Tramvajové modely a kolejiště

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
YOZO
Uživatel

K3RN

Příspěvek od YOZO » 12.12.2009 8:46

Opet zdravim vsetkych priaznivcov MHD,
svetlo sveta uzrela uz aj K3RN, viac na YOZO-designmodels
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

DPmPET
Uživatel

Re: Tramvajové modely

Příspěvek od DPmPET » 11.12.2009 22:48

Jěště něco k Halle: Jěště si ve vlastních dílnách zhotovily 2 vozy T4D-Z a jeden vlečný vůz ZB4D.Jedná se o 2 jednosměné motorové vozy s dveřmi na obou stranách a jeden vlečný vůz B4D který má také dveře na obou stranách.Jedná se o čísla 1030,1031 a vlek 151.Přestavba na obousměrné proběhla v roce 1985.Nátěr Original ČKD Lack.V 90.letech změněn nátěr ( stříbrná,červená)a odstraněny střešní klapky na střeše
Podobné úpravy se prováděli i v Dráždˇanech a na 1 vlečném voze v Lipsku.
DPmPET 8-)

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 11.12.2009 22:19

DP150 píše:DPmPet: V Halle na ZT4D odstranili větrací klapky (viděl jsem to ale i na fotkách z Lipska), je nějaká zkušenost z větráním vozu v létě? Byly oba vozy ZT4D po přestavbě (1983?) stejné - neměl jeden všechny dveře 4dílné? Mám doma jakýsi "typák" přestavby (ze Strassebahnarchivu, co kdysi vydal Transpress - v současnosti mají dotisk zrovna tohoto dílu v prodejně Corona v Hybernské) a pokud se pamatuju, tak jsou tam všechny dveře stejné.
Themuf: Jak budeš dělat děrované boční kryty střešní výzbroje na PLF? Z nějaké látky? Stále si lámu hlavu z čeho to udělat na tý svý v eNku.

Informace ohledně k ZT4D Halle 901(900),902:Jedná se o nejstarší variantu (2x polopantograf).Nátěr Original ČKD lack.U středních dveří na levé straně u motorgenerátoru by měli být podle originální předlohy užší dveře a okno.Takže je to takové sériové provedení našich dílen ohledně unifikaci náhradních dílů :D .
Ohledně větracích klapek:U Original ČKD Lack (červená,krémová) a později (stříbrná, červená) .U barevné varianty(červená,krémová) jsou jěště střešní větrací klapky +2 polopantografy,u verze (stříbrná,červená)už došlo k odebrání střešních klapek+odstranění gumových chodníků(kompletně hladká střecha).Později jsou oba vozy ZT4D 901,902(vůz 901 přečíslován na č.900)lehce modernizovány (okna,dveře)a je obnoven nátěr (červená+krémová) a, odstraněn 1 sběrač a nahrazen klasickým nůžkovým , odstraněny větrací klapky.Fotečky modelů současného stavu jsou ve starších příspěvcích (bez klapek a s jedním sběračem).
DPmPET 8-)
Naposledy upravil(a) DPmPET dne 12.12.2009 10:20, celkem upraveno 1 x.

Rimmer

Příspěvek od Rimmer » 11.12.2009 21:50

Lidi nemáte někdo plánek tramvaje ,,MKevro,, nebo alespoŇ rozměry. Když tak bude stačit i ,,Ponorka,,. Díkec předem.

themuf
ovocnář

Příspěvek od themuf » 11.12.2009 21:22

Bald píše:Themuf: zkus fólii z dálky poprášit šedou barvou, pokud máš pistoli. Vypadá to dobře.
No, pistoli mám a dokonce je na cestě nová (teda už 6 týdnů, protože dodavatelská firma je jaksi... ehm, nekomentuju to... :cry: )
Ale teda nevim, jestli tento způsob bude ten pravej... Zkusit to můžu, ale nevim nevim... 8-[

Bald
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bald » 11.12.2009 18:50

Themuf: zkus fólii z dálky poprášit šedou barvou, pokud máš pistoli. Vypadá to dobře.

themuf
ovocnář

Příspěvek od themuf » 11.12.2009 10:39

DP150 píše:Themuf: Jak budeš dělat děrované boční kryty střešní výzbroje na PLF? Z nějaké látky? Stále si lámu hlavu z čeho to udělat na tý svý v eNku.
No, tak tímto problémem jsem se taky zaobíral. Napřed jsem na to chtěl pořídit tenký děrovaný mosazný plech, který jsou u nás v nabídce, ale nakonec mi žádný nevyhovoval, protože vždy byli díry příliš velké a bylo by to vůči měřítku nevhodné. Takže jsem se rozhodl, že to udělám z normálního mosazného plechu bez jakýhokoliv perforování, holt to taky nebude přesný, ale nedá se nic dělat, jinou a lepší variantu jsem zatím nenašel. No, a ač jsem se rozhodl, že to bude plech, tak jsem si objednal plech tloušťky 0,3mm a když mi přišel, tak jsem zjistil, že i tato tloušťka je moc, že jsem ho koupil zbytečně. Takže v tuto chvíli jsem se uchýlil asi k obyčejné plastové destičce co nejmenší tloušťky, aby to aspoň v tomto směru odpovídalo měřítku.

DP150
Uživatel

Příspěvek od DP150 » 11.12.2009 8:51

DPmPet: V Halle na ZT4D odstranili větrací klapky (viděl jsem to ale i na fotkách z Lipska), je nějaká zkušenost z větráním vozu v létě? Byly oba vozy ZT4D po přestavbě (1983?) stejné - neměl jeden všechny dveře 4dílné? Mám doma jakýsi "typák" přestavby (ze Strassebahnarchivu, co kdysi vydal Transpress - v současnosti mají dotisk zrovna tohoto dílu v prodejně Corona v Hybernské) a pokud se pamatuju, tak jsou tam všechny dveře stejné.
Themuf: Jak budeš dělat děrované boční kryty střešní výzbroje na PLF? Z nějaké látky? Stále si lámu hlavu z čeho to udělat na tý svý v eNku.

Jan
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan » 08.12.2009 20:45

Malá reklama na zajímovou hračku :wink:

http://www.pompo.cz/simba-dickie/mestska-tramvaj.htm

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 02.12.2009 18:14

Pro p.Balda : Je to jenom věc názoru.
DPmPET 8-)

Bald
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bald » 02.12.2009 11:26

DPmPET píše:Je hezké že se rozvijí diskuze ohledně detailů vybraných vozů,kritika je potřeba,ale také to tak nejde jak by si člověk přál a dělá se z toho co je zrovna v současnosti na trhu.Ohledně programování v 3D editoru každou chybu v rozměrech opravíš což u modelů jako takových už nejde upravit.Programování v 3D editoru je pro mě Španělská vesnice a nic mi to neříká a vyznavačem virtuálního kolejiště jistě nejsem a patřit nebudu .Já preferuji standartní tramvajové modely a kolejiště po kterých se ta vozidla prohánějí.
DPmPET 8-)
Špatně jsi mě pochopil - já ti ani nikomu jinému modelový kolejiště neberu a 3D editace nevnucuju, je mi i dost jedno co kdo preferuje. Bavil jsem se s mufem, jehož modelu se to týkalo a který to bere sportovně, dál komunikujeme po ICQ. Já modeloval řadu let a vim moc dobře, co jde a co nejde - určitě jde ovlivnit velikost oken. Obvzlášť když zadávám výrobu stavebnice, protože kritika se týkala MB modelu T6. U mufova PLF šlo o dotaz a poté informaci. Rovněž si uvědomuju, jak se dají řešit chyby v editoru a na plastikové stavebnici. S obojím mám bohaté zkušenosti.

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 02.12.2009 10:53

Bald píše:DPmPET: ne, nepreferuju makety, u těch modelů jsem upozorňoval jen na věci u kterých není třeba řešit kompromisy (velikost otvorů, tvar čelníku) 8-) Příspěvek o rozdílech T3 a PLF byl reakce na Tvou otázku ohledně vzniku PLF (reko či novostavba) a do problematiky modelů už nezasahoval.
Já už klasické modely nedělám. Pořídil jsem si stavebnici té pražské T6A5, ale nenadchla mě, tak bydlí v šuplíku. 3D editor nabízí víc možností a pro mě je lepší. A hlavně nepráší :D

Je hezké že se rozvijí diskuze ohledně detailů vybraných vozů,kritika je potřeba,ale také to tak nejde jak by si člověk přál a dělá se z toho co je zrovna v současnosti na trhu.Ohledně programování v 3D editoru každou chybu v rozměrech opravíš což u modelů jako takových už nejde upravit.Programování v 3D editoru je pro mě Španělská vesnice a nic mi to neříká a vyznavačem virtuálního kolejiště jistě nejsem a patřit nebudu .Já preferuji standartní tramvajové modely a kolejiště po kterých se ta vozidla prohánějí.
DPmPET 8-)

Bald
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bald » 02.12.2009 9:13

DPmPET: ne, nepreferuju makety, u těch modelů jsem upozorňoval jen na věci u kterých není třeba řešit kompromisy (velikost otvorů, tvar čelníku) 8-) Příspěvek o rozdílech T3 a PLF byl reakce na Tvou otázku ohledně vzniku PLF (reko či novostavba) a do problematiky modelů už nezasahoval.
Já už klasické modely nedělám. Pořídil jsem si stavebnici té pražské T6A5, ale nenadchla mě, tak bydlí v šuplíku. 3D editor nabízí víc možností a pro mě je lepší. A hlavně nepráší :D

DPmPET
Uživatel

Příspěvek od DPmPET » 01.12.2009 20:37

Bald píše:
DPmPET píše:...Nejedná se tu náhodou o modernizaci klasického tramvajového vozu typu T3? Tím že se vyžízne původní rám a vloží se nový rám s nízkou podlahou.Něco podobného už se provádělo i u LVB v Lipsku(NB4D)...
Možná se to tak řeší u K3R, tam je i rozvor zachovaný. PLF je ale novostavba. Je to vidět na každém kroku, má to uplně jinou střechu, rámy oken pražské a liberecké mutace jsou dobastlené pro okna v gumě - původně to je dělané pro velká lepená okna a jiná čela. Proto jsou lamináty na PV/PLF znásilněné a celkově níž posazené. U PLF je patrné že krajní boční okna (naproti dveřím 1 a 3) jsou u laminátů víc vpadlá dovnitř vozu, vzniká tam taková nepěkná hrana, jakoby tam byla okna násilně vtlačena. Další hlavní rys T3 - podélný lom bočnice pod okny, kdy je červená část skříně v negativním sklonu - to u PV/PLF taky není, má to bok rovný (další znásilnění čelníků).
Zkrátka daleko míň škody by bylo, kdyby tu jezdilo PLFko takové, jak bylo vymyšlené, v tom Vario designu, nebo jak se tomu říká. Mě se to nelíbí, ale aspoň to neni bastard.

Vím že se tu tedˇ jedná o detailech a rozdílech,které v malém měřítku a v modelu tolik nevyniknou.Model je takový kompromis se základními rozměry.Tak ty modely jsou takové jaké jsou.Jasně že je sakra velký rozdíl mezi maketou(Skutečná zmenšená předloha)a modelem.Určitě preferuješ makety oproti modelům.Jsou v prodeji i nenalakované stavebnice,takže si je můžeš upravit podle potřeby a můžeš také o tom poreferovat v tomto vlákně.
DPmPET 8-)

Bald
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bald » 01.12.2009 16:09

DPmPET píše:...Nejedná se tu náhodou o modernizaci klasického tramvajového vozu typu T3? Tím že se vyžízne původní rám a vloží se nový rám s nízkou podlahou.Něco podobného už se provádělo i u LVB v Lipsku(NB4D)...
Možná se to tak řeší u K3R, tam je i rozvor zachovaný. PLF je ale novostavba. Je to vidět na každém kroku, má to uplně jinou střechu, rámy oken pražské a liberecké mutace jsou dobastlené pro okna v gumě - původně to je dělané pro velká lepená okna a jiná čela. Proto jsou lamináty na PV/PLF znásilněné a celkově níž posazené. U PLF je patrné že krajní boční okna (naproti dveřím 1 a 3) jsou u laminátů víc vpadlá dovnitř vozu, vzniká tam taková nepěkná hrana, jakoby tam byla okna násilně vtlačena. Další hlavní rys T3 - podélný lom bočnice pod okny, kdy je červená část skříně v negativním sklonu - to u PV/PLF taky není, má to bok rovný (další znásilnění čelníků).
Zkrátka daleko míň škody by bylo, kdyby tu jezdilo PLFko takové, jak bylo vymyšlené, v tom Vario designu, nebo jak se tomu říká. Mě se to nelíbí, ale aspoň to neni bastard.

Odpovědět