No, to bohužel není pravda. Ona je tam pak ještě větička: "To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5. "I.am.good píše:Ano, to je ono.
ZÁKON 361/2000Sb.
ze dne 14.září 2000
o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
účinnost 1.ledna 2001
včetně všech změn a doplňků
Paragraf 22 - jízda křižovatkou
odst.3
Řidič NESMÍ vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce.
Myslím, že netřeba komentovat. Všichni, co se zde zastáváte aut, že si vjede na koleje, i když nemůže projet, jelikož tramvaj nejede, tak lžete, neboť i už v tomto okamžiku ten řidič porušuje zákon.
Tram vs. IAD - odbočování vlevo
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
strakapoud
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Demon, nebo jak se menuje...
Jenže my se tady dohadujem právě o těch paragrafech a přestože v nich vyjímečně neni zmatek, ale docela pěkně do sebe zapadaj, tak bohužel některý lidi si i jasný věci dokážou vyložit tak, aby to vyhovovalo právě jim. Se zdravym rozumem tady moc kalkulovat nemůžeš....themuf píše:...nejde o to nato nasadit paragraf a hádat se jen o nich, je to taky o zdravim rozumu... ...tak to musíš na křižovatkách a celkově po celym městě prostát hodiny s takovym přístupem.
Já s mym přístupem po cestách Prahou určitě neprostojim hodiny, dokonce by ti o mě některý lidi (třeba žena
A už bych si dovolil udělat tlustou čáru a tohle téma ukončit, protože tady asi ke shodě nedojde. To už je skoro jako téma 119 na jednom podobném webu...
Re: Demon, nebo jak se menuje...
to Demon: Jak už tady řekl Fořtík, tak nejde o to nato nasadit paragraf a hádat se jen o nich, je to taky o zdravim rozumu. Protože pokud člověk tramvaj nevidí, tak tam určitě vjede, a to že pak přiletí tramvaj, tak to je už její smůla, ať se klidně uzvoní. A to, že řidiči překračují zákony, tak to je samozřejmě pravda, ale tahle debata neni jen o tom, kdyby to bylo o zákonech. tak bych si tady taky mohl vyskakovat s tim, že jsem minule jel linkou 24 a uháněli jsme mezi Koh-i-Noorem sedmdesátkou, ale to nenám zapotřebí, paragrafama se umí ohánět každej, ale zdravim rozumem určitě ne každej. A jak už tady bylo řečeno, že najezdíš hafec kolimetrů denně po Praze, tak to musíš na křižovatkách a celkově po celym městě prostát hodiny s takovym přístupem. A ještě pokud mi chceš řikat něco o schíze, tak se napřed zamysli nad sebou.
- syverin
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zapomněl jsi doplnit:9001 píše:Nemá to opravdu smysl tady řešit. Prasata se najdou jak mezi řidiči aut i tramvají. Někde stačí trochu ohledoplnosti a pozornosti z obou stran. Blokovní provozu se může dopouštět jak tramvaj , když najede někam, i přesto že ví ře provoz zablokuje atd. Takže tímto bych toto téma uzavřel.
...tak většina řidičů automobilů, kteří vjíždí do křižovatek...
Prasata jsou na obou stranách, jen automobilistů je větší počet. Ale jednu věc nemůžu tramvajákům upřít... Jsou to profesionální řidiči, řídí každý den spoustu kilometrů, prostě jsou víc vyježdění, líp předvídaj a to je to hlavní...
Jinak se tady někde objevilo odbočení z Vršovické do Sportovní... pokud takhle odbočuju, tak jsem někde po cestě tu tramvaj stopro musel potkat, takže vím kde je a kdy se tam asi tak může objevit... a pokud společně s ní vyjíždím z křižovatky s Leningradskou, tak jí tam asi na dalších světlech bezhlavě nevjedu...
-
I.am.good
Ano, to je ono.trainzjohny píše:Nepřekážet, hmmm dneska jsem zase jel 10 přez Palackého náměstí a světe div se auto na kolejích. Pokud je řeč o předpisech, tak řidič nemá vjet do křižovatky pokud si není jist že ji neopustí.
ZÁKON 361/2000Sb.
ze dne 14.září 2000
o provozu na pozemních komunikacích a změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
účinnost 1.ledna 2001
včetně všech změn a doplňků
Paragraf 22 - jízda křižovatkou
odst.3
Řidič NESMÍ vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce.
Myslím, že netřeba komentovat. Všichni, co se zde zastáváte aut, že si vjede na koleje, i když nemůže projet, jelikož tramvaj nejede, tak lžete, neboť i už v tomto okamžiku ten řidič porušuje zákon.
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No dobrá 120 v desítce od Karláku, stejně tak v protisměru a něco v té 16 co nemohla kvůli té 10 co stála v křižovatce. Takže ne 1 souprava, ale 3.8750 píše:Myslím si, že těch 350 lidí by se do soupravy T3/T6 nevešlo ani při totílním namačkání. Nepolemizuji s věcnou stránkou příspěvku - to souhlasím, ale 350 je podle mě nadnesený počet. Tipuji tak 120.
Myslím si, že těch 350 lidí by se do soupravy T3/T6 nevešlo ani při totálním namačkání. Nepolemizuji s věcnou stránkou příspěvku - to souhlasím, ale 350 je podle mě nadnesený počet. Tipuji tak 120.trainzjohny píše:... dneska jsem zase jel 10 přes Palackého náměstí ... auto stojící na kolejích 350 lidí zdržuje...
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
On ani tak není problém v definici a výkladu zákona, ale v praxi. Když už tam teda vjedu, nemůžu najít místo a najednou přijede tramvaj. No tak asi kousek souvnu nebo popojedu a uhnu. Pak budiž, ovšem většina řidičů neuhne a stojí jak tvrdý Y, pak je to podle mně tepra na pokutu.
Doufám že na obou stranách sporu už došlo ke zjištění že už opravdu nemá cenu psát nějaké argumenty (pořád ty samé) páč se asi nedohodnete, tak možná byste mohli čas věnovat něčemu jinému než hádání, ono je docela zdlouhavé to po vás číst. Pokud jste nedospěli k tomuto závěru pak tedy hezké hádání.
Doufám že na obou stranách sporu už došlo ke zjištění že už opravdu nemá cenu psát nějaké argumenty (pořád ty samé) páč se asi nedohodnete, tak možná byste mohli čas věnovat něčemu jinému než hádání, ono je docela zdlouhavé to po vás číst. Pokud jste nedospěli k tomuto závěru pak tedy hezké hádání.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo...K-M píše:Ale neni, neni a neni. Podívej se tam.
"náhle změnit směr nebo rychlost ..." se nikdy netýkala omezení, ale vždy pouze dání přednosti v jízdě!!! a omezení je definováno "nepřekážet"
Tak ještě jednou:
- nesmíš na tramvajový pás pokud by jsi mohl OMEZIT tramvaj - překážet jí - doslovně tak je to v zákoně.
- při odbočování vlevo jsi povinen dát tramvaji přednost - chovat se tak aby řidič, který má přednost v jízdě, nemusel změnit směr nebo rychlost - doslovně tak je to v zákoně.
Ty sám jsi napsal: "V minulých zákonech bylo definováno neomezit jako nedonutit k náhlé změně rychlosti nebo směru jízdy..."
Já ten zákon znam jako vlastní boty, každej rok chodim na přezkoušení, elementární neznalost zákona tady předvádíš pouze ty!
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nepřekážet, hmmm dneska jsem zase jel 10 přez Palackého náměstí a světe div se auto na kolejích. Pokud je řeč o předpisech, tak řidič nemá vjet do křižovatky pokud si není jist že ji neopustí. Pokud se nepletu tak každý den ve špičce stojí na kolejích na této křižovatce auto páč už nemůže projet a ještě se diví že na něj někdo zvoní. Ani mi tak nevadí že tam stojí, ale že to hov*do nemůže ani tak kousek covnout a uhnout když už těch 350 lidí zdržuje. A tak je to ve vztahu auta tramvaje na víc místech. Ty co tam blokujou jsou pěkný...K-M píše:Ale neni, neni a neni. Podívej se tam.
"náhle změnit směr nebo rychlost ..." se nikdy netýkala omezení, ale vždy pouze dání přednosti v jízdě!!! a omezení je definováno "nepřekážet"
-
K-M
Ale neni, neni a neni. Podívej se tam.demon píše:
Dát přednost je v zákoně definováno jako neohrozit a ani neomezit !
Neomezit je definováno jako nepřekážet.
.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ty bláho a mou trpělivost ocení kdo ?K-M píše:Demone ty to fakt pleteš a vytrháváš... Oceňuješ aspoň mou trpělivost (fakt nevím proč tě mám tak rád)?![]()
"Omezit/neomezit" je samozřejmě v zákoně definováno, "dát přednost" taky a jinak. A ty dvě definice se neshodují, tak jak můžeš napsat to cos napsal? A pak přehlížíš slovíčko "náhle".
Dát přednost je v zákoně definováno jako neohrozit a ani neomezit !
Neomezit je definováno jako nepřekážet.
Tím že vjedeš na tramvajový pás a přijede tramvaj, tak překážíš. To není popletený ani vytrhaný, jen daný do souvislostí.
Pokud se ti tohle neshoduje, tak ti fakt není pomoci.