Noční linkové vedení - připomínky a návrhy

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
Akribius
Uživatel
Bydliště: nedaleko stanice linky 5 Veitvet a přímo u stanice busu 60 Veitvetstubben

Příspěvek od Akribius » 24.12.2005 15:34

Nikde,kde má DP plnit funkci veřejné služby,nelze tvořit zisk.Ani v Německu ani ve Švédsku,prostě nikde.V tom Švédsku jsem dost často,takže se nejedná o informace vycucané z prstu.
Pokud by měl být DPP v Praze ziskový,bude jezdit metro,ale jen v centru a tramvaje a zůstala by asi i třetina busů,které jsou dostatečně vytížené.Z MHD by se stala socialní služba a daleko více lidí by přešlo na IAD-stát v kolonách v busu nebo ve svém autě už není rozdíl.
Otázkou zůstává kolik procent by si měl provozovatel MHD vydělat a jaké standardy kvality by měl mít.
Konkrétně v Goteborgu bývá každých 5 let výběrové řízení na provozování busů a tramvají.Rozhodující není jen cena za kilometr,ale i kvalita,kterou si diktuje město.Navíc Švédské zákony neumožňují výrazně šetřit na platech (neplacení přesčasů,příplatků).Takže v každé firmě musí být zkušený a dobrý manager,který udělá lepší cenu jen tím,že zvýší produktivitu práce a ne tím,že sníží kvalitu poskytované služby či přestane zaměstnancům platit.Rovněž chování k zaměstnancům je naprosto jiné než u nás-v ČR je přesně typ Martina KT...velmi žádaný,na západě by si ani neškrtnul,ale to tu de facto zavedl VK.Například náš vedoucí se ani neobtěžoval na nástěnku dát děkovné přání k Vánocům,ale když zemřel Houfek,tak byla nástěnka vypulírovaná s jeho fotkami.
Jinak to povyšování nad ostatní lidi je frakt hnus a zkus se nad tím zamyslet-i poslední uklízeč pokud svoji práci dělá dobře,si zaslouží dobré chování vůči své osobě.

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 14:31

Anonymous píše:Martin-KT8D5.RN2P: jen se musim smat, zajimalo by me kolik ti je let? Ses docela arogantni a hodne natvrdlej a hlavne ses az mooc velkej idealista.
Idealista já jo?? hahahahaha. Ne, jsem realista, ty nechápeš základní věci. A jsem arogantní a nemám důvod nebejt vůči lidem tvé kasty.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 24.12.2005 12:55

Martin-KT8D5.RN2P: jen se musim smat, zajimalo by me kolik ti je let? Ses docela arogantni a hodne natvrdlej a hlavne ses az mooc velkej idealista.

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 12:24

radek31 píše:
Chce-li DP ochranu (a že jsem samozřejmě zastánce) musí si najmout soukromou firmu, a eventuelně vyžadovat dotace od města, neb jde o vizitku našeho města.
ale to je přece DPP zcela ukradené, jinak by to v noci nevypadalo jak to vypadá - městu se to možná nelíbí, tak si to může zajistit/zaplatit, ale DP je to jedno (řidič si s tím nějak poradí, hlavně neobtěžovat dispečera a jet na čas) - tak proč by vyhazovali nějaké peníze, že

martine jako vždy jsme ti tu napsali argumenty proč je něco špatný nápad a od tebe jsem neviděl jedinou řádku argumentů proč to naopak jde
napiš jak uděláš DPP pod nějakým soukromým subjektem ziskový - rád se poučím (někteří to teď řeší docela úspěšně nedodržováním bezp. přestávek řidičů, nedostatkem záloh, nedodržováním jízdního řádu, o třetinu nižším platem řidičů - pak jim tam jde dělat jen člověk, který neprojde u DPP atp.)
podnik, který musí místo 2 mld. vydělat 10 - buď brutálně zvedne jízdné (podle mě na to ale už není moc prostor, cena je teď imho odpovídající) nebo naopak sníží náklady na pětinu - jak asi bude vypadat stav tratí pro metro a tramvaje a stav vozů toho nového podniku? asi nijak slavně, bude to tak 5 let krásně fungovat a pak se ukáže, že se musí do toho vrazit neskutečné miliardy díky zanedbané údržbě, dopravce ty prachy nedá, tak hádej, kdo to zaplatí? ano město jako vždy
možná nějakou mld ušetří vyhozením lidí -> stávky odborů atd.
prostě z mého pohledu je to blbý nápad, na to co reálně jde udělat nepotřebuje nový podnik, ale stačí najmout lepší management
Skoro se divím, že nejsi ředitelem této společnosti...
já se divím, že jím nejsi ty, máš tak úžasné nápady, které ušetří miliardy a zlepší provoz, tak kde je problém? já bych nebyl dobrý ředitel, protože bych neměl žaludek na naše politiky
Jasně ono nikdy nic nejde, co je nový. Tak jako jsou důležitý pořadí. Radši seď za pultem, tam ti je dobře. Máš pravdu ve vedení musí bejt schopnej manažer, což já třeba zatím nejsem a třeba ani nebudu. Mám jiný cíle a za těma si půjdu přes mrtvoly, ale hádat se tady s jednim tramvajáčkem o ekonomice a vedení, mi nic nedá. :lol: Ty rozumíš všemu aj sem rád, že u podniku dělaj schopný lidi. Víš asi nevim, v čem je trik tyristorové výzbroje, ale aspoň chápu, že město neni povino, jak jste se někteří domnívali, zajistit strážníky do vozů nočních spojů.
P.S. A když je to podniku (tudíž i tobě, potažmo si zaměstnanec podniku, ne?) jedno, tak proč si stěžujete na to, že dostáváte nakládačky??? Přišel jsem s návrhem a vysvětlením, že pokud podnik chce chránit svoje zaměstance a to by přece měl, tak musí najmout agenturu a ne čekat, že město bude platit policii v tramvaji. Je nedůstojné, že vám zaměstnavatel nedokáže poskytnout bezpečné pracoviště :evil:

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.12.2005 9:44

Chce-li DP ochranu (a že jsem samozřejmě zastánce) musí si najmout soukromou firmu, a eventuelně vyžadovat dotace od města, neb jde o vizitku našeho města.
ale to je přece DPP zcela ukradené, jinak by to v noci nevypadalo jak to vypadá - městu se to možná nelíbí, tak si to může zajistit/zaplatit, ale DP je to jedno (řidič si s tím nějak poradí, hlavně neobtěžovat dispečera a jet na čas) - tak proč by vyhazovali nějaké peníze, že

martine jako vždy jsme ti tu napsali argumenty proč je něco špatný nápad a od tebe jsem neviděl jedinou řádku argumentů proč to naopak jde
napiš jak uděláš DPP pod nějakým soukromým subjektem ziskový - rád se poučím (někteří to teď řeší docela úspěšně nedodržováním bezp. přestávek řidičů, nedostatkem záloh, nedodržováním jízdního řádu, o třetinu nižším platem řidičů - pak jim tam jde dělat jen člověk, který neprojde u DPP atp.)
podnik, který musí místo 2 mld. vydělat 10 - buď brutálně zvedne jízdné (podle mě na to ale už není moc prostor, cena je teď imho odpovídající) nebo naopak sníží náklady na pětinu - jak asi bude vypadat stav tratí pro metro a tramvaje a stav vozů toho nového podniku? asi nijak slavně, bude to tak 5 let krásně fungovat a pak se ukáže, že se musí do toho vrazit neskutečné miliardy díky zanedbané údržbě, dopravce ty prachy nedá, tak hádej, kdo to zaplatí? ano město jako vždy
možná nějakou mld ušetří vyhozením lidí -> stávky odborů atd.
prostě z mého pohledu je to blbý nápad, na to co reálně jde udělat nepotřebuje nový podnik, ale stačí najmout lepší management
Skoro se divím, že nejsi ředitelem této společnosti...
já se divím, že jím nejsi ty, máš tak úžasné nápady, které ušetří miliardy a zlepší provoz, tak kde je problém? já bych nebyl dobrý ředitel, protože bych neměl žaludek na naše politiky

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 3:21

Ode mne závěrem. Městská policie a ani město není povino zabezbečovat každý spoj příslušníkem policie. V tom byl základní problém. DP vlastní město, ale pouze díky akciím. To, že zřizuje městskou policii, není přímá odpovědnsot za bezepčnost ve vozech dopravního podniku (byť je stejný "vlastník"). DP je soukromý subjekt, který vlastní město Praha, což řadě z Vás uniká. Finíto na víc nemám sílu, hádat se tady s řidičema (vševědama můj oblíbenec Radek31 :D ) mi skutečně nedává žádnou zkušenost.

P.S. Pro příklad, vlastním firmu teoreticky, taky budu požadovat město, aby mi ji dennodenně hlídalo, zda mi tam v noci nechodí někdo krást?? Asi by mě měli za blázna. Policii volám, až když dojde k trestné činnosti. Nepřetržitou ochranu, nejde-li o (teď abych se dobře vyjádřil) státní zájem (vojsko, policie) v soukromých firmách zřizuje bezpečnostní agentura. Chce-li DP ochranu (a že jsem samozřejmě zastánce) musí si najmout soukromou firmu, a eventuelně vyžadovat dotace od města, neb jde o vizitku našeho města. Ale to už je věc jiná.

Je něco jiného, když si tady vyměňujeme názory písemně, než když jde o osobní setkání, diskuze po netu, je z nouze cnost.

Zajíamlo by mě, kolik lidí mě zase bude mít za magora, co se šťourá v hovadinách (a neřikám, že se nešťourám, ale celý fórum je v podstatě o vrtání do hovadin), ale zkrátka si to nepředstavuji, jako hurvínek válku... Už se těším až mi zase budou chodit výhružné SZ a podobně... Veselé Vánoce, přátelé. :wink:

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 3:04

Anonymous píše:
Pajda píše:Podíl příjmu z jízdného u DP je v evropském měřítku velmi nízký. Jsou města (na západě), kde příjem z jízdného tvoří až 80% z příjmu místního přepravce. Myslím že i Bratislava je na tom o mnoho lépe než Praha v tomto ukazateli.
v tomto ukazateli :-))) a jaka je kvalita, pocet spoju ? Jinak je to maly mesto, nema metro atp :-) A pri jeste vyssich cenach v nasich podminkach by to spise odrazovalo od cestovani MHD.
S odborníkem jako si ty nemá cenu diskutovat, neb jsi daleko více na výši než já... :lol: :lol:

Martin-KT8D5.RN2P

Příspěvek od Martin-KT8D5.RN2P » 24.12.2005 3:03

radek31 píše:
Martin-KT8D5.RN2P píše:A co by z toho mělo?? Zbavilo by se placení dotazí, které tvoří ... % příjmu dp.
Žádám Pajdu, nechť sdělí kolik procent je příjem dp od města.
podle mého názoru MHD nemůže (při zachování kvalitní obslužnosti, na kterou je Praha zvyklá) být nikdy zisková - ano, když by si nějaká firma (a je to nesmysl) koupila DPP, tak by brutálně osekala vše, na čem se nedá vydělat a cestujícím by nezbylo než chodit pěšky, protože aut se do Prahy už o moc víc nevejde
opravdu nechápu co by z toho město mělo - ano stálo by to méně, ale jak dlouho? lidem by se to přestalo líbit, politická strana, která by to prosadila by si v Praze už neškrtla a návrat do normálu by byl drahý! obnovení zrušených tratí, nakoupení náhrady za odprodané vozy atd.

v DPP se dá hodně ušetřit a hodně zlepšit, ale nikdy to nebude podnik tvořící zisk - je to veřejná služba! navíc služba, bez které by město naprosto nemohlo existovat (představ si, že všichni cestující MHD budou muset jet do práce autem, jak by to asi vypadalo v centru? asi by se ti to moc nelíbilo, když rád jezdíš autem - možná si to neuvědomuješ, ale MHD má největší vliv na to, že tím autem vůbec můžeš jezdit a ne jen postávat v koloně)
opravdu si nedokážu představit, že by někdo svěřil tak zásadní podnik (největší položka rozpočtu města pokud se nepletu) do rukou nějaké cizí firmy, která nemá naprosto žádné zábrany udělat cokoliv pro prachy

asi bych to hodnotil jen jako další nesmyslný nápad Martina, kterému se ještě nechce jít spát, tak vymýšlí blbosti
co takhle dělat radši něco užitečnějšího, než radit na tramforu politikům (kolik jich tu asi je :-) ) aby prodali DPP a řidičům aby lépe vyhazovali bezdomáče z tramvají (kterou stejně nejezdíš)
Radku, podnik je politika a ekonomika. A z velmi utajeného zdroje (informace léto 05) vím, že neni nereálné prodat DP... :wink:
P.S. Spát se mi nechce, ale nemusíš hned každou myšlenku, byť je ode mne, zazdívat. Ale ty přece u DP jezdíš, takže přeci víš, jak to chodí. Skoro se divím, že nejsi ředitelem této společnosti...
Naposledy upravil(a) Martin-KT8D5.RN2P dne 24.12.2005 3:07, celkem upraveno 1 x.

Pajda
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajda » 24.12.2005 0:22

Lze i nastolit otázku, zda by nebylo pro dopravní situaci města levnější provozovat MHD zdarma. Odpadlo by množství problémů s distribucí jízdenek a možná by to pomohlo dopravě v centru. Nebo zřídit průkazku občana Prahy, který by za např. 1000,- Kč/rok nemusel mít další jízdní doklad.
Celé rozhodnutí o jízdném a jeho ceně je rozhodnutí politické .

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 24.12.2005 0:13

Pajda píše:Podíl příjmu z jízdného u DP je v evropském měřítku velmi nízký. Jsou města (na západě), kde příjem z jízdného tvoří až 80% z příjmu místního přepravce. Myslím že i Bratislava je na tom o mnoho lépe než Praha v tomto ukazateli.
v tomto ukazateli :-))) a jaka je kvalita, pocet spoju ? Jinak je to maly mesto, nema metro atp :-) A pri jeste vyssich cenach v nasich podminkach by to spise odrazovalo od cestovani MHD.

Pajda
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pajda » 23.12.2005 23:48

Podíl příjmu z jízdného u DP je v evropském měřítku velmi nízký. Jsou města (na západě), kde příjem z jízdného tvoří až 80% z příjmu místního přepravce. Myslím že i Bratislava je na tom o mnoho lépe než Praha v tomto ukazateli.

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 23.12.2005 23:34

a jinak se Martine nauc cist, psal sem o MP - mestske policii, ktera asi tezko bude akciovkou, ne o DPP!!!

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 23.12.2005 23:31

Martin-KT8D5.RN2P píše:A co by z toho mělo?? Zbavilo by se placení dotazí, které tvoří ... % příjmu dp.
To je sice nadherny a presne takovou odpoved sem cekal, ale MHD nejsou drahy, ktere jsou stejne dotovany ... kym? obcemi, krajem, ktere si spoje objednaji, tekze vysledek je nula, nula prd. A papalasum by se to rozhodne nehodilo do kramu, kdyby tady provozoval nekdo MHD soukrome, ci vice spolecnosti. To by museli byt ekonomicky hodne silne subjekty, jinak by to defacto vedlo k jejimu konci. A kdo by potom MHD dotoval? stejne by muselo opet mesto, mestske casti, nebot v rozsahu provozu, ktery tu je nemuze byt z penez vybranym na jizdnem sobestacna a natoz jako soukroma spolecnost, jejichz cilem je zisk uz tuplem ne. .... Jedine omezovanim spoju, zhorsovani situace, zaplavy automobilu a dopravni kolaps. To by mohl byt celkem realny vysledek.
Uz vidim jak soukroma spolecnost kupuje tramvaje, vozy metra za stovky milionu korun a vubec kdo by ji na takove investice pujcil ? Praha jako majitel, provozovatel DPP, ma jaksi jine moznosti cerpani uveru, dotaci a pripadne schvaleni statnich zaruk.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 23.12.2005 23:21

Pajda píše:Pokud by někdy město prodávalo akcie DP (což se asi nestane) tak by se musela oddělit podobně jako na železnici údržba kolejí od vlastní přepravy.
a všichni (až na Martina) víme jak bezvadně to funguje v UK, že?
http://www.cd.cz/static/old/Zeleznicar/ ... britan.htm
http://www.britskelisty.cz/9910/19991006f.html#05

jistě z toho bude brzo super flamewar, ale bohužel už musím jít spát :-(

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 23.12.2005 23:18

podle mého názoru MHD nemůže (při zachování kvalitní obslužnosti, na kterou je Praha zvyklá) být nikdy zisková - ano, když by si nějaká firma (a je to nesmysl) koupila DPP, tak by brutálně osekala vše, na čem se nedá vydělat a cestujícím by nezbylo než chodit pěšky, protože aut se do Prahy už o moc víc nevejde
opravdu nechápu co by z toho město mělo - ano stálo by to méně, ale jak dlouho? lidem by se to přestalo líbit, politická strana, která by to prosadila by si v Praze už neškrtla a návrat do normálu by byl drahý! obnovení zrušených tratí, nakoupení náhrady za odprodané vozy atd.

v DPP se dá hodně ušetřit a hodně zlepšit, ale nikdy to nebude podnik tvořící zisk - je to veřejná služba! navíc služba, bez které by město naprosto nemohlo existovat (představ si, že všichni cestující MHD budou muset jet do práce autem, jak by to asi vypadalo v centru? asi by se ti to moc nelíbilo, když rád jezdíš autem - možná si to neuvědomuješ, ale MHD má největší vliv na to, že tím autem vůbec můžeš jezdit a ne jen postávat v koloně)
opravdu si nedokážu představit, že by někdo svěřil tak zásadní podnik (největší položka rozpočtu města pokud se nepletu) do rukou nějaké cizí firmy, která nemá naprosto žádné zábrany udělat cokoliv pro prachy

asi bych to hodnotil jen jako další nesmyslný nápad Martina, kterému se ještě nechce jít spát, tak vymýšlí blbosti
co takhle dělat radši něco užitečnějšího, než radit na tramforu politikům (kolik jich tu asi je :-) ) aby prodali DPP a řidičům aby lépe vyhazovali bezdomáče z tramvají (kterou stejně nejezdíš)

Zamčeno