O víkendu to bylo se solo 1, a při tom třetím přiblížení se ke světlům, kdy proti nejel jiný vlak, stromeček v okamžiku překlopení na stůj probliknul ale zůstal svítit. Od Sibeliovy jsem také jel přibližně 40km/hvon Špilberk píše:Já měl včera přes Octárnu 6 průjezdů (3x ZC, 3x DC). Během dne vše OK, nepozoroval jsem problém. Večer těsně před 23. hodinou při poslední jízdě DC mne také semafor vypekl, stejně jako kolegy. Takže jsem také viděl stůj a zhasnout stromeček, ale taky jsem projel. Řekl bych, že problém je, že semafor nepočítá s noční 40.
Možná by se to dalo řešit tím, že by se prodloužila doba mezi přejetím přihlašováku a rozsvícením volna. Během dne se to sice stíhá, ale to volno se rozsvítí zbytečně brzo, když je tramvaj ještě kdesi...
Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Preference / antipreference MHD
-
von Špilberk
- Uživatel
Já měl včera přes Octárnu 6 průjezdů (3x ZC, 3x DC). Během dne vše OK, nepozoroval jsem problém. Večer těsně před 23. hodinou při poslední jízdě DC mne také semafor vypekl, stejně jako kolegy. Takže jsem také viděl stůj a zhasnout stromeček, ale taky jsem projel. Řekl bych, že problém je, že semafor nepočítá s noční 40.
Možná by se to dalo řešit tím, že by se prodloužila doba mezi přejetím přihlašováku a rozsvícením volna. Během dne se to sice stíhá, ale to volno se rozsvítí zbytečně brzo, když je tramvaj ještě kdesi...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
SSZ Octárna - cca mezi včerejší 22.hod a dnešní 4. hod:
- při mé první jízdě ZC jsem viditelně "sebral volno" protijedoucí TRAM od zastávky Sibeliova DC
- 1. a 2. jízda DC padlo mi těsně před čumákem "stůj", ale páč jsem byl již ve výhybce = za stop čárou (+ navíc zelená IAD stále svítila), tak jsem dle včerejší Grossákovi rady, tak jsem pokračoval a i přes to jsem viděl, že se (v poslední moment mého výhledu na ono SSZ) opětovně rozsvěcí "stromeček")
- při 3. (poslední) jízdě DC jsem "padnutí stůj" viděl v naprosto poslední moment mého výhledu na ono SSZ
PS: Při mých jízdách DC v okolí křižovatky jiná TRAM nebyla a od zastávky vozovna Střešovice ZC jsem problém nepozoroval (SSZ drží dost dlouhou dobu signál rovně a většinou těsně po přestavení ROV vpravo se do SSZ nejen přihlásí tento směr, ale takřka rovnou je do něj uděleno volno).
- při mé první jízdě ZC jsem viditelně "sebral volno" protijedoucí TRAM od zastávky Sibeliova DC
- 1. a 2. jízda DC padlo mi těsně před čumákem "stůj", ale páč jsem byl již ve výhybce = za stop čárou (+ navíc zelená IAD stále svítila), tak jsem dle včerejší Grossákovi rady, tak jsem pokračoval a i přes to jsem viděl, že se (v poslední moment mého výhledu na ono SSZ) opětovně rozsvěcí "stromeček")
- při 3. (poslední) jízdě DC jsem "padnutí stůj" viděl v naprosto poslední moment mého výhledu na ono SSZ
PS: Při mých jízdách DC v okolí křižovatky jiná TRAM nebyla a od zastávky vozovna Střešovice ZC jsem problém nepozoroval (SSZ drží dost dlouhou dobu signál rovně a většinou těsně po přestavení ROV vpravo se do SSZ nejen přihlásí tento směr, ale takřka rovnou je do něj uděleno volno).
Octárna: Parrote, kontrolní otázka. Když Ti padlo to stůj těsně před čumák, zhasla současně také výzva? Pokud ano, pravdu má asi Bobik. A pak platí ustanovení zákona, že řidič je povinen zastavit na signál stůj nejdále na stopčáře. Pokud ji projede, pokračuje. (I když také jsem jednou byl nucen poučovat technika jízdy z této legislativy.) Jestliže však výzva svítila dál, problém je jinde.
Od Vozovny podle mne vzdálené přihlašování funguje. Jen se nerozsvěcuje VN, protože podle kontaktu řadič nepozná, kam TRAM pojede. (Podobné je to třeba na Staroměstské od fakulty.) Myslím, že v rámci RTT sem přijde vzdálené rádio.
Želva: Toto (opakovaný výběr volna pouze v protisměru) je tam zřejmě od začátku. Jen musíte mít "štěstí", aby se Vám to podařilo tolikrát za sebou. Vtip je v tom, že pokud není volno na spodních světlech, je zablokovaný výběr volna na horních světlech ZC. Což v případě jízdy BUS na spodních světlech z boku, navozuje tyto situace více. Teoreticky je asi možné, že těch jednosměrných výběrů bude i nekonečně mnoho = TRAM tam bude stát nekonečně dlouho. Toto jednosměrné volno je tam zjevně proto, aby se nestálo na spodních světlech. Jenže ne vždy to funguje a já už tam viděl pár stůj přímo před čumák. Myslím, že zrušit jednosměrné volno je asi nejlepší cesta. Sice se asi zvýší pravděpodobnost zastavení dole, ale lze téměř 100% ošetřit, aby to nepadalo vyloženě před čumák na stůj. A celkové zdržení nepochybně klesne.
Jinak volna se vybírají vždy 2. Myslím, že zde nastala drobná úprava. První volno přichází typicky 30 s po přihlášení, druhé typicky 85 s po přihlášení. Je pravda, že určitou dobu se zde vybíralo jen 1 krátké volno, což bylo pravděpodobně způsobeno nefungujícím odhlašovákem. Posledně už fungoval.
VN: Ano, fungují porůznu. Vývoj nezastavíš.
Poslední verze (cyklicky vybírané směry => výzva svítí při nároku i při stůj, směry na výzvu => výzva svítí jen při nároku) je asi nejlepší. Ale bude trvat 20 let, než se to sjednotí (pokud nepřijde další zlepšovák). Co se blikání před volnem týče, tak bych pochopil, že někde je blikání kratší (pokud by způsobovalo jen zbytečné odložení volna), někde normální a někde delší (ze zastávek). Ale je blbé, když nebliká vůbec!
Od Vozovny podle mne vzdálené přihlašování funguje. Jen se nerozsvěcuje VN, protože podle kontaktu řadič nepozná, kam TRAM pojede. (Podobné je to třeba na Staroměstské od fakulty.) Myslím, že v rámci RTT sem přijde vzdálené rádio.
Želva: Toto (opakovaný výběr volna pouze v protisměru) je tam zřejmě od začátku. Jen musíte mít "štěstí", aby se Vám to podařilo tolikrát za sebou. Vtip je v tom, že pokud není volno na spodních světlech, je zablokovaný výběr volna na horních světlech ZC. Což v případě jízdy BUS na spodních světlech z boku, navozuje tyto situace více. Teoreticky je asi možné, že těch jednosměrných výběrů bude i nekonečně mnoho = TRAM tam bude stát nekonečně dlouho. Toto jednosměrné volno je tam zjevně proto, aby se nestálo na spodních světlech. Jenže ne vždy to funguje a já už tam viděl pár stůj přímo před čumák. Myslím, že zrušit jednosměrné volno je asi nejlepší cesta. Sice se asi zvýší pravděpodobnost zastavení dole, ale lze téměř 100% ošetřit, aby to nepadalo vyloženě před čumák na stůj. A celkové zdržení nepochybně klesne.
Jinak volna se vybírají vždy 2. Myslím, že zde nastala drobná úprava. První volno přichází typicky 30 s po přihlášení, druhé typicky 85 s po přihlášení. Je pravda, že určitou dobu se zde vybíralo jen 1 krátké volno, což bylo pravděpodobně způsobeno nefungujícím odhlašovákem. Posledně už fungoval.
VN: Ano, fungují porůznu. Vývoj nezastavíš.
- Bobik
- Uživatel
Jo, stromejda "svítí" na spoustě křižovatek. Je potřeba hlídat nejen to, zda svítí, ale i jakou intenzitou svítí. Pokud jsi navolenej, svítí víc.
Nicméně bordel ve stromcích je další věc, která mě pěkně .... . Jeden aby si pamatoval skoro každou křižovatku, jak to na ní je.
Nicméně bordel ve stromcích je další věc, která mě pěkně .... . Jeden aby si pamatoval skoro každou křižovatku, jak to na ní je.
Ano, máš pravdu, přijela l. 13:) Stromeček zůstal ale po prvním volnu stále rozsvícený, a tak to vypadalo jako že to padne i podruhé:)Bobik píše:Ano, Octárna zlobí. Při jízdě od Petřin je nedostatečnej čas mezi odhlášením tram (odhlašovák vysunut kvůli výhybce) a změně signálu. Využívám situace, kdy při změně signálu jsem čelem již za stopčárou, taktéž vysunutou kvůli vexli a tedy v křižovatce a "dokončuji manévr", ale je to na hraně (hádky s blbcem). Vyklizovací časy tam vychází, v noci se solem krásně, několikrát ověřeno, nicméně celé to působí blbě, když křižovatka čeká, aby před nosem utekla. Kdo to nezná a neví jak jet tam zůstane.
"Chybu" vidím v tom, že se asi "zapomnělo" na tu výhybku, resp. rychlost 15km, kterou se přes ni musí jet, bo kdyby tam nebyla, stíhá se to krásně.
Parrot - na tý Želvě ti to poslední dobou padne jen jednou, pokud to nestihneš máš smolíka a odhlásí se to. A pokud nejsi přihlášenej z konkrétního směru, tak ti v tom směru volno prostě nepadne, bez ohledu na to, co se děje v protisměru. Pokud (logicky) čekáš, že když to pustí bus naproti, tak tebe taky, tak nee. A jestli tě to nakonec pustilo, musel někdo přijet za tebou, kdo se navolil.
Bohužel téhle "vychytávky" volno jen v jednom směru a v protisměru ne jsem si všimnul na vícero křižovatkách.
- Bobik
- Uživatel
Ano, Octárna zlobí. Při jízdě od Petřin je nedostatečnej čas mezi odhlášením tram (odhlašovák vysunut kvůli výhybce) a změně signálu. Využívám situace, kdy při změně signálu jsem čelem již za stopčárou, taktéž vysunutou kvůli vexli a tedy v křižovatce a "dokončuji manévr", ale je to na hraně (hádky s blbcem). Vyklizovací časy tam vychází, v noci se solem krásně, několikrát ověřeno, nicméně celé to působí blbě, když křižovatka čeká, aby před nosem utekla. Kdo to nezná a neví jak jet tam zůstane.
"Chybu" vidím v tom, že se asi "zapomnělo" na tu výhybku, resp. rychlost 15km, kterou se přes ni musí jet, bo kdyby tam nebyla, stíhá se to krásně.
Parrot - na tý Želvě ti to poslední dobou padne jen jednou, pokud to nestihneš máš smolíka a odhlásí se to. A pokud nejsi přihlášenej z konkrétního směru, tak ti v tom směru volno prostě nepadne, bez ohledu na to, co se děje v protisměru. Pokud (logicky) čekáš, že když to pustí bus naproti, tak tebe taky, tak nee. A jestli tě to nakonec pustilo, musel někdo přijet za tebou, kdo se navolil.
Bohužel téhle "vychytávky" volno jen v jednom směru a v protisměru ne jsem si všimnul na vícero křižovatkách.
Grossáku prosím Tě nemáš nějaké aktuální info jestli není nějaká tech. závada na preferenci na SSZ na křižovatce Patočkova a Střešovická?:)
Všimnul jsem si že od Vozovny Střešovice ZC se nyní tramvaj navolí přihlašovacím kontaktem až těsně u SSZ. Přihlašovák za zastávkou Vozovna Střešovice ZC tram neregistruje. A ještě ve směru od Petřin je nějaká záhada. Pod Sibeliovou se tramvaj navolí do světel, na SSZ svítí na volno, ale těsně při příjezdu ke křižovatce to padne na stůj. Stalo se mi to identicky hned 3x za sebou. V prvních dvou případech jsem podezíral, že odhlášení provedl protijedoucí vlak od Voz. Střešovice na Petřiny, ale ve 3. případě proti nic nejelo a také to padlo na stůj. On, buď je teď moc krátký čas od navolení pod Sibeliovou po dojezd ke křižovatce, a nebo si to tram nějak záhadně shodí na stůj přihlašovákem těsně před křižovatkou:(
A ještě, vím že mi asi zase vynadáš, ale...
Želivského si na nás vymyslelo novou vychytávku
První přidělené volno na mne bylo moc rychlé (přijel jsem dle JŘ o trošku napřed) a tak v čase T -0:00:20 padne na stůj. A pak se dějí věci: chodcům padne zelená - chodcům padne červená a tramvaji v zastávce ZC zůstane na stůj - chodcům padne zelená - chodcům padne červená a tramvaji v zastávce ZC zůstane na stůj - chodcům padne zelená - chodcům padne červená a teprve tramvaji ZC konečně padne na volno (odjezd s časem + 80 a 120 sec. Stalo se mi už 2x během 2 dní:)) Mohly na to mít vliv protijedoucí autobusy (první při první chodecké červené projel ale ten duhý byl také zastaven) ...a už se jdu radši schovat:)
Všimnul jsem si že od Vozovny Střešovice ZC se nyní tramvaj navolí přihlašovacím kontaktem až těsně u SSZ. Přihlašovák za zastávkou Vozovna Střešovice ZC tram neregistruje. A ještě ve směru od Petřin je nějaká záhada. Pod Sibeliovou se tramvaj navolí do světel, na SSZ svítí na volno, ale těsně při příjezdu ke křižovatce to padne na stůj. Stalo se mi to identicky hned 3x za sebou. V prvních dvou případech jsem podezíral, že odhlášení provedl protijedoucí vlak od Voz. Střešovice na Petřiny, ale ve 3. případě proti nic nejelo a také to padlo na stůj. On, buď je teď moc krátký čas od navolení pod Sibeliovou po dojezd ke křižovatce, a nebo si to tram nějak záhadně shodí na stůj přihlašovákem těsně před křižovatkou:(
A ještě, vím že mi asi zase vynadáš, ale...
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A já si myslím, že dostatečně svítivé diody, dnes už i se slušným vyzařovacím úhlem mohou díky perifernímu vidění skutečně napomoci...možná více, než ten blikač někde naproti na sloupku. Si myslím. Neozkoušeno, tak těžko tvrdit.
Něco podobného již na silnici http://jhmd.cz/aktuality/svetelna-zavor ... -nad-lipou
Ve dne nicmoc http://www.youtube.com/watch?v=ukHcpq9JoJI, ale je potřeba dodat, že tato zamontovaná blikátka míří v ústrety řidičům IAD, nikam dokola. Znáte jistě z nějakých podobně zabezpečených přechodů, třeba na Lotyšárně?
Já bych to zkusil, doplnění o akustickou výstrahu by nemuselo být na škodu no a ir spouštění snad nebude problém nahradit PTK.
Něco podobného již na silnici http://jhmd.cz/aktuality/svetelna-zavor ... -nad-lipou
Ve dne nicmoc http://www.youtube.com/watch?v=ukHcpq9JoJI, ale je potřeba dodat, že tato zamontovaná blikátka míří v ústrety řidičům IAD, nikam dokola. Znáte jistě z nějakých podobně zabezpečených přechodů, třeba na Lotyšárně?
Já bych to zkusil, doplnění o akustickou výstrahu by nemuselo být na škodu no a ir spouštění snad nebude problém nahradit PTK.
Jako přínosnou mymšlenku k blikátkům v zemi vnímám to, že někdo také myslí na plynulost provozu TRAM i chodců. Je ale celkem pravda, co píše Martin Šubrt. A ještě bych doplnil, že ty IR snímače si dost dobře nedovedu představit. Spolehlivě detekovat pantograf TRAM na takovou vzdálenost, přes jízdní pruh, v různém počasí... Tento "unikátní" systém bude asi unikátní proto, že nemůže dost dobře technicky fungovat. Už jen trolejbus na fotce vypovídá o lecčem.
Mohlo by to možná šlapat při jistých obměnách.
Důvodem tohoto chování je pouze fakt, že pro TRAM se signalizace nepovedla. Rozsvícení výzvy je závislé až na přihlášení/převedení TRAM do aktuálního cyklu, ve skutečnosti si brnkáte mnohem dříve (kousek za stopčárou přechozího SSZ), než se VN rozsvítí. Místo, aby SSZ počkalo na TRAM, tak jí volno sebere a pak upachtěně vkládá fázi navíc, ale to už TRAM musí brzdit a současně to více omezuje ostatní. Na problém jsem již upozornil, pokud máte možnost, učiňte také tak.Karosák píše:Teda včera mě krmil Baumax ZCMěl jsem CD s d-6, krásných 6 levelů. A dycánko co jsem se vyhoupnul z obloučku už svítil červený panáček, padla červená a stůj+se navolil stromeček. Říkal jsem si, že mám smolíka a holt si brnknu pozdě, nicméně poslední kolo se tento jev stal, i když už jsem byl na rovince dolů k SSZ. Takže to na mě dělá dojem, že volno přímo je tam prostě předvolené nafurt, a brnknu-nebrnknu, prostě to uteče, protože brnkání nehraje roli. Čili buď je něco shnilého s tím kontaktem, nebo (také) je nedostatečná vzdálenost pro detekci, což bude ale řešitelné až s rekonstrukcí SSZ Chodovská a vzájemnou koordinací
Ale tak jsem si dycky přibrzdil a dobrý no, nijak zvlášť mi nervy netekly, DC jsou pak výsledky slušné, řekl bych, že to šlape.
Byl jsem se podívat na místě a problém jsem také neznemanal. SSZ prodlužovalo volno zcela zjevně pro vlak jedoucí DC, který byl přihlášen poměrně daleko od SSZ. Občas tam přesto něco zastavilo / zdrželo se, když se pokaly 2 TRAM. Teď tu jezdí více TRAM než do r. 2012, takže tyto jevy jsou pravděpodobnější. Samozřejmě nelze závadu vyloučit zcela, tak prosím o případné další poznatky, kdyby byl problém častější. Díky.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak Karlínské nám. DC 3 průjezdy s úspěšností 2:1 pro tram. Čili jsem žádný chronický problém nezpozoroval.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No to samozřejmě mají, ale také je to x krát dražší zabezpečit, protože už je to zabezpeečovací zařízení a ne nějaké blikátko. Takže podstata problému je v investičních nákladech na tak vysokou spolehlivost...P_V píše:Čímpak to, vždyť na dráze tu detekci mají ošéfovanou spolehlivěji, od počítačů náprav.Martin Šubrt píše: Ale to narazilo na problém s tím, že detekce nebude 100% a když se to nerozsvítí a auto se na oji mrkne k Podbabě...
Čímpak to, vždyť na dráze tu detekci mají ošéfovanou spolehlivěji, od počítačů náprav.Martin Šubrt píše: Ale to narazilo na problém s tím, že detekce nebude 100% a když se to nerozsvítí a auto se na oji mrkne k Podbabě...