Liberec a Jablonec nad Nisou

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
tomo

Příspěvek od tomo » 25.2.2006 1:17

Sergei-LBC píše:Mimochodem u Textilany mi ve směru na Kunratickou, Broumovskou atd. chybí autobusová zastávka, ostatně nevím proč tam není.
protože to při současné podobě křižovatky u Textilany není možné...zastávka by zde "brzdila" dopravu

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 24.2.2006 16:17

já bych to viděl na tu druhou možnost. Vlastně se o tom ví. Místo Textilany bude nějaký velký zábavně-obchodní centrum a přímo jím má projíždět tram.. a tam už musí bejt dopravní spojení nějaký pořádný..
Mimochodem u Textilany mi ve směru na Kunratickou, Broumovskou atd. chybí autobusová zastávka, ostatně nevím proč tam není.

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 24.2.2006 14:58

Sergei-LBC píše: A že by ta trať byla vedena jinudy než jako odbočka z meziměstské, si nedovedu představit, nějak si nevybavuji kudy by to tak mohlo jinudy vést.. :)
No, přímo v tomhle článku (kde byla právě dřív ta fotomontáž) píšou:
Budoucnost MHD v Liberci

V blízkém horizontu se uvažuje s náhradou kapacitně nevyhovující autobusové dopravy do sídliště Rochlice II stavbou tramvajové tratě rychlodrážního charakteru (samostatné drážní těleso, upřednostnění před IAD). Navrženy jsou dvě varianty možného vedení trati. První vychází ze zastávky Rybníček na městské tramvajové trati a je vedena kolem krajského úřadu do zastávky Košická a dále v trase dnešních autobusových linek č.12, 14 a 23 do prostor konečné Zelené údolí. Druhá varianta vychází ze zastávky U Lomu na meziměstské tramvajové trati a je vedena podél ulic Jablonecká, Broumovská a Krejčího do prostor zastávky Krejčího, kde by se měla větvit směrem k zastávce Dobiášova a k dnešní autobusové konečné Zelené Údolí.
+ ještě někde jsem četl, že se taky uvažuje o jedné variantě, že by to vedlo z toho Rybníčku, jenže ne po silici, ale s využitím vlečky, co vede do vozovny.

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 24.2.2006 7:34

ad fotomontáž: Bylo to hezký, doteď si to představuju.. s KT8D5R.N2P nebo takovým Kvatrem.. :)
A že by ta trať byla vedena jinudy než jako odbočka z meziměstské, si nedovedu představit, nějak si nevybavuji kudy by to tak mohlo jinudy vést.. :)

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 24.2.2006 4:56

Filippl píše:myslite ze po vystavbe rochlic udelaji taky oblouk z rochlic do lidovych sadu?
jake bude LV? dvojka rochlice-sady?
Na starých stránkách DPML měli u článku o budoucnosti MHD takovou skvělou fotomontáž, kde byla zastávka Dobiášova s ostrovním nástupištěm a dvěma KT8 na linkách 4 a 6. :D

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Regiotram

Příspěvek od Neral » 24.2.2006 4:53

Honzík píše:Jinak spíš to vypadá, že se bude dělat trať na Sídliště Rochlice než regiotram. Ostatně je i více důležitá, protože tam nic nevede, kdežto do centra jablonce tramvaj vede. A vedle toho je želenzice.
Tak pro Liberec samotný je asi ta rochlická trať prioritní, ale u Regiotramu jde spíš o to, že to není jen věc Liberce, ale záleží na dohodě hromady subjektů... takže se nedivím, že Liberec nečeká, až se pohne projekt Regiotram a zatím si připravuje trať do Rochlice; ovšem zároveň to nevylučuje, přípravu Regiotramu - pokud k tomu bude vůle zůčastněných stran.
Honzík píše:Co se týče muzejního úseku Vratislavice Jablonec, musel by existovat dvojitý rozchod Fugnerova Vratislavice, jinak by to nemělo žádného smyslu. Musí to být spojené s vozovnou.
No tak když se dneska provozuje v Liberci splítka Viadukt-LS, tak proč neprovozovat splítku vozovna-Vratislavice. :wink: Ostatně pokud se bude ta rochlická trať stavět jako odbočka od dnešní meziměstské, tak až po tu odbočku bude muset být splítka.
Jinak s tou muzejní tratí to není můj nápad, četl jsem to kdysi tady na fóru a docela se mi ta myšlenka zalíbila, i když samozřejmě že příliš reálné to není... :(

Filippl
Uživatel

Příspěvek od Filippl » 23.2.2006 21:16

myslite ze po vystavbe rochlic udelaji taky oblouk z rochlic do lidovych sadu?
jake bude LV? dvojka rochlice-sady?

Sergei-LBC
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sergei-LBC » 23.2.2006 21:02

No, myslím, že zrušení naší krásné úzkokolejky nakonec stejně dojde :( Snad jen ne proboha tak brzo, vždyť na úzký rozchod chystají dodat nové Wany, tak to není tak akutní. Ale co mě se týče, dost by se mi líbilo trať nechat, ale točnu JN Tyršovy Sady zrušit a trať protáhnout na Dolní náměstí, pro lepší spojení s MHD. Ale je to jen takové malé šotoušské přání :)
Ovšem trať do Rochlice má být částečně (ale opravdu jen částečně) souběžná s tratí do Jablonce, tudíž bych byl pro dvourozchodku, ovšem nechat úzkou kolej jako jednokolejnou. V případě Dolního náměstí v JN by to znamenalo, že by se tam trať lépe "vešla".. :)

Mám já to bláznivý nápady...

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 23.2.2006 20:50

Phabbey píše:Ale vzhledem k tomu, že je to jednokolejka, dá se tam obracet couváním :D
Tak to by šlo i na dvoukolejné trati.

Phabbey
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Phabbey » 23.2.2006 20:17

8750 píše:Není @3642
Ale vzhledem k tomu, že je to jednokolejka, dá se tam obracet couváním :D

8750
Uživatel

Příspěvek od 8750 » 23.2.2006 20:14

Filippl píše:a nevim jestli ve vratislavicich je vjezd na smycku od jablonce
Není @3642

Filippl
Uživatel

Příspěvek od Filippl » 23.2.2006 20:07

souhlasim
taky myslim ze tramvaj do rochlic ma vic cenu
a nevim jestli ve vratislavicich je vjezd na smycku od jablonce

Honzík
problémový jedinec
Kontaktovat uživatele:

Regiotram

Příspěvek od Honzík » 23.2.2006 15:32

Já bych spíš řekl, že budeme rádi pokud tam zůstane 1000mm jednokolejka. Bojím se, aby se trať nezrušila a regiotram by stejnak nebyla, jak to ostatně u nás bývá. Co se týče muzejního úseku Vratislavice Jablonec, musel by existovat dvojitý rozchod Fugnerova Vratislavice, jinak by to nemělo žádného smyslu. Musí to být spojené s vozovnou.
Jinak spíš to vypadá, že se bude dělat trať na Sídliště Rochlice než regiotram. Ostatně je i více důležitá, protože tam nic nevede, kdežto do centra jablonce tramvaj vede. A vedle toho je želenzice.

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 23.2.2006 13:30

Tramvajáček píše:Není realistický ani racionální za každou cenu zachovávat dnes již poněkud anachronický (byť velmi sympatický) jednokolejný tram provoz na rozchodu 1000 mm. Co je nutné zachovat je tramvajová, resp. kolejová doprava a její rozvoj v Liberci a celém Libereckém kraji. A podle mě je Regiotram správná cesta.
Přesně tak. Je to hezká trať a budu rád, když z ní něco zůstane - taková muzejní trať třeba z Vratislavic do Jablonce by se mi líbila. Ale pro normální provoz to už stačit nebude, pokud se má systém někjak rozvíjet. A když se Liberec rozhodl jít cestou Regiotramu (což je v tomhle regionu docela rozumné rozhodnutí), tak se to prostě s 1000mm rozchodem neslučuje. Nebo by se snad měly příměstské železniční tratě zapojené do systému přestavět taky na 1000mm? :wink:

Tramvajáček

Příspěvek od Tramvajáček » 22.2.2006 16:39

Kotelnik1 píše:Regiotram neni nic jineho než likvidace meziměstké trati a posledního 1000mm rozchodu v ČR....takže FUJ!

Jablonec je kapitola sama pro sebe..taky nic hezkého.prý odmítá na 11 doplácet,takže tram jezdí skutečně pěkně narvané..
Není realistický ani racionální za každou cenu zachovávat dnes již poněkud anachronický (byť velmi sympatický) jednokolejný tram provoz na rozchodu 1000 mm. Co je nutné zachovat je tramvajová, resp. kolejová doprava a její rozvoj v Liberci a celém Libereckém kraji. A podle mě je Regiotram správná cesta.

Odpovědět