Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět

Kolikrát jste byli v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice?

Nebyl
52
14%
Jednou
53
14%
2-3x
73
20%
3-5x
58
16%
Více než 5x/nespočetněkrát
113
31%
Klikací koutek
18
5%

Celkem hlasů: 367

krysarr
Uživatel
Bydliště: Praha 3 (1,9,16 uz bohuzel ne), sem tam Praha 11 :-)
Kontaktovat uživatele:

Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Příspěvek od krysarr » 18.10.2012 21:42

Diky, rikal jsem si, ze tam vedou koleje od depa :)

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 18.10.2012 21:36

krysarr píše:Kdo mi poradi, co je to za budovu s hvezdickou? :) Vlevo vidim depo, vpravo a dole dilny, ale tohle nevim, jestli k necemu patri. Diky :)
OZM... Opravárenská základna metra....

krysarr
Uživatel
Bydliště: Praha 3 (1,9,16 uz bohuzel ne), sem tam Praha 11 :-)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krysarr » 18.10.2012 21:28

Kdo mi poradi, co je to za budovu s hvezdickou? :) Vlevo vidim depo, vpravo a dole dilny, ale tohle nevim, jestli k necemu patri. Diky :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 18.10.2012 21:00

ZXS91 píše:Co se týče 14/24, všechna pořadí jsou přejezdová, tudíž značená od 31 výš. Je jich však o něco víc, tudíž pořadí začíná na 26(?)
14/24 maji poradi 25-49

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 18.10.2012 20:57

Marek 5516 píše:...Tramvaje mají trojmístná pořadí narozdíl od autobusů. Dohledal jsem si, že první číslice značí vozovnu a našel, která má jaké. Druhé dvojčíslí má být pořadí. Mám starší rozjezdy (1.9.2012) a některá pořadí neodpovídají. Například potkávám Strašnice na l. 17 a ještě na pořadí 34, které tam asi nebývalo - nicméně chápu, že rozjezdy se mění a sem tam pořadí přibyde či zmizí.

Co jsem ale nepochopil, je například pořadí tuším 249 nebo něco takového (linka 14/24), která určitě tolik pořadí nemá. Mohl by mě někdo zasvětit do problematiky pořadových čísel prosím? Na wikipedii jsem četl cosi o prostředním číslu "7", ale jiné příklady jsem nenašel.
...
Velice pěkný článeček o pořadovkách je tady

Co se týče 14/24, všechna pořadí jsou přejezdová, tudíž značená od 31 výš. Je jich však o něco víc, tudíž pořadí začíná na 26(?)

Strašnice na 17 a další kratochvíle jsou způsobeny uzavřením Vokovic.

Marek 5516
Uživatel

Příspěvek od Marek 5516 » 18.10.2012 18:47

Ahoj všem, měl bych dotaz, na který zřejmě bude znát drtivá většina z vás odpověď

(Já se zajímám léta o busy, ale tramkou jezdím intenzivněji až teď při studiu na VŠ, a tak mrkám i po tramvajích)

Tramvaje mají trojmístná pořadí narozdíl od autobusů. Dohledal jsem si, že první číslice značí vozovnu a našel, která má jaké. Druhé dvojčíslí má být pořadí. Mám starší rozjezdy (1.9.2012) a některá pořadí neodpovídají. Například potkávám Strašnice na l. 17 a ještě na pořadí 34, které tam asi nebývalo - nicméně chápu, že rozjezdy se mění a sem tam pořadí přibyde či zmizí.

Co jsem ale nepochopil, je například pořadí tuším 249 nebo něco takového (linka 14/24), která určitě tolik pořadí nemá. Mohl by mě někdo zasvětit do problematiky pořadových čísel prosím? Na wikipedii jsem četl cosi o prostředním číslu "7", ale jiné příklady jsem nenašel.

Druhý dotaz by byl, které linky mají oddělování řidiče od vozu - vím o lince 6, lince 22 a 9. Ještě nějaké?

A třetí dotaz či spíše jízlivá poznámka - proč v tramvajích stále jsou staré plánky vedení?

Díky, Marek

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 16.10.2012 7:23

ElWapp píše: Na Hradčanské by se mi líbil model ala Anděl, prostě opatrně projet a vnímat se navzájem.
Nikoli Anděl, kde je pěší zona bez ostatního provozu, ale model Kavalírka, kde je navíc téměř nachlup stejná dispozice jako na Hradčanské. A funguje to tam bez semaforů přes koleje a bez problémů.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 15.10.2012 21:29

Martin Šubrt píše:.... Normotvůrci jsou ze staré školy, tam převažuje ještě snaha spíše nic moc neměnit. Ale i tam se začíná pomaličku blýýskat na lepší časy.
Že by jste nám konečně postoupil na správné místo, kde spíše (a pro Vás snáze) věci kladně ovlivníte? =D>

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 15.10.2012 21:07

Z mých 20 kolegů považuje každý semaforovou inflaci za nesmysl a dokonce v rámci současných norem za zbytečnost. Ve stejném duchu přednášíme a ukazujeme nevhodná řešení. Stejný přístup mají dopravně-inženýrské útvary v Brně, Ostravě a zejména v Plzni. Nadřazené našim názorům jsou ovšem politicky-odborné názory úředníků odboru dopravy. Dle pražského jsou semafory spása lidstva. Stejně semafory požaduje všude SONS, ten má aktuálně nejvyšší rozhodovací pravomoc. Na DP semaforům odborníci nakloněni moc nejsou, v některých soukromých firmách to je podle zakázek. Kde semafory dělají, tam se prosazují a naopak. Ale řeknu to takto, drtivá většina lidí, kterých si v dopravě vážím, považuje Prahu a semafory za šílenství. Normotvůrci jsou ze staré školy, tam převažuje ještě snaha spíše nic moc neměnit. Ale i tam se začíná pomaličku blýýskat na lepší časy.

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 15.10.2012 20:47

Svůj život mám rád, tramvají se rozhodně přejet nenechám :D Nicméně denně jsem bohužel vychováván k chodecké neposlušnosti, co se přechodů týká. Stačí mi
denně dvojí cesta přes přechod u Arkád (kdo to zná, ví). Na Hradčanské by se mi líbil model ala Anděl, prostě opatrně projet a vnímat se navzájem.

Mimochodem, tohle je asi otázka na Martina Šubrta, ale rád se poučím od kohokoli kdo něco ví :) Jak se současné zasemaforování Prahy vnímá v odborných kruzích? Nemyslím úředníky a politiky, kteří schvalují konkrétní místa a křižovatky. Jde mi o dopravní odborníky a třeba normotvůrce. Vidí v tom dopraváci problém a zbytečnost, nebo jsou na četnost použití semaforů i kladné ohlasy? Nechystá se třeba, co já vím, nějaký zásah do normy, aby se doporučovalo jiné řešení a nestavěly se úplně zbytečné a nerespektované semafory?

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 15.10.2012 20:18

ElWapp: Nemyslím si, že jedno z těch vyjádření říká, že tramvajový pás není vozovka. Jen popisuje, v jaké úrovni je či není vozovka vedle, což neznamená, že sám pás nemusí bý t vozovkou ;-). A jelikož vozovka není opravdu nikde definována, asi bych neuhádal, že na tramvajovém pásu zrovna není.

Spíš bych to ještě rozvedl o to, že legislativa zná světelně řízený přechod pro chodce, ale nikde jsem nenašel zmínku o světelně řízeném místě pro přecházení, které je přes koleje právě na Hradčanské. A protože nikde popsáno není, na Hradčanské bych se hádal, kam až ta světla platí a kam až ne. Sice je to tam vymezené asfaltem, ale nikoli žádným značením. Na zebře chodec ví, kde má světla poslouchat či neposlouchat, zde nikoliv.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 15.10.2012 20:14

ElWapp: Svým způsobem máš pravdu a u soudu by si možná vyhrál. Otázka je, když tě budou hasiči vyškrabávat z podvozku tramvaje, tak jestli to k něčemu je.

Osobně bych tam nejradši viděl železniční kříže bez SSZ se snížením rychlosti TRAM např. na 40 možná 35 atd.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 15.10.2012 20:03

Takových nesrovnalostí jsou tam mraky, nedávno tu přeci MŠ popisoval, jak se strážníky laškoval na téma Místo pro přecházení :)

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 15.10.2012 19:19

Zase bych se chytil oblíbeného tématu semaforů, přechodů a tak všeho kolem. V zákonu č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích se mimo jiné píše:
§ 74
(1) Pro chodce se užívá těchto signálů dvoubarevné soustavy, popřípadě i doprovodných akustických signálů, které znamenají
a) "Signál pro chodce se znamením Volno", že chodec může přecházet vozovku; rozsvítí-li se poté signál "Signál pro chodce se znamením Stůj!", smí chodec dokončit přecházení k světelnému signalizačnímu zařízení s tímto signálem,
b) "Signál pro chodce se znamením Stůj!", že chodec nesmí vstupovat na vozovku.
Jelikož jsem šťouravé povahy, začal jsem pátrat po tom, co to ta vozovka vlastně je. A překvapivě jsem se dobral jen kusých odkazů, jako například:
§ 2 Vymezení základních pojmů
...
t) jízdní pruh je část vozovky dovolující jízdu vozidel jiných než dvoukolových (motocyklů) v jednom jízdním proudu za sebou,
...
x) hranice křižovatky je místo vyznačené vodorovnou dopravní značkou "Příčná čára souvislá", "Příčná čára souvislá se symbolem Dej přednost v jízdě!" nebo "Příčná čára souvislá s nápisem STOP"; kde taková dopravní značka není, tvoří hranici křižovatky kolmice k ose vozovky v místě, kde pro křižovatku začíná zakřivení okraje vozovky,
...
To mi nestačilo a tak jsem googlil dále. Záhy jsem se na české wikipedii dozvěděl, že se o vozovce sice hodně mluví, ale nikdo vlastně neví, co přesně to je. Zaujala mě ale tato formulace:
wikipedia píše: § 13 odst. 2 zákona píše o „tramvajovém pásu v úrovni vozovky“. Tato formulace nasvědčuje tomu, že tramvajový pás není za součást vozovky považován (nepíše se o „zbývající části vozovky“, a to ani v případě, kdy je po něm povolena jízda silničním vozidlům. Dále se píše o tramvajovém pásu zvýšeném nad nebo sníženém pod úroveň vozovky nebo od vozovky jinak odděleném, což rovněž předpokládá, že tramvajový pás není částí vozovky.
Tak a je načase, abych se dostal k věci. Když se na Hradčanské rozhodnu, že přejdu přes koleje, přecházím vozovku? Podle mého tomu nic nenasvědčuje. A co se stane, když zrovna svítí červená? Osobně bych řekl, že vlastně vůbec nic. Mám zakázáno v tu chvíli vstupovat na vozovku, ale já přeci vstupuji na tramvajový pás.

A teď do mě, jestli se někde dopouštím přílišných právnických kliček. Protože podle tohoto výkladu semafory přes tramvajové koleje jako by nebyly.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 15.10.2012 16:10

Odpovědět