Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Uživatelský avatar
Pepa
Uživatel
Příspěvky: 2152
Registrován: 30.11.2003 9:45
Bydliště: 6004

Příspěvek od Pepa » 15.3.2006 18:32

Karotka píše:Aktuální informace o stavu "kulatočíselných" cedulí: 6859 (22) už bohužel ne, ale zato přibyla jedna vokovická: 7188 (22). Ještě jsem viděl opět 8024 (22) a také 7023 (23).
Asi zítra ve vozovně zpřeházim cedule :lol:

Uživatelský avatar
Karotka
Uživatel
Příspěvky: 1180
Registrován: 09.2.2005 20:59
Bydliště: Příští zastávka je na zmámení.

Příspěvek od Karotka » 14.3.2006 21:26

Aktuální informace o stavu "kulatočíselných" cedulí: 6859 (22) už bohužel ne, ale zato přibyla jedna vokovická: 7188 (22). Ještě jsem viděl opět 8024 (22) a také 7023 (23).

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 20.1.2006 16:10

KM píše:ad matus: mrknu (---)tudy že nejedu do Podbaby.
Měl si se ho zeptat anglicky, kam jede, to by asi nevykoktal odpověď.

Uživatelský avatar
Tonda Ježek
Uživatel
Příspěvky: 1080
Registrován: 30.11.2003 22:54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 20.1.2006 15:39

KM píše:Každej aspoň trochu chytrej kaštan pochopí, že když je tam "Služební jízda" a jiné že to neni pro přepravu cestujících a tudíž ho ta tramvaj nemusí dál zajímat.
Podbaby.
Problém je ale v tom, že dost cestujících zajímá jenom číslo linky. A ten nápis "Služební jízda" registrujou jenom okrajově a domnívají se, že se jedná o normální název konečné. A když tam má i číslo linky, je jasné, jak cestující budou reagovat.

KM

Příspěvek od KM » 20.1.2006 9:14

ad matus: mrknu se na to.
Pepa napsal:
Každej aspoň trochu chytrej kaštan pochopí, že když je tam "Služební jízda" a jiné že to neni pro přepravu cestujících a tudíž ho ta tramvaj nemusí dál zajímat.
To by tam pak ta orientace nemusela být vůbec. Totéž si myslí řidič dnešní ranní osmičky s vozem 7174, který na přátelské upozornění na špatnou orientaci (fakt jsem mu to říkal s úsměvem, opravdu jsem se dnes dobře vyspal) povídá: To přece ví každej že když jedu tudy že nejedu do Podbaby.

Uživatelský avatar
matus
Uživatel
Příspěvky: 68
Registrován: 09.11.2005 15:08
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matus » 19.1.2006 12:48

KM píše:No... asi by se odpověď našla ve standardech kvality ISO. Tady se něco porušuje... :oops:
Krasa standardu kvality ISO a rovnez jinych norem, napr. smernic EU, napr. standardu rizeni ITIL a podobne spociva v tom, ze pouze definuji co je potreba hlidat, jake schemata se zvyknou uplatnovat a podobne. Nejedna se vsak o zadny konkretni rozpis presne implementace do toho-ktereho podniku. V principu, pokud si poradne vezmete ITIL, Prince2, ISO a dalsi smernice vetsina z nich je postavena na tom, ze je potreba procesy vytvaret nad existujicimi zvyklostmi a takovym zpusobem, ktery efektivne zajisti dosahnuti vysledku pri urcite urovni kontroly tohoto procesu a za dodrzeni nekterych konkretnich ukazatelu, ktere je pri danem typu procesu sledovat.
Takze, pokud je v nejakem predpisu, ze pri napisu Sluzebni jizda musi byt i cislo linky, rozhodne za to nemuze ani ISO, ani EU ani nikdo jiny, nez DP a clovek, ktery tento predpis vytvoril. Pokud mel duvod tam naridit zobrazovani linky musi byt schopen jej uvest a obhajit prakticky, nikoliv odvolavkou na nejakou smernici. Pokud vsak neni realny prakticky duvod protoze napr. od napsani prislusneho predpisu uz z nejakeho duvodu pominul, tak ISO a ITIL a podobne jine normy na to pamatuji a vyslovene narizuji delat pravidelne audity vnitrnich predpisu za ucelem odstranovani podobnych kostlivcu. Vzdy me to vsak pobavi, kdyz nekdo jako argument pro konkretni dotaz pouzije napr. ISO normy :-)

KM

Příspěvek od KM » 19.1.2006 11:57

No... asi by se odpověď našla ve standardech kvality ISO. Tady se něco porušuje... :oops:

Uživatelský avatar
pawel
Uživatel
Příspěvky: 2386
Registrován: 15.7.2004 23:10
Bydliště: M22 / U8

Příspěvek od pawel » 18.1.2006 18:21

Nápis služební jízda je takhle malý právě z toho důvodu, aby zůstalo zachováno zobrazení linky. Pokud např. pro závadu stahuješ nějakou soupravu z linky, musí zůstat označení linky viditelné, doplněné textem služební jízda (stejná kombinace jakou T3 se závadou, kde čelní orinetace také zůstává, případně KT8D5, kde nápis služební jízda na Pragotronu doplňuje číslo linky ve střešním budníku.

tak to je teda doopravdy absurdní. je vidět, že DP je v mnohém ještě stále v roce eins zwei... a jinak, v praxi naopak často vídám variatu s vyhozenými cedulemi z vnitřku + zad.čela T3, někdy i z předního. včera jsem pro změnu na evropské viděl d-1 s nulovým označením na čele a jinak všude.

Martin-KT8D5.RN2P

Označení vlaků

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 18.1.2006 15:22

V NK se objevilo v souvislo s tím, že se mi nezdá vhodné označovat služební vlaky i číslem. Tedy 3 Služební jízda. Nevím proč tam není umístěno, Zkušební jízda, nebo trojúhelník a služební jízda.

Pepa napsal:
Každej aspoň trochu chytrej kaštan pochopí, že když je tam "Služební jízda" a jiné že to neni pro přepravu cestujících a tudíž ho ta tramvaj nemusí dál zajímat.

-Moje odpověď, já nevim zda to je fér, třeba určitě cizinec nechápe tento výraz, ale řídí se většinou podle linky. Pokud by to bylo alespoň invertní, tak by se to dalo ještě trochu pochopit, ale takhel je to skutečně zbytečné. Většina z řidičů neumí žbleptnout anglicky ani ň, až na čestné vyjímky, takže proč přidělávat cizinci práci. :?

Petr napsal:
Nápis služební jízda je takhle malý právě z toho důvodu, aby zůstalo zachováno zobrazení linky. Pokud např. pro závadu stahuješ nějakou soupravu z linky, musí zůstat označení linky viditelné, doplněné textem služební jízda (stejná kombinace jakou T3 se závadou, kde čelní orinetace také zůstává, případně KT8D5, kde nápis služební jízda na Pragotronu doplňuje číslo linky ve střešním budníku.

-Pokud se k tomu staví takto, tak skutečně Buse transparenty pro DP jsou vyhozené peníze oknem a stačí Vám pouze plastové cedule. Když už ta možnost je, tak proč přidělávat práci v orientaci, je to zbytečné navíc to není pracné naťukat kód a hned je každému jasno. Ne že by takhle nebylo, ale kolik lidí skočí na špek... Přijde mi to jako zbytečnost. Když už jsme pokročili.

radek31
Moderátor
Příspěvky: 1713
Registrován: 02.7.2004 16:41
Bydliště: Modřany, kousek od smyčky Levského

Příspěvek od radek31 » 09.1.2006 11:59

Tombus píše:Kolik se vůbec v Praze vystřídalo u tramvají palubních počítačů?

Vím o Mypolu (JKZ Olomouc) a Apexu, ale v tématu o rekon. kačeně se píše o jakémsi DTčku.

:?:
Apex = DT 01
http://www.apex-jesenice.cz/vyrobky/poc ... itace.html

Tombus
Uživatel
Příspěvky: 263
Registrován: 02.12.2003 21:04
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tombus » 09.1.2006 11:56

Kolik se vůbec v Praze vystřídalo u tramvají palubních počítačů?

Vím o Mypolu (JKZ Olomouc) a Apexu, ale v tématu o rekon. kačeně se píše o jakémsi DTčku.

:?:

Uživatelský avatar
Té šestka
Uživatel
Příspěvky: 26
Registrován: 05.1.2006 11:08
Bydliště: na trati l. 9-10-58-59 a 180
Kontaktovat uživatele:

APEX-MYPOL

Příspěvek od Té šestka » 06.1.2006 14:13

Na úvodní stránce Pražských tramvají,na 13.koleji,je hlas z Apexu:"Vůz má poruchu,prosíme vystupte."-tak nějak.Může mi někdo poradit jak to tam dostat?V menu to není,tam jsem našel pouze nápis OSKAR ve služebních jízdách,ale na transparentu se po kliknutí entru nic nedělo.(vůz 8162)

Uživatelský avatar
Pepa
Uživatel
Příspěvky: 2152
Registrován: 30.11.2003 9:45
Bydliště: 6004

Příspěvek od Pepa » 10.8.2005 20:01

Martin píše:Jestlipak jde tohle zobrazit i u tramvají :?: :D
(fotka je převzata z DP-arény, ale dneska jsem dtto viděl v reálu na 119)
Něco podobného mám focené v Drážďanech 8-) pokud najdu fotku tak ji sem hodim, ale kvalitně je naprd, páč to bylo focené v šeru :roll:

Uživatelský avatar
Tonda Ježek
Uživatel
Příspěvky: 1080
Registrován: 30.11.2003 22:54
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 10.8.2005 18:35

Martin píše:Jestlipak jde tohle zobrazit i u tramvají :?: :D
(fotka je převzata z DP-arény, ale dneska jsem dtto viděl v reálu na 119)
Pokud vím tak ne. Autobusy mají zkrátka větší kapacitu paměti. Ale co je zajímavé tak třeba na M1 (nevím jestli to stále jde) šlo nastavit na transparentu i "Svatební jízda", což je ve metru docela využívaný :D

Martin

Příspěvek od Martin » 10.8.2005 18:32

Jestlipak jde tohle zobrazit i u tramvají :?: :D
(fotka je převzata z DP-arény, ale dneska jsem dtto viděl v reálu na 119)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět