KT8D5 a KT8D5.RN2P

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 28.8.2006 22:24

Specielně v KT8 Praha vržou nejvíc a především podklady točen, nikdy jsem teda nezkoumal, z čeho to je, točna zespodu je oplechovaná, ale na čem to jezdí, to nevím :)) Je to tím, že je to málo a blbě namazané. Vzpomeňte (dnes už to moc není), jak dřív dělaly kravál i T3 při jízdě do oblouků - tam zas vrzaly měchy od podvozků, které jsou ke skříni jen přítlačeny - nejsou napevno spojeny. .))

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2006 20:40

No tak padesát let jsou pro nás historiky ještě pořád Zeitgeschichte :-) Císař Pertinax umřel před 1813 lety ;-)

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 28.8.2006 20:36

Jabberwocky píše:Aha, no to jsou teda věci. To by mě zajímalo, kde ten materiál k tomu jménu přišel. Že by to značilo nějakou jeho odolnost či vytrvalost?
No možná že jo, používá se to už asi padesát let... :wink:

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2006 19:39

Aha, no to jsou teda věci. To by mě zajímalo, kde ten materiál k tomu jménu přišel. Že by to značilo nějakou jeho odolnost či vytrvalost?

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 28.8.2006 19:25

Kdepak, pertinax není součástka, ale materiál. V podstatě je to tvrzený papír. Nevím, kde se to používá na tramvaji, ale dělá se z toho všecko možné (hlavně kde je potřeba něco izolovat).

Edit: Ha, XSC byl rychlejší :)

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 28.8.2006 19:24

Jabberwocky píše:Počkej, nějaká součástka se jmenuje "pertinax"? To je povedené - Publius Helvius Pertinax byl římský císař (nastoupil hnedle po Commodovi). Jinak latinsky to znamená "vzdorovitý" nebo "neústupný", "zarytý". Čemu se tak proboha přezdívá u tramvaje?
Pertinax není součástka, ale materiál. Je to něco jako laminát, případně umakart. Používá se jako izolant.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2006 19:12

Demon3 píše:Rozhodně ne třením plechů!! Nejspíš to vzniká právě třením pryží či různých pertinaxů či (sklo)textitů!
Počkej, nějaká součástka se jmenuje "pertinax"? To je povedené - Publius Helvius Pertinax byl římský císař (nastoupil hnedle po Commodovi). Jinak latinsky to znamená "vzdorovitý" nebo "neústupný", "zarytý", taky "vytrvalý". Čemu se tak proboha přezdívá u tramvaje?

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 28.8.2006 18:53

I.am.good píše:Jara - ani netušíš, jak moc máš pravdu :cry:
Bohůžel tuším. A těch externích dodavatelů je víc a víc a velká část z nich teda stojí za velké.......

Demon3

Příspěvek od Demon3 » 28.8.2006 18:08

I.am.good píše:Jara - ani netušíš, jak moc máš pravdu :cry:
Tady bych to zrovna na Pars moc neházel, jel jsem už několika brněnskými kačenami a žádná z nich nedokáže to co pražské...

Demon3

Příspěvek od Demon3 » 28.8.2006 18:04

Anonymous píše:žebrovoký - Čím je způsobené vrzání? Třením plechů o sebe. Projektanti tedy musí dodat nějaký pryžový mezikus či něco podobného.
Rozhodně ne třením plechů!! Nejspíš to vzniká právě třením pryží či různých pertinaxů či (sklo)textitů!

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 28.8.2006 18:01

Jara - ani netušíš, jak moc máš pravdu :cry:

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 28.8.2006 17:54

žebrovoký - Čím je způsobené vrzání? Třením plechů o sebe. Projektanti tedy musí dodat nějaký pryžový mezikus či něco podobného.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 28.8.2006 17:54

Marek B. píše:... . Až poté, co jsem nastoupil jsem poznal, že to jsem neměl dělat. Jízda byla v každém sebenepatrnějším oblouku šíleným vrzáním. .......
Jo tak to je vůz 9082 a jeho přechod mezi článkem B a C(nízkopodlažní). To je přeci uplně v pořádku. Tramvaj je tady rok a to co už stačila zažít tak si může dovolit takto vrzat. 2x jí DPP díky práci PARS Šumperk musel na několik dní odstavit z provozu. A stále takto vrže. Aspoň vidíme jakou práci dělají externí firmy. A pak, že to podnik sám nezvládne. Kdyby podnik to co dá externím firmám dal raději sobě tak to bude určitě O.K Bohůžel, mě to přijde že v dnešní době raději podporujeme kamarády. A to asi takto já si vydělat takhle hezky nemůžu to by bylo okaté. Dám to na práci tobě a ty pak dáš na práci něco mě.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 28.8.2006 16:37

Já bych ten dotaz ještě doplnil: je nějaká šance, že se kloub časem "ovrže" a přestane skřípat? Nebo je to takhle nafurt?

Marek B.
Uživatel

Příspěvek od Marek B. » 28.8.2006 16:13

Tak jsem zas jednou jel tramvají. Na zastávce jsem viděl vozíčkáře. Rekl jsem si, že asi nečeká na vysokopodlažní tramvaj, tak jsem na další zastávce vystoupil a skutečně. Jela KT... . Až poté, co jsem nastoupil jsem poznal, že to jsem neměl dělat. Jízda byla v každém sebenepatrnějším oblouku šíleným vrzáním. Nějaký pán stál v kloubu a povídal si s nějakými cizinci. Zněla ironická slova jako Czech made, good work atd... . Naštěstí to všichni brali s humorem. Bohužel to vytváří špatný dojem o pražské dopravě. Mohl bych se zeptat, proč k tomuto dochází, jaktože PARS není schopen udělat klloub dobře? KT... má velmi dobrý design, ale toho si člověk při tomto vskřípění skoro nevšimne. Je zajímavé, že nejpohodlnější jízdu dlouhodobě zažívám v klasických T3. U modernějších vozů se mi zdá, že mají každou chvíli poruchu podvozků. To pak je při jízdě velmi nepříjemné. Nebo KT8 klasické strašně drncají, jako by neměly odpružení. Jo omlouvám kdyžtak se za nepřesnou terminologii. Prostě takový je můj pocit.

Odpovědět