Noční linkové vedení - připomínky a návrhy

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 23:11

K-M píše:Ukázalo to několik věcí - že veřejná služba bude muset být vždcky za účasti státu, že tržní regulace bude muset být doplněna regulací direktivní a podobně. Na základě britských zkušeností lze priivatizovat jinde a poději už úspěšněji.
byl bych rád, kdyby to fungovalo, v ČR je často problém zajistit neúplatný a kvalitním dozor :-( v tom jsem skeptik
jen si nedovedu představit, kdo by chtěl jít i do obtížnějších, ne tolik lukrativních částí dopravy - o linku 22 se poperou, ale kdo bude provozovat třeba noční 52 ve 2:45 z Modřan? aby to nedopadlo tak, že si alternativec vezme pouze lukrativní část, na které bude moct nahrabat peníze a zbytek nechá DPP, aby dotovalo ztrátové provozy - výsledek pro peněženky bude možná ještě horší, protože pak by DPP jezdil jen "špatné" nevynášející linky + ztratil by výhodu úspor z rozsahu - nakonec by to někoho přestalo bavit, tak by DPP zrušil a najednou by doprava byla jen v oblastech nejvýhodnějších pro alternativní dopravce a zbytek by ostrouhal
no to je samozřejmě katastrofická verze, ale asi se jí bojím nejen já, když to tu ještě nemáme

K-M

Příspěvek od K-M » 24.12.2005 23:00

Ono to s tou dráhou v UK je složitější. Byli v podstatě první a to se ne vždy povede. Ukázalo to několik věcí - že veřejná služba bude muset být vždcky za účasti státu, že tržní regulace bude muset být doplněna regulací direktivní a podobně. Na základě britských zkušeností lze priivatizovat jinde a poději už úspěšněji.
Připomenul bych jinou věc - MHD v LDN - každá linka metra má své vedení, které je transparentní a přestavuje se pravidelně lidem. A tak jsou i šéfové pod veřejnou kontrolou. Když metro nejede, nenadává se na řidiče, ale na ředitele. Až budeme nadávat např. na Jílka, když nám ujede tramvaj, bude to jiné. Teda, nejlepší bude až nebudem nadávat vůbec.
Jdu na půlnoční, další směna mi začíná už v 6 :-)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 22:53

jen pro zajímavost - tento týden přišla stížnost na jednoho kolegu, že měl v tramvaji částečně zakryté dveře závěsem (může být za řidičem, ale ne přes dveře) a nezvonil (bylo to brzo ráno, tak asi nechtěl budit lidi) a stálo ho to cca 500 Kč (bere se to z prémií, ta částka je odhad) - neznám ho osobně, možná v tom je něco jiného, ale každopádně tohle byl obsah stížnosti a trest - v DPP řidič každou stížnost bere vážně (někdy až moc)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 22:48

K-M píše:Praxe se blíží spíš popisu Radka31, ale to neznamená, že se máme vzdávat snahy skloubit praxi s teorií :-)
jsem všema 10 pro , aby byla v dopravě konkurence - za předpokladu, že se bude přísně hlídat dodržování kvality, protože DPP nemůže být cenově porážen jen díky horší kvalitě někoho alternativního
pokud někdo nabídne stejnou nebo lepší kvalitu za stejnou nebo nižší cenu, pak bych mu dal šanci - každopádně u tratí bych byl velmi opatrný, protože v ČR je úplatkářský ráj a koupit si úředníka aby nehlídal dost přísně údržbu není těžké a pak je pozdě litovat (viz. situace na dráze v UK, jak jsem tu psal níže - další věc na kterou Martin KT odmítá reagovat - možná protože se to nehodí do krámu)

K-M

Příspěvek od K-M » 24.12.2005 22:39

Praxe se blíží spíš popisu Radka31, ale to neznamená, že se máme vzdávat snahy skloubit praxi s teorií :-)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 22:28

Martin-KT8D5.RN2P píše:To neni tak pravda. Předjíždíte se taky, nedávám vám to za vinu, že nevíte v kolik kde máte bejt, ale je to tupý mít v JŘ vypsaný jenom kontrolní body na takový 11 je to neštěstí. Sám jsem kuřák, tak mi to nevadí, ale stalo se mi nejednou, že na konečné jsme nastupoval do zahulené tramvaje... Pokaždé je to olidech, přístupu k práci, tak jako najdeš pitomečka za volantem, tak najdeš pitomečka v kabině tramvaje. Radku buď férovej. I vy děláte různé nešvary...
ty snad nečteš co píšu
DP všechny tyhle "nešvary" tvrdě trestá, ale alternativec na to totálně kašle
dokonce jsem to dal do samostatného odstavce, DP stížnosti tvrdě trestá!

ano zažil jsem kuřáky řidiče, ale nikdy hulení při řízení někde v centru

já mluvil o zastávkách, kde se nemají předjíždět a stejně to dělají, takové jejich kontrolní body, mají to odlišené na mypolu ne o běžných zastávkách - o hajzlech řidičích, kteří za mizerné prachy u alternativce odvádí často mizernou práci a ne o chybách v systému jízdních řádů - čteš vůbec co píšu?

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 22:27

K-M píše:To je několik řešení - jednak si zadavatel musí sám hlídat kvalitu služby kterou platí, jednak cestující taky nesměj jen nadávat, ale jednat, otec Radka31 činí naprosto správně. Ono to dřív nebo pozdějc pomahá.
Pak je tu ale aspekt, kterej jsme diskutovali tuším u konkurence. Řidič, který začínak na nákladním autě, pak šel přes vesnickou linku na dálkovou (pro tramvajáky: řidič který začínal v depu, pak přes průvodčího šel na mladšího řidiče a pak na staršího) má úplně jiný přístup k věci, než někdo kdo rovnou z kursu jde jezdit. JSOU VÝJIMKY, to aby se zas neozvali všichni ti co to berou poctivě :-)
Jinak Hotliner je černá ovce, ale např. Viamont na dráze...;-)
connex není o nic lepší a to, že má nové autobusy nic neřeší, jsou tam stejní řidiči

není to zkušenostma, dělají to nováčci i starší - například jeden má "nešvar", že občas vyjede o tolik pozdě, že je už za dalším pořadím a tak ani nestaví v zastávkách a jede prázdnej celou trasu - pravidelně ten samý řidič

stížnost napíšeš na ROPID a dostaneš odpověď, že to poslali na connex - ten ti buď neodpoví, nebo napíše, že řidič byl potrestán, ale ten samý to dělá pořád dál - takhle se to táhne měsíce a výsledek? na 165 chodí jen blázni

minulý týden jsem s ní jel 2x (jednou jel o 13 pozdě - interval po 8. ráno je 20 minut, tak jsem nevydržel a radši jsem to po 10 minutách řešil tramvají + 5 minut pěšky a podruhé jel o 3,5 napřed - asi kolem 13 hodiny, interval 20 minut - stihnul jsem to jen těsně, ale na Levského v pohodě ujel 2 lidem, kteří ho zkoušeli doběhnout a i na moje upozornění na to kašlal)

jistě alternativce jde kontrolovat, autobus může koupit každý, ale když necháš někomu DPP a on zanedbá tratě, tak to bude hodně těžké obnovit (a hodně drahé)

tvrdím, že často vyhrávají jen díky horšímu vozovému parku, ohrožováním bezpečnosti (přestávky, volno mezi šichtama, maximální délka směny) a nižším mzdám -> horším řidičům (kdo je dobrý za ty prachy bude dělat radši jinde, ale řidič vyhozený od DPP se třeba u hotlinera klidně uplatní)
Naposledy upravil(a) radek31 dne 24.12.2005 22:31, celkem upraveno 2 x.

K-M

Příspěvek od K-M » 24.12.2005 22:12

To je několik řešení - jednak si zadavatel musí sám hlídat kvalitu služby kterou platí, jednak cestující taky nesměj jen nadávat, ale jednat, otec Radka31 činí naprosto správně. Ono to dřív nebo pozdějc pomahá.
Pak je tu ale aspekt, kterej jsme diskutovali tuším u konkurence. Řidič, který začínak na nákladním autě, pak šel přes vesnickou linku na dálkovou (pro tramvajáky: řidič který začínal v depu, pak přes průvodčího šel na mladšího řidiče a pak na staršího) má úplně jiný přístup k věci, než někdo kdo rovnou z kursu jde jezdit. JSOU VÝJIMKY, to aby se zas neozvali všichni ti co to berou poctivě :-)
Jinak Hotliner je černá ovce, ale např. Viamont na dráze...;-)

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 21:57

radek31 píše:
K-M píše:Nevímproč spekulujete, že DP musí jezdit v Praze navěky, když u autobusů už je v MHD vedle DP deset dalších dopravců.
já autobusem moc nejezdím, ale táta píše každý týden jednu stížnost na connex a z toho co jsem slyšel, tak takový standard opravdu u tramvají nechci
pravidelně spoj nepřijede bez náhrady, řidič kouří, nadává, občas někomu nezastaví, jezdí někdy předjetý o 3 minuty (a to je u nás "kontrolní bod" - vím, že to mají trochu jinak než tramvaje, ale na pár zastávkách se nemají předjíždět a stejně na to kašlou), někdy o 10 pozdě - ale trvale stejný stav, podle řidiče se přesně pozná jak to přijede - vždy na stejném pořadí stejný řidič

co třeba Hotliner - vyhrává cenou, ale ty autobusy jsou o život, jezdil jsem s ním pravidelně při výluce Dvorce-Modřany a 3x během 3 měsíců jsem zažil totální chcípnutí autobusu, strašné vraky a to ani nemluvím o kamarádovi, který u Horkého jezdí a pravidelně dělá šichty hodně přes 12 hodin - musí, jinak by dostal padáka + vezmou každého magora i bez praxe
To neni tak pravda. Předjíždíte se taky, nedávám vám to za vinu, že nevíte v kolik kde máte bejt, ale je to tupý mít v JŘ vypsaný jenom kontrolní body na takový 11 je to neštěstí. Sám jsem kuřák, tak mi to nevadí, ale stalo se mi nejednou, že na konečné jsme nastupoval do zahulené tramvaje... Pokaždé je to olidech, přístupu k práci, tak jako najdeš pitomečka za volantem, tak najdeš pitomečka v kabině tramvaje. Radku buď férovej. I vy děláte různé nešvary...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 21:46

K-M píše:Nevímproč spekulujete, že DP musí jezdit v Praze navěky, když u autobusů už je v MHD vedle DP deset dalších dopravců.
já autobusem moc nejezdím, ale táta píše každý týden jednu stížnost na connex a z toho co jsem slyšel, tak takový standard opravdu u tramvají nechci
pravidelně spoj nepřijede bez náhrady, řidič kouří, nadává, občas někomu nezastaví, jezdí někdy předjetý o 3 minuty (a to je u nás "kontrolní bod" - vím, že to mají trochu jinak než tramvaje, ale na pár zastávkách se nemají předjíždět a stejně na to kašlou), někdy o 10 pozdě - ale trvale stejný stav, podle řidiče se přesně pozná jak to přijede - vždy na stejném pořadí stejný řidič

co třeba Hotliner - vyhrává cenou, ale ty autobusy jsou o život, jezdil jsem s ním pravidelně při výluce Dvorce-Modřany a 3x během 3 měsíců jsem zažil totální chcípnutí autobusu, strašné vraky a to ani nemluvím o kamarádovi, který u Horkého jezdí a pravidelně dělá šichty hodně přes 12 hodin - musí, jinak by dostal padáka + vezmou každého magora i bez praxe

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 20:57

K-M píše:To je dobrá diskuse.
Opět pár oblíbených omylů:
25% příjmů z jízdného není zanedbatelná částka, čili MHD zdarma by bylo o čtvrtinu hoší/dražší. A to je ještě u nás málo. Jinde to bývá až polovina.
MHD je služba, kterou si někdo objednává. A je úplně jedno, kdo tu službu vykonává, pokud splní zadání. Nevímproč spekulujete, že DP musí jezdit v Praze navěky, když u autobusů už je v MHD vedle DP deset dalších dopravců. Nikde není řečeno, že někdo nenabídne např na provozování linky č.2 lepší podmínky než DP a dostane linku 2. Proč ne.
Bezpečnost ve vozech lze zajistit jedině důsledným dodržováním zákona - porušuje-li na veřejně přístupném místě (a to MHD je , jakkoliv patří třeba soukromému subjektu) někde někdo něco, je jasně v zákoně řečeno, že to řeší police - a nikdo jiný, žádné ochranky. Ani v supermarketu vás nemůžou nic víc než zadržet do příjezdu policie.. Čili volat policii, stěžovat si, pokud nezakročí - rozhovory jsou nahrávány. Důsledně, stále a vždy. A ne řidiči, ale my cestující. OBČANÉ. Není potřeba vymýšlet žádné nestandardní voloviny.
Jiná věc je bezďák na konečný, jeho vystoupení je bohužel holt na řidiči...
Musim souhlasit. Alespoň někdo, to chápe. Ovšem pkud DP chce mít ve voze trvale ochranku, policie přeci zakročí až v případě trestné činnosti, tak musí cvaknout žoldáky a ne tedy aby se v noční socce vozili příslušníci městské policie.

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 20:54

pawel píše:to je teda smutný, ještě na štědrý den. jestli ses, martine, na fórum vrátil kvůli tomuhle, tak teda nic moc. M:roll:
mlask. já si nikdy servítky neberu... jsem přímej co si myslim to napíšu.

K-M

Příspěvek od K-M » 24.12.2005 19:50

Bože , Yvono. Jak tak koukám tak štědrovečerní Lazarskou znát nebudete. Já ano. Končím ve 23 a pak vzhůru do města. Napíšu vám zítra ráno, jak jste si poradili s odvozem z půlnočních. Uvidím nejméně 20 nočních vozů. Na různých místech.

Yvona

Příspěvek od Yvona » 24.12.2005 19:47

K-M píše:
pawel píše:ad 51: souhlas s KM - první spoje z Lz směr DŠ plný jsou. na druhou stranu jezdím málokdy, ale zatím to vždycky bylo o hodně slabší, od IPP/NM dál už jelo jen málo lidí.
no a nejezdí HL právě ta pořadí, co vyjíždějí kolem půlnoci a později z DŠ (tudíž jen největší nával Lz-DŠ už nevezou)...?
Jakkoliv tu uběhla pěkná diskuse, zareaguji ještě na toto. Ano, to je právě ono, Yvono. Znáte jen JEDNU tramvaj, na rozdíl od nás, co máme přehled po celé síti. Hezký štědrý večer.
Znám jednu tramvaj?Velice legrační tvrzení, kterému jsem se musela zasmát.
Dovolím si s čistým svědomím tvrdit, že co se týče nočních tramvají mám daleko větší přehled nežli Vy. :wink:

K-M

Příspěvek od K-M » 24.12.2005 19:42

Radku31, to jsem rád, že je někdo na netu, když pracuju :-)

Zamčeno