Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Martin Šubrt » 08.1.2014 22:51

Nadšení P8 nesdílím. Pokud bude něco někomu blikat pod nohama, pravděpodobnost toho, že se začnu zabývat tím (zejména u dětí) je daleko vyšší, než že si všimnu přijíždějící tramvaje. Ostatně proto jsme doporučovali nápisy POZOR TRAM dávat při delších přechodech přes vozovku i koleje už za první pruh zebry vozovky a ne až před trať, aby chodec info o tramvaji měl při prvním rozhlížení, a když už jde po přechodu, aby koukal po té tramvaji a ne u kolejí po zemi. Ostatně blikače na JuPa mají stejnou vadu zejména pro příležitostné řidiče. Nad ten blikač se dávala ještě blikající značka a řidič buď koukal nahoru na tu značku, jak hezky bliká, nebo zkoumal jak to blikání přechodu jde pěkně od ruky, ale kolikrát se zapomněl dívat, jestli někdo opravdu po přechodu nejde. Osobně jsem hodně opatrný z těhle pomůcek. Na přechodu má být dobře vidět, chodec nemá vycházet i v noci ze stínu, přechod má být co nejkratší. A dobře má být vidět značení, včetně vodorovného. Ale moc cukrbliků okolo rozhodně nerovná se větší bezpečí. Pokud jsem někam chtěl nějaké světelné pásové upozornění, tak třeba na JuPa před přejezdy, kde by řidičům aut signalizovalo jedoucí tramvaj v okamžiku, kdy na ní prostě ještě nemohou vidět. Ale to narazilo na problém s tím, že detekce nebude 100% a když se to nerozsvítí a auto se na oji mrkne k Podbabě...

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 08.1.2014 20:46

Pravda, v Praze TO nejezdí, tak TO neznáš, ale autobus TO není :wink:
Asi se zrovna někomu nepodařila najít tramvaj...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.1.2014 20:45

willyjeff píše:
P_V píše:Z novin MČ P8 - prý se NĚKDE na P8 budou na přechodu přes TT instalovat varovná blikátka pro chodce.
ano na straně 9 dole a ten kloubový autobus na kolejích je vtipný :)
má se jednat o Varovnou světelnou informační linii
(jinak a na TT je je v té vizualizaci kloubový TROLEJbus)

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 08.1.2014 20:02

P_V píše:Z novin MČ P8 - prý se NĚKDE na P8 budou na přechodu přes TT instalovat varovná blikátka pro chodce.
ano na straně 9 dole a ten kloubový autobus na kolejích je vtipný :)

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 08.1.2014 19:54

Z novin MČ P8 - prý se NĚKDE na P8 budou na přechodu přes TT instalovat varovná blikátka pro chodce.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.1.2014 18:57

Karosák - jo a když ti to udělá ve 3 ráno, samozřejmě nikde ani kolo (natož zboku, kde bych čekal že ho vezme detekce), tak zaručuju, že nervy tečou. :D

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 08.1.2014 18:34

Teda včera mě krmil Baumax ZC :? Měl jsem CD s d-6, krásných 6 levelů. A dycánko co jsem se vyhoupnul z obloučku už svítil červený panáček, padla červená a stůj+se navolil stromeček. Říkal jsem si, že mám smolíka a holt si brnknu pozdě, nicméně poslední kolo se tento jev stal, i když už jsem byl na rovince dolů k SSZ. Takže to na mě dělá dojem, že volno přímo je tam prostě předvolené nafurt, a brnknu-nebrnknu, prostě to uteče, protože brnkání nehraje roli. Čili buď je něco shnilého s tím kontaktem, nebo (také) je nedostatečná vzdálenost pro detekci, což bude ale řešitelné až s rekonstrukcí SSZ Chodovská a vzájemnou koordinací Z:idea: Ale tak jsem si dycky přibrzdil a dobrý no, nijak zvlášť mi nervy netekly, DC jsou pak výsledky slušné, řekl bych, že to šlape.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 07.1.2014 10:36

Mohl jsi mit peska, protoze to tam prodluzuje, ale obcas se holt kolizni pustit musi, takze bych to videl tak, ze uz jsi se blizi v dobe, kdy uz doba i prodlouzeneho volna vyprsela a tvuj narok zaradilo do dalsiho obdobi, jako doplatky za plyn ;-) Me to tam takhle taky parkrat priskrtilo, ale opravdu nahodne. Cili postrehy vitany, ale zatim bych nedelal zavery.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 07.1.2014 0:19

Dnes mě pokaždé pořádně zbrzdila SSZ Sokolovská x U Nádražní lávky ve směru jízdy od Křižíkovy. Je tam vzdálené přihlašování? Pokud ano, tak by to vypadalo, že se tramvaj přihlašuje až na tom blízkém - nikdy jindy jsem zde problém neměl. Ono to nakonec padne, ale pokaždý jsem musel zastavit... #-o A nebo je to náhodná chyba v matrixu, což nemohu vyloučit. 8-)

Gregory
Uživatel

Příspěvek od Gregory » 07.1.2014 0:17

Grossák píše:Večer je obvykle tma. Na SSZ je videodetekce, která umožňuje autobusům NAD za metro odbočení na čočky do smyčky vlevo. Ke vzniku nároku BUS dochází při obsazení detekční plochy na určitou dobu a současně nezablokované výhybce. Světla z reflektorů TRAM jsou v noci registrována kamerou ještě dříve než vlastní vozidlo, takže se v podobných případech může stát, že se tramvaj přihlásí jako BUS. Je třeba to ladit.
Tak jsem to dneska vyzkoušel a kamera bere světla tram dříve než vozidlo. Poprvé za tmy jsem jel v 18.45 s l.10 na Ďáblice a hezky si to vystál. Podruhé jsem jel v 21.54 a jak jsem překodrcal křížení přes ul.Střelničnou, tak jsem zhasnul světla a ejhle, přihlásil jsem se na Ďáblice, po přestavení výhybky na přímo se hned rozblikal stromeček a vzápětí padly čočky na přímo. Přišlo mi, že to bylo rychlejší než ve dne. V pátek to znovu vyzkouším.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 06.1.2014 20:11

Také jsem přemýšlel nad lepším způsobem detekce BUS. Ale na nic jsem nepřišel. Podle mne je pořád nejlepší detekci řádně vyladit, protože rozdíl mezi velkým vozidlem a odleskem od světel třeba na mokré ploše nějaký je. Ale asi to není úplně snadné.

Logo DP: na každém typu BUS je logo trochu jinak umístěno, jinak barevné, jinak veliké. Navíc, mohou tam jezdit i jiní dopravci, nejen DP. Může být špinavé, ve tmě, v mlze špatně viditelné apod.
RZ: opět problém s viditelností. Navíc by někdo musel prakticky pořád aktualizovat databázi RZ. Současná používaná technika na SSZ toto neumí podle mne rozeznávat, bylo by to něco zcela jiného.
IM: to asi možné je a pro pravidelný provoz na TT se někde používá. Ale je třeba poměrně draze vybavit křižovatku komunikační jednotkou a nevím, zda se vyplatí něco takového zřizovat kvůli např. několika týdnům v roce. Navíc to zařízení by se dlouhodobě nepoužívalo, takže by se ani nezjistilo, že nefunguje. A hlavně, všechny BUS stejně nejsou vybaveny mobilní částí, případně může být nefunkční, nebo nepřesná. A pak stejně potřebuji videodetekci jako nouzovku.

Jinak, dle informace byla nalezena na SSZ technická závada videodetekce, i když trochu jiného charakteru. Je to ve sledování.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 05.1.2014 18:54

Asi by stačilo doplnit detekci, která už se dávno používá na principu infračervených vln.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 05.1.2014 16:28

P_V: Tohle je nereálné... Stačí se podívat jak vypadají busy po jednom dnu deště...

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 05.1.2014 13:50

Nešlo by tu videodetekci vozidel DP založit na nějakém jiném principu, než detekce velkého fleku? Např. detekovat logo DP na čumáku, nalepit na nárazník čárový kód, číst SPZ u autobusu nebo tak něco.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 05.1.2014 13:41

Palačák: jsou tam různé "věci". Udaný popis příliš neudává, co kde jelo, ani se z toho nedá poznat, co konkrétně za fáze se realizovalo. Ideální jsou v těchto složitých případech videa. Nicméně platí, co bylo řečeno mnohokrát. Nejvíce by Palačáku pomohl nový kapacitní řadič a moderní logika.

SN: předávám video a díky za něj.

Nádraží Strašnice: Tu detekci aut se jen tak vyladit nepodaří, ale v rámci již dlouho chystané RTT by se měla vyladit řídící logika. Tramvaje by se navíc měly přihlašovat dříve, což umožní lepší přípravu pro blízké přihlášení TRAM a snad ubude i těch falešných nároků aut.

Odpovědět