Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Grossák » 01.4.2013 12:48

Ahoj Martine, jako autor úprav SSZ na výluku metra se zeptám k Pražského povstání. Jak to vypadalo na vjezdu od Děkanské vinice? Stejné opatření jako teď se dělalo i loni. Měl jsem informaci, že loni (při delší výluce) to vycházelo s malou rezervou. Letos tam přibylo ještě pár spojů 193. Dle výpočtu se to pořád mělo vejít. Jestliže to fungovalo loni, aniž bych se dozvěděl o problémech, logicky se oprášila původní úprava. V neděli odpoledne tam pravda běhá dle hodin delší cyklus, v něm je ale zase možnost pro BUSy trochu více prodlužovat. Je otázka, jestli nebylo vhodné na celou dobu výluky cyklus celé koordinované skupiny zkrátit z 90 na 70. A zjistit další dopady, včetně zkrácení volna BUS, které neodjížděly v pravidelném intervalu...

Brát je třeba v úvahu i to, že se jednalo o prodloužený víkend a tato úprava byla jednoduchá a levná, bez zásahu do software. Jsem názoru, že velmi krátkodobé záležitosti se dají skousnout. Určitě to neodradí lidi od cestování MHD a důležité je, jak bude doprava fungovat ve zbytek roku. Můžeme si však také říct, že i na tomto nám velmi záleží, problém lze vnímat citlivěji a do nějaké úpravy software se pustit. Jinak myslím, že SSZ na HDŘÚ není. A i pokud by byla, tak řadič Actros, pokud vím, neumí plnohodnotně komunikovat s pražskou ústřednou. V opačném případě by bylo nejlepší cestou řešit úpravu třeba i operativně přes trvale přítomnou DI podporu na HDŘÚ, která, pokud vím, stále neexistuje...

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 01.4.2013 8:03

gabuliatko píše:Hlavně stát co nejdál od jakéhokoli zvídavého cestujícího, ideálně sedět v zavřeném autě. Čest vyjímkám.
Tak já jezdil v SO na l.11 opravdu dlouhou směnu. Dispečeři se u Muzea objevili někdy po šesté ráno a vždycky, když jsem jel kolem, tak tam byli. A to jsem jezdil ještě ve 3 odpoledne. Sedět v autě jsem je neviděl ani jednou :!: Čest výjimkám.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 31.3.2013 22:12

Dneska na blikačku nová SSZ u stadionu Slavie 8-)

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 31.3.2013 22:08

Martin Šubrt píše: Zbytečně dlouhý cyklus s nulovou snahou preferovat boční vjezdy X-C. Nikoho to nezajímá, dispečeři DP to buď nejsou schopni vidět, nebo nemají způsob, jak to předat na ústřednu.
Dispečeři DP řídí přestávky a odjezdy autobusů, ne SSZ. Těm je u :zadnice jak dlouho autobus stojí na červené i jak dlouho to jede na druhou konečnou. Hlavně stát co nejdál od jakéhokoli zvídavého cestujícího, ideálně sedět v zavřeném autě. Čest vyjímkám.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 31.3.2013 20:58

O zkušebním trvalém provozu jsem neslyšel. O tom, že trvalý provoz je STANDARD navždy a u všeho ano. Tuším, že z nových SSZ za posledních 6 let nemá trvalý provoz snad jedno...

Milý kruťáčku ;-), v tuto dobu by mohl daným místem přecházet nevidomý občan a jeho ochrana je VŽDY nadřazena čemukoliv absurdnímu, co vznikne okolo. Přestože by vznikaly nebezpečné situace, přebíhání na červenou, náhlá stůj, dlouhá čekání pro všechny okolo. Dále je třeba, aby v noci všichni všude stáli, bo auta, busy i tramvaje mají pocit, že by mohli jezdit rychle. To by ale u MHD vyvolalo dotazy, proč se rychle nejezdí i třeba přes den a proto je potřeba v noci provoz patřičně zpomalit.

Do sdružení jdu hned, přivedu navíc pár kolegů projektantů z TSK ;-).

Provoz SSZ na PP jsem nepochopil. Zbytečně dlouhý cyklus s nulovou snahou preferovat boční vjezdy X-C. Nikoho to nezajímá, dispečeři DP to buď nejsou schopni vidět, nebo nemají způsob, jak to předat na ústřednu. Navíc v neděli odpoledne při klasickém sobotním neprovozu, bo je svátek ještě v pondělí, běžel nějaký snad ještě delší cyklus. Stejně na Pavláku. Tam to X-C pomáhalo, když místo klasické víkendové šedesátky běžela návratová stovka pro magistrálu. Zejména chodci si tak v té zimě a u poloprázdné magistrály užívali pěkná čekání v délce 80 sekund... Já to fakt nechápu, to jsou naprosté drobnosti, které by se měly řešit jedním telefonem a navíc nic nestojí.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 31.3.2013 19:44

Sirka píše:u nově spouštěných SSZ musí být (roční?) zkušební provoz 24/7
Pak je tedy otázka, proč tu ještě 5 let po otevření vopruzujou 2x SSZ Arkády. :evil:
A myslím, že méně fyzicky zdatní spoluobčani ve 3 ráno spí 8-)

Sirka
Uživatel

Příspěvek od Sirka » 31.3.2013 19:24

kruťák píše:Milé Bravíčko, mam otázku k Chodovské...
Milý kruťáku, je to proto, že nějaký i*iot rozhodl (nebo jsme to aspoň slyšeli), že u nově spouštěných SSZ musí být (roční?) zkušební provoz 24/7. To, že to někde zůstalo i po této době, nebo že to je aplikováno zbytečně i na ostatní SSZ, je každému u zadnice, a vzhledem k lobby méně fyzicky zdatných spoluobčanů ohánějících se bezpečností ti, milý kruťáku, nezbývá, než si trpělivě počkat, občanské sdružení nikoho nezajímá. Hlavně přecházej jenom na zelenou a nejlépe s maminkou za ručičku :wink:

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 31.3.2013 18:53

kasme v tématu Metro píše:SSZ na PP je fakt peklo ](*,)
Mi povídej.. Kolik je toho prostřiženo? Já to nikdy neměřil, ale přijde mi to subjektivně dlouhý tak 1,5 až 2 minuty, ale objektivně to bude asi to míň a bude tam i nějaký víkendový program.

Pomalu si pohrávám s myšlenkou založit občanské sdružení Proti semaforum :twisted: Kdo by do toho šel? :D

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 31.3.2013 10:34

To je tak, když nějaký... hlava pomazaná rozhodne, že člověk je nesvéprávný I z diod, a naprosto se nemůže stát, že by nezemřel při překonávání naprosto prázdné silnice. Následky jsou jasný, pěšáci už chodí na červenou skoro všichni, kdy je budou masově následovat řidiči, je otázka. Kouzelný je to hlavně na místech, kde jsou od sebe nedaleko starý a nový semafor - starý na nějaké větší křižovatce, nový na "odbočce do dvora", starý bliká, nový hraje barvičkama do noci... #-o

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 30.3.2013 23:46

Milé Bravíčko, mam otázku k Chodovské - proč v sobotu ve 23.00, kdy už je několik hodin Baumax zavřený a celkově je takřka nulový provoz i v této ve dne plné oblasti, musí tramvaj číslo 11 jedoucí od Spořilova čekat 29 sekund na SSZ křižovatky k Baumaxu a ještě jednou podobný čas o 100m dále znovu.
Děkuji za odpověd', Kruták, 6 let.

Pozn.red.: Ani běžnému čtenáři jistě neuniklo, jak i 6leté dítě shledává provoz tohoto SSZ v době 20:00 - 7:00 naprosto ale naprosto zbytečným.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 27.3.2013 5:59

Ten Břevnov - taky mě to překvapilo, vím že to tam víceméně funguje/fungovalo. Nicméně stalo se mi to tam asi třikrát nebo čtyřikrát (jenom), v různých časových odstupech a to zejména díky tomu, neboť jsem vykoumal, že když počkám v Říčanový a nechám si tram přede mnou drobet "ujet", tak to na mě překvapivě počká. Pokud jedu "za ní" (samozřejmě s dodržením bezpečné vzdálenosti), tak právě ne.
Poslední "infarktovou situaci" jsem si pravda způsobil sám, protože jsem se tam dlouho s ničím nesjel a na ono pravidlo poněkud pozapomněl. :D

P.S. Na PD samozřejmě hlášeno, už kdysi. A hlásí se poctivě, to vím z praxe, neboť naposledy v sobotu, když zlobila vexle do Myslíkový, tak druhý den při nástupu do služby mě okamžitě informoval výpravčí ať už to nehlásíme, že se o tom ví a že oprava je už naplánovaná. Jenže tady bych problém viděl v tom, že zatímco jakási vexle je plně v gesci podniku, nějaké SSZ už ne a že se spousta věcí dokáže bohužel jaksi "ztratit v překladu".

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 26.3.2013 20:48

SSZ z Břevnovského kláštera určitě umí dvě tramvaje za sebou, v obou směrech. Počítá pantografy. Předpokládám, že se jednalo o závadu. Kolikrát se to opakovalo? Díky.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 26.3.2013 20:46

Ano, je to absurdní. Ale hlašte to. Nedá se nic dělat. Klidně to pak napište i sem, ale hlašte. Díky moc.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 26.3.2013 6:33

Jo, taky si dovolím přispět svou troškou. Již jsem se tu zmiňoval - křižovatka, resp. přejezd u Břevnovskýho kláštera DC neumí pustit dvě tram za sebou. Té druhé tam prostě hodí natvrdo na stůj a pustí auta. Přičemž zhasne stromeček a ani protijedoucí tram ZC s tím nic neudělá - prostě to udělí volno jen jí. Takže chůze s kličkou to jistí.

Jenže ve smyslu Fořtíkova předchozího příspěvku se nemá cenu snažit - volno přece nakonec padne = problém neexistuje. A co, že to člověk nečeká a je tam rozhulákanej kolem padesáti z kopce. Řidič má přeci předvídat..... :roll:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.3.2013 5:43

fořtík: 100% souhlas.

obdobný situace stará několik měsíců: 1.) cca zde probíhá výstavba
2.) jediná přístupová komunikace i pro velká nákladní auta a stavební techniku zde přes TT na samostatném tělese
3.) na TT z obou směrů návěst " přejezd s vyznačenou předností TRAM"
4.) i přes hlášení PDT tato DZ dlouhou dobyu chybí

Odpovědět