Jsou na zkoušku, uvidí se zda obstojí. Ale vážně kde si dát klíče ve voze 14T? Na pult? Spadnou. Do kapsy? Hrozí zapomenutí. jediný možný způsob je přepínač směrovek a při ceně jednoho přepínače, cca 1000kč je lepší tam dát háčky (když se kličky sundali) podívejte se na přepínače světel a směrů na T3RP!!!!MF píše:Tady vidíte ten pokrok! To já pamatuji, že touhle dobou se u nás ve vsi objevil dráteník! A teď máme už háčky na klíče
Škoda 14T (Porschetra)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Škoda 14T (Porschetra)
Tady vidíte ten pokrok! To já pamatuji, že touhle dobou se u nás ve vsi objevil dráteník! A teď máme už háčky na klíčehyaho píše:Na některé vozy byly zkušebně instalovány háčky na klíče!!!
Na některé vozy ( 9115, 9116, 9123, 9129, 9131, 9139, 9152, 9162, 9166 ) byly zkušebně instalovány háčky na klíče!!! Uvidí se jak dlouho vydrží. Umístění je vedle interkomu. Klíčům zdar 
Taky se rozšířila flotila SW3+ nově 9115 a 9168. Čili jsou již přehrané vozy 9111, 9112, 9113, 9115, 9168, 9169 a 9170
Taky se rozšířila flotila SW3+ nově 9115 a 9168. Čili jsou již přehrané vozy 9111, 9112, 9113, 9115, 9168, 9169 a 9170
14T ani není třeba rozpoznávat, má zhruba T profil. To ale nic nemění na tom, že šedé čelo opravdu nevypadá nejlíp.krysarr píše:...U 14T by ta seda taky nemusela byt po celem cele, precejen se da celkem rozpoznat
ten klín na čele by pro rozlišení bohatě stačil, bylo by to furt čitelnější než T6 od kačeny, obvzlášť 9030. V zrcadle určitě. Srovnání PLFka s pohřebákem je skoro výstižný, bílý záclonky na ty olbřímí okna a nic tomu už nechybí. Já bych na PLFku ten temnej sirup nechal a přelil to vanilkou. Určitě by byl vzhled svěžejší a nějaká kačka za tu metlu by se taky ušetřila (pokud je to metalickej lak, já to zblízka nezkoumal).
-
krysarr
- Uživatel
- Bydliště: Praha 3 (1,9,16 uz bohuzel ne), sem tam Praha 11 :-)
- Kontaktovat uživatele:
Presne, souhlas, taky si myslim, ze by se to dalo resit nejakym designem cela, ze kvuli tomu nemusi mit cela tram uplne jinou barvu
U 14T by ta seda taky nemusela byt po celem cele, precejen se da celkem rozpoznat 
mart: jistě, to všichni víme, ale určitě to šlo udělat i nějak decentněji, než se nakonec stalo. třeba nechat úplně normální nátěr a na čelo přidat obří modrý piktogram vozíčkáře, zvolit odlišnou barvu BUSE, dát polopantograf apod. rozumných variant by se našlo mnoho, ovšem ta zvolená mi připadá velmi nešťastná.
Dnes další přírůstek do série SW3+ - nově 9169, byl sice pokus zprovoznit i 9111 ale nepovedlo se, snad zítra 
Jak už jsem tady napsal, wany mají tuto speciální úpravu z bezpečnostních důvodů. V Praze ještě stále existuje dost míst, kde je vyvěšen zákaz potávání s "profilem" KT. Tzn. že v těchto místech se nesmí společně potkat v protisměru tram s tímto "profilem" (v zatáčkách dochází k "extrémnímu" vybočení části vozu - střed wana, konce KT8). Při jízdě je KT8 zpředu snadno rozeznatelné tvarově, takže barevně není tolik potřeba ji odlišit. S wanou je to však velký problém, protože tvarově je od T3 nerozlišitelná, takže jinak než barevně to nejde. Proto má tak odlišné barvy a i "speciál" tvarování barvy na čele, aby byla jednoznačně rozlišitelná a nedošlo ke srážce při potkávání. To je celý problém.
naprostý souhlas. realisticky a vycházeje ze současného stavu bych byl pro takové řešení, aby byl zachován alespoň jeden odstín červené jako naprostý základ. k tomu šedá/černá/bílá a výběhově slonová kost. to jakž takž platilo, než si kotas dal pár brk a vymyslel nátěr wan. proto chápu taky wany jako největší zločin vůči barvám DP (potažmo města) a jeho corporate identity - "bordeaux" prostě není červená, vůbec nesvítí, spíš takové fialovo-hnědo-červeno-cosi. ostatně v temnějších dnech na mě wany působí jako takové pohřební koráby...bokša píše:Já spíš nechápu, že se DPP nesnaží o nějaké jednotné barevné schéma. Jasně, nemůžeme mít všechno v jedné barvě jako "žlutý" Berlín, ale v Praze je to opravdu každý pes jiná ves...
berlín: pravda, berlín totiž změnil někdy v 1.půlce 90.let odstín žluté na jasně žlutou (starší odstín je spíš lehce do oranžova). nový odstín mají všechna vozidla povrchové dopravy a v metru nové vozy řady H a rekonstruované východoněmecké "gisely" (S-bahn provozuje DB, takže to je trošku jiná kapitola).
Ono ani zmíněné berlínské metro nemá jeden odstín žluté.krysarr píše:No je fakt, ze s tou slonovou kosti uz by to precejen na wane tak nebilo do oci, naopak by to mozna smazalo ten rozdil, ktery je ted tak videt![]()
Pravda, rozdily jsou takrka mezi vsim, ale zrovna u wany a 14T to je prave nejvic videt. I pro uplneho laika je videt, ze je to trosku neco jineho. Nejake narevne schema by bylo vazne fajn, kdyby se tedy samozrejme dodrzovalo (ono asi i existuje, nebo existovalo, nebo se mylim?). Ani bych se nedivil, kdyby to fakt bylo tak, ze 14T a 15T mely mit dle pozadavku "cervenou" barvu, ale uz nebyl stanoven odstin
-
krysarr
- Uživatel
- Bydliště: Praha 3 (1,9,16 uz bohuzel ne), sem tam Praha 11 :-)
- Kontaktovat uživatele:
No je fakt, ze s tou slonovou kosti uz by to precejen na wane tak nebilo do oci, naopak by to mozna smazalo ten rozdil, ktery je ted tak videt
Pravda, rozdily jsou takrka mezi vsim, ale zrovna u wany a 14T to je prave nejvic videt. I pro uplneho laika je videt, ze je to trosku neco jineho. Nejake narevne schema by bylo vazne fajn, kdyby se tedy samozrejme dodrzovalo (ono asi i existuje, nebo existovalo, nebo se mylim?). Ani bych se nedivil, kdyby to fakt bylo tak, ze 14T a 15T mely mit dle pozadavku "cervenou" barvu, ale uz nebyl stanoven odstin
Tak já myslím, že Praha je na to ještě dobře. V Budapeští má metro modrou (v mnoha odstínech), tramvaje žlutou, trolejbusy červenou, autobusy modrou a příměstské vlaky bílo-zelenou.bokša píše:Já spíš nechápu, že se DPP nesnaží o nějaké jednotné barevné schéma. Jasně, nemůžeme mít všechno v jedné barvě jako "žlutý" Berlín, ale v Praze je to opravdu každý pes jiná ves.
Třeba se pletu, ale myslím si, že barvy na 14T a 15T nevycházely z požadavků města (možná "udělejte to do červena"), ale byly dány výrobcem či designerem.
(barvy žlutá-modrá-červená vychází z městských barev)
Já spíš nechápu, že se DPP nesnaží o nějaké jednotné barevné schéma. Jasně, nemůžeme mít všechno v jedné barvě jako "žlutý" Berlín, ale v Praze je to opravdu každý pes jiná ves.
Třeba se pletu, ale myslím si, že barvy na 14T a 15T nevycházely z požadavků města (možná "udělejte to do červena"), ale byly dány výrobcem či designerem.
Zrovna jsem to chtěl napsat, na PLF bych viděl radši tu slonovou kost místo šedé metalízy. Ta tmavě červená se mi naopak líbí. Možná někdo vzpomene na vůz 6186 + další asi 2 vozy, které měly "PLF" červenou místo té šípkové červeně - vypadalo to moc pěkně. Je to asi 15 let zpátky.OMH píše:...jestli k nějaké změně dochází, tak k takové, že je vypouštěná druhá městská barva (a červená to není).
(názvy odstínů budou samosebou mimo, ale snad je z toho poznat, co mám na mysli
Sarančatům by možná slušel černý pruh přes celý bok, který by se snažil narovnat okna do jedné lajny (v nesených nad okny, nad podvozky pod okny)