Škoda 15T ForCity
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Škoda 15T ForCity
Tak vozů tu máme sice 11+1, ale mám pocit, že chodí bez papírů, o které se DÚ žádá až po úspěšném vykonání TBZ, takže většina je do provozu nepoužitelná.
Asi by Brejšín pověděl víc...
Asi by Brejšín pověděl víc...
-
gabuliatko
- Uživatel
V době zavírání dveří T6 nelze přerušit zavírání a dveře znovu otevřít. A protože je zavírání, následné otevření a zavření velmi mnoho času, většina řidičů zavře a jede.Bald píše:Co nejde u T6 - otevřít znovu dveře?gabuliatko píše:ještě se mi nestalo, aby mi nekdo u 14T nebo 15T znova otevrel, u T6 vim, ze to nejde...
Na to, že někdo roztrhne dveře a tramvaj začne couvat by měli být řidiči připraveni a reagovat. Přijde mi to podobné, jako když jde tramvaj do skluzu a tyto situace by měly být nacvičeny.
Ale vraťmě se k 15T, co sem pochopil, tak vycvik jednoho ridice trva 4 hodiny, coz je na jednom voze za tyden 10 ridicu, na 2 vozech 20 ridicu. Mame 10 vozu 15T a z meho poctu 40 ridicu s opravnenim. Z toho nejak nechapu, proc jezdi s lidmi jen jedna. Ze by 9 vozu jezdilo jako skolnich se mi nezda, ze by bylo nedostatek ridicu taky ne-e. Ale verim, ze se to rozjede, do konce brezna dorazi zbytek do 25 kousku a pak nebude jizda vozem 15T svatek pro obcany Nusli a Petrin.
honmerz: 15T je v Praze odhadem 10 - 12 (když pořádně přečteš toto vlákno, tak určitě dáš dohromady přesné číslo). Během jara má dorazit zbytek 1. série (celkem 25 kusů). A pozor 9207 sice je fyzicky v Praze, ale stále je majetkem Škodovky - jedná se o zkoušky tzv. "light" verze. Nasazení na 18 je mj. dáno (zatím) omezeným počtem řidičů, kteří s ní už umí. A také ne všechny tratě jsou způsobilé pro 15T - občas vystouplé panely či vozovka. V kombinaci s linkami které vypravuje Pankrác, se nenabízí moc dalších možností.
14T - protože si Praha objednala rozdíl mezi vysokou a nízkou částí max. na 1 schod, tak podlaha částečně zasahuje do podvozku, a tím je dána malá šířka uličky (rozchod je pevně daný).
14T - protože si Praha objednala rozdíl mezi vysokou a nízkou částí max. na 1 schod, tak podlaha částečně zasahuje do podvozku, a tím je dána malá šířka uličky (rozchod je pevně daný).
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ono to totiž není tak, že při "ztrátě kontroly dveří" odbrzdí, ale jak popisuje Petr, pokud našlápneš jízdu (= vůz odbrzdí) a zároveň (nebo chvilku po) někdo roztrhne dveře, tak máš v ten okamžik odbržděno a nenastoupí jízda...Oskar píše:...ale nějak mi uniká smysl odbrzdění při ztrátě kontroly dveří...
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě, proto je pro řidiče vždycky obrovský šok, když třeba v nášlapu zadání jízdy v podjezdu Bulhar, nebo na Ípáku nějaký tupec roztrhne dveře. Tramvaj přestane silově jet a zároveň ještě nemá takový tah aby pokračovala do kopce, takže začne velmi rychle zcouvávat. Toto zkoušel uživatel Vojta TramvajMF píše:Zabrzdeni pri roztrzeni dveri u T3 se zrychlovacem je kravina. Jen dojde k vypnuti jizdy a tramvaj je odbrzdena dale.
Zabrzdeni pri roztrzeni dveri u T3 se zrychlovacem je kravina. Jen dojde k vypnuti jizdy a tramvaj je odbrzdena dale.
To se mi nezdá... V jednom z mých elaborátů jsem dospěl k závěru, že k úplnému odbrzdění mechanických brzd dojde jen po sepnutí jízdy (konkrétně M1). Samozřejmě nevylučuji, že jsou současná SU upravena, ale nějak mi uniká smysl odbrzdění při ztrátě kontroly dveří. Pčeci jenom cílem tramvaje je lidi převážet, ne za jízdy vysypávat.Vojta Tramvaj píše:Když je zašlápnutý pedál, brzdí. Na SU (z vlastní skušenosti*) Když svítí kontrolky, ale pedál je odparkován, po roztrhnutí se tramvaj automaticky odbrzdí(nouzové odbrždění)
Aktuální stav 15T
Ahoj,kolik je už vlastně aktuálně 15T v Praze? A proč pořád jezdí na lince většinou jen jedna, a to jen na 18? Kdy jich začne jezdit víc? S jednou jsem se krátce svezl (9206). Osobní dojmy? Velmi se mi líbí, je příjemné, že lze procházet celým vozem, aniž by bylo nutné zdolávat spoustu schodů, sympatický je i průhled dopředu přes kabinu řidiče. Proti 14T má řadu předností, třeba to, že dveře v přední části vozu jsou určeny pro cestující, zatímco u 14T jsou cestující překvapeni, že do vozu mohou až druhými dveřmi. Sympatické je i to, že tu nejsou podélné lavice, které jsou u 14T, a za nimiž jsou nesmyslné prostory mezi sedačkami a okny - výsledkem je, že mezi řadami sedadel zůstává málo prostoru a při plnějším voze je problém projít. Tu 14T snad musel navrhovat ***** a pokud to opravdu je od designérů Porsche, pak se u té firmy asi zbláznili. Je nejen ošklivá, ale navíc nepraktická.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nevim, nevim. Šumperák při vyhodnocení otevřených dveří jen přeruší jízdu, ale nebrzdí. 
- Vojta Tramvaj
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Když je zašlápnutý pedál, brzdí. Na SU (z vlastní skušenosti*) Když svítí kontrolky, ale pedál je odparkován, po roztrhnutí se tramvaj automaticky odbrzdí(nouzové odbrždění)
*zkoušeli jsme to s kamarádem na 16 v Braníku
*zkoušeli jsme to s kamarádem na 16 v Braníku
Všechny kromě T3, T3SU a T3SUCS brzdí. I tyristorka zabrzdí alespoň na druhém voze čelistma.9001 píše:Martin Šubrt píše:
A jak na to mladík reagoval? Bohužel se obávám, kdyby něco, tak vezme nohy na ramena a už ho nikdo neuvidí. Lidi akorát nas... vylezou na metro a svědci nejsou.
Jenom mě napadá. Proč vlastně tramvaj při roztrhnutí nebrzdí?
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
9001: Předpokládám, že při otevření dveří se nemůže řidič rozjet. Tudíž, když se zrovna rozjíždí a někdo otevře dveře, jízda jaksi najednou zadána není, byť na ní řidič stojí. A z logiky věci v tu chvíli nebrzdí, bo to nemůže čekat. A stojí-li ve směru do kopce... Ale nejsu tramvaják ani technik, já su dopravák humanista
.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A jak na to mladík reagoval? Bohužel se obávám, kdyby něco, tak vezme nohy na ramena a už ho nikdo neuvidí. Lidi akorát nas... vylezou na metro a svědci nejsou.Martin Šubrt píše:Jó, jako jeden maník předevčírem. Na Pavláku byla červená pro tramvaje od Ječné dvojnásobná, kvůli nějké bankovní koloně. Chlapec ve druhém voze roztrhl dveře asi deset sekund před volnem. Když se rozhlédl, zjistil, že volno právě padlo. Tak přesně v okamžiku nášlapu jízdy rozrazil dveře zvenku znovu a jal se zas nastupovatpeterkostelecky píše:... u zrychla si dveře roztrhnu a jakýpak copak stim .. když už mi zavře, tak si otevřu ... jaký pak copak a co sme si to sme si. Pochopitelně tramvaj se v tom okamžiku vydala couváním dát pusu 14T stojícímu v závěsu. Nicméně to naštěstí nestihla, neb dveře se zas zavřely a tramvaják to zadupnul. Pak otevřel dveře a s maníkem si to přišel vyřídit. A jelikož vyděsí nejvíc, když by měl něco platit, velmi názorně mu vysvětloval, že by se v případě té "pusy" nízkopodlažní tramvaji nedoplatil...
Jenom mě napadá. Proč vlastně tramvaj při roztrhnutí nebrzdí?
- Vojta Tramvaj
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
1 - Hloubětín - HLhonmerz píše:Pardon, omylem jsem příspěvek odeslal znovu. S tím číslem už je mi to jasné, nevěděl jsem, že jde o složeninu z čísla vozovny a pořadí na lince. Jaká jsou čísla ostatních pražských vozoven?
2 - Kobylisy - KO
3 - Motol - MO
4 - Pankrác - PA
5 - Strašnice - SA
6 - Střešovice - SE
7 - Vokovice - VO
8 - Žižkov - ŽI
Pardon, omylem jsem příspěvek odeslal znovu. S tím číslem už je mi to jasné, nevěděl jsem, že jde o složeninu z čísla vozovny a pořadí na lince. Jaká jsou čísla ostatních pražských vozoven?