Grossák píše:OK, k videům stačí. SSZ Letenské náměstí je bez preference TRAM. Neprodlužuje, nevkládá, nepředvybírá. Ve špičce funguje jako pevný program. Zdrží 76 % tramvají, průměrné zdržení 31 sekund. Tím se řadí mezi nejhorší SSZ bez větvení tratí v Praze. A je horší než každé SSZ z Vašeho videa, i se závadami. Rozumím dobře, že správným řešením by bylo, kdyby více SSZ fungovalo „napevno“ jako Letenské náměstí? Přestože to přinese prodloužení jízdních dob a zvýšení nákladů? S Vaším názorem nesouhlasím a budu se naopak snažit, aby Letenské náměstí fungovalo s preferencí.
Ano, po zkušenostech "zlepšení" na Želvě jsem pro pevný cyklus. Ano, je možné, že nemusíte občas s linkou 10 či 16 čekat tak dlouho na odbočení, protože umí SSZ vložit speciální Volno, ale to proběhne až po přihlášení do SSZ. To přihlášení probíhá v těsné blízkosti SSZ, takže např. neexistuje, aby se linky 10,11,16 vešly do signalizace ihned po linkách 5 a 13, které jedou rovně, což dřív šlo. Dnes se běžně stává i to, že pokud jedu za 5 a zleva přijede 26, tak mi to samozřejmě žádné speciální volno nepřiklepne a vyčkám úplně celý cyklus. To samé platí z ulice Jana Želivského a pro linku 26. Když jsme ještě jezdili 19, tak už v zast. Mezi Hřbitovy jsem viděl na dálku situaci a předem jsem dokázal úpravou rychlosti jízdy trefit signál VolnoVlevo pro odbočení. Dnes? Musíte se řítit co největší rychlostí a pak to zamáznout před SSZ, abych se přihlásil do signalizace a padlo mi to co nejdřív, to jest o celý cyklus později, pokud na ulici Vinohradské stojí tramvaj. Super je vzdálené přihlášení pouze od zastávky Želivského/metro, která jako jediná je společná s autobusy (tedy jediná, kde může nastat situace, že nemůžu vybrat nabízené volno vpravo) nebo jsem si za ty 3 kola na 26 špatně všiml a žádné vzdálené přihlášení tam nejni?
U Letenského náměstí očekávám to samé. I dnes se přihlašovací "stromeček" rozsvítí při jízdě od Letenského nám. až těsně před semaforem, takže už nebudu moct přesně vystihnout ten přesný okamžik, když už končí zelená autům z tunelu a blíží se zelená pro Miladu Horákovou. Zůstaneme tam stát celý cyklus. Ale je možné, že to nebude, protože tam není naštěstí tramvajová křižovatka. Ovšem po zkušenostech hledání ztraceného pokladu (rozuměj "Hledání poškozeného přihlašovacího kablíku nebo kontaktu") na těch ostatních semaforech už jsem značně skeptický. Pardón.
Jo a k tomu procentuálnímu zdržení. Dobře, tak skoro pokaždý na Letný naberu 31 vteřin? Dobrý, já na Želvě skoro pokaždý naberu daleko víc, protože celý úsek Želivského - Krejcárek je tak časově podhodnocen, že stání na kterékoliv křižovatce je bráno jako zpoždění. A z doslechu vím, že pokud se někde vytvoří preference, existuje tlak na snížení jízdních dob, neb se potřebuje vykázat zrychlení tramvajové dopravy. To video, které jsem nahrál je toho důkazem. Nestál jsem na žádné křižovatce, přesto jsem stáhl pouze 30 vteřin zpoždění (tu dobu činilo 210 sekund).
V to pondělí, jsem Vás tam viděl, míjel jsem Vás, zrovna jste stál u nového zakrytovaného výjezdu z Blanky, říkal jsem si, že jste asi jediný, co se doopravy podívá do terénu a občas řídí tramvaj. Nebo je to jen můj osobní a špatný pocit? Chápu, že své "děti" (rozuměj "semafory a jejich řídící systémy") ochraňujete a chcete víc, každému vyhovuje něco jiného. Mě vyhovují pevné cykly na které se dá spolehnout, zapamatuji si je (ano, doopravdy si pamatuju přesně na vteřiny kde co padne) a podle toho se řídím.
Když jsem měl tedy ve středu tu 26, tak je to katastrofa, linka s absolutně nejvíc SSZ s antipreferencí. Po rekonstrukci SSZ Táboritská x Ondříčkova jsem stál v koloně, kterou jsem tam v životě neviděl. Nepamatuju si, který semafor by mi vyhovoval (
snad mimo Nábř. Kpt. Jaroše, to funguje na jedničku, díky! Ale pamatuju si ty porodní bolesti

jo a ještě Revoluční výjezd na most, krásně podrží volno do centra). 2 kola ze tří jsem jakžtakž dokázal udržet zpoždění v normě. Prostřední kolo jsem nabral 5 minut, jen kvůli semaforům. Když prostě máte na Letný 5 semaforů a jízdní doba je udělaná přesně na to, že projedete v pohodě všech pět, tak musíte pochopit, že když zůstanu stát jen na jedném jediném, je to pro mě špatně, protože je mám projet, ne stát. A to je možná důvod, proč nasazuju proti preferenci. V součinosti s tím se prostě často snižují jízdní doby a přitom k tomu není důvod.