Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
von Špilberk
Uživatel

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od von Špilberk » 07.11.2015 18:05

Petrpes píše: možností je několik :D
Například :?: :D

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 07.11.2015 18:03

S kličkou... Přes auta vyloženě nesnáším a snažím se tak nečinit, možností je několik :D

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 07.11.2015 15:03

Filip píše:Večer jsem vyjížděl z PA na Modřany a Výtoň už bez problémů funguje. Děkuji moc.
Dnes ráno to nefungovalo, a s kličkou jsem musel.
Edit: možná že by to někdy časem třeba taky padlo, ale nebyl čas. Když jsem přijížděl, byla zelená na hlavní, výhybka se zablokovala, výzva se nerozsvítila, pak padla zelená šipka doprava, projelo jedno jediné auto, které bylo na ulici, pak jsem tam zůstal sám, zelená šipka vpravo zhasla a rozsvítila se zelená pro hlavní a na přechodu. Tak jsem vyrazil s kličkou..

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 07.11.2015 15:03

von Špilberk: Tak at odbory spojí řidiče at jezdí normálně a zkrácené BP pod zákonou úroven vyžadovat střídáním...

Filip

Příspěvek od Filip » 07.11.2015 15:00

Večer jsem vyjížděl z PA na Modřany a Výtoň už bez problémů funguje. Děkuji moc.

Jinak před tím se tam ani s kličkou nemuselo, sice výzva nesvítila, ale volno padlo. I když asi po delší době než teď.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 07.11.2015 14:57

7001 píše:Tohle ježdění na stůj nepřímo podporuje i fakt že mi tam 25 najede a má být minutu za 22. Tím pádem je 22 na Malovance minimálne -2 minuty.
Ona je taky otázka, proč se musí l.25 vypouštět ve špičce za l.22 o minutu :?: :roll: Kdyby to bylo o 2 minuty, byl by to menší problém, i bez úpravy SSZ. :wink:
Grossák píše: A schválně jsem si zkusil s 15T vyrazit na plný knedlík od velkého Vypichu z nuly...
(-X Na Školení jsme byli již několikrát důrazně žádáni 15T na plný knedlík nerozjíždět. Rozjezd má být klidný, přiměřený, na nižší stupně, aby nelítalo kaštanstvo ve voze. :wink:

Obecně: musím říct, že mě začíná celý ten systém docela štvát, protože je všechno nastaveno tak, že to nutí k čím dál rychlejší jízdě. Jízdní doby jsou na mnoha místech nepřiměřené (když ne přes den, tak se aspoň nevyjetelně utáhnou večer, přitom večer je mnohde preference horší než přes den, což nechápu.) a SSZ taky: Díky nutnosti se furt někde přihlašovat až těsně před křižovatkou je potřeba furt jet jak hasiči k ohni: Když svítí volno, musí se to kalit, aby se stihlo. Když svítí stůj, tak se to taky musí kalit, aby se TRAM včas přihlásila, a vůbec nějaké volno dostala, zvlášť když odbočuje (ideální příklad je Želva od Strojimportu: dřív padalo volno rovně a pak volno vlevo, takže někdy padlo do jízdy. Teď když chci doleva a nejsem tam v předstihu, tak se včas nepřihlásím a to volno doleva už nepadne, protože tam přeci nejsem. A celý cyklus v :zadnice .).
A když chci jet normálně, tak jsem odměněn zpožděním a zkrácením BP.

Výtoň:
1.stále neopraveno :prase
2. brzo ráno se s kličkou musí, protože když není přitomno auto, plná zelená nepadne = volno vlevo taky nepadne.
Z:arrow: Pokud tu někdo tvrdil, že křižovatka o tramvaji ví a že jen nesvítí výzva, tak je to nesmysl. Protože výzva se po zakvedlání kličkou v krabičce rozsvítí. Kdyby jen nesvítila výzva, tak by 1. padlo volno pro tramvaj vlevo a za 2. by se výzva ani po zakvedlání kličkou nerozsvítila.
Naposledy upravil(a) von Špilberk dne 07.11.2015 18:01, celkem upraveno 2 x.

7001
Uživatel

Příspěvek od 7001 » 07.11.2015 10:06

Tohle ježdění na stůj nepřímo podporuje i fakt že mi tam 25 najede a má být minutu za 22. Tím pádem je 22 na Malovance minimálne -2 minuty.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 06.11.2015 22:07

Zní to jako paradox, ale na Vypichu právě nízká rychlost je (podle toho, co jsem vyčetl z DŘ) důvodem, proč to nezřídka padá před čelo na stůj. Signalizace rozhoduje o prodlužování volna tak, že pokud v okamžiku přihlášení tramvaje na velkém Vypichu zbývá ještě nejméně 15 s do max. prodloužení fáze podle TRAM, hlavní fáze se prodlužuje. Těch 15 sekund je nominálně na průměrnou rychlost 50 km/h, což s ohledem na možný rozjezd z nulové rychlosti od velkého Vypichu a brzdění do výhybky na 30 km/h, je nereálné. Změřená doba jízdy detektor stopčára je 16 - 20 sekund dle TSK. Žádná tramvaj z této množiny tedy nevyhoví hodnotě 15 s.

Na druhou stranu jsou zde řadiče Siemens, a ty reagují na nárok 2 sekundy. A schválně jsem si zkusil s 15T vyrazit na plný knedlík od velkého Vypichu z nuly. Od rozsvícení výzvy do příjezdu na stopčáru upylnulo pouhých 13 sekund! Jel jsem předpisově. Tato zkušenost jen podtrhuje jakýsi začarovaný kruh. Pokud je SSZ nespolehlivé, řidiči tam jezdí "zbytečně" pomaleji a tím se více vystavují riziku signálu stůj těsně před čelo. Zní to jako paradox, ale rychleji v tomto případě znamená bezpečněji.

Pokud se SSZ bude upravovat, je třeba ten čas na dobu jízdy (a také prodlužování volna dle TRAM) zvýšit o cca 3 sekundy. Jenže kdy se dočkáme úpravy toho zmetku, nevím.

modroko
Uživatel

Příspěvek od modroko » 06.11.2015 17:44

Opravdu se ho nezastavej, překáželo mi tam auto které mi uhlo takže to stůj už mu tam dobrých 10-15 vteřin svítilo, vyloženě se na to vykašlal nejsmutnější je že pak celou cestu jel jak na výletě 35-40 a pohoda klídek...pak nemají jezdit 22 ve vláčku :D :roll:

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 06.11.2015 17:11

Tak právě proto si na něj dávám majzla, ne? Je tam přechod a hafo různých zdivočelých dětí, důchodců, inlinistů a podobné verbeže divoce pobíhající a prolezajici mezi stanicujicimi busy i tram. Takže i max. 30 do vexle je pro mně moc. Navíc se zákeřný semafor probíral i na školení. Resp. dlabani na něj a jeho následné zvýšené kontroly. Takže je tu asi 100+1 důvod proč se tam nehnat, pribrzdit si před cockama a případně zastavit provozně. Pokud to projedu celé setrvačností 25-30, rozhodně mě to nezdrží. Ale vadí mi, když mě to zazdí a kochamse zzbytečnou zelenou pro chodce, protože všichni už prošli na červenou a následně tramvají odbocujici do smyčky. To je opravdu prosr@nych 40 vteřin, které se už nikdy nevrátí a proto bych byl rád za úpravu.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 06.11.2015 16:50

Teda aniž bych se chtěl někoho zastávat, tak to stůj na Vypichu z přímýho směru je pěkně pitomý a umí padat dost nečekaně.

modroko
Uživatel

Příspěvek od modroko » 06.11.2015 16:41

Ještě malá poznámka k Vypichu, myslím že tam není potřeba žádné úpravy cyklu křižovatky. Dneska krásně vyjíždím ze smyčky a zezhora si to přifrčí 22 a na to stůj jede vesele dál, kdybych si ho naposlední chvíli nevšiml tak jsem v něm. Tady všichni nadávají na autobusáky a někteří kolegové jsou stejný prasata. Takže můj návrh je, jezděme tam všichni na stůj a nemusí se nic upravovat, schvalovat a tak dál :D

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 05.11.2015 22:44

Asi jsem radši, že to bude takhle. Já právě myslel, že radiokomunikace slouží k přihlášení, zatímco inframaják a GPS k lokalizaci. To se omlouvám, špatě jsem to nastudoval a asi trochu zmateně podal :-(

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 05.11.2015 22:20

Co vím, tak BUSy po Vršovické DC budou jezdit po kolejích od Minské. Do vozovky sjedou za společnou zastávkou Bohemians a přes SSZ Petrohradská pojedou vlevo ve veřejném pruhu. Jízda po kolejích až do křižovatky a čočky vlevo naráží na možnosti detekce a kapacitu křižovatky, která je téměř vyčerpaná. Každý autobus by vygeneroval další fázi. Myslím, že sjetí BUS z kolejí nebude takový problém. Jednak úsek ke křižovatce je dost dlouhý a jednak kolem zastávky Bohemians bude jeden pruh, takže ty dva za zastávkou by měly být relativně volné. Pro autobus i ostatní účastníky provozu bych řekl, že půjde o optimální řešení.

Aktivní detekce autobusů je v Praze cca na úrovni pasivní detekce tramvají. Jediný rozdíl je v tom, že je méně přesná a umí se hlásit stupněm preference dle polohy vůči JŘ. Takže autobus se neumí přihlašovat do SSZ zavřením dveří, a už vůbec ne GPSkou. Ta slouží pouze k lokalizaci.
Naposledy upravil(a) Grossák dne 06.11.2015 0:24, celkem upraveno 1 x.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 05.11.2015 13:47

Ad: Petrohradská od Bohemians:
Jojo, čočky vlevo mne taky napadly, ale úpravu signálního plánu to vyžaduje, protože, jak říká MMM, bude pak muset mít stůj tram ZC, červenou IAD ZC i chodci přes Petrohradskou. Asi to bude chtít vzdálenou i blízkou detekci a také pomocí kamery a ptk rozlišovat, jestli jede bus, nebo tram. Pakliže to bude držet "univerzální" volno pro vše přijíždějící od zast. Bohemians, bude zbytečně zdržována nejen tram ZC (vznikne oser podobný Vypichu DC), ale též IAD ZC :!: Můžou se pak tvořit štrůdly, kvůli zbytečně drženému nevyužitému volnu do Petrohradské. Vzpomeňme, jak se to nedávno, před úpravou, vzdouvalo od Otakarky až na Svatoplukovu. Ale jinak se reálně nic nezmění... :roll: Taky bude zajímavé, jestli tam zůstane KB a bude se to tam hezky navzájem zdržovat =P~

Když se to vyladí a bude k dispozici kvalitní detekce, nejsem proti, aby bus jezdil a odbočoval z kolejí, bude to pro něj určitě zrychlení. Nemusí být ani kamera, šlo by třeba udělat indukční/kolejový obvod/smyčku a ptk. Když přijde signál jen od smyčky, dávalo by se volno přímo i vlevo, protože by se na 99% jednalo o bus. Pokud by po signálu od smyčky dorazil i impuls od ptk, dávalo by se volno jen přímo, protože zbytečný nárok vlevo pak tram zruší právě brnknutím. Pokud nebrnkne-upadne kablík, bude také preferována, jen se zbytečně zdrží ten směr ZC. Doplnit to KZ, aby si kdyžtak mohl navolit i bus, kdyby pro změnu nefungovala ta smyčka. Ale to by busáci museli fasovat kličky, jako v případě 194 přes splítku.

Víme, že na Vypichu se bus řadí do pruhu pro IAD, ale často mu zůstane trčet :zadnice do profilu a pruh to ne a ne vypustit, protože drží volno tram. To se tam taky vystojí důlek. Na Želivského se to taky občas stane, ale tam je to tragický celkově, takže nedochází k nějakému maření zavedené preference, protože tam žádná stejně není. Na Bohemce by mohl vznikat podobný problém. Taky ale bohužel víme, i Grossák potvrdil, že rozlišit tram x bus, prostě moc neumíme a všichni známe tu rozkoš z Prašňáku. Proto z toho nemám dobrý pocit a raději bych dal směrový signál pro levý pruh na odbočení. Bus by se mohl přihlašovat GPSkou při zavření dveří a pruh si před sebou vytlačit.
Dalším důležitým aspektem bude postoj PČR, protože oni to odbočování busů z kolejí moc nemusí...
Jsem fakt zvědavej... :idea:

Odpovědět