MF píše:MM-Mikulovsky píše:Konečně mi došlo proč si
pražskou 15T licencovali Číňani -
má totiž takový asijský design/"výraz" (díky šikmým světlům, jenž mnoho lidí přirovnává k očím i plochému "čumáku" mezi nimi)
Chudák Kotas, ten by Tě hnal. A co Ti připomíná hrozná fábie? Napověz nám něco ze své fantazie. Sím.
Já to nemyslel nijak hanlivě - ba naopak, ale jak vidno asi si neuvědomuješ, že:
1.) většina tvůrčích lidí (= i architektů/designérů) "bere" z něčeho již existujícího inspiraci
2.) to že Čína zejména v minulém století byla technicky pozadu proti tzv. západnímu světu neznamená, že nemá mnohem starší bohatou inspirativní historii/kulturu - viz např. jimi "kdysi dávno" objevené technologie výroby hedvábí, papíru, porcelánu ...
3.) architekti/designéři se učí o historii svého oboru - byl by div, kdyby neznali (a ani trochu nebyli ovlivněni) historií Číňanů

a to musí platit i na ing.arch. Kotase
4.) Jinak není obava, ale naprostá jistota, že po technologickém rozmachu Japonska v 2. polovině 20. století nastává v současnosti to samé v Číně - viz např. nejvýše položená železniční trať o jejichž technologiích byl natočen pořad a nedávno tady na TF dávána zpráva o něm

kdyby Číňany 15T něčím nezaujala (dle mne právě designem čel), tak si ji nevyberou - buď zvolí jiný hotový jim vyhovující typ TRAM či si udělají nějaké úpravy jim ne plně vyhovujícího typu.