Nicméně po přečtení mi z toho vyplývají nejméně dvě věci:
1.) Předpisy jsou od toho aby se dodržovaly.
2.) Pokud usoudím, že je omezení(značka, pruh...dosaďte si...) nesmyslné, nebudu ho přece dodržovat, vždyť je to blbost.
Tak nevím. Jaksi zde cítím poněkud rozpor...... (a mimoto chápu odkud se bere ta anarchie na silnicích).
Ano, předpisy se musí dodržovat, a ano spousta značení je naprosto nesmyslná a odporující si navzájem, to mi však nedává právo je ignorovat. Nemůžu na nesmyslnost předpisu poukazovat jeho porušováním.
Co s tím? Napadá mě jen dodržovat předpisy i s vědomím, že na některých místech zkolabuje doprava, nebo se stanou zcela neprůjezdnými a upozorňovat na jejich nesmyslnost jinou cestou.Možná si někdo zodpovědný všimne....(asi utopie). Nebo apelovat na zodpovědná místa. Ovšem síla je jen v davu. Pokud se bude jednat o jednotlivce, s nikým a ničím to nehne.
Napadá mě malý příklad - dnes na cyklostezce mezi Albertovem a Ostrč. nám parkovalo nákl. auto docela dlouho a cyklisti (pravda moc jich nebylo) ho objížděli tu po chodníku, tu po kolejích. Kdyby každý z nich zvedl telef. a zavolal MP nebo PČR ať to jde řešit udělal by lépe. Jemu to problém neodstraní, pravda, ale těm za ním to pomůže a řeší situaci legálně místo nelegálního objíždění po chodníku. To samé ta značka o sesedání. Můžeme hodiny debatovat o její (ne)smyslnosti, nicméně až tam pojedem, musíme sesednout, neboť ta značka tam je a je tam platná.
P.S. Samozřejmě nejsem svatej a některých v diskusi výše zmíněných nešvarů se dopouštím taky, to přiznávám............
P.P.S. Perlička (nikoli návod) na závěr - už jsem zažil, že řidiči nesmyslně umístěné přenosné značení vyřešili po svém - naházeli do pangejtu