Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
von Špilberk
Uživatel

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od von Špilberk » 18.1.2025 17:22

Dnes ráno jsem se zasekl na SSZ Poliklinika Modřany DC (5:07 - 5:08). Vysvobozen jsem byl tramvají jedoucí ZC (od Čechovi čtvrti), i když ta taky musela na chvíli zastavit.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 14.1.2025 21:23

Na Opálkově je závada tuším na 2 kontaktech. Bylo předáno k opravě.

sajmon
Uživatel

Příspěvek od sajmon » 14.1.2025 11:45

Poslední dobou se zase chová dost nevyzpytatelně SSZ Střelničná x Opálkova/Dolejškova.
Často náhodně shazuje volno a pouští směry zdánlivě bez nároku. Příkladem dvě situace z dneška, 14. 1.
V 5:25 při jízdě ZC mě SSZ zastavilo a vybíralo se odbočení vlevo do Opálkovy, aniž by v odbočovacím pruhu něco stálo.
11:10 zase spadlo směrem ZC z volno na stůj ve vzdálenosti na hranici, kdy to ještě jde z té 50 dobrzdit provozně.
Auta v protisměru měla dále zelenou, souběžně jedoucí auta červenou. Po asi osmi vteřinách padlo opět volno.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 03.1.2025 15:47

von Špilberk píše:
03.1.2025 7:58
Ze zoufalství sem zkusím přidat i jednu stížnost na výhybku. Už jsem chtěl dřív, ale odolal jsem. Tak teď: asi nejčastěji trvale zablokovaná výhybka ROV 542 (Vladimírova od Spořilova). Je pravda, že po nahlášení na PDT je rychle opraveno, ale závada se vrací někdy už po pár dnech. Když vydrží OK 3 týdny, je to zázrak. Blbne už od RTT Nuselská. Hádám, že to nějak souvisí s tím, že nad výhybkou často stojí :auto :auto :auto , ale stejně je to k vzteku.
Ano, dělají to auta na kolejích. Někdy se to za nimi odblokuje, někdy ne. Prostě to hlaste pokaždé, když to vidíte. Já to dělám stejně. Kolegové na tom každopádně právě po RTT pracovali a podstatně se to zlepšilo. Zeptám se na další možný postup. Každopádně je to nepříjemné i z pohledu SSZ a určitě se zamyslíme i nad nějakým opatřením v rámci řídicí logiky. Díky.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 03.1.2025 15:41

Vinohradská - Pod Židovskými hřbitovy DC přihlašovák u označníku Vinohradské hřbitovy i odhlašovák v křižovatce jsou OK. Méně dává odhlašovák na přechodu. Platilo to i 23. 12. Obvykle by to nemělo mít vliv. Ale výjimečně by to mohlo způsobit, že volno uteče a pak je uděleno znovu až dle videodetekce. Pomohly by přesné časy. Předáno. Jinak platí sdělené. Případné ověření lze udělat na místě. Zelená pro chodce skončí obvykle dříve, než tramvaj zesdpoda projede odhlašovákem křižovatky. Chtělo by to ještě o pár sekund uspíšit.

Svatoplukova ZC. Je posunutá zastávka, takže nyní se tramvaje přihlašují až za výjezdem ze zastávky. To jsem si neuvědomil. Podívám se na to.

Výtoň od Svatoplukovy. Výběr TRAM oblouku pro 7 je v obou směrech pouze na výzvu. A volno od Svatoplukovy se zdá, že to od kontaktu neprodlužuje. Ani fázi, ale ta může dále běžet od aut a volno se v takovém případě opět vybere od EOV. Neděje se to příliš často a jezdí tam jediná linka, takže opatření důkazů trvalo. Dám info.

Myslím, že preference u Školy Radlice nebyla úplný vzor, ale fungovala. Naposledy jsem to sledoval v souvislosti se zrušením světel na Radlické. Pokud nesvítí výzvy, nejspíše je problém v detekci. Mrknu na to.

Díky.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 03.1.2025 15:02

ZXS91 píše:
02.1.2025 21:43
Během posledních pár týdnů jsem se nenavolil (zcela náhodně, jiné průjezdy OK) na Nádraží Podbaba, v obou směrech.
Není bohužel na ústředně, bez čehož se tento typ závady špatně řeší. Předám. Díky.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 03.1.2025 7:58

ZXS91 píše:
02.1.2025 21:43
Během posledních pár týdnů jsem se nenavolil (zcela náhodně, jiné průjezdy OK) na Nádraží Podbaba, v obou směrech.
Tohle se děje zcela náhodně už mnoho měsíců.

Ze zoufalství sem zkusím přidat i jednu stížnost na výhybku. Už jsem chtěl dřív, ale odolal jsem. Tak teď: asi nejčastěji trvale zablokovaná výhybka ROV 542 (Vladimírova od Spořilova). Je pravda, že po nahlášení na PDT je rychle opraveno, ale závada se vrací někdy už po pár dnech. Když vydrží OK 3 týdny, je to zázrak. Blbne už od RTT Nuselská. Hádám, že to nějak souvisí s tím, že nad výhybkou často stojí :auto :auto :auto , ale stejně je to k vzteku.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 03.1.2025 6:38

Grossák píše:
02.1.2025 17:53
Vinohradská - Pod Židovskými hřbitovy DC do přechodu přihlašuje už před křižovatkou, dle přihlašováku na výjezdu ze zastávky Vinohradské hřbitovy, ale od té doby, co se zastávka trochu posunula nahoru, volno padá o pár sekund později, než by bylo zdrávo. Je připravená úprava SW, ale současně se zmiňuje možnost úprav přechodu a zrušení SSZ.
Už 23.12.odpoledne jsem se přesvědčil, že Vinohradská - Pod Židovskými hřbitovy DC stále nepravidelně nepřihlašuje a pokud už tě přihlásí, tak jen tam, ale před přechodem stejně musíš zastavit, protože do něj se přihlásíš zase až průjezdem křižovatkou, nikoliv jak to bývalo asi dřív, že byla nějaká forma přípravy už od Vinohradských hřbitovů.
Grossák píše:
Svatoplukova ZC detekce dle zprávy z prosince OK. ZC se výzva rozsvěcí většinou až po cca 20 s a teprve pak funguje preference – tedy moc nefunguje. Takto je to od uvedení SSZ do provozu. Šlo o jakousi reakci na kontrolní bod, která se nejeví jako šťastná. SSZ má být zrušeno v rámci reko ulice, která zvolna postupuje.
Výzvu jsem tam neviděl svítit ani jednou z mnoha prosincových průjezdů a to ani z 23.12. a nejsem takový rychlík, abych stihl stanicovat pod 20 vteřin.
Grossák píše:
Svobodova - Rašínovo nábřeží pokud je myšleno od Svobodovy, jsou zajištěny záznamy z chybného chování SSZ (preferenčně zapne volno, ale už neprodlouží). Předáno projektantovi.
Škola Radlice nemám poznatky a na ústředně bohužel není detekce TRAM. Co se tam děje?
Ondříčkova ZC zatím ne, nefunguje dobře odhlašovák DC. Je třeba opravit ukolejnění.
Ano, myšleno od Albertova. Pokud je to asi 5 vteřinový volno, co vidím svítit od Svobodovy, ale nikdy ho nestihnu vybrat, důsledkem preference, tak je to ještě horší než jsem myslel. Spíš jsem to bral jako trvale vybíraný a náhodný.
Škola Radlice je obousměrně v drtivý většině bez preference, jen v nějakém polonočním režimu ZC jsem viděl svítit stromeček, takže diody svítit umí.
Na druhou stranu nepamatuju, že by tam někdy fungoval.
Ondříčkovu potvrzuju nefunkčnost z 28.12., víkend předtím mi přišlo že funguje, ale asi náhoda...

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 02.1.2025 21:43

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 02.1.2025 17:53

Nádraží Vršovice občas nesvítí výzva ZC nebo DC. Problém se poprvé vyskytl už před lety a občas se vrací, i po provedené opravě. Budu rád za info s přesným časem a směrem. Závada se špatně se odhaluje, protože servis někdy přijede na místo a je vše OK. Vede v patrnosti. Na řízení a preferenci nemá vliv.
Štěpánská ZC je chybka v DŘ, které bylo nasazeno na podzim. Takže výzva ZC opravdu nesvítí. Řešíme s TSK, ale musí se asi projít kolečkem, takže to bude nějakou dobu trvat. Na řízení a preferenci nemá vliv.
Korunní - Kladská DC stále nefunguje vzdálený přihlašovák. Přihlášení až blízkým přihlašovákem. Proběhl zásah VV, bez výsledku. Řeším dál.
Vinohradská - Pod Židovskými hřbitovy DC do přechodu přihlašuje už před křižovatkou, dle přihlašováku na výjezdu ze zastávky Vinohradské hřbitovy, ale od té doby, co se zastávka trochu posunula nahoru, volno padá o pár sekund později, než by bylo zdrávo. Je připravená úprava SW, ale současně se zmiňuje možnost úprav přechodu a zrušení SSZ.
Poděbradská - Podkovářská má už mnoho let chybu v DŘ, která se občas projeví popsaným způsobem. ☹ SSZ není v majetku města. Majitele jsme požádali o opravu, bezvýsledně. Chceme, aby SSZ převzalo město, majitel samozřejmě rovněž. Výzva v takové situaci nesvítí ZC ani DC. Následně se začátkem stůj se rozsvítí. Svítí do odhlášení.
Táborská - Petra Rezka, Táborská – Na Pankráci a Na Pankráci - Děkanská vinice zjištěny závady na cca třetině kontaktů. Žádný z nich není zcela mimo provoz, ale nejsou spolehlivé. Předáno. SSZ aktuálně není na ústředně, takže řešení trvá déle.
Svatoplukova ZC detekce dle zprávy z prosince OK. ZC se výzva rozsvěcí většinou až po cca 20 s a teprve pak funguje preference – tedy moc nefunguje. Takto je to od uvedení SSZ do provozu. Šlo o jakousi reakci na kontrolní bod, která se nejeví jako šťastná. SSZ má být zrušeno v rámci reko ulice, která zvolna postupuje.
Svobodova - Rašínovo nábřeží pokud je myšleno od Svobodovy, jsou zajištěny záznamy z chybného chování SSZ (preferenčně zapne volno, ale už neprodlouží). Předáno projektantovi.
Škola Radlice nemám poznatky a na ústředně bohužel není detekce TRAM. Co se tam děje?
Užocká a Hradčanská jsou opraveny. Ondříčkova ZC zatím ne, nefunguje dobře odhlašovák DC. Je třeba opravit ukolejnění.
Díky.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 23.12.2024 8:58

Tak super, naproti tomu
Nádraží Vršovice ZC stále nesvítí výzva, ale zřejmě preferuje,
Štěpánská ZC nesvítí výzva, ale zřejmě preferuje,
Korunní x Kladská DC stále bez vzdáleného přihlášení - přihlásí až kamera, což je pozdě,
Vinohradská x Pod židovskými hřbitovy už sice přihlašuje, ale do přechodu pod Želivského se stejně přihlásíte až křižovatkou, takže si na volno počkáte,
Poděbradská x Podkovářská má stále zvláštní chování oběma směry - ZC stůj do jízdy na 15 metrů, DC volno co nejde stihnout vybrat, ale aspoň vás na to upozorní nesvícením výzvy,
Táborská x Petra Rezka DC se nerozsvítí výzva, ale drží,
Na Pankráci x Děkanská vinice ZC nesvítí výzva, stále bez preference.

A pár podnětů, nejde o nic čerstvýho, vyhnívá to už dlouho - přechod Svatoplukova ZC vytrvale bez výzvy i preference, Svobodova x Rašínovo nábřeží DC stále bez preference a už vlastně ani nepamatuju jestli tam kdy byla...
To samý křižovatka u zastávky Škola Radlice.

Jinak potvrzuju opravu přechodů Užocká, přechodu před Hradčanskou DC, i Ondříčkovi DC.

sajmon
Uživatel

Příspěvek od sajmon » 22.12.2024 18:54

Ano, taky mám dojem. Zároveň proběhla i nějaká úprava na Střelničné, i tam padá volno rovně přes přechod nebo odbočení do smyčky ochotněji.

OKN81
Uživatel

Příspěvek od OKN81 » 21.12.2024 8:53

Může někdo potvrdit můj dojem, jestli nedošlo k mírnému vylepšení preference v Kobylisích pro TRAM ZC? Pokud tomu tak je tak hurá 👍

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 20.12.2024 12:25

Velmi dobrá otázka. Odpověď je - měly. Jenže není to tak úplně jednoduché. První podmínkou je připojení SSZ k ústředně. Většina jich je. Na 90 % z nich by se dalo jednoduše definovat sledování přihlašovacích a odhlašovacích kontaktů na daném vjezdu a reportovat v případě definovaného rozdílu. Ale ne všude. Někde je třeba to definovat trochu jinak. Třeba když se větví tratě, někdy je třeba hodnoty některých kontaktů sčítat, některých odečítat. Nuly také vždy neznačí problém, protože pokud je křižovatka bez provozu, dává nuly správně. Pak jsou tu semafory, které jsou v BŽ nebo v pevném programu, kde nemá cenu něco opravovat. A pak se také vyskytuje jeden poslední semafor, který posílá na ústřednu nesmysly. :) Kdyby se toto neodfiltrovalo nějakými výjimkami, budou kamsi chodit pestré reporty a nebude to k ničemu.

Domnívám se, že to odfiltrovat a celé vymyslet lze. Zřejmě nějakou nadstavbou ústředny...

Ale lze to i jinak. Co dnes ústředny mají, je poměrně rozsáhlá databáze surových dat, včetně počtu nároků na všech připojených detektorech, která umožňuje strojové čtení a má pevnou strukturu. Pokud si vytvoříte chytrou šablonu, do které tato data pravidelně vkládáte, celkem snadno můžete sledovat všechny neplechy a uvážit je k dalšímu řešení.

Nyní je podrobně sledováno cca 50 SSZ na TRAM síti, která se vyhodnocují obvykle v týdenních intervalech. Za problém k řešení považuji rozdíl na detektorech vyšší než 10 %. Pozornost dávám už rozdílu vyššímu než 5 %. Většina závad nastává zvolna a tímto způsobem lze zachytit problém hned v počátku a opravit dříve, než se projeví. Prostě teď opravujeme i věci, o kterých jsme dříve pořádně ani nevěděli. Kontakt na Palackého náměstí padl náhle a zcela. (Už opraveno.)

U dalších cca 150 SSZ lze zatím pouze ověřit stav na základě podnětu. Aktuálně se blíží zapojení i těchto SSZ do sledování. Je to trochu složitější, ale počítám, že do 03/2025 něco bude.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 18.12.2024 18:09

Neměly by se tyhle věci reportovat samy? Když počet průjezdů na jedné straně křižovatky se začne významně lišit od počtu průjezdů na druhé straně, nebo dokonce je roven 0... a podobná kritéria.

Odpovědět