Chci se stát řidičem tramvaje...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Ústečák
Uživatel

Re: Chci se stát řidičem tramvaje...

Příspěvek od Ústečák » 24.1.2026 20:53

Je to tak.

Za sebe bych dodal, že se mi vstřícnost a proaktivnost vždy v dobrém vrátila, když jsem to opravdu potřeboval... Ale jsem trochu výjimka, neboť mě vždycky bavila pestrost, sbíral jsem s oblibou cizí vozovny... A když jsem jezdil v turnusu, tak jsme ještě neměli děti, takže jsem si tu vstřícnost mohl dovolit mnohem jednodušeji.

A k té nepravidelnosti - je to různé, jsou lidi, kteří celoživotně nemají problém, jiní trpí. Já to řešil tak, že jsem se fakt snažil poctivě spát, chodil jsem úměrně brzo, aktivita přes den, kozlíkový čaje před brzkou večerkou, no nějak to šlo, ale že bych se v tom vyžíval, to říct nemůžu. A žena z těch mých večerníčků v sedm večer taky nadšená nebyla. :D Zároveň to ale na Pankráci, kde jsem brousil, vždy bylo v mantinelech ohleduplné, před otočením z nočních do ranních směny s dřívějším koncem, pokud jsem byl vyslaný na hostování jinam na ranní, tak pozdější nástupy, jinými slovy bylo vidět, že se plánovač snaží a přemýšlí nad tím. Prostě - jako vždy je to o lidech, že. :wink:

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 24.1.2026 20:11

Úprava turnusu není volně bezpodmínečná záležitost a podle mě ji nelze vyžadovat. Je nutné si uvědomit, že každá úprava rozpisu ve prospěch jednoho se logicky negativně přenese na někoho, kdo to musí odjezdit. Ta práce tím nezmizí. Samo označení "výhodář" nezní úplně lichotivě, byť může být oprávněné, ale právě takové případy mají pochopitelně přednost. Namátkou: manželské páry jezdící střídavě (péče o děti), nebo naopak synchronně (společně tráví volno). Lékařská omezení (např. délka pracovní doby max. 9 hodin, nástup nejdříve v 5 hodin, konec nejpozději ve 22 hodin...). Dále pak se zohledňují i zaměstnanci (tím spíše páry) mimopražští, kteří dojíždí, apod. "Vyhodářů" je zkrátka celá řada, což znamená úměrný nárůst "nevýhodných" směn pro běžné turnusáky. Dá se s tím pracovat, ale je potřeba k tomu přistupovat střízlivě a po dohodě s vedoucím, či plánovačem příslušné vozovny. Existuje také kniha požadavků, kde lze vznést (nikoli nárokovat!) požadavek. Například: prosím ranní do 12 hodin (protože ve 13 hodin přijedou děcka ze školy v přírodě...).
Pokud člověk potřebuje volno "na beton" (odlétá na dovolenou), pak to je potřeba řešit jinak. Překážka, dovolená, neplacené volno, náhradní volno,...které schvaluje vedoucí, nebo operativně směnový výpravčí.
Požadavky by měly mít rozumné důvody a četnost, aby jim bylo možné vyhovět. Když si někdo nasype 3 požadavky týdně, protože trénuje okresní přebor, tak by asi měl zvážit, jestli je schopný dělat tuto práci O:) Věci také prospívá, když kromě požadavků je daný řidič třeba naopak ochoten pomoci recipročně výpravčímu/plánovači s úpravou směn. Například mu vezme ještě odpoledne nějaký krátký "vypadlý" výkon k ranní, je ochoten si vyměnit ranní za odpolední, vzít něco z volna když je třeba, apod. Je to o nějaké rovnováze, ohleduplnosti, komunikaci.

Lukaso
Uživatel

Příspěvek od Lukaso » 23.1.2026 12:01

Díky moc,
Extrémně mi to pomohlo udělat si reálnou představu.
Vnímáte nějaké dopady na svoje tělo co se týče té nepravidelnosti spánku?

Lze si nějak zařídit, aby člověk měl spíše směny jednoho typu? (nemyslím šejdry).

Je možné říct něco ve smyslu: "vše ok, ale každou středu od 17 potřebuju mít volno?"

Díky

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 23.1.2026 10:47

Jen dodatek:
nejkratší směna je 6 hod, nejdelší 12 (teoreticky a zcela výjimečně 13) hod.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 22.1.2026 16:22

Určitě by nebylo od věci mrknout na páteř:
https://www.prazsketramvaje.cz/view.php ... 2006042401
Konkrétně vypichuji toto:
Skladba směn a rozsah služby:
Ranní směna: rozsah cca 3:30 h. až 15:00 h.
Odpolední směna: rozsah cca 12:00 h. až 1:30 h.
Dělená směna: rozsah cca 4:30 h. až 9:00 h. a 12:30 h. až 20:00 h.
Celodenní směna: rozsah cca 9:00 h. až 19:00 h.
Noční: rozsah cca 20:30 h. až 5:00 h.
Tyto typy směn jsou na jednotlivých provozovnách různě seřazeny do turnusu směn a pravidelně se opakují. S ohledem na tuto skutečnost upozorňujeme například na to, že volno v sobotu a v neděli současně vyplývá z turnusu po dvou týdnech.

sajmon
Uživatel

Příspěvek od sajmon » 22.1.2026 15:41

Tady je část mého loňského roku. Linka, pořadí, začátek, konec, výkon. R je ranní, O odpolední, Š šejdr/dělená směna tedy ranní a odpolední část (pokrytí dopravních špiček) mezi tím pauza, MD (nemají všechny vozovny) tzv. Manipulační den, plánovač ti může dát cokoliv co zrovna potřebuje obsadit. Případné kombinace písmen pak značí že můžeš dostat jedno z písmen. ON je buď dlouhá odpolední končící zpravdila po půlnoci, tzv. polonoc a nebo noční. Na noční jsou řidiči, co je jezdí nastálo, ale i z turnusu ji můžeš dostat. V Kobylisích mám tak čtyři do roka, ve Vokovicích od kolegy vím, že zas klidně nemáš celý rok žádnou. Jak to kde přesně je nevím. Šejdry by už měly být tak nějak spravedlivě rozdělené mezi vozovny, takže zase záleží kolik je v které vozovně stálých šejdristů a kolik šejdrů zbyde na "turnusáky.”
https://ibb.co/NdQHX61q

Lukaso
Uživatel

Příspěvek od Lukaso » 22.1.2026 13:21

Zdravím,
Rozvířím starší diskuzi. Také se teď zajímám o řidiče tramvaje, ale opravdu velmi by mi pomohlo, kdybych viděl rozpis reálného turnusu, ne jen směnově, ale i přímo časy, které člověk nakonec třeba jezdil. Chápu, že to se člověk dozví pár dní dopředu, ale stále si nedokážu představit, jak při takovém množství směn člověk odjezdí těch 170-175 hodin měsíčně...
Zároveň budu rád i za vysvětlení zkratek na rozpisu, který jsem tu v historii viděl.
Díky moc

Lukáš

Robik
Uživatel

Příspěvek od Robik » 15.10.2024 12:08

Jasnacka, díky.Vim že nějaký čas na šejdrech je prostě povinnost, ale snad se pak dá domluvit na nástup do turnus.Chapu že si tím musí projít každý

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 15.10.2024 11:49

Využití šejdrpauzy: Nebudeš jediný, kdo dojíždí z větší dálky, takže stejný problém řešili už mnozí kolegové. Asi nejčastější využití je odpočinek, výpravny i střídací body disponují pohovkami a nějaká ta hodinka spánku se dá dohnat. Někdo chodí do fitka nebo do bazénu, dají se vyřídit pochůzky po úřadech...

Někdo jde fotit tramvaje... :D :devilsmokin

Robik
Uživatel

Příspěvek od Robik » 14.10.2024 19:32

Moc děkuji za rady a odpovědi

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 14.10.2024 18:51

Linkové vedení - asi nebudu jediný, kdo doporučuje vzít si v infocentru mapu linek tram, v papírnictví koupit tlustou fixu a takhle při sobotním odpoledni si pár linek projet a projeté úseky vybarvovat. Řekněme hlavní osy sítě - 9, 17, 3, 7, 22. V tu chvíli se to v hlavě spojí a zafixuje daleko lépe. Spousta linek má společné úseky, takže na tu reálně projetou a na vlastní oči viděnou kostru pak není takový problém doplnit zbylé (odbočné, koncové) úseky. Mapu je také dobré si vybarvovat při jízdách cvičným vozem, kdy budete postupně projíždět celou kolejovou síť. Předpisy se dají drtit v kavárně, nebo kdekoli mimo, ale ty jízdy je třeba využít aktivně a koukat na trať, ne do stolu. A to nejen kde je jaká zastávka, ale i tvary křižovatek, kde všude se dá, nebo nedá odbočit, dostat pod nehty povědomí o dispozicích obratišť apod.

Turnus - řekl bych, že to možné není, první minimálně měsíc až dva jsou šejdry nevyhnutelné. Je potřeba si provoz náležitě osahat a vyjezdit v těch náročnějších obdobích provozu, tedy špičkách. Nicméně ani v turnusu se šejdrům řidič nevyhne. Ano, pro dojíždějící je to problematičtější, šejdry jsou všeobecně neoblíbený druh směny, ale je nedílnou součástí charakteru pražského provozu.

Robik
Uživatel

Příspěvek od Robik » 14.10.2024 18:07

Hezké odpoledne všem,čeká mě nástup do kurzu a poprosil bych o dvě rady.
Jak se nejlépe učit linkove vedeni?Mám z toho fakt zamotanou hlavu a vše se mi plete.
Je nějaká možnost se dohodnout po ukončení kurzu na nástupu do turnus?Jsem už dlouho mimoprazsky a opravdu nevím co bych dělal třeba 4 hodiny mezi směnama.
Děkuji za odpovědi

Ludyv
Uživatel

Příspěvek od Ludyv » 26.4.2024 12:05

Ahoj.

Děkuju moc za informace.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 26.4.2024 11:18

Možnost ubytování pro mimopražské zaměstnance DPP:
Ubytovna ve vlastnictví DPP:
• UBYTOVNA ŘEPY
Reinerova 6, Praha 6
Andrea Gráfová
tel.: 296135770
lůžko na dvoulůžkovém pokoji v nové části ubytovny 2 453,- Kč vč. DPH
lůžko na dvoulůžkovém pokoji ve staré části ubytovny 2 642,- Kč vč. DPH
jednolůžkový pokoj 3 093,- Kč vč. DPH

Ubytovna, se kterou má DPP uzavřenou smlouvu:
• DEPOT PRAGUE, s.r.o.
Malešice, objekt č.p. 525,
U Vozovny č. 2a, Praha 10
Renata Elgrová
tel.: 272702741, 602216500

Každopádně neručím za aktuálnost, aktuálně se mi jeví minimálně Řepy jako obsazené, bližší informace by ti měli poskytnout na náboráři na telefonu 800 220 020.

Ludyv
Uživatel

Příspěvek od Ludyv » 24.4.2024 11:39

Ještě mám jeden dotaz. DPP má údajně už jen svou jedinou ubytovnu. Teď nevím,jestli Řepy, nebo Hostivař. Ale má s touto ubytovnou někdo zkušenosti? Cena, klid, čistota, jestli se po ubytovně pohybují i jiní pracující mimo DPP? Jde mi o to,jestli je tam klid na odpočinek a spánek. Nebo jestli se tam nepohybují "nepřizpůsobiví a podobná individua.
Děkuju za odpověď.

Odpovědět