Naivní dětské představy o tramvajích

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Naivní dětské představy o tramvajích

Příspěvek od Karosák » 23.4.2008 16:45

Pááni, to je úžasné vlákno :twisted: . No pro začátek můžu říci, že jsem v dobách chození do školky pod MŠ U Roháčových kasáren, kde je místní trafostanice a plácek s bodláčím znečištěn tvorbou psích válečků, plánoval smyčku. Představy, odkud kam koleje povedou dále jsem neměl, ale bavilo mě to.
Dále jsme měli před domem u chodníku keř, jehož jedna větev se skláněla nad chodník, a když jsem tudy šel, akorát mi šmrncala o hlavu-nemohla představovat nic jiného než sekční dělič, jež jsem tenkrát nazýval "škrtáčkem".
Moje první slovo, které jsem podle babiččiných vzpomínek řekl, nebylo ani "máma", ani "táta", nýbrž "káka" ,což neznamenalo pokyn k přebalení, ale bylo doprovázeno velmi výrazným ukazováním na projíždějící terezky u Edenu.
Tak to by zatím stačilo :lol:

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 23.4.2008 16:17

My jsme doma dříve mívali takové 2 staré rozbité taburetky - chyběly jim kolečka a spodní kryt. Toho jsem využil, obrátil je vzhůru nohama, takže ta část, na které se normálně sedí a je tam jakási "matrace", byla na zemi a nahoře byla díra do vnitřku. Strčil jsem do ní nohy a sedl si na kraj, hranu, či jak to nazvat. Druhý kraj byl jako řídící pult, kde místo tlačítek jsem mačkal svorky, jimiž byla látka připevněna ke dřevu. Místo pedálů jsem měl jedno jakoby tlačítko pro jízdu a jedno pro brzdu. Simuloval jsem zvuky tramvaje a hlásil zastávky. Protože jsem je ale všechny neznal, tak jsem např. na l. 9 hlásil správně ze Spojovací na Bertramku a dál už jen Kotlářka, Motol a Sídliště Řepy - tyto zastávky byly psány na bočních orientacích, takže jsem si je pamatoval, i když jsem tamtudy nejel. Pořadová čísla jsem nepoužíval, tehdy jsem si myslel, že je to číslo řidiče. Vytvořil jsem si z papíru čelní, boční i zadní orientace a opřel je o taburetku. Měl-li jsem soupravu, tak jsem na každou zadní orientaci použil jiný font a na zadní častěji používal ten "historický", protože se mi více líbil. Pokud jsem jel se sólem, tak jsem použil 1 taburetku, souprava 2xT byly 2, přičemž zadní vůz byl "pultem" vpřed, KT byly taky jen 2 (3 jsem neměl) a ta zadní měla "pult" obrácený dozadu. Jednalo-li se o T3 (M), pak roztrhanější taburetka představovala vůz s otevřenou kabinou řidiče. Na papíry jsem nakreslil signály na čočkách a když měla chuť, tak jsem požádal prababičku, aby si sedla přede mně a na "křižovatce" je střídala. Ona jim sice nerozumněla, takže je dávala špatně, ale to jsem neřešil, a když jsem uviděl návěst povolující jízdu potřebným směrem, tak jsem "odjel".
Věkové rozmezí, kdy jsem toto prováděl, je cca 3-8 let.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 23.4.2008 16:11

A v letech 1989-1995 jsem vytvářel tramvaje z krabiček od lentilek. Někdy to vyfotím a dám na net :)

Mišelin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mišelin » 23.4.2008 15:23

:D:D

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 23.4.2008 11:29

Haha :) To je hustý :) Já jsem měl v roce 1985 vymakanou Olomouckou linku č. 3 - Fibichova - Tržnice se všema zastávkama, v úrovni asi 10 cm nad zemí jsem měl na nábytku nalepené post-it šítkama označníky (ty štítky byly z dovozu z NSR a mamka je tehdá šlohla v podniku Sigma - mami, díky!!!) a já jsem se plazil po čtyřech a zastavoval v zastávkách, jako vozidlo sloužil nákladní automobil (tramvaj ani autobus jsem neměl). Zastávky se nehlásily - to v Olomouci r. 1985 nebylo zvykem. Fibichova byla v kuchyni a v létě jsem plánoval linku prodloužit na balkón (asi Pavlovičky), ale nikdy na to nedošlo. Zato jsem z toho balkónu čuměl na pravé tramvaje.

Měl jsem i tendence trasu projíždět v noci (= večer za tmy bez rozsvícení lustru) s baterkou (taovou tou na plochou baterku) a to byla hra na metro (které mě uchvátilo při otevření trasy B, než jsme se odstěhovali z Prahy), avšak to mi bylo zakázáno.

Ad Josef: Tos měl fakt skvělýho tátu. To je mi trošičku líto, že jsem tátu neměl, třeba by mě taky podporoval v úchylnostech...

2217
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 23.4.2008 11:21

NO svého času, asi tak v 6.třídě, jsem jezdila po dvorečku na kole, hlásila si zastávky. JŘ jsem neměla, pauzy, jak bylo potřeba... Prolbém byl ve smyčce u vrat do dvora. Byla hooodněmaličká a já obvykle nabořila vrata, nebo náš dům. Domakaný jsem to neměla, neb jsem o tom nic moc nevěděla. Kdybych ještě mohla, tak to teĎ´dotáhnu do konce a těmi JŘ, KB a dalšími... Ale ve třiadvaceti jezdit po dvorku a hrát si na tramvaj... :lol:

Josef
problémový jedinec

Příspěvek od Josef » 23.4.2008 7:30

:D No to já když se v děctví hrál, tak se měl volant ze škoda 120 a později i k pc. Seděl jsem na posteli v tureckém sedu a měl jsem tam ten volant , tachometr ze Škody 120, pořadovky jsem měl velké asi jako disketa do pc, měl jsem velkou knihu jízdních řádů pražské MHD a vždycky jsem si jednu vybral. Většinou to byla 126 nabo 128 a nebo třeba i 256. Čelní orientace jsem měl z formátu A4 a boční orientace jsem měl taky z A4. Zrcátka jsem našel na parkovišti u nějakého vraku, do kterého jsem moc rád chodil. Obě zrcátky jsem urval a táta mi je přidělal nad postel. U takového to hraní jsem vydržel celé hodiny, akorát mamka se mě občes zeptala jestli jsem se nezbláznil :D Ale to zatím ještě ne. Vždy když si na to vzpomenu, tak bych si nejraději hrál, ale zasedl bych za opravdový stroj.

Mišelin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mišelin » 23.4.2008 1:50

Co v dětství .. Mě je patnáct a já si stejně představuju, že sem řidič tramvaje... SEm to vymakal... sedim u stolu jako v kabině a buď na kalkulačce cvakám 1+1= (a pak třeba 50x =) a dělám jako že výsledek je rychlost jízdy.... Dřív sem i hlásil zastávky, ale to mě potom přestalo bavit... Jinak mám nad stolem eště poličku, takže nahoře na poličce je na papírku formátu A7 napsaný číslo linky a na stůl sem si dal takový ty čtverečky jak sou takový ty hrozně lepivý a tak sem si dal dva asi tak 20 cm od sebe a dycky si napíšu na rozpůlenou A4 (nikoli formát A5, ale ta druhá možnost poloviny A4) orientaci, přilepim ke stolu a vyrazim.... Ovšem nikdy nedojedu moc daleko, takže já mám takový zkrácený trasy.. Moje nejčastější bude Levského - Dvorce (pauza buď tři minuty an průjezd smyčkou anebo dohonení zpoždění) anebo mám pauzu třeba hodinu, protože dělám něco jinýho... Jinak moje nejdelší trasa bylo celý jedno kolo linky 3 (myslim, že sem si hrál zrovna na KT8D5) .. Představte si, dojel sem až na Lehovec, tam sem počkal asi čtvrt hodiny a pak sem jel zase zpátky.. a dojel sem až do Modřan, kupodivu i do smyčky..akorát sem pak litoval řidiče 21, protože sem celý dopoledne bránil v možnosti manipulace na střední koleji... Jo a když sem řikal, že rychlost mám buď podle kalkulačky, tak sem to nedořek.. někdy mám jakože pedály a to buď tlačim nohama na koberec, takže už mám nakoberci takový vytlačený důlky anebo (jelikož mám takovou klasickou votáčecí židli na kolečkách) že se mi urve některá noha, jak na tu nožičku s tim kolečkem tlačim .. :D .. si představte........... jen tak mimochodem, táta byl řidič tramvaje, ale to prej v praze eště nebyli ani kátečka anebo byli, ale von s nima nejezdil ... jinak byl v Pankráci a já vyjíždim zásadně z vozovnen: Nádraží Braník, Poliklinika Modřany, Dvorce, Hlubočepy, Levského .. Jiná možnost nepadá v úvahu... nebo střídám.. že si někdo potřebuje na dvě hodiny vodskočit, tak si vodskočí a já ho střídám na to jedno kolo max. :D ...dřív sem si i nastavoval zrcátko, abych viděl za sebe, ale to už teď nejde, jelikož bych musel přidělaz zrcátko někam ven mimo byct (sice by bylo krásný koukat do zrcátka z vokna, ale asi by tam nevydrželo)... podotýkám, že zrcátka byli většinou sluneční brejle, kterejch v mejch rukách a na mejch tramvajích prošlo opravdu hodně.. TEď už mám brejle dioptrický, tak s těma nemůžu zrcátkovat, ale jakmile se někede najdou sluneční brejle, který nikdo nepoužívá, tak sou moje zrcátka... Dokonce sem si dělal i JŘ, ale to sem pak vypusti, jelikož mě to nebavilo.. ale stejně je nejlepší, když si sedim na tý židli jak chci, nohy nas tole dělám, že řídim tramvaj..to se mi asi nikdy npoštěstí v normální MHD :D... Jinak o prostřední koleji (vnitřní kolejnice trať. kolejí) sem taky měl představu a nejlepší bylo :D .. Sem dřív bydle na Petřinách a tam sem bydlel přímo u trati.. Asi dvě minuty vod smyčky .. No a na jedničce jezdili (a stále jezděj) KT a tak tam jedna jela a měla asi hodně velký zpoždění či co a tak normálně dojela před smyčku, tam vyhodila všechny cestující pryč, tramvaj najednou vobživla, vyhodila si kopejtka a byla jako had, prostřdní a zadní článek se najdenou zvedly, pak se zase dali do úrovně terénu, najednjou to udělalo šups a tramvaj se přepřetočila, tak jako když se plazí had (akorát asi 200x rychlejc) a najednou stála v nástupní zastávce vnější koleje a řidič vesele přehodil orientaci a jel zase zpátky, ale už nwm kam. Víte jak sem se zděsil, když sem zjistil, že to byl jenom sen? Já sem si eště dva roky potom myslel, že se to fakt stalo... Pk sem zjistil, že to není možný, tak sem celej den řval (brečel) a pak sem se nějk uklidnil a přešel sem to, ale teda byl sem dost zklamanej.... :D:DHergot sem se nějak rozepsal ........ Jinak sorry, že to je tak dlouhý, sem se potřeboval svěřit :D

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 25.1.2007 21:39

Tonda Ježek píše:Dovoluji si tvrdit, že jste žabaři :wink: :D
...protože opravdu nemám možnost tahat kolo do Prahy (a dojet tam na něm by bylo docela vyčerpávající :lol: )

fibou
Uživatel

Příspěvek od fibou » 25.1.2007 15:46

Tonda Ježek píše:Tak se to vždycky dělalo, všichni z toho byly nadšení a nakonec třetina lidí to vždycky odřekla na poslední chvíli
No to je jev zcela běžný v naší společnosti, bohužel. Tak se s tím, že to několik lidí odřekne, musí počítat. Když se přihlásí dejme tomu lidí 30, tak se připraví dvě varianty, jedna pro třicet lidí a jedna pro dvacet. Nakonec se sejde třeba lidí 23, tak se to dodatečně upraví na počet, případně se lidi prostřídají někdo může jezdit třeba jen dopoledne a druhý odpoledne a druhou část dne tam nebude nebo může dělat škodnou (kontrola). A určitě by se to nějak dalo udělat. Vždyť by to byla škoda nechat to plavat, když to má takový úpsěch ne? ;) Mmch. já bych se taky rád zúčastnil, zvlášť taky proto, že jenom sjedu z kopce a jsem tam ;)

Když tak mi napiš zprávu a můžem to klidně trochu víc probrat a třeba na nějaký schůdný řešení narazíme a dáme to dohromady. :)

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 25.1.2007 15:28

fibou píše:No tak se nesejdou pokaždý všichni - chtělo by to jenom předem dát vědět a kdo by mohl, závazně by se přihlásil, ale chtělo by to i operativní zálohu :) Já myslím, že kdyby se o akci vědělo dostatečně dopředu, třeba + / - 2 měsíce, že by to nebyl problém.
Tak se to vždycky dělalo, všichni z toho byly nadšení a nakonec třetina lidí to vždycky odřekla na poslední chvíli

fibou
Uživatel

Příspěvek od fibou » 25.1.2007 15:23

Tonda Ježek píše:Naše akce už asi pokračování mít nebudou. Sice většina účastníků jsme zaměstnanci jednoho podniku (zkuste hádat jakého :D ), ale bohužel zkoordinovat to tak, aby všichni měli v jeden volno je dosti velký problém.
No tak se nesejdou pokaždý všichni - chtělo by to jenom předem dát vědět a kdo by mohl, závazně by se přihlásil, ale chtělo by to i operativní zálohu :) Já myslím, že kdyby se o akci vědělo dostatečně dopředu, třeba + / - 2 měsíce, že by to nebyl problém.

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 25.1.2007 15:07

Naše akce už asi pokračování mít nebudou. Sice většina účastníků jsme zaměstnanci jednoho podniku (zkuste hádat jakého :D ), ale bohužel zkoordinovat to tak, aby všichni měli v jeden volno je dosti velký problém.

Sirka
Uživatel

Příspěvek od Sirka » 25.1.2007 14:15

2 Tonda Ježek a martyn: Až se bude chystat další kolo, dejte vědět!
Dík.

martyn
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martyn » 24.1.2007 23:42

Tak si dovoluju taky přispět se svou trochou do mlýna :lol:
Dopravní podnik Prahy 13 je akciová společnost provozující na cca 40 km tratí 16 denních tramvajových a 2 noční tramvajové linky (na území ohraničeném zhruba Třebonicemi, Velkou Ohradou, Jinonicemi a Vidoulí) a to ze tří vozoven (Stodůlky, Lužiny a Butovice) a dále 25 linek autobusových z garáží Stodůlky a Ohrada, zajíždějících nejdále do Hlubočep, Řep, Košíř či na Barrandov (+ příměstský provoz, kde hraničními obcemi jsou Mořina a Chýně).
Zaměstnává zhruba 200 zaměstnanců, průměrný plat je 21 500,- Kč čistého... :wink:
Na ukázku si dovoluji zaslat vybraný vozový jídní řád pořadí, jehož odpolední část si autor článku a zároveň provozní náměstek ředitele dopřává coby řidič často po ukončení pravidelné školní docházky :P Pro zájemce i připojuji turnus řidičů vozovny Stodůlky (mnozí u DPP by mohli závidět :lol: )
Už dávno jsem chtěl sezvat veřejné šotoušstvo přijít si zajezdit do Stodůlek, ale Tondova akce má zkrátka svojí kvalitu a tradici :lol:
PS: Kdo tady měl číslo na Chocholouška?

Odpovědět