kéž by to udělala ta žena v pátek do mého 15T na Horkách DC, ale tady někdo nečte:FiJi píše:Zkuste si to představit z pohledu cestujícího, který je zvyklý, že se dveře klidně zavírají do nastupujících nebo i teprve vystupujících lidí. Cestující s touhle zkušeností nebude s kočárkem chodit kolem tramvaje a zjišťovat, kde je volné místo (zvlášť když mnohde kolem té tramvaje ani rozumně projít nejde), ale pokusí se nacpat do nejbližších dveří, aby mu ta tramvaj neujela.
.......
Tam mi dotyčná žena svým dobíháním s kočárkem odzadu podél celé délky TRAMvaje k 1. dveřím minula 5 dveří = tedy včetně (od předu) 3. dveří s vyhrazenou 2. plošinou pro kočárky - čímž, z mého pohledu:MM-Mikulovsky píše:.....3.) ovšem co neskousnu, je když mám jednu plošinu pro kočárky již značně naplněnou a snaží se mi na ní nacpat další, byť vím, že další v soupravě/kloubáku je zcela volná.
Zrovna toto se mi stalo v pátek na l.11 s 15T na Horkách DC - po té co již na předchozí zastávce Pod Jezerkou DC jsem musel se zavřením dveří posečkat než mi tam k dvoukočáru a kočáru nastoupil 3. (defakto jako by 4.) kočárek - mi odzadu (takřka současně s mým dojezdem do zastávky) dobíhala zase až do 1. dveří žena s dalším kočárem. To už jsem fakt nemohl jinak, než vydat příkaz jejího nástupu do 3. dveří = na druhou )dosud zcela volnou) plošinu pro kočárek. Kéž by vlezla nejlépe klidně i do zcela zadních dveří - měla golfáč a tam by také nikomu nevadil, ale na již zcela zaplněné první plošině by omezovala ten dvoukočár (zejména při jeho dřívějším výstupu) a naopak ten ohrožoval její golfáček.
1.) jednala značně bezohledně k ostatním vyčkávajícím cestujícím, kteří zároveň k právě přistavované (zastavující) TRAMvaji přistupovali příčně nástupní plochou z vozovky (mezi zaparkovanými auty před a za zastávkou).
2.) ohrozila zejména svoje dítě v kočáře, že jiná osoba do něj mohla vrazit a převrhnout (dle blízkosti TRAMvaje) asi nejspíše na bok mé TRAMvaje, která v prvotní moment (=ve směru jízdy na začátku zastávky) mohla být ještě v pohybu.
3.) porušila ustanovení SPP:
= (viz tučně zvýrazněné) pro svůj nástup použil nejbližší možné/příslušné a (přiměřeně situaci) volné dveře.SPP PID píše:bod 4.2 Povinnosti cestujícího, odst.2 :
"Cestující musí dbát, aby včas do vozidla nastoupil a včas z vozidla vystoupil. Při nástupu a výstupu musí používat dveře podle jejich označení; v tarifním pásmu P mohou cestující pro nástup a výstup používat všechny dveře určené pro cestující; používání dveří neurčených pro cestující není dovoleno. Vystupující cestující mají přednost před nastupujícími. U vozidel vybavených zařízením pro sdělení potřeby otevření dveří použije cestující označené tlačítko.
- při čemž se má řídit označením dveří (zde sice bylo myšleno zejména "nástup" a naopak "výstup", ale jistě se dá vztáhnout i na ostatní označení = "vstup s kočárky" a "vstup se psy" (Jenže až včera jsem si uvědomil, že ona toto označení umísťované ve směru jízdy před dveřmi nemohla vidět, protože, když byla v úrovni 3. dveří - 2. plošiny pro kočárky, tak se dveře začaly otevírat, čímž veškeré své označení z pohledu ženy zakrývaly.)