Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
gabuliatko
Uživatel

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od gabuliatko » 15.10.2011 10:27

Lidi, to není Hurvínek a válka. Vlastní programátor je mi k ničemu, když nedostane od výrobců popis co ty displeje umí, jakou má kapacitu řídící jednotka a síť mezi nimi. Není důvod, proč by to výrobci zveřejňovali když to nebylo v zadání.
Podívejte se jak vypadají LCD panely v SORu, jak škube blbý rotování vodorovného texty s významnými uzly, v jakých případech se to úplně zastaví. Jaký problém byl, aby na panelu řidiče byl zobrazen signál z kamer hned a ne až po zavření dveří. Programování aplikací běžících v reálném čase není nic jednoduchého.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 15.10.2011 10:21

MŠ super práce

jen drobné rýpnutí:
myslím, že informace o tom čísle "9" je zbytečně velká (zabírá moc místa jiným informacím), neb velmi pravděpodobně o tom, že jsem v čísle "9" jsem byl spraven již při nástupu do vozu Z:idea: (třeba místo toho by tam mohla být ta mapka). Určitě by měla být informace o celém průběhu trasy (s ohledem na výluky, zvláštní linky) a zároveň o několika nejbližších zastávkách, takže V tomto případě Kotlářka, Kavalírka, Klamovka, U kříže, Bertramka...Anděl...Újezd...Národní třída...Václavské náměstí...Hlavní nádraží...Olšanské náměstí...Ohrada...Spojovací. Dál si myslím, že zobrazování přestupu na souběžné linky v celé trase souběhu je hloupost.
Jinak zobrazování i časů odjezdů přestupů je šílenost už jen s ohledem na množství dat které by bylo potřeba nahrávat do vozů při každé změně a následně by asi koordinační komunikace polohy vlaku a všech ostatních dost haprovala (zejména při jízdě třeba mimořádným odklonem).

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 15.10.2011 9:34

Dneska jde kdeco. Pokud se chce. Jestli to pošleš na podnik, fakt očekávám odpověď typu "děkujeme za podnět" a variaci na téma proč "to nejde".
Nejlepší by samozřejmě bylo, kdybys to dodal na disku, příp. rovnou nainstaloval, samozřejmě zdarma a vzdal se veškerých práv.
Jinak počítám že i kdyby se nápad ujal, musí přece proběhnout výběrové řízení na firmu co to naprogramuje, nainstaluje, bude na to mít min. 10let servis a nejlépe formou outsorcingu. Všechno samozřejmě bude stát příšerný peníze, takže pokud by se přijmul vlastní programátor za královský plat, bylo by to sice za desetinovou cenu, ale to taky "nejde".

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 15.10.2011 9:08

gabuliatko píše:Chci jen říct, že pokud to neumí systém co s tím dodávaj (šikmé písmo), tak to není taková legrace. Ta mapa a výluky, to už je totální sci-fi (bohužel myšleno zcela vážně).
Já myslel, že máme nejmodernější tramvaj, tak v ní snad může být to, co je běžné v Evropě. Ale dejme tomu, že cílem obrázků bylo říct, co asi zhruba by tam být mohlo. Protože neprogramuju, asi si to představuju jako hurvínek válku, ale tak se to prostě udělá jako animace obrázků..., do níž se vloží nějaká aktivní okna typu čas a minuty. Tj. šikmý jezevčík v podobě obrázku stavu v zastávce Kotlářka se vyvolá z paměti v podobě kotlarka.jpg po odjezdu ze zastávky Poštovka. No a doprogramuje se místo pro čas a okýnka pro minuty pod zastávkama. Dlouhodobé výluky tam můžu také nahrát jako jpg - zatím. A promítám v nějaké logické smyčce. On-line přestupy jsou řádkách, vlastně jen seznam, k tomu je potřeba jen propojit (mít) data. No a mapu jsem schválně použil již elektronickou Ropidí, tj. tam by to asi bylo složitější, ale snad by to příslušný odborník zvládl...

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 22:38

Martin Šubrt píše:gabuliatko: Chceš říct, že se mám ještě naučit programovat? :-)
Chci jen říct, že pokud to neumí systém co s tím dodávaj (šikmé písmo), tak to není taková legrace. Ta mapa a výluky, to už je totální sci-fi (bohužel myšleno zcela vážně).

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.10.2011 21:52

gabuliatko píše:To mi připomíná, když jsme upravovali projekt na barák a paní projektanta neuměla do kuchyně nakreslit spíž s tím, že se jí tam nevejde. Nakonec jsem zjistil, že udělat šikmé stěny přesahuje její obvyklé schopnosti a musel to namalovat v AutoCADu sám.
Martine, víš co to dá práce naprogramovat napsání šikmého textu a tý ohnutý linky? Kdo to zaplatí? To jsme nikdy nedělali. :D
Omlouvám se za OT, ale tohle je ta lepší varianta :lol: :lol: Bohužel mám v okolí případy kde to došlo do reality...

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 21:50

gabuliatko: Chceš říct, že se mám ještě naučit programovat? :-) Mně už bohatě stačí, že spím v noci v posteli s jugoslávským partyzánem, co přijel po severojižní magistrále ze zastávky Mikulova, kde řešil 133 až 207x možnost přesunout nástupní štafl pro nejméně 125 cestujících toužících po klobáse s kloubem, načež se smíchem projel kousek od oken jiných, pro změnu spořivých a aktuálně velmi rozhořčených občanů.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 21:29

To mi připomíná, když jsme upravovali projekt na barák a paní projektanta neuměla do kuchyně nakreslit spíž s tím, že se jí tam nevejde. Nakonec jsem zjistil, že udělat šikmé stěny přesahuje její obvyklé schopnosti a musel to namalovat v AutoCADu sám.
Martine, víš co to dá práce naprogramovat napsání šikmého textu a tý ohnutý linky? Kdo to zaplatí? To jsme nikdy nedělali. :D

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 14.10.2011 19:32

Už se těším, jak panu MŠ přijde odpověď ve stylu "děkujeme za váš podnět". :lol: :lol: 8-)
I když Martin je natolik profláklá osoba (myšleno v dobrém, samozřejmě), že by snad nemuselo.

Jinak je to výborný. =D>

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 14.10.2011 15:49

Martin Šubrt:

Podle mě je nejlepší 2b.

Ale uměl bych žít se všemi variantami

Encore
Uživatel

Příspěvek od Encore » 14.10.2011 15:35

Moc pěkné. :)
A jenom kroutím hlavou nad tím, že tady na fóru je někdo schopen zadarmo a ve svém volném čase odvést práci, která je kvalitou úplně někde jinde (výš), než odvádějí lidé, kteří jsou za to placení (určitě ne málo), možná mají kolem sebe tlupu také placených poradců a navíc se jejich výsledek součástí tramvaje za cca 70mil korun.
Samozřejmě beru v úvahu, že jedna věc je to nakreslit a druhá naprogramovat, ale věřím, že by to nebyl zásadní problém.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 14:38

m@rtin: Celoevropská inspirace :-). Tu poslední třetinu Varianty 1 je možné rozvíjet směrem, o němž píšeš, nebo ji přizpůsobit přáním cestujících.

Marek B.: Ono to je tak myšleno, že by se to mohlo nějak smysluplně střídat. Navíc ty moduly jsou vymyšlené tak, že by měly jít použít i na samostatných obrazovkách typu těch v SORU, nejen v 15T. Aby ten systém byl jednotný.

m@rtin
Uživatel

Příspěvek od m@rtin » 14.10.2011 14:34

MŠ:
Naprosto perfektní - prosím, pošli to na DPP, protože tady to zapadne! V Londýně šli na některých linkách ještě dál a podobné schéma se střídá s fotografií příští zastávky s vypsanými významnými institucemi (divadla, školy atp.)

Marek B.
Uživatel

Příspěvek od Marek B. » 14.10.2011 14:10

MŠ: Tak to je bomba. Dobrá práce.

Teoreticky by šly použít varianty všechny a zobrazení by se tak po 15s střídalo. Především ta pravá třetina by ždy mohla přepínat z aktuální polohy tramvaje na výluky a nehody a jednou za čas tam zobrazit jezevčíka.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 13:48

Když už tu o tom byla řeč :-)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět