Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Isidor
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Plus-mínus pražské tramvajové dopravy(historie-budoucnos

Příspěvek od Isidor » 13.2.2007 0:28

Káem píše:Jojo, že tys dobíhal 9 nebo 10 na Biskupcový a na obou svítilo: Sídl. Řepy, příští stanice Nákl. nádr. Ž., co? Nebo snad na Veletržní 12 a 14 a všude svítlio Sídl. Barr., příští: Stross? Nebo na Palmě 3 a 19 a u obou bylo Lehovec, via Balabenka.
V žádné z těchto situací to v podstatě nevadí, protože i když se povezeš v "nesprávném" spoji tu jednu zastávku (než si přečteš další trasu vevnitř), tak můžeš klidně vystoupit a z toho samého nástupiště pak pojede i "správná" linka. Prostě nastoupením se nedá nic ztratit.
To ale neplatí všude jinde, samozřejmě.

Tom 11
Uživatel
Bydliště: Byla doba, kdy se mé bydliště nacházelo u linky, jejíž číslo mám v nicku.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom 11 » 13.2.2007 0:00

Já když vím,co kam jede,tak mi současný stav vyhovuje,protože to vůbec BUSE (kromě linky) nesleduji :)

Nejlepší by bylo dát stanici,kde se tratě dělí!
Např.: zastávka Olšanské hřbitovy
l.5 směr+ zast.Olšansé náměstí
l.10 směr+zastávka Orionka
l.11 směr+zastávka Radhošťská
l.16 směr + zast.Orionka

Myslím si,že v tom by se dalo celkem vyznat a pokračovat významnějšími stanicemi-přestupní stanice apod.

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 12.2.2007 22:53

pawel píše:...
a pro uklidnění, za pár let bude na tram LCD o velikosti okna T3 zvenčí i zevnitř, kde jistě bude krom reklamy i dostatek místa pro relevantní dopravní informace.
A konečně to přečtu i já. :wink: K tomu dobíhačství a jinému rychlému sledování tramek. Představte si, že si musím pamatovat většinu zastávek a směrů linek, jaž používám. Když chci jet někam do trramtárie, tak mám Idos. Zastávkocé JŘ čtu jen když tam nejsou lidi a je jdasno.
Jinak papírový cedule přečtu aspoň někdy, BUSE nikdy. co je tam napsáno, me nezajímýá, hlavně, dkyž se tramvajka ohlásí, což se taky vždy neděje. Potom mi občas tramka ujede s tím, že zahraje a za jízdy začne řvát, že je např. trojka. tou jsem chctěla jet, takže nas.aná stojím na refýži dalčí čtvrthodinuá, nebo si holt musim pamatovat, zda tam nejede ještě 14,16,17 19,popř.9,26. Myslím, že jsou to všechny linky, co maj s 3 kus trasy společné. Takže si v hlavinkách udělejte menší IDOS a budete mít klid, jako já.. :lol: :lol: 8-)

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 12.2.2007 20:35

podle mě je tohle zbytečná debata...stokrát propíráno. jistě, že buse má své nevýhody, ale operativnost je veliké plus a v momentě, kdy papírové cedule zmizí úplně, to celé bude i levnější. dále, chápu, že není zábavné hledat v papírových JŘ na sloupku, ale takhle to funguje minimálně v celé Evropě a zas takový problém to není. když jsem třeba v berlíně, říím se prostě podle infa zastávkový sloupek + tabule na vozidle s číslem linky a konečnou. víc nepotřebuju a orientuju se úplně bez problémů.

a pro uklidnění, za pár let bude na tram LCD o velikosti okna T3 zvenčí i zevnitř, kde jistě bude krom reklamy i dostatek místa pro relevantní dopravní informace.

Larry

Příspěvek od Larry » 12.2.2007 18:08

Problém je v tom, že to vymýšlí lidé, kteří tramvají(či autobusem) nejezdí. Statická plechová tabulka fungovala, byla levnější a dobře čitelná. Ideální bylo, když zvenku viděl člověk důležité zastávky a zevnitř komplet trasu. Buse sice dobře vypadá, je variabilní (kolikrát se to ale využije??), ale naprosto k h..... :( Dopravní podnik do toho nacpal prachy, aby "někoho" zaplatil a účinek je stejný, jako když se člověk nemůže pořádně chytnout tyče, protože mu v tom brání velké štípací strojky - a to máme rok 2007!
Chápu, že přebíráme zkušenosti západu, kde tyto věci fungují o něco déle, než u nás, ale: s nelogičností v dopr. prostředcích se setkáváme dnes a deňně: kam dát nohy, když si sedne někdo naproti mně, proč ty látkový sedadla tak smrdí, proč je tyč uprostřed dveří a s taškou se nedá pořádně nastoupit, proč si nemůžu pořádně přečíst, kam tramvajka jede... hrůza!

DJ LA DÉFENSE
Uživatel

Příspěvek od DJ LA DÉFENSE » 12.2.2007 14:40

K tomu dobíhání, já dneska jel ráno na krev a nedobíhal jsem 24, s tím, že ona za chvilinku pojede 18, no kdybych to tušil, že 13 minut nepojede ani jedna, snad bych i přes své nemocné nožky dva tři kroky popoběhl, pak pochopitelně obě za sebou. Nechápu to každá jede z jiné strany a obě mají zpoždění... Opravdu mě nezajímá, že za to řidič nemůže. Já platim! Aspoň kdyby dali na zastávky nějaký informace z dorisu v digitální podobě, za jak dlouho co jede nehledě na jř... Jenže to by stálo moc peněz a to holt, náš zákazník není náš pán... :roll:

DJ LA DÉFENSE
Uživatel

Příspěvek od DJ LA DÉFENSE » 12.2.2007 14:33

jara píše:A co prosímtě na tom neumí????? To by mě zajímalo, když ty to tak dobře umíš.
No neni nic vzácnýho vidět například 14, při odklonění s orientací sídliště barrandov obracející na smíchovském nádraží...

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 12.2.2007 14:00

Proxy píše:Já si myslím, že právě pro dobíhače je výhodný současný statický způsob zobrazování. Pokud potřebuji informaci rychle, tak čekat než se promění text je příliš zdlouhavé. Pokud vím, jaká je příští zástávka - tak můžu bez obav nastoupit dovnitř, kde se v klidu podívám na teploměr nebo mapu sítě, kudy potřebuji jet...
Nebo spise zobrazit pristi vyznamnou zastavku (2 vyznamne zastavky), ktera jasne vypovida o smeru jizdy. Preblikavani je pekne, ale nez to clovek precte, tak je vuz uz v tahu.

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 12.2.2007 13:20

Proxy píše: tak můžu bez obav nastoupit dovnitř, kde se v klidu podívám na teploměr nebo mapu sítě, kudy potřebuji jet...
... a v klidu odjedu na Olšanský hřbitovy místo na Olšanský náměstí.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 12.2.2007 12:43

pan Vedoucí píše:Ano, souhlasím, ze by se na bočních buse promítat pár významných zastávek po trase, stejně jako u busů.
Já si myslím, že právě pro dobíhače je výhodný současný statický způsob zobrazování. Pokud potřebuji informaci rychle, tak čekat než se promění text je příliš zdlouhavé. Pokud vím, jaká je příští zástávka - tak můžu bez obav nastoupit dovnitř, kde se v klidu podívám na teploměr nebo mapu sítě, kudy potřebuji jet...

pan Vedoucí
Uživatel

Příspěvek od pan Vedoucí » 12.2.2007 11:29

Nač zakládat nové téma o informačních panelech, když zde jedno takové již existuje? Jmenuje se "Orientační a informační systémy". Zároveň pojmenovat toto vlákno "plusy a mínusy.." mi přijde jako úchylárna největší.

Ano, souhlasím, ze by se na bočních buse promítat pár významných zastávek po trase, stejně jako u busů.

slimman
Uživatel

Příspěvek od slimman » 12.2.2007 11:14

Uff, tohle se tady už probíralo fakt hodněkrát.
Souhlas s DJ a 218. BUSE je navíc operativnější při nějaké změně trasy. Samozřejmě, musí se s tím umět. 8-)
Zkrátka oba systémy mají své pro i proti. Návrat k cedulím je podle mě nereálný, tak proč to pořád srovnávat ? Spíš řešil, jak optimalizovat stávající systém.

218
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 218 » 12.2.2007 11:08

Za tramvajema a za ženskejma se neběhá, vždycky za pár minut přijede nějaká jiná :wink: :D

Ale vážně: BUSE má výhody i nevýhody - i pokud tam jsou zobrazeny zastávky po cestě, tak se jich tam zobrazí jen velmi omezený počet - usledovat se dá tak 5 postupně se objevujících zastávek, což je dostačující u většiny autobusových linek, ale ne u tramvají. Pokud by se na BUSE měly zobrazit postupněvšechny důležité zastávky např. na lince 3, tak to bude trvat celý jeden mezistaniční úsek :) .
Každopádně by bylo lepší, kdyby u tramvají fungoval alespoň ten informační systém, co je u autobusů.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 12.2.2007 11:04

DJ LA DÉFENSE píše: Další věcí je, že ševci hlavně z Kobylis s tim neuměj zacházet. Zbytečno se nad tím pozastavovat....
A co prosímtě na tom neumí????? To by mě zajímalo, když ty to tak dobře umíš.

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 12.2.2007 11:00

Larry píše:příšerný informační systém u nových tramvají. Dobíhal jsem tramvaj a potřeboval se v rychlosti kouknout, kam jede. Ze strany je digitální informační tabule (buse) o její cestě - a tam svítí pouze cílová, nebo příští stanice. Jak se mám v rychlosti dozvědět, kam směřuje??? Původní tabulky byly lepší... :cry:
Jojo, že tys dobíhal 9 nebo 10 na Biskupcový a na obou svítilo: Sídl. Řepy, příští stanice Nákl. nádr. Ž., co? Nebo snad na Veletržní 12 a 14 a všude svítlio Sídl. Barr., příští: Stross? Nebo na Palmě 3 a 19 a u obou bylo Lehovec, via Balabenka. To víš, pokrok nezastavíš. Z:idea: Musíš si holt vlézt dovnitř a až tam se dozvíš následujících 9 stanic, které pojedeš špatně :P :oops: :roll:

Odpovědět