Dobře, já děkuji za vysvětlení. Jinak díky nočním opravdu mám odpočinku dost, což se mi líbí a jinak i to byl důvod, proč jsem odešel z řádku. Šejdry jsem musel mít povinně a to asi bylo nejobtížnější období pro mě. No jo tak jste mi to hezky vysvětlit, jeden odborář mi vysvětloval, že se změna bude týkat nejen denního turnusu, ale i nočních a šejdristů a jediná nevýhoda, která z toho plynula bylo o tři kratší dovolená.willyjeff píše:Takže pokračujeme ve vysvětlování. Jenže proč si vždycky vzpomenete, když už musím jít do práceFilip píše:Úplně by stačilo, kdyby se odbory zasadily o to, že doba odpočinku nebude kratší jak 11 hodin. Jako je tomu jinde. Fakt těch 9 hodin se přibližujeme k těm soukromníkům. A ještě by bylo dobré prosadit změnu turnusu, kdy nyní po noční je odpolední a vrátit to zpět na Ranní > noční.
Jak je na tom vůbec ta zmiňovaná změna turnusu ? Prosadilo se to nebo, já doufal že jo. Víc volna za delší změny a stejné peníze mi přijde férové.
Tedy jen v rychlosti, přesná čísla a výpočty dodám večer nebo zítra přes den:
1) pokud chcete stritkně dodržet 11 hodin mezi směnama (což se nedodržuje pouze u šejdristů nebo vůbec ve spojitosti se šejdrama), tak by doopravdy změna turnusu byla nutná. Rozhodně by nešla skladba Š -> R -> V. Protože ranní po šejdru je málokdy s pauzou nad 11 hodin. Ale to mi zas tolik nevadí. Jinak Filipe, jako stálý nočník snad tak krátký pauzy nikde nemáš, nebo se pletu?
2) Ta změna turnusu vůbec na stole nebyla, to byla jen taková lež od jednoho odboráře, od kterého to mám povolení takhle šířit. Celý ten nový návrh s Fondem Pracovní Doby 9,14 hodiny byl nesmyslný protože:
a) vydělali bysme si méně, protože v novém turnusu by několikrát byl počet pracovních dní 17 (či 18), tedy FPD by byl pouze 155 (163) hodin, což v dnešním turnusu nikde není.
b) pracovali bysme delší směny - tedy okamžitě se rozlučte s krátkými směnami před volnem. Polonoc nebo ranní do 16 by byla normální.
c) co jsem vysvětloval, jak se sestavují šejdry, že se tam zapojují všechny směny pod 6 hodin, tak v novém turnusu by byly takto zapojené směny pod 7 hodin. Protože tak krátkou směnu (tedy po 7 hodin) by nemohl řidič dostat samostatně, protože by přišel o moc hodin. Musely by následovat směny nad 11 hodin, aby se FPD vyrovnal (to vážně chcete)?
d) Nezapoměňte, že dnes šejdr může být maximálně do 21:10 (i s odstupem). V novém turnusu by se toto muselo posunout do 22, protože málokterá směna je do té doby nad 7 hodin. Všechno by se to muselo spojit. Takže k ranní 7 hodinovce by se připojovalo něco krátkého odpoledne a naopak. K odpolední sedmihodinovce byste museli dostat něco ráno, aby se udržel FPD nad 9,14 hodin denně.
e) Víc volna mě nezajímá - volno mi na hypotéku nevydělá, já si potřebuju vydělat peníze. Mám na to i excelovskou tabulku, kde jsem nový návrh 9,14 turnusu rozebral a vyšlo mi, že v průměru bysme si vydělali asi méně, přitom bysme byli v práci déle a horší směny (a to drasticky horší, ze všech stran: délka směny, druh směny, styl střídání přestávek, pauza mezi šichtama či místo střídání). Díky, nechci.
Já taky v řádku měl takové služby, že po odpolední jsem měl ranní. Nebo 5xranní a šestý den manipulační den, kdy jsem dostal odpolední, den volna a potom zase ranní. Fajn, jestli to nejde zlepšit, beru na vědomí.
Takové informace jsem nikde neslyšel, nikdo mi nikdy neobjasnil jak se dělají služby a jak se plánují pro řidiče, na školení s tím také nikdo nechodí. Děkuji