Cyklisté ve městě

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 29.8.2007 12:11

trainzjohny píše:Dneska jsi se nějak blbě vyspal, další blbost... Když o kousek vedle jedou jiné schody tak není nutné ty vypnuté použít ! Probuď se prosím, plácáš nesmysly.
"Kousek vedle" na Pankráci představuje zmiňovaných skoro 100 metrů, to je pro mě dostatečně velký důvod pro použití stojících, po kterých je k východu asi 10 x blíž.
A už dost... :roll:

Docela jste mě s těma kolama zblbli, takže jsem dneska už podruhý v práci na kole.
Včera sem na vinohradský dlažbě stratil (ale po chvilce hledání zase našel) sklíčko z brejlí a dneska sem stratil a řádně rozložil přední lampu...
Zejtra už neriskuju, dvě varování mi stačily. :?

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 29.8.2007 10:06

trainzjohny píše:Dneska jsi se nějak blbě vyspal, další blbost... Když o kousek vedle jedou jiné schody tak není nutné ty vypnuté použít ! Probuď se prosím, plácáš nesmysly.
Jo, vyspal. Sám, takže blbě. Nějak jsem si vsugeroval, že jde o případ, kdy se stanice pro vstup uzavírala, když byly jedny schody v opravě, druhý se zastavily a třetí jely nahoru. Tuším že IPP to bylo nedávno no a tak. No.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 29.8.2007 9:42

Káem píše:No a máš to. Ještě že sis to sám vyhledal. Není dost mimořádnou situací nemožnost dostat se do stanice??? Nebo co by muselo být mimořádnýho, abys to povolil? Přílet Marťanů? Tak vy neumíte ty předpisy ani aplikovat.
Dneska jsi se nějak blbě vyspal, další blbost... Když o kousek vedle jedou jiné schody tak není nutné ty vypnuté použít ! Probuď se prosím, plácáš nesmysly.

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 29.8.2007 9:19

Proxy píše:Jednoduše odcituji Smluvní přepravní podmínky, článek 7, bod 12:
Chůzi po zastavených pohyblivých schodech může povolit v mimořádných případech pověřený zaměstnanec dopravce.
.
No a máš to. Ještě že sis to sám vyhledal. Není dost mimořádnou situací nemožnost dostat se do stanice??? Nebo co by muselo být mimořádnýho, abys to povolil? Přílet Marťanů? Tak vy neumíte ty předpisy ani aplikovat.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 28.8.2007 19:05

demon píše:Nikdo tady nepovažuje eskalátor za pevný schodiště, takže normy pro pevný schodiště eskalátor určitě nemusí.
V případě vypnutí eskalátorů (ať už z jakýhokoliv důvodu) se po stojícim eskalátoru i několik minut běžně chodí...
Zrovna tak je po eskalátoru povolená chůze i pokud je v provozu.
Být to zakázáno zákonem jak tvrdíš, asi by měl dozorčí povinost neumožnit vstup, ne ?Tohle prostě neobhájíš. :wink:
Jednoduše odcituji Smluvní přepravní podmínky, článek 7, bod 12:
Na pohyblivých schodech v metru je cestující povinen přidržovat se pohyblivého madla a stát ve směru pohybu schodů ... Chůze po pohyblivých schodech je povolena jen ve směru jejich pohybu, pokud to dovoluje obsazení schodů a nedojde k ohrožení bezpečnosti jiných osob. Chůzi po zastavených pohyblivých schodech může povolit v mimořádných případech pověřený zaměstnanec dopravce.
Opuštění zastavených eskálátorů je mimořádný případ a navíc se tak děje na výzvu dozorčího staničním rozhlasem. Navíc si všimni, že i na zastavených eskalátorech neopatřených zábranami většinou svítí světelná návěst zakazující vstup.
Nesouhlasím s větou, že v jiných státech je povoleno více než u nás. Například ve zmiňovaných USA je odpovědnost většinou daleko více na straně provozovatele a příkazů, které je nutné respektovat je daleko více. Jenže v USA by stanice, ze kterých je možné se dostat pouze eskalátory, vůbec nemohly vzniknout.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2007 16:49

vláčky87 píše:Já si myslím,že demon i Jabberwocky, mají každý trochu pravdy,jen ta samostatnost nesmí mít důsledky jako v našem "vzoru" demokracie USA, kde je možné se úspěšně soudit o kdejakou blbost, kterou výrobce neuvedl do návodu. I když nemáme tyto historické zkušenosti, vývoj situace tvorbě takových předpisů a zákazů jen nahrává.
Ono je to všechno dost komplikované. Svoboda a zodpovědnost jednotlivce, k níž jsme se po několika tisících let tady na Západě nakonec propracovali, je totiž zatraceně náročná na hlavu. Svoboda pro myslící, již si ji nakonec během staletí prosadili a vytrucovali, navíc znamená taky svobodu pro blbce a grázly. A jejich procento je, zdá se, v lidské společnosti už od starověku konstantní (a vysoké). Dokud se lidi báli Boha (bohů) nebo panského karabáče, byly kategorie smíš/nesmíš vcelku jasně definované. Netvrdím, že to fungovalo bez potíží, ale bylo jasno v pojmech. Ještě Kant říká, že kategorický imperativ je jako návod ku správnému chování použitelný jen pro elitu, zatímco lid obecný se má řídit Desaterem. To je samozřejmě všechno pryč a Desatero či bič by měly (povšimněte si prosím kondicionálu) ve svobodné společnosti být nahrazeny zodpovědností a svědomím. ***** je bohužel nezodpovědný, grázl svědomím nedisponuje. Dovolím si ocitovat Jiřinu Šiklovou, která do Respektu nedávno napsala, že "každý chce být arbitrem chování - i ten, kdo to neumí". V tom je kámen úrazu.

Jinak bych zas až tak nezatracoval USA - mají svých chyb nad hlavu, ale pořád je to první a jediná velmoc v dějinách, která se ptá na názory svých i cizích občanů, občas se podle nich dokonce i řídí, a když od někoho něco chce, sem tam ji napadne se nejdřív optat. To nedělali ani Římani (byť ti si mysleli, že to dělají), ani Karel IV., ani třeba Napoleon.
(Nechci vyvolat polemiku o tom, zda USA=špatné, nebo USA=dobré, a už vůbec ne v cyklistickém threadu; jen jsem to chtěl zasadit do trochu širšího rámce.)

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 28.8.2007 16:22

MOp píše:V této souvislosti mne napadá až absurdně komické hlášení staničního rozhlasu - něco ve stylu - "Prosím opustťe eskalátor, teprve pak se znovu rozjede..", které jsem na vlastní kůži několikrát zažil na metpu A Můstek (dole).
Některé shody se smí spustit jenom tehdy, pokud je schodové pásmo volné (např. Transporty). Některé zase jenom např. při 50 % obsazenosti a některým je to úplně jedno (např. ET). Asi je to kvůli motoru, který by to nemusel utáhnout.

vláčky87
Uživatel

Příspěvek od vláčky87 » 28.8.2007 15:57

Já si myslím,že demon i Jabberwocky, mají každý trochu pravdy,jen ta samostatnost nesmí mít důsledky jako v našem "vzoru" demokracie USA, kde je možné se úspěšně soudit o kdejakou blbost, kterou výrobce neuvedl do návodu. I když nemáme tyto historické zkušenosti, vývoj situace tvorbě takových předpisů a zákazů jen nahrává.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2007 15:40

A je to druhá strana mince toho, o čem jsem mluvil - osoby a instituce zodpovědné za ona nařízení svoji práci taky švejkují a pak z nich padají nesmysly. Tím se diskredituje systém jako celek a vazba občan-autorita se nám ne a ne napravit. Dobrá zpráva - chce to hlavně klid (tj. žádné války, diktatury, sociální otřesy) a čas. Špatná zpráva - toho času to chce hodně. Masaryk mluvil o padesáti letech, já jsem skeptičtější.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 28.8.2007 15:24

Káem píše:Spíš bych řekl, že je tu spousta zákazů zbytečných a nezlepšilo se to ani po skončení totality. A strašná spousta alibismu - než bych něco udělal, o něco se staral a podobně, tak to zakážu (viz kola v tramvaji). No a prostý lid odpovídá švejkovstvím. No a pak není znám případ, že by někdo dostal pokutu za chůzi po eskalátoru mimo provoz, ale za přetažení 1 minuty přes platnost lístku ano. Tak si sami zhodnoťme, co je signalizováno jako závažnější.
Zlatá slova, to je přesně ono.
Vytesat do kamene a já se pod to podepíšu !

Tady pořád přetrvává stav direktivně nařízenýho "nesmíš - musíš", místo všude jinde obvyklýho "dělej si co chceš, ale následky si poneseš sám". :x

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 28.8.2007 15:16

Tonda Ježek píše:Vždycky mě u takovýchto diskusí napadá otázka proč u nás není normální, že když je někde něco zakázáno, tak se to prostě nesmí a tečka. Tady si každý rozhodne, že ten zákaz je vlastně zbytečný a nebude ho dodržovat?
Spíš bych řekl, že je tu spousta zákazů zbytečných a nezlepšilo se to ani po skončení totality. A strašná spousta alibismu - než bych něco udělal, o něco se staral a podobně, tak to zakážu (viz kola v tramvaji). No a prostý lid odpovídá švejkovstvím. No a pak není znám případ, že by někdo dostal pokutu za chůzi po eskalátoru mimo provoz, ale za přetažení 1 minuty přes platnost lístku ano. Tak si sami zhodnoťme, co je signalizováno jako závažnější.

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 28.8.2007 15:14

V této souvislosti mne napadá až absurdně komické hlášení staničního rozhlasu - něco ve stylu - "Prosím opustťe eskalátor, teprve pak se znovu rozjede..", které jsem na vlastní kůži několikrát zažil na metpu A Můstek (dole).

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 28.8.2007 15:13

Jabberwocky píše: Majitelé celoročního předplatného tento nárok mohou uplatnit pětkrát. Kdo jede načerno, dostane baštonádu madlem.
Už vidím Proxe jak mě nese :-D

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2007 14:41

Tonda Ježek píše:Proč u nás není normální, že když je někde něco zakázáno, tak se prostě nepřemýšlí nad tím proč, ale každý si rozhodne, že ten zákaz je vlastně zbytečný a nebude ho dodržovat?
Long story short: Protože v moderní české historii neměli Češi příležitost vytvořit si sebeidentifikační pouto se státem. Za Rakouska to bylo koncem 19. století podvázané nacionalismem a v jeho důsledku problematickým vztahem k tzv. širší vlasti. Pak přišlo pár let demokratického a národně chápaného Československa, jenže než se stačila mentalita trochu otočit, bác ho! - náckové a pak komanči. S takovou historickou zkušeností potom běžný Čech chápe autoritu ne jako něco, s čím by se mohl identifikovat, nýbrž jako něco, co ho otravuje, omezuje a co se musí ošulit, aby "malej českej člověk" vyhrál. Je to podvědomé, a tak se to praktikuje i tam, kde je dodržování pravidel rozumné a v zájmu všech - silniční předpisy jsou asi nejlepší příklad. Říkejme tomu třeba neblahé dědictví vojáka Švejka...

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 28.8.2007 14:25

demon píše:Nikdo tady nepovažuje eskalátor za pevný schodiště, takže normy pro pevný schodiště eskalátor určitě nemusí.
V případě vypnutí eskalátorů (ať už z jakýhokoliv důvodu) se po stojícim eskalátoru i několik minut běžně chodí...
Zrovna tak je po eskalátoru povolená chůze i pokud je v provozu.
Být to zakázáno zákonem jak tvrdíš, asi by měl dozorčí povinost neumožnit vstup, ne ?

Tohle prostě neobhájíš. :wink:
Eskalátor je dráha a spadá pod Drážní úřad. Je otázka zda zákaz chůze po zastavených esk. není jednou z podmínek DÚ pro schválení do provozu. Opravdu hlavní problém je v tom, že když cestující odsune zábranu, nemůže tušit zda eskalátor není v údržbě. V 99% tomu tak většinou není, ale to 1% může být zrádné ,jak se už ukázalo kdysi dávno na na Kačerově, kde při chůzi po zastaveném esk. selhaly obě brzdy a celé pásmo se rozjelo dolů. Obecně jakýkoliv pád na eskalátorech má drsné následky, tak si zkuste představit, jak dopadlo tohle (ale snad žádný mrtvý). Ale esk. může být odstaven i z důvodu poškození okopového plechu, balustrády a pak může dojít k roztržení oblečení, tašky, batohu atd. Nebylo by to rozhodně poprvé.
Pak může nastat ještě opačný příklad. Schody jsou opatřeny zábranami, ale jedou. Zde už to opravdu může být někdy "o držku" protože se můžou kdykoliv zastavit a rozjet na druhou stranu a tím pádem dojít opět ke zranění. Nikdy totiž nemůžete vědět, co si mechanik na nich zkouší. A také by to rozhodně nebylo poprvé.
A co se týče chůze po zastavených esk., tak ta nedělá dobře ani těm eskalátorům.
Vždycky mě u takovýchto diskusí napadá otázka proč u nás není normální, že když je někde něco zakázáno, tak se to prostě nesmí a tečka. Tady si každý rozhodne, že ten zákaz je vlastně zbytečný a nebude ho dodržovat?
Kdyz sme u eskalatoru. Jak je u vypnutych eskalatoru zajisteno blokovani proti pohybu ? Jenom motorem a prevody ?
Eskalátor má provozní a havarijní brzdu

Zamčeno