Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MF
Uživatel

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od MF » 05.9.2009 19:03

demon píše:Hezky pěkně na Apexu zobrazovat čas do odjezdu z následující zastávky.....
APEX, V PRAZE MOJE JEDNIČKA :!: :)

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 05.9.2009 18:45

Petr píše:Jenže to, bohužel spoustě lidí nedochází... Pokud je jízdní doba mezi KB "A" a KB "G" např. 6 minut, neznamená to, že je mezi každou zastávkou minuta. Mezi A-B to může být půl minuty, mezi B-C minuta a půl atp., ale součet mezi těmi KB nám dá celé minuty. Jízdní řád pro cestující z půlminutami pracovat ale neumí, tak se všude zveřejňují doby zaokrouhlené na celé minuty. Nikdo to ale neví a pak může napsat, že mu tramvaj odjela o sekundu...
Tenhle přístup je prostě zásadně špatně !
Když už konečně podnik pochopí, že rezignace na jízdní řád je to, co pověst MHD sráží víc, než mračící se řidič v tílku a jiný chujoviny...
Hezky pěkně na Apexu zobrazovat čas do odjezdu z následující zastávky a rázem by nám ubylo různých podjetí a nadjetí a jezdilo by se na čas.
Čas uvedený na sloupku by prostě mělo být dogma, protože cestujícího fakt nemůže zajímat jestli řidič vypálil z KB načas a teď zrovna jede časovku k dalšímu KB.
Když si na cenovce v Albertu přečteš, že chleba stojí 20,- Kč, právem očekáváš, že za něj stejně zaplatíš u pokladny a budeš se trochu cukat, když tam za něj budou chtít 30,-.
Úplně stejná situace je s JŘ.

KGX 63
Uživatel

Příspěvek od KGX 63 » 05.9.2009 14:38

Fořtík píše:na tramvaj se nedobíhá, na tramvaj se čeká.
Bohužel tohle právě někteří nemohou pochopit a přijde mi, že čím je interval kratší (M22) tím je to snad ještě horší #-o
Fořtík píše:Mě připadají tihleti stěžovatélé, kterým někdo ujel jako obyčejní sobci - já, já, já, jenom já. To, že kvůli nim musí čekat další cestující, kteří už v busu nebo tramvaji jsou, a kteří nebyli líní dojít si na zastávku včas, to je jaksi nezajímá. Ano, i já občas vyrazím z domova pozdě a snažím se tramvaj doběhnout, ale když mi ujede, ani ve snu by mě nenapadlo si na to stěžovat.
To si vystihl naprosto přesně =D> naprostej souhlas. Taky mi párkrát brzy po ránu frnklo metro (interval 10min) a vždycky jsem si řekl, moje blbost, vyrazil jsem pozdě.
Isidor píše:No a kdyby řidič viděl čas odjezdu z každé zastávky (třeba na APEXu), tak by nebyl problém přizpůsobit jízdu již po trase mezi dvěma KB a tohle by se nestávalo, ne?
Ale to jsme zas tam, kde jsme byli... Reálné jízdní doby prostě nejsou v celých minutách jako je to vidět na vyvěšeném jř. Ten už zkrátka dopředu počítá s tím, že budeš někdě řekněme o plus mínus půl minutu dřív, resp. později (teda snad s výjimkou kontrolních bodů). Já jsem pro, aby Apex ukazoval čas odjezdu z každé zastávky, ale aby pak tramvajka čekala na každé druhé zastávce do času mi nepřijde zrovna moc vhodné (viz.Brno). Jř je krásná věc, ale povětšinou pouze teoretická... Těžko můžeš předvídat kde a kdy přesně budeš mít kolonu aut, neukázněné cestující držící dveře, apod.

Isidor
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isidor » 05.9.2009 13:53

KGX 63 píše:Ad 22: Ve večerním provozu opravdu není problém přijet zc na Malostranskou o 3 minuty dřív.
No a kdyby řidič viděl čas odjezdu z každé zastávky (třeba na APEXu), tak by nebyl problém přizpůsobit jízdu již po trase mezi dvěma KB a tohle by se nestávalo, ne?

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 05.9.2009 13:24

S tím ujetím Z:arrow: já myslím že stěžuje si ten, kdo nemá co dělat. Ten kdo se potřebuje někam dostat, si pobrblá, a počká na další spoj a na psaní nějakých stížností nemá čas. Ale svého času mě fakt maximálně dráždilo SSZ Bílá Hora, které silně ignorovalo tlačítko pro chodce. Takže jsem ráno přišel ke světlům, kde už stál chumel lidí a přes šňůru aut jedoucích po Karlovarské byl člověk nucen sledovat, jak tramvaják vyšel z WC, v klidu nahodil vůz, najel do zastávky, navolil si odjezd, odjíždí a teprve tehdy, hurá, chodci padlo volno :evil: To samozřejmě nebyla chyba řidičů, ale bylo to k po**ání.

Jo a na displeye jsem taky zvědavej :roll: Jednou nás vyšplouchli při cestě do Nymurka v Lysý, kde se následující 2 hodiny nehnulo ani kolo a na "luxusní digitální tabuli" nebyla informace co se děje, ale celé 2 hodiny jsme měli možnost se informovat, že ve stanici není dovoleno kouřit a můžem za to být pokutováni :smt021

A jinak si ještě myslím, že kaštan nepotřebuje "luxus", klidně si informace "vyluští", ale byl by rád, aby byly čitelé a pravdivé :roll:

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 05.9.2009 11:56

DavidD píše:A to je právě škoda!!
Jakub Ryška, oddělení Komunikace, časopis DP Kontakt 6/2009 píše: Praha se zakrátko přiřadí k městům, která nabízejí luxus digitálního informačního systému. Už od konce prázdnin nebudou muset cestující na některých zastávkách „luštit“ jízdní řády, ale bude jim stačit zvednout hlavu a podívat se na číslici oznamující dobu příjezdu jejich spoje.
(...)
Automatika je velkou výhodou, má ale i své nedostatky. Do dvou minut od příjezdu soupravy do zastávky odhaduje systém velice přesně, poté na displeji naskočí jednička, která trvá, dokud souprava ze stanice neodjede. Pokud ale například dojde k nehodě či jiné výjimečné situaci na trati, bude systém ukazovat stále tu hodnotu, která odpovídá vzdálenosti od zastávky. Tuto drobnou vadu by měl vyřešit, alespoň na klíčových zastávkách, další typ informačního systému. Pod čísla linek bude možno umístit LCD displej zobrazující veškeré informace o mimořádných situacích, výlukách a podobně.
Realitu porovnejme :roll:

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 05.9.2009 11:53

Petr píše:
Fořtík píše:No ale je to tak. Já bych to jenom shrnul do jedné stručné a přesné větičky - na tramvaj se nedobíhá, na tramvaj se čeká.
Čímž netvrdím, že jsem nikdy sám nedobíhal a pak nenadával, jak mi ten ošklivý tramvaják hnusně ujel :roll:
No tak to samozřejmě, to patří k věci. :lol: Mě připadají tihleti stěžovatélé, kterým někdo ujel jako obyčejní sobci - já, já, já, jenom já. To, že kvůli nim musí čekat další cestující, kteří už v busu nebo tramvaji jsou, a kteří nebyli líní dojít si na zastávku včas, to je jaksi nezajímá. Ano, i já občas vyrazím z domova pozdě a snažím se tramvaj doběhnout, ale když mi ujede, ani ve snu by mě nenapadlo si na to stěžovat.

Tuhle jsem svačil linku 20. Přijel jsem na Plzeňku, kde jsem dojel 14, která jela přede mnou. A co nevidím - dva UK nevalného vzhledu mu omatlávají všemožně dveře, boky... Řidič cinknul a jel. Takže odjeli se mnou. Na Andělu předám tramvaj, oni vystoupí taky. A co nedělají - jeden volá: "Ujel, nezastavil, neotevřel...", tak jsem si řekl, že tohle tedy ne a chtěl jsem zavolat do motolské výpravny, že jsem to viděl, ať má, když to přijde, řidič svědka. Než jsem našel číslo, tak přijel zatahující motolský šejdr a tak jsem informace o sobě nechal tam, tak doufám, že to dobře dopadne. Protože s takovými ukřivděnci a stěžovateli je třeba zatočit! :evil:

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 05.9.2009 11:30

Petr píše:
DavidD píše:Myslím ty co dokážou napsat odjezd za <1minuta..
Tak o tom, že by se tento typ chystal do pražských ulic nějak netuším.... Viz zastávka Nádraží Vysočany do centra... #-o
A to je právě škoda!!

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 05.9.2009 11:12

Fořtík píše:No ale je to tak. Já bych to jenom shrnul do jedné stručné a přesné větičky - na tramvaj se nedobíhá, na tramvaj se čeká.
Čímž netvrdím, že jsem nikdy sám nedobíhal a pak nenadával, jak mi ten ošklivý tramvaják hnusně ujel :roll:

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 05.9.2009 11:05

Petr píše:Teď si uhodil žebříček na hlavičku... Já neříkám, že nepočkám na cestujícího (který po mne za to většinou ani neflusne, nepoděkuje, jen "trapně" nemávne rukou), ale myslím si, že hromadná doprava je o tom, že cestující vyčkává na zastávce na svůj spoj. Představa, že na vás bude čekat letadlo je taky trošku mimo mísu, že (-X Nikoliv že spoj vyčkává na cestujícího. Od toho tu máme taxíky #-o Juj a teď jsem si nadělal nepřátel :lol:
No ale je to tak. Já bych to jenom shrnul do jedné stručné a přesné větičky - na tramvaj se nedobíhá, na tramvaj se čeká.

Petr
Provozovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 05.9.2009 10:55

MOp píše:Staci, kdyz budou mit dve zastavky s jizdni dobou <1 minuta v jr uveden stejnou minutu odjezdu.
Bohužel už vidím ty stížnosti, tramvaják jel úmyslně později. Bohužel jsou teď docela časté a stížnost, že jenom motolští řidiči směle projíždí zastávku Ke Stírce a jezdí o 6 minut pozdě mám pořád před očima =D>
DavidD píše:Myslím ty co dokážou napsat odjezd za <1minuta..
Tak o tom, že by se tento typ chystal do pražských ulic nějak netuším.... Viz zastávka Nádraží Vysočany do centra... #-o
KGX 63 píše:(...)O jízdních dobách asi nemá smysl diskutovat. V pražském provozu
Mě spíš fascinuje to, že někomu může ujet tram o 1s. Není náhodou cestující ten, kdo čeká na zastávce na příjezd spoje? Proč mimo území Prahy (např. příměstské linky) tento problém není? Hádejte :D (...)
Teď si uhodil žebříček na hlavičku... Já neříkám, že nepočkám na cestujícího (který po mne za to většinou ani neflusne, nepoděkuje, jen "trapně" nemávne rukou), ale myslím si, že hromadná doprava je o tom, že cestující vyčkává na zastávce na svůj spoj. Představa, že na vás bude čekat letadlo je taky trošku mimo mísu, že (-X Nikoliv že spoj vyčkává na cestujícího. Od toho tu máme taxíky #-o Juj a teď jsem si nadělal nepřátel :lol:

KGX 63
Uživatel

Příspěvek od KGX 63 » 05.9.2009 10:55

Pak se stane nehoda a na označníku bude pořád vesele dál svítit jedna minuta... :roll:

Pamatuju si jak jednou na konci ranní špičky umřela T6 ve smyčce Sídl.Barrandov přímo na sjezdových výhybkách. Cca 20 minut z Barrandova dolů se nehlo ani kolo. Docela mě překvapilo, že pak na všech zastávkách barrandovské trati běhala větička ve smyslu "Z důvodů tech.závady nejezdí tram do centra, na odstranění závady se pracuje" apod. To bylo poprvé a zřejmě asi naposledy co jsem viděl smyčku na SB plnou tramvají (poslední stála těsně před výstupní) :D

O jízdních dobách asi nemá smysl diskutovat. V pražském provozu
Mě spíš fascinuje to, že někomu může ujet tram o 1s. Není náhodou cestující ten, kdo čeká na zastávce na příjezd spoje? Proč mimo území Prahy (např. příměstské linky) tento problém není? Hádejte :D

Ad 22: Ve večerním provozu opravdu není problém přijet zc na Malostranskou o 3 minuty dřív. Na Letohrádek to jsou 3 minuty tak tak a ani tady to občas nejde odstát. Další úsek na Malovanku je to samý. Na druhou stranu pokud někde v centru nakládáte skupinku méně inteligentních turistů, tak tenhle problém vůbec nehrozí :wink:

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 05.9.2009 10:42

Petr píše:
DavidD píše:Už aby tady byly zastávky s digitálním zobrazeném odjezdu.. :)
Myslíš ty, které také zobrazují vše na celé minuty? #-o
Myslím ty co dokážou napsat odjezd za <1minuta..

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 05.9.2009 10:21

Staci, kdyz budou mit dve zastavky s jizdni dobou <1 minuta v jr uveden stejnou minutu odjezdu.

Bobek
Šťoura

Příspěvek od Bobek » 05.9.2009 10:17

Odjezd za celou minutu se přece nevylučuje s odjezdem třeba i v 8:04:36,061. :)

Odpovědět