Výluky a jiná omezení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Re: Výluky a jiná omezení

Příspěvek od Petr » 25.5.2009 22:15

Tonda Ježek píše:Ono není na škodu si zjistit názor z druhé strany.
Myslím si, že zrovinka já jsem si ten názor z druhé strany zjišťoval milionkrát, poměrně často jsem "žehlil" v předstihu zjištěné chyby právě v JŘ (nesmyslné kontrolní body, chyby v průjezdech kolejemi před zatažením atp.), za dobu mého angažmá ve výpravně toho bylo dost, ale vždycky jsem se snažil, aby se vše vyřešilo ještě před datem platnosti JŘ. Protože mně to bavilo, a v JŘ jsem si pročítal co a jak. Zkus se Zdeňky zeptat. Třeba si na človíčka PŠ z Motola vzpomene :oops: Proto cokoliv řeknu, nemyslím proti komukoliv zle. Ale právě proto, že vím, že jsme jenom lidé, tak vím, že chyby se dělaly a dělat budou. Je to totiž normální. Není ale hezké si je přehazovat jak horký brambor :oops:

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 25.5.2009 22:10

Proxy píše:To je dobře, že to tak oddělení JŘ naplánovalo, ale jak to má řidič z vozáku poznat, když dobu řízení musí hlídat sám a nikdo jej na případné překročení neupozorní :?:
Máš pravdu, tohle by neměla být starost řidiče, ale například dispečinku. Když dnes DORIS umí zobrazovat jméno řidiče, tak proč by nemohl umět hlídat i dobu řízení?
Petr píše:Chápu, že oddělení JŘ je svaté, a chápu také proč. Ale pokud nemáš překlepy, pak fakt nechápu, jak bych se vůbec mohl domnívat, že po 3:39 řízení mám 3:59 doby řízení (8:00-11:39 = 3:39, nikoliv 3:59!)
Omlouvám se, trošku jsem se do těch čísel zamotal, opravím to :oops:
Svatý není nikdo z nás, každý děláme občas chyby a stejně tak oddělení JŘ, (např. při prohlížení nových GVD pro metro jsem se taky párkrát nestačil divit), ale jsou věci za které opravdu nemohou nebo je nejsou schopni ovlivnit. Ono není na škodu si zjistit názor z druhé strany a ne jenom nadávat a jednoduše shazovat práci ostatních.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 25.5.2009 22:02

Tonda Ježek píše:Není, v tomhle případě je chyba jen a pouze na straně vašich nadřízených a školitelů, že vám, řidičům, nebyli schopni vysvětlit, jak se taková doba řízení počítá.

Jestliže se domníváte, že máte dobu řízení např. 3:59 (protože v 8:00 jste nastoupili a v 11:39 máte střídání či přestávku), není tomu tak.
Pokud má řidič na konečné 10 minut, není to sice započitatelný čas pro přestávku a přestávku nemá vyznačenou, ale z těch 10 minut jsou 3 minuty tolerance, dále 3-5 minut (podle konkrétní smyčky) obratový čas a zbývající minuty se do doby řízení NEPOČÍTAJÍ. A takovýchto konců je během jedné směny několik, takže minutka k minutce a dostaneme se k tomu, že v 11:39 není doba řízení 3:59 ale třeba 3:39 a je zde rezerva 20 minut.
Výjimkou je momentálně linka č. 25, která je teď polokružní a na Spartě také nic nemá. Ale ta je zase oddělovaná a přestávky jsou častěji (cca po 2 hodinách).

Tyto výpočty vycházejí z právního rozboru, který si DP nechal vypracovat. S tímto právním rozborem byli seznámeni i předsedové OO a do jednoho s ním všichni souhlasili. A jednomyslný souhlas OO se v DPP rovná zázraku :wink:
Chápu, že oddělení JŘ je svaté, a chápu také proč. Ale pokud nemáš překlepy, pak fakt nechápu, jak bych se vůbec mohl domnívat, že po 3:39 řízení mám 3:59 doby řízení (8:00-11:39 = 3:39, nikoliv 3:59!)

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 25.5.2009 21:57

Tonda Ježek píše:Pokud má řidič na konečné 10 minut, není to sice započitatelný čas pro přestávku a přestávku nemá vyznačenou, ale z těch 10 minut jsou 3 minuty tolerance, dále 3-5 minut (podle konkrétní smyčky) obratový čas a zbývající minuty se do doby řízení NEPOČÍTAJÍ. A takovýchto konců je během jedné směny několik, takže minutka k minutce a dostaneme se k tomu, že v 11:39 není doba řízení 3:59 ale třeba 3:39 a je zde rezerva 20 minut.
To je dobře, že to tak oddělení JŘ naplánovalo, ale jak to má řidič z vozáku poznat, když dobu řízení musí hlídat sám a nikdo jej na případné překročení neupozorní :?:

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 25.5.2009 21:43

radek31 píše:chyba je jen a pouze na odd. JŘ!!!
Není, v tomhle případě je chyba jen a pouze na straně vašich nadřízených a školitelů, že vám, řidičům, nebyli schopni vysvětlit, jak se taková doba řízení počítá.

Jestliže se domníváte, že máte dobu řízení např. 3:59 (protože v 8:00 jste nastoupili a v 11:59 máte střídání či přestávku), není tomu tak.
Pokud má řidič na konečné 10 minut, není to sice započitatelný čas pro přestávku a přestávku nemá vyznačenou, ale z těch 10 minut jsou 3 minuty tolerance, dále 3-5 minut (podle konkrétní smyčky) obratový čas a zbývající minuty se do doby řízení NEPOČÍTAJÍ. A takovýchto konců je během jedné směny několik, takže minutka k minutce a dostaneme se k tomu, že v 11:39 není doba řízení 3:59 ale třeba 3:39 a je zde rezerva 20 minut.
Výjimkou je momentálně linka č. 25, která je teď polokružní a na Spartě také nic nemá. Ale ta je zase oddělovaná a přestávky jsou častěji (cca po 2 hodinách).

Tyto výpočty vycházejí z právního rozboru, který si DP nechal vypracovat. S tímto právním rozborem byli seznámeni i předsedové OO a do jednoho s ním všichni souhlasili. A jednomyslný souhlas OO se v DPP rovná zázraku :wink:
Naposledy upravil(a) Tonda Ježek dne 25.5.2009 22:10, celkem upraveno 1 x.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 25.5.2009 21:08

Petr píše:
9001 píše:A jsme zase u toho. Ano tohle je problém že je takto JŘ nastaven (...)
ANo, jsme zase u toho, že to za á) vůbec někoho napadne, za bé), že se to opakuje po několikáté. Oficiálně.
A za cé) oficálně někdo proti tomu podal protest? Ohradil se poslal interní stížnost s doložení průměrného zpoždění na dané lince podloženou daty z dorisu, atd :!:

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 25.5.2009 7:45

radek31 píše:2 MF - pokud je řidič pozdě a je jasné, že nestihne dodržet bezp. přestávku, tak chápu, že si má zavolat

ale pokud mám podle JŘ přestávku po 3:59, na Újezdu jsem načas a na Arbesu se zaseknu za autama, tak to jsem taky měl tušit a volat pokud možno na Palmovce? tato situace prostě z pohledu řidiče nemá ideální řešení (zákon vs. zablokování důležité křižovatky) - výsledek je, že řidič riskuje krk za někoho jiného - chyba je jen a pouze na odd. JŘ!!!
No, že je odd. JŘ na prd se shodneme. Měla by být reserva alespoň deset minut.

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 25.5.2009 0:39

gabuliatko píše:
Bobik píše: A nestalo se ti to náhodou na lince 36 (Divoká Šárka-Podbaba) když ti nepřišlo u vozovny Vokovice střídání a ty si musel pokračovat na Podbabu a zpátky si potkal gumokola? :lol:
Ono se střídá do centra :idea: :?:
To je ještě z doby, kdy 36 střídala u vozovny Vokovice a jezdila jen do Podbaby.

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 24.5.2009 22:34

9001 píše:A jsme zase u toho. Ano tohle je problém že je takto JŘ nastaven (...)
ANo, jsme zase u toho, že to za á) vůbec někoho napadne, za bé), že se to opakuje po několikáté. Oficiálně.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 24.5.2009 22:29

Bobik píše: A nestalo se ti to náhodou na lince 36 (Divoká Šárka-Podbaba) když ti nepřišlo u vozovny Vokovice střídání a ty si musel pokračovat na Podbabu a zpátky si potkal gumokola? :lol:
Ono se střídá do centra :idea: :?:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 24.5.2009 22:26

To Radek31 A jsme zase u toho. Ano tohle je problém že je takto JŘ nastaven,ale postupoval si nějak oficiálně? Podal si stížnost, SH a nebo nějaký jiný postup?

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 24.5.2009 21:18

2 MF - pokud je řidič pozdě a je jasné, že nestihne dodržet bezp. přestávku, tak chápu, že si má zavolat

ale pokud mám podle JŘ přestávku po 3:59, na Újezdu jsem načas a na Arbesu se zaseknu za autama, tak to jsem taky měl tušit a volat pokud možno na Palmovce? tato situace prostě z pohledu řidiče nemá ideální řešení (zákon vs. zablokování důležité křižovatky) - výsledek je, že řidič riskuje krk za někoho jiného - chyba je jen a pouze na odd. JŘ!!!

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 24.5.2009 21:01

Dneska (kdy už neexistuje VPP a VPČ ale "dohody o provedení práce") je úplně jedno, jestli v "vedlejšky" naspoupíš do své práce hned, anebo po několika hodinách. Toto řešil i jakýsi podnikový pokyn, který vycházel ze ZP. Ten však už pojmy VPP a VPČ nezná a tak je naší povinností chodit do práce odpočatý a to je každý :) . Takže jak mi bylo vysvětleno se mi jednotlivé poměry nesmí časově překrývat. To platí třeba při profesi zámečník-řidič mhd, výpravčí či dispečer-řidič mhd apod. Ovšem kdybych šel jako řidič busu a následně jako řidič tramvaje, tak musím mít přestávku dle zákona, protože je oboje stejná řídící funkce...

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 24.5.2009 18:39

MF píše:Zkrátka cestující slušnou formou obdrželi informaci o tom, že řidič je i-diot.
Ale no táááák... :roll:
Nemyslim, že by z toho organizace mohla vybruslit až tak snadno. Mám pod sebou pár maníků co dělaj brigádně ještě řidiče a před lety byl docela průser, když se dělala jakási kontrola při které se přišlo na to, že soustavně nedodržujou povinnou 8 hodinovou pauzu mezi směnama VPP a HPP (s těma 8 hodinama si nejsem úplně jistej, tak prosím nekamenovat) a bylo to hozeno na výpravnu, že právě ona to má ohlídat, že řidič za to naprosto nezodpovídá (a já naštěstí taky ne).
Je to sice maličko jiná situace, ale opravdu jen maličko...

Edit: A nehledě na to co si pod tou informací představuješ ty, cestující z obdržený informaci nejspíš vydedukovali, že DPP je banda i-diotů se špatnou organizací práce. :wink:

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 24.5.2009 17:12

dušan píše:pravděpodobně ano, ono by to jinak nešlo,zákon je zákon a obcházet příkazem nejde.
ale docela by mne to zajímalo, jak by to řešeili, první by asi bylo, že jsem měl volat dříve a že teď nemá poblíž nikoho. no mohla by to být psina.[/color]
To už tady párkrát bylo. Zejména ze začátku. No co, řidič ohrozil plynulost drážní dopravy tím, že včas nezavolal to, že mu hrozí vyčerpání času. Bylo to někde u Slávie už nevím z kterého směru, takže mohl se odstavit Zámecká, Minská, Kubáň. Jelo tam auto a do té doby šlo hlášení do salonu a tom, že řidič čerpá BP na trati s odůvodněním viz výše. Zkrátka cestující slušnou formou obdrželi informaci o tom, že řidič je i-diot.

Odpovědět