Zátahové orientace

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
Bobik
Uživatel

Re: Zátahové orientace

Příspěvek od Bobik » 13.5.2010 18:44

No já si myslim že inverzní čísla naprosto stačej, beztak to již někteří kolegové delší dobu praktikují a má to úspěch, bo většina lidí čučí akorát na číslo linky a nějaký písmenka vedle je nezajímaj. No a když je na čísle "něco špatně", většinou se začnou zajímat proč.
Akorát to má háček, bo pokud se nemejlim, tak inverzní čísla se nesměj oficiálně používat.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 13.5.2010 18:17

MOp/slimman píše:Nevymejšlejte furt zbytečný broskvoviny - stačí, když bude v poslední pravidelné zastávce na trati hlášení, že vlak jede do vozovny.

Bavíme se o době, kdy už na ceduláky budem jen vzpomínat.
taky už mi to připadá trochu úlet. speciální linky bych vynechal, to v pražské síti povede jen ke zmatku. podobně to mají ve vratislavi, kde na zastávkách visí jř zatahujících i vyjíždějících linek (bez speciálních čísel). co musí bohatě stačit, je "22 Brusnice" a na brusnici změna na "22 Vozovna Vokovice" + hlášení v č+a "vlak pokračuje přes zastávky prašný most a dejvická do vozovny vokovice". maximálně ještě inverzní čísla jako bonus a nazdar.

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 13.5.2010 17:32

opocenskylukas píše:A co uděla pokud tam teda jdou tři místa tak na zátahy napsat nějáký začáteční písmeno plus číslo linky (mohlo by to vypadat asi takhle Z12,D25,V1).
Z=zátah
D=depo
V=vozovna
Používala by se samozřejmně jen 1xmožnost.A navíc by tento písmenový systém používal pro všechny zátahy do depa zátahy z nějáký linky (tedy například i na 12 kde teď jezděj 4xvozovny).A tento systém používat pouze při zátazích do depa.
Tak mě ještě napadla taky jedna možná varianta v souvislosti s tím, jak jsou v JŘ uváděny zatahující vlaky. Pokud se dobře pamatuju, je tam vždy písmeno A, B, ... a u toho pak z které zastávky do jaké vozovny zatahuje. Pokud by se do označení použilo toto písmeno (22A) bylo by z JŘ jasné, co a jak.

slimman
Uživatel

Příspěvek od slimman » 13.5.2010 16:11

MOp: Jakou ceduli ? Bavíme se o době, kdy už na ceduláky budem jen vzpomínat. :absolut

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 13.5.2010 16:06

Nevymejšlejte furt zbytečný broskvoviny - stačí, když bude v poslední pravidelné zastávce na trati hlášení, že vlak jede do vozovny.

Už vidím, jak řidič leze na konečné vyměnit ceduli 13 na V13, X, 47 a podobné chujoviny. Proboha myslete.

opocenskylukas
problémový jedinec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od opocenskylukas » 13.5.2010 16:03

A co uděla pokud tam teda jdou tři místa tak na zátahy napsat nějáký začáteční písmeno plus číslo linky (mohlo by to vypadat asi takhle Z12,D25,V1).
Z=zátah
D=depo
V=vozovna
Používala by se samozřejmně jen 1xmožnost.A navíc by tento písmenový systém používal pro všechny zátahy do depa zátahy z nějáký linky (tedy například i na 12 kde teď jezděj 4xvozovny).A tento systém používat pouze při zátazích do depa.

slimman
Uživatel

Příspěvek od slimman » 13.5.2010 15:56

MF: Nechat tam jen název vozovny jsem tu chtěl navrhnout tuhle, ale fakt je, že při zátahu s více možnostma trasy by lidi taky věděli houby. Sice by si každopádně všimli, že se jede do vozovny (nenašli by číslo :) ), ale někdy by jim to stejně nepomohlo v hledání trasy. A jak by to bylo s předpisama, když by vlak nebyl označen číslem/písmenem linky ??
Ten Brejšínův zdánlivě blbej nápad se zaváděním extra-zatahovacích linek se mi začíná líbit. :) I když lidi by si holt museli zvyknout a při výlukách by to byly starosti navíc.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 13.5.2010 12:13

gabuliatko: Přesně tak jak píšeš se v rámci možností snažím v praxi konat. U linky 14 je však problémem pro mě - respektive KO kolegy radiově ovládaná výhybka před vozovnou. Osobně bych jel s běžným kódem a tedy i nápisem na transparentu:
1.) na Březiněveskou, kde bych jej změnil na zátahový (inverzí nápis, výstupní zastávka občasná na komunikaci před onou zmiňovanou výhybkou, jenž se následně po odhlášení poslední zastávky přestaví vlevo)
2.) do občasné výstupní na komunikaci před vozovnou (odhlásil ji dříve a radiový signál vlevo bych nastavil v APEXU ručně či případně během výstupu cestujících výhybku přestavil fyzicky)
PS: Pro neochotu mnohých kolegů udělat něco navíc pro cestující je samozřejmě praktičtější změnit naprogramování zobrazení cíle na běžné i při zadání zátahového kódu z takové linky. Je to úplně stejné řešení jako cca před rokem zavedený výjezdový kód z PA na 4 - Čechovo nám., před nímž TRAM vyčkává i cca 10 minut a tedy výstupní má nyní v takovém případě Obloukovou.
Brejšín: Vidím, že stále nechápeš, že z D.. alespoň nějaká jasná informace o trase vyplívá (po poslední běžnou zastávku) oproti např. 44, jak jsem psal dříve vedla by z mnoha konečných a tedy ještě více trasami než ti nabízí 4 a 16 směřující z Anděla na PA (přes Výtoň, IPP a Bruselskou nebo dokonce i Čechovo nám. - naštěstí většina kolegů mění jako já cca na Jana Masaryka). A zbytek trasy by měl být jasný z rolujících významných zastávek - když to je jasně čitelné na běžných trasách BUS musí být i na TRAM!

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 13.5.2010 10:49

Damire, to už bude jejich problém. Já je jen varuju, že se něco změnilo. To myslím stačí.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 13.5.2010 10:24

Já teda nevím, ale ty V, Z a podobně, to mi přijde hrozně blbý. Já myslím, že mít Z1 a vedle toho obr nápis Vozovna Vokovice je zvláštní. Když někdo není sto přečíst ten óbr nápis, tak ho nějaký Z netrkne (nebo si bude myslet, že ta jednička jede Zpátky :) ). Myslím si, že X - vozovny či jen název vozovny bez čísla by bylo postačující. JŘ by to však chtělo stavět tak, aby se nezatahovalo přes celou Prahu...

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 13.5.2010 10:14

Pro začátek by stačilo, aby 14 a 18 jedoucí do své vozovny shodné s konečnou neobtěžovaly inverzním nápisem.
U linek které pokračují za konečnou do vozovny (12 do Hloubětína, Kobylis) dle mne méně škody nadělá, když nápis vozovna přepne v posledním uzlu před konečnou, kdy už je jasné, že do vozovny jedině tudy. Plus vnitřní hlášení vůz pokračuje do vozovny Motol.
U všeho ostatního bych nechal současný stav, prostě někde sjede z trasy a jede do vozovny a proto je nápis z konečné v pořádku aby si cestující dal pozor.

Damir Holas
Uživatel
Bydliště: Slánská / Koh-i-noor / Radlická / Zemědělská univerzita

Příspěvek od Damir Holas » 13.5.2010 9:38

Brejšín píše:Já furt nechápu co je jednoduššího na systému třeba Z Barrandova D12, D14 a D20 (kde nemám absolutně informaci o tom co to je a kam to míří) + nějaké blechy, než jasně dané 43 Motol a 44 Pankrác, ale budiž hold v složitosti a nepřehlednosti je síla a tudíž v podstatě není co měnit. Protože ten váš systém furt počítá s nutností nástupu aby si cestující na vnitřním teploměru přečetl kam to jede a hlavně kudy, (...)
Na teploměr nutně koukat nemusí, stačí vnímat hlášení...

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 13.5.2010 7:31

opocenskylukas píše:V tom případě že lze na transparent napsat 3xčíslice nevidím problém napsat před číslo linky písmena Z (jako zátah) V (jako výjezd).A pak by tedy byly např. Z12 Vozovna Motol a nebo V14 Sídliště Barrandov.
Obávám se, že když dojde ke zmenšení čísel a přidání písmena, stejně to výsledek nepřinese. Dle mně hodně lidi cestuje automaticky a nečte všechny texty, protože si myslí, že je zná. Zkrátka přijíždí tramvaj do zastávky, tak hodně lidí mrkne jen na číslo a tím to končí. V případě, že může jet všemi linkami, nepotřebuje sledovat ani číslo. Já chápu, že byste rádi fotili tramvaje 44, 48, Z12 apod. Doporučuji, kupte si panel domu a hrajte si :lol:

opocenskylukas
problémový jedinec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od opocenskylukas » 13.5.2010 6:42

V tom případě že lze na transparent napsat 3xčíslice nevidím problém napsat před číslo linky písmena Z (jako zátah) V (jako výjezd).A pak by tedy byly např. Z12 Vozovna Motol a nebo V14 Sídliště Barrandov.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 13.5.2010 6:37

Já furt nechápu co je jednoduššího na systému třeba Z Barrandova D12, D14 a D20 (kde nemám absolutně informaci o tom co to je a kam to míří) + nějaké blechy, než jasně dané 43 Motol a 44 Pankrác, ale budiž hold v složitosti a nepřehlednosti je síla a tudíž v podstatě není co měnit. Protože ten váš systém furt počítá s nutností nástupu aby si cestující na vnitřním teploměru přečetl kam to jede a hlavně kudy, jenomže zapomínáte že při nástupu na Barrandově je poslední zastávkou na teploměru Plzeňka, takže se dozví zase velký kulový a je to stejné jak dnes. Kdežto u čísla linky 43 nemusí vůbec nic hledat a už z toho čísla pochopí že buď tím vůbec nepojede a nebo přesně ví na čem je aniž by musel luštit nečitelné blechy za světlo odrážejícím sklem transparentu. V tom spatřuji tu obrovskou výhodu.
Jen tak mimochodem v angličtině to je "the depot" takže i z vlastní zkušenosti vím že naší zkráceninu nechápou.

Samozřejmě trojmístný fond číslic je i na tramvajích, vřele doporučuji zkusit zadat do orientace kód 2xxx nebo 3xxx

Zamčeno