Linkové vedení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Brejšín
Uživatel

Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy

Příspěvek od Brejšín » 23.11.2010 6:16

No nemůžete srovnávat Anděl směrem na Burranov s Veletržní směr Trojská, to opravdu nelze. Když dominatní cíl na 12 je Burranov těsně před konečnou. Na druhou stranu zase už dávno měla ta 12 přijet na Anděl s označením TECHNICKÁ ZÁVADA či NENASTUPUJTE tak jak to mají v BRNU. Z:idea:

Snažil jsem se to nenápadně vpašovat na 15T po odhlášení předchozí zastávky než je nastavena v cíli a ještě to podle mého ideálu mělo spadnout do volby pro síťový či standardní režim, ale byl jsem odhalen a tak OIS je tam stejně natvrdlej jako na jiných tramvajích se 1OO x horším HW i SW. :oops:

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 23.11.2010 0:12

Tak to me poslednich par let cestovani pres Prahu naucilo cist si cile, vyluk bylo pozehnane a do toho ruzne mimoradnosti... Navic vzhledem ke strategicke poloze bydliste nedaleko od Pankrace mam castokrat stesti na zatahy a to se hodi :) jeste dodatek k tomu Andelu, trochu me mrzi ze se v takovych pripadech nepouzije oznaceni Porucha ( mohlo se nastavit hned po Arbesove namesti). No ale stejne by do toho urcite nekdo lezl...

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 22.11.2010 23:28

Martin Šubrt píše: ...MY víme, jak to má jezdit a lidi to prostě naučíme. MY víme, jak se linky budou označovat a lidi se to prostě musí naučit. ...
:lol: =D> :lol: =D> :lol:
Připomíná mi to když jsem kdysi dělal v potravinách, kdy pan majitel bral naprosto příšerné pečivo (od nějakého svého kamaráda) a tvrdil že si lidi zvyknou, že to tak hrozný není a jemu to chutná. Nezvykli, k velkému údivu pana majitele začali chodit jinam (a když už byli jinde, tak si tam nakoupili i ostatní věci) a tržba šla ke dnu.
Co s těmihle chytráky? Kanštanstvo "jít jinam" jaksi nemůže. :(

P.S. A abych se přiznal, pokud jedu jako cestující, taky koukám akorát sotva na číslo linky. :oops:

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 22.11.2010 23:01

ono něco jiného je jedna dvanáctka, co výjimečně končí na andělu, kde bývá obrovská výměna cestujících, a celotýdenně/celodenně každá druhá 17 na výstaviště, kde v porovnání s andělem chcíp pes (a navíc je výstupní za rohem).

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 22.11.2010 21:57

Martin Šubrt: Existují nějací placení informátoři, myslím třeba jako brigáda během letních výluk? Když někam jedu a je to potřeba, tak se snažím lidem poradit, ať už při výlukách nebo bloudícím cizincům, ale mám silný pocit že to nestačí...

Jinak, čím víc o některých věcech přemýšlím, tím víc se divím, jak je vůbec možné, že v Praze došly věci tak daleko... semafory rostou jak houby po dešti, metro jezdí do polí, tramvaje praskají ve švech, jinde zejí prázdnotou, zátahy vozí cizince do vozoven, bus pruhy vedou odnikud nikam, cyklostezky jsou přístupné jen po schodech, silnice se zúžují bez adekvátní náhrady, v centru se nedá zaparkovat... a nikdo se k ničemu nehlásí, nikdo nemá za nic zodpovědnost. Ono to každé jedno zvlášť nezní tak hrozně, ale teď jsem se na to podíval takhle v součtu, najednou je to celkem děsivé... a tak nějak tuším, že minimálně příští čtyři roky se změny nedočkáme...

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 22.11.2010 20:57

ElWapp: Já např. taky na své názory nepřišel tím, že by se mi něco líbilo či nelíbilo. Dva roky jsem v tramvajích a na zastávkách s lidmi mluvil. S tisíci, možná desetitisíci cestujícími. Proto mě informování jako koníček tak bavilo. A tak si dokážu poměrně dobře představit, jak různé věci vnímají. Od toho se odvíjí nejen potřebný vzhled infomateriálů ale i linkové vedení a označování linek. Je to stejné jako s koncepcí aktuálního vedení Ropidu. MY víme, jak to má jezdit a lidi to prostě naučíme. MY víme, jak se linky budou označovat a lidi se to prostě musí naučit. Přístup odpozorovaný v ulicích je přesně opačný. Budeme jezdit, jak lidi potřebují a maximálně usnadňovat cestujícím život přehledností a tím, na co jsou zvyklí. A zlepšení jen v tom, co zjistíme, že sice je zvyk, ale lidem nevyhovuje. Žádné snahy se zapsat do dějin převratnými změnami, které jsou zrovna in, protože se o nich mluví...

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 22.11.2010 19:33

Řešili jsme tu linku 17/27, 10/16 a označování obecně. Byl jsem pro jednoduché linkové vedení s možností pásmování. Bohužel, ačkoliv se mi ten systém pro svou přehlednost stále velmi líbí, jsem byl dnes přesvědčen o tom, že tramvají jezdí ve valné většině lidé hloupí, nevšímaví a nechápaví, a zavedení něčeho podobného tedy padá.
Onen zážitek: Tramvaj na l. 12 pro poruchu končila na Andělu. Nevím jak předtím, ale minimálně od Výstaviště jela s orientací Anděl. Na Andělu hlášení "pro poruchu končí tento vlak zde". Mezi pasažéry všeobecné zděšení, co teď, co teď? Lidé neochotně vyskákali, načež ti z Anděla začali nastupovat. (Přitom zobrazená cílová zastávka byla chvíli Anděl, pak Palmovka - tedy nepřečetl si to nikdo.) Následovalo opětovné vyhození cestujících. Řidič pak chvíli ještě něco řešil se svými kolegy, přičemž po minutě doběhl tramvaj starší pán, řidiči se protáhl za zády a sednul si do naprosto prázdné tramvaje a vůbec mu to nepřišlo divné.
A závěr? Jediné, na co lidé dají, je číslo linky. Cokoliv jiného je nezajímá. Myslím, že kdyby existovala snaha řešit dopravu koncepčně, pomohla by pořádná informační kampaň. Možná by stačila i jedna reportáž na Nově. Místo toho tu ale máme takové stydlivé pokusy - pásmo jen na jedné lince v jednom směru, dvě a půl metrolinky, dvě linky co jezdí jen někdy, nečitelné zátahy ... to je na tak malou síť, jakou má Praha, až moc výjimek, takže není divu že cestující tápe.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 22.11.2010 18:36

Fořtík píše:Jó, jó, tak už tomu rozumím, ty dementi se vztahujou k tomu tvému věčnému blábolení o předvídání... :lol: On spíš je dement někdo, kdo nedokáže respektovat fyzikální zákony a vůči tramvaji se chová jako mistr světa. Doufám, že se tak nechováš? Jestli ano, tak věř, že tě jednou ta tramvaj sestřelí a pak můžeš na vyšetřující orgán zkusit tu povídačku o předvídání. 8-)
Ono nejde vůbec nejde o moje předvídání. Stačí, když se MF trochu rozpovídá co jezdí za materiál.

TK_
Uživatel

Příspěvek od TK_ » 22.11.2010 18:09

MOp: dík...

Ostatní: dementi jsou v každém zaměstnání v každé zemi v každém věku atd. Každý na ně dříve nebo později narazí, ale proč to proboha řešit na fóru?

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 22.11.2010 6:02

Jó, jó, tak už tomu rozumím, ty dementi se vztahujou k tomu tvému věčnému blábolení o předvídání... :lol: On spíš je dement někdo, kdo nedokáže respektovat fyzikální zákony a vůči tramvaji se chová jako mistr světa. Doufám, že se tak nechováš? Jestli ano, tak věř, že tě jednou ta tramvaj sestřelí a pak můžeš na vyšetřující orgán zkusit tu povídačku o předvídání. 8-)

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 22.11.2010 5:36

Chemik :To si rozhodně nemyslím, jenom mě dostává jak hrozně rychle víte, že to nepůjde.

MŠ: To sice bude znít jako z psychotestu, ale neláká tě to, že by v tom baráku mohlu udělat třeba i více? Jak si sám napsal, dneska je terení práce cca 5% z celkové námahy na dopravní řešení.

Fořtík: Kdyby si vykoukl z pod panelu, tak ono jsou i jiné hodně zajímavé práce, kde si jednou nohou v kriminále. Ono se totiž nechodí sednout jenom za nehodu na pozemních komunikaích.
K dementům, za tím si stojím. Pár debat, kde bych takhle řidiče tram v závislosti na chování v dopravní situaci nazval.

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 22.11.2010 5:03

Mě přijde, že 9001 si myslí, že:
- o tom, jak budou vypadat zastávky,
- o tom, jak budou vypadat nástupní ostrůvky,
- o tom, jak bude fungovat preference,
- o tom, jak a kde bude postavenej semafór,
- o tom, v jakém intervalu se jezdí,
- o tom, jaká se bude používat zatahovací oreintace,
- o tom, jaká bude zátahová trasa,
rozhodujou řidiči, kteří tu tramvaj řídí. Bohužel, řidiči do toho nemaj co mluvit, od toho jsou tu jiní, kteří rozhodujou co a jak bude, takže pokud se ti něco nelíbí, nebreč tady, nýbrž napiš magistrátním úředníkům

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 22.11.2010 0:29

To, ze by 2 mela na obou koncich sdilet kolej s druhou linkou.

TK_
Uživatel

Příspěvek od TK_ » 22.11.2010 0:15

K Evropské: co brání tomu, aby 2 jezdila Petřiny - DŠ, 15 na Podbabu a 8 se tím pádem mohla poslat přes Malostranskou (A klidně i přes Hrad, pokud si to Pha 1 protlačí)?

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 21.11.2010 22:12

Pánové zachovejte dekórum...
Ač o některých zdejších uživatelech nemám valné mínění, podobnými termíny bych je netituloval.
Nehledě na to, že jste mimo téma. :wink:

Odpovědět