Zátahové orientace

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
peterkostelecky
ovocnář
Bydliště: 4, 7, 12, 14, 20, 54, 104, 120, 121, 123, 130, 137, 167, 191, 217, 231, 501, 770, S65, =B=

Re: Zátahové orientace

Příspěvek od peterkostelecky » 07.8.2010 8:44

Takze to znamena, ze zelena prehazka ,, vuz jede do vozovny Stresovice,, neexistuje? Pokud ano, mate nekdo foto? Da se jeste nekde sehnat?

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 05.8.2010 22:23

peterkostelecky píše:Mam dotaz: Odkdy se v Praze pouzivaji zelene prehazky typu ,,vuz jede do vozovny Pankrac,, ? Nikde jsem to tu nenasel ... :idea:
Tipnu si cca roky 1993 - 1994....

peterkostelecky
ovocnář
Bydliště: 4, 7, 12, 14, 20, 54, 104, 120, 121, 123, 130, 137, 167, 191, 217, 231, 501, 770, S65, =B=

Příspěvek od peterkostelecky » 05.8.2010 21:57

Mam dotaz: Odkdy se v Praze pouzivaji zelene prehazky typu ,,vuz jede do vozovny Pankrac,, ? Nikde jsem to tu nenasel ... :idea:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 26.5.2010 2:29

Vážení včera - teda vlastně již předevčírem, když jsem jezdil odpoledne 4ku a chystal jsem se zatahovat večer z výstupní na Čechově náměstí na PA, mě napadlo se podívat do zastávkového JŘ v obratišti na Smíchovském nádraží a teď namátkově do dalších na oficiálních stránkách DPP - http://jrportal.dpp.cz/jrportal/LineList.aspx?mi=4&t=2. Totéž jsem udělal s linkou 12, kvůli zatažením z výstupní zastávky Palmovka – HL (případně náhradní stejného jména – KO, ŽI). Hádejte co jsem v nich našel – respektive nenašel! Ten kdo hádá, že poznámku typu „takto označené spoje pokračují z konečné do vozovny….“ má naprostou pravdu. Čili, když se nad tím zamyslím, jak můžou potom z Barrandova odjíždět vlaky s orientacemi obsahující cíl „vozovna …“ HL, KO, ŽI. Vrcholem matení cestujících je jestli tento cíl dokonce navíc, vzhledem k vyvěšenému JŘ, nesmyslně uvádí i elektronický zastávkový informační systém! To by možná mohl sdělit např. Brejšín, který 10.5. napsal:
Brejšín píše:…..Jinak včera linka 12 z Barrandova
12 Vozovna Motol
12 Vozovna Hloubětín
12 Vozovna Motol
12 Vozovna Žižkov tzn
12 Vozovna Hloubětín
tzn. více jak 45 minut nejel spoj s normálním označením cílové zastávky. #-o
Jsem přesvědčen, že dle zastávkových JŘ je správné zadávat zátahový kód z výstupní zastávky před ní (nejdříve za posledním větvením TT před ní – 4 na zastávce Jana Masaryka a 12 na Maninách), tak jak to na lince 4 dělám já a snad i většina PA kolegů (někdo vždy ve vozovém JŘ ručně onen kód dokonce poznačil vedle času běžně výstupní zastávky).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 19.5.2010 13:44

MOP: a) Popisuješ to, jak se to snažím dělat v praxi, ale jsem jeden z mála, byť jsem psal to co ty, že to není nic těžkého (Trvám však na tom, že automatické hlášení, jako při převlékání výlukových linek, je jednodušší a jistější, že bude provedeno).
b) Současnou situaci v Praze znepřehledňují inverzním cílem na čelních orientacích spoje zatahující po projetí celé své běžné trasy (které připomíná gabuliatko). U 18 na PA je zadávání zatahovacího kódu zbytečná práce pro řidiče (nechápu, že někteří kolegové ji dělají), protože výhybky před vozovnou nejsou radiově ovládané a tedy vázané na APEX. U 14 do KO je to jiné, ale již jsem to tu také popisoval jak to jde obejít, ale chtělo by to, aby se odpovědní zamysleli a vydali (a následně kontrolovali) sjednocující nařízení, které by dále upravovalo i zadávání zatahovacího kódu ze 4 - Čechovo nám. na PA na Jana Masaryka, z 12 - Palmovky do HL/KO/ŽI Dělnická (či Maniny) atd. (24 KO, 6 a 16 MO, 6 a 24 SA, 5 do SA či ŽI, 2 a 25 VO, 15 HL). (Tak jako v prvním bodě i zde platí, že automatická změna APEXEM by byla jednodušší a jistější.)
c) Sám uvádíš, že tam kde jsi zatahující spoj nemá číslo na boku (jen vepředu - umožňuje to jistě s pořadovým číslem vizuální identifikaci spoje při nějakém problému apod.), takže to přeci jen mají od běžných spojů nápadně odlišeno (boční orientace u nás není, narozdíl od přední, inverzní a tedy nápadná a lidi se podívají jen na číslo a dál nic nečtou). Osobně jsem zavrhoval a zavrhuji speciální zatahovací linky (skutečně by situaci více znepřehlednily), ale přikláněl (či navrhoval) jsem se k vypuštění čísla (případně jeho nahrazení velkou šipkou "směr", případně piktogramem "vozovna", minimálně však inverzní verzí čísla - jenž je nyní D1/2 zakázaná) + změně slova "vozovna" za kratší a cizincům nápadnější "depo".
PS: Prosím, můžeš přesně citovat tam od Tebe zatahovací nápis? Díky moc.

matti
ovocnář

Příspěvek od matti » 19.5.2010 9:19

nevim, co je na mem napadu nahradit cislo sipkou... pak by to ty blbuvzdorne cestujici neudivovalo, co ze to tu dela ta 5 apod..

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 19.5.2010 0:12

všeobecně souhlas s mopem. v jednoduchosti je síla (občas:))
p.s. nenacházíš se v berlíně? zatahování tady funguje právě tímto způsobem...

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 19.5.2010 0:12

A stále nejde vyřešit ani to, aby 2XX/14 a 4XX/18 nepsaly vozovnu inverzně.

MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MOp » 18.5.2010 23:58

Stale navrhujete zbytecne slozita reseni. V tramvajovem provozu, kde se prave nachazim je zatahujici vlak normalne oznacen cislem linky a textem dane vozovny. A ze tu tech vozu a vozoven je!
Celni orientace obsahovala cislo linky a vozovnu. Bocni orientace pouze vozovnu. Na posledni zastavce na pravidelne trase se ozvalo klasicke hlaseni. Po jeho odezneni vzal ridic mikrofon a zahlasil "Vazeni cestujici, vlak jede dale vlevo do vozovny XY." Dokonce mam pocit, ze nerekl ani vozovny, ale vyjmenoval pouze ctvrt kam jede.

NIC VIC, NIC MIN!

Jednoduche, proste, lidske, zadne vicenaklady a hlavne bez blbosti a broskví.. Nesnazte se porad nalezat ceske cesticky s vyjimkami a deseti moznymi zpusoby. Jde to jen jednim, MUSI SE ALE CHTIT!

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.5.2010 21:29

Brno má jistě 2. největší tramvajovou síť v ČR a dvě vozovny, a jak jsem již tady dříve psal v horním inverzním řádku při zátahu uvedené "voz. xxxxxx" a v dolním (obyčejném) "přes .....", takže se to dá rozhodně použít při víc jak jedné vozovně. Jako příklad uvedu zatahování 4 či 16 od Anděla na PA - snad vždy se mně v současné situaci někdo táže (někde od konečné), jestli jedu přes IPP, při tomto obsahu vnějších BUSE panelů (a je jedno jestli samostatném, či s číslem původní/speciální linky nebo piktogramem "vozovna" či šipkou "směr") by se to určitě nestalo, z orientace by to bylo jasné. Obdobný problém musí mít HL (jednou jsem tam loni zatahoval s KT8D5N z 33 Hostivařská-Kub. nám.) jestli jedou z Palmovky přes Nádraží Libeň či Vysočany!
PS: Jak jsem se již dříve vyjádřil - preferuji místo "vozovna" uvádět "depo". Mělo by to být jasnější i cizincům a hlavně je to kratší a celé se to tedy vleze do jednoho řádku s názvem. A to hlášení cca na jedné až třech zastávkách (dle konkrétní situace) před odbočením z běžné trasy je samozřejmostí.

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 18.5.2010 20:55

To by bylo fajn řešení v případě jediné vozovny. V Praze je to blbost. Už jen díky tomu že minutu před, nebo po jede ta samá linka na běžnou konečnou (v 95% případů). Já bych to řešil inverzním číslem linky a inverzním nápisem DEPO xxxx + hlášení v bodě odbočení z trasy. Kdo není slepej a hluchej, pochopí to, kdo je,může se zeptat. Jinak jim už není pomoci. A návrhy typu změna linky,nebo zobrazení přes nic neřeší, neboť problém nezmizí, ale posune se o pár zastávek dál... :devilsmokin

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.5.2010 17:41

trainzjohny píše:V případě že linka zatahuje z konečné z které žádná linka nejde kolem vozovny kam zatahuje, je dole uvedeno "přes" a 1-2 uzly na zátahové trase (výhoda malého DP).
Prosím, vždyť maximálně ty dva uzly by stačily i u DPP (vozovna, zatažení ze směru + linky, "obsah nápisu"):
HL a) z Lehovce (3, 19) „přes Hloubětín, Starý Hloubětín“
b) od Palmovky (12, l5 + potažmo 10 a 17 z Ďáblic či 1 ze Spojovací) „lince 8 (či 19)“
KO a) ze Sídliště Ďáblice „přes Ládví, Březiněveská“
b) z Palmovky (12, 15, 24) „po lince 25“
MO a) z Řep „ po lince 9“
b) z Barrandova a Radlické „přes Anděl , Kotlářku“
c) od Modřan a Otakarovy /Synkáče (7, 11) „přes Palackého nám., Anděl“
PA a) od Modřan (3, 17, 21) „přes Albertov, Nám. Br. Synků“
b) ze Spořilova (11) „přes Michelská, Praž. povstání“
c) od Kubánského a Čechova nám. (4. 6, 7, 19, 24) „přes Nám. Br. Synků, Praž. povstání“
SA: a) od Nádr. Strašnice a Hostivař (19, 22, 26) „po lince 26“
b) od Černokostelecké (7, 11) „po lince 7“
c) od Flory (5, 16) „po lince 11“
VO a) od Podbaby (8) „přes Dejvickou, Červený vrch“
b) od Petřin (1, 2, 18) „po lince 2“
c) od Vypichu (15, 22) „přes Prašný most, Dejvickou“
d) od Špejcharu (25) „po lince 26“
ŽI a) od Spojovací (1, 9, 16) a Palmovky (12, 15) „po lince 1“
b) od Flory (5, 16) „po lince 16“
PS: Skvělý piktogram „vozovna“ –zrovna nad něčím podobným jsem dnes na konečné uvažoval, když se mi nedařilo najít kód do APEXU pro šipku „směr“ místo čísla (a našel jsem tam, mimo jiné, i takovou blbost jako čtyřlístek).

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 18.5.2010 14:21

Ještě si dovolím oprášit tuhle diskuzi malou ukázkou toho, jak to třeba může vypadat přímo na voze, když vedení DP je trošku pružnější než to u DPP.

Obrázek ZDE

Jde o smyšlený vůz mého ještě smyšlenějšího DP se zátahovou orientací z konečných Citadela nebo Levského kde vůz zatahuje po trase linky 2 až do vozovny (ta leží přímo na její trase). Zatahuje tak ovšem nejen linka 2, ale i linky 1,3 a 7.
V případě že linka zatahuje z konečné z které žádná linka nejde kolem vozovny kam zatahuje, je dole uvedeno "přes" a 1-2 uzly na zátahové trase (výhoda malého DP).

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 16.5.2010 15:10

Tak po předchozí diskusi by se mi nejvíc líbilo:
1) A)do vozovny se nejede přes centrum - označení 4x či bez čísla jen celo transparentový text inverzní
B)do vozovny se jede přes centrum - označení normálním číslem linky a neinverzní konečnou. (lidi nikam jinam neodvezu a netragičtější případ je že si počkaj na další spoj)
2) A)do vozovny se nejede přes centrum (Barrandov -Motol, Modřany-Pankrác) - označení 4x či bez čísla jen celo transparentový text inverzní. (tady označení kmenovým znakem linky nemá co dělat a jsou s tím nejhorší potíže).
B)vlak projíždí centrum - číslo + dvojřádkový čelní transparent s poslední zastávkou na lince a inverzní vozovnou s mluvenou informací 3 zastávky předem (nebo dle logiky) a na poslední zastávce přeznačení 4x či inverzní celonápis.
3) Na čelním transparentu dvouřádkové provedení s cílovou stanicí dle JŘ a neinverzní vozovnou s přeznačením na "konečné" na 4x či inverzní celonápis .

matti
ovocnář

Příspěvek od matti » 15.5.2010 23:02

karotka: dejme tomu priklad - zatahuje obluda ze 7 ze smeru od UD - 7 Andel a tam > Vozovna Motol

dalsi otazkou je pripad opacny, pri vyjezdu...

mozna by nebylo od veci, zmenit nazev vozovna na depo.. v aj i nj je to skoro to samy...

Zamčeno