Vždyť můžeme jezdit 4 hodiny, většina linek má tzv. kolo dlouhé cca na 3 hodiny (- cca 1/4 hodiny mezi střídacím bodem "svačinářem" a konečnou) a zákaz vybírání navrhuji v době dlouhé pouhé 2 hodiny = vychází mi, že minimálně 1/4 maximální možné doby řízení je v rezervě!!!
Jinak pleteš hrušky s jablky - či meleš o koze, když já o voze:
- ano, rozhodně se mají dodržovat zákonem nařízená BP, ale na druhou stranu (asi k údivu
- jinak nevím jak ty, ale já se při BP (ať již na voze či na střídací místnosti) opravdu nevyspím - maximálně tak ulevím většině smyslů "polo vypnutím", ale právě, že je to jen poloviční
- z právě uvedených důvodů si trvám na tom, že pokud má člověk odvádět dobře práci, tak potřebuje mít co nejlepší podmínky pro dostatečné nejen pasivní odpočinek, ale i aktivní odreagování A JSEM PŘESVĚDČEN, ŽE TO JE MOŽNÉ ZEJMÉNA PŘI ZAJIŠTĚNÍ ALESPOŇ MINIMÁLNÍ PRAVIDELNOSTI VOLNÉHO ČASU, KTEROU DLOUHODOBĚ POŽADUJI (včetně tebou odcitovaného mého staršího příspěvku)!
Filip: Čerpání BP na konečných - zejména tebou uvedeným systém podjíždění spojů (jak se v současnosti praktikuje na l.6 v obratišti Smíchovské nádraží) je OO nejprosazovanější varianta čerpání přestávek (já osobně ji mám těsně za čerpáním "svačinářem" - protože u střídacích bodů se, na rozdíl od většiny koncových obratišť, naleznou nějaké kantýny či obdobná stravovací zařízení nabízející teplá jídla), OO mají následně v pořadí čerpání BP "svačinářem" a až nakonec "trpí" (tzv. v nezbytných případech) střídání tzv. oddělením od vozu (jako je např. na l.22).
PODSTATNÝ PROBLÉM VŠAK JE, ŽE PŘI ČERPÁNÍ BP V KONEČNÝCH TAM STOJÍ VOZY, KTERÉ BY MOHLY JINAK - RESPEKTIVE V NAPROSTÉ PŘEPRAVNÍ ŠPIČCE BEZPODMÍNEČNĚ MĚLY JEZDIT, ABY NEMUSEL BÝT VOZOVÝ PARK POČETNĚJŠÍ "O MOC" (= víc jak běžnou rezervu pro zálohu a průběžnou údržbu/opravy/renovaci) .