Taková věc, proč se tomu vlastně říká srdce/srdcovka? Připomíná to ledasco, ale srdce opravdu ne :?

DPmPET
Uživatel

Srdce

Příspěvek od DPmPET » 27.5.2007 15:04

Karotka píše:Jenže to přerušení je šikmé, takže se kolo nemá kam propadnout - jede pořád po hlavě kolejnice, která se postupně zužuje... a než se zúží "do nuly", tak mezitím kolo najede na další hlavu kolejnice, která se "z nuly" rozšiřuje.

Tohle se dá praktikovat u hlubších srdcí z větším úhlem,ne u srdcí z malým úhlem,tam už potřebuješ mělký žlábek k hladkému přejetí.Kdyby to tam nebylo tak by docházelo by k zapadnutí kola a výtlučení pojezdové plochy srdce.
DPmPET 8-)

DPmPET
Uživatel

Srdce a náběžné koleje

Příspěvek od DPmPET » 27.5.2007 14:49

U starších křížení se vyvařovaly jenom srdce,takže docházelo k hopsání vozů na křížení,takže se začali opět používat náběžné kolejnice(kolej z mělkými žlábky),takže vozy jezdí prakticky po okolku,občas se to musí vyvařovat ,aby nedocházelo k protlučení pojezdové plochy srdce .Proto vzniká takový specifický randál,to už závisí na opracování obroušení návaru.
Jěště se používají hluboká srce.Na nich je většinou vidět defekt protlučení hrotu srdce,též na železničních výměnách je to vidět.DPmPET 8-)

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 27.5.2007 14:49

Oskar píše:Tohle jsem nepochopil... Když je ten úhel ostrý, tak je přece hlava kolejnice přerušena na větší dráze, než při pravém úhlu. Takže by to podepření bylo spíš potřeba, ne?
Jenže to přerušení je šikmé, takže se kolo nemá kam propadnout - jede pořád po hlavě kolejnice, která se postupně zužuje... a než se zúží "do nuly", tak mezitím kolo najede na další hlavu kolejnice, která se "z nuly" rozšiřuje.

DPmPET
Uživatel

Mělký žlábek v srdci

Příspěvek od DPmPET » 27.5.2007 14:33

Zakutaleny.banan píše:K tomu bych mel jeden laicky technicky dotaz: vsiml jsem si, ze v kazdem krizeni nebo vyhybce, v miste prekrizeni kolejnic, je zlabek kolejnice vyrazne melci nez u bezne kolejnice. Nechapu z jakeho duvodu to tak je a mam pocit, ze to docela dost prispiva k celkove hlucnosti prujezdu takovym mistem. Mohl by mi to nekdo vysvetlit? Dik.
Toto řešení se provádí kvůli protlučení pojezdové plochy srdce,proto se dělají náběhy v srdcích(mělké žlábky) +náběžné kolejnice ,které napomáhají k plynulejší jízdě přes křížení bez toho aby vůz poskakoval.Profil kola pro pražské tramvaje je oproti železničnímu podstatně užší,proto se to dělá.No když přes to jede tramvaj a hodně to hlučí tak to srdce ve žlábku chce přebrousit pěkně do hladka,ale to už sem popisoval.
DPmPET 8-)

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.5.2007 14:11

Oskar píše:Tohle jsem nepochopil... Když je ten úhel ostrý, tak je přece hlava kolejnice přerušena na větší dráze, než při pravém úhlu. Takže by to podepření bylo spíš potřeba, ne?
V ostrých úhlech se totiž používají srdcovky železničního typu. Třeba na takové Hradčanské mezi zastávkami je to vidět.
Jinak se stává celkem běžně, když má vůz nová kola nebo je po brusu, že jede po nákolku nad kolejnicí. Samozřejmě jen na křížení :D Mezera je tak velká, že se pod kolo dá zasunout i padesátník.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 27.5.2007 13:58

7080 píše:Trefil jsi to přesně. Jen u některých křížení, kde je ostrý úhel kolejnic(do 15 stupňů) tohle není, protože to není potřeba. Je důležité, aby náběh ve žlábku byl plynulý, aby se dalo jezdit v pohodě 15 bez rázů.
Tohle jsem nepochopil... Když je ten úhel ostrý, tak je přece hlava kolejnice přerušena na větší dráze, než při pravém úhlu. Takže by to podepření bylo spíš potřeba, ne?

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 27.5.2007 13:55

I.am.good píše:Já netuším, proč to tak je, ale všiml jsem si, když byla zrekonstruována křižovatka Olšanská x Jana Želivského (Nákladové nádraží Žižkov), tak tam bylo též a tramvaje jezdily naopak téměř nehlučně. Vysvětloval bych si to tím, že okolek jede po hlavě kolejnice a v místě křížení, kde je žlábek vysoko se o něj opře nákolek a kolo jede v místě přerušení hlav kolejnic po nákolku plynule, bez rázů. Nevím, myslím, že by to mohlo být ono.
Jojo, taky si myslím. Je to zásadní rozdíl mezi železniční a tramvajovou srdcovkou. V ideálním případě by ten mělký žlábek měl okolek podepřít právě tak, aby nákolek nezapadnul do díry v kolejnici a jel plynule... Samozřejmě, pokud se žlábek zanese a navíc se nepříznivě sejdou toleranční pásma, může se asi i stát, že se nákolek nadzvedne až nad kolejnici, a pak to drncne, nebo naopak mělký žlábek na okolek nedosáhne a nákolek tak zapadne do díry v kolejnici a to taky drncne :wink:

Někde tady v hloubi fóra byly i fotoukázky, ale jsem línej to hledat, neb by na to stejně nešlo odkázat :cry:

Odpovědět