myslím, že jsem to už někde v médiích slyšel od nějakého odborníka "problémem současných výběrových řízení je, že zadavatelé si ulehčují práci a hodnotí podle pořizovací ceny a nikoliv podle vypracování ekonomické výhodnosti nabídky"Láďa píše:.....m@rtin píše:......
Odpověděl jste si sám - Hlavním hodnotícím kritériem je buď ekonomická výhodnost nabídky, nebo nejnižší nabízená cena Cokoliv jiného už si velmi těžko obhájíte.
Kdyby ne, tak by se například nesměla v požadavcích objevovat klimatizace, protože jak ji obhájíme? Přeci neobhájíme. Co autobusy na CNG? Na nákup jsou dražší, takže je vlastně chtít nesmíme, protože to neprojde.
A stále tu máme ekonomickou výhodnost nabídky. Je sice hezké, že X milionů ušetřím při nákupu, ale X+Y milionů mě budou stát prostoje, výměna vozů na linkách a další starosti zpravidla přímo úměrné nízké ceně. A když tady máme nějaké prostoje, je dost nepravděpodobné, že zcela totožné vozy z dalšího VŘ už budou bezporuchové.
= na níž se dá (dle mne mimo jiné) preferovat i:
1.) CNG, páč vyšší pořizovací náklady se brzo vrátí na ceně projetého paliva!
2.) vyšší počet dveří, který urychlí výměnu cestujících = za určitou dobu vůz ujede větší vzdálenost než s nižším počtem dveří (čímž se zvedá produktivita práce řidiče = jeho mzda se za danou dobu rozpočítá na více kilometrů = každý ujetý kilometr stojí na mzdě řidiče méně)