nn mě naky dali v žižkově a ve strašnicich ale tyhle neměli akorat v SA byla 4 ale tu mi nedali.OMH píše:ostatní už nakradený...?matejtramvajkat3 píše:dobry den ja bych se chtel zeptat jestly nama nekdo doma navic tyhle cedule z pražskych tramvaji 4,10,12,13,14,20,čelo21,23,30,31,32,34,35,37,38,39,51-59 a vuz jede do vozovny motol,kobylisy,pankrac dekuji moc.
Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
matejtramvajkat3
Re: Orientační a informační systémy
ostatní už nakradený...?matejtramvajkat3 píše:dobry den ja bych se chtel zeptat jestly nama nekdo doma navic tyhle cedule z pražskych tramvaji 4,10,12,13,14,20,čelo21,23,30,31,32,34,35,37,38,39,51-59 a vuz jede do vozovny motol,kobylisy,pankrac dekuji moc.
- BerryML
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jó, tak to se budeš muset sakramentsky snažit... Něco z toho je momentálně venku, díky děravý střeše... Já ti v tom nepomůžu, bo nechci...
-
matejtramvajkat3
to neva ja je moc chciBerryML píše:Má je doma vozovna Motol, ale nedá je lacino....
- BerryML
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Má je doma vozovna Motol, ale nedá je lacino.... 
-
matejtramvajkat3
dobry den ja bych se chtel zeptat jestly nama nekdo doma navic tyhle cedule z pražskych tramvaji 4,10,12,13,14,20,čelo21,23,30,31,32,34,35,37,38,39,51-59 a vuz jede do vozovny motol,kobylisy,pankrac dekuji moc.
Bohužel i toto se může stát, je pak na straně tvého distributora, aby měl udělanou ochranu pro případ tohoto stavu. Proto jsou všude po rozvodnách pojistky, na vedení bleskojistky atd.XSC píše:To je ale stejný nesmysl, jako kdybych uvažoval, že když dojde k poruše transformátoru, tak mám doma místo 220V 22kV z VN rozvodu. U tramvaje občas k přeskoku dochází, ale to je spíš mechanický problém. Navíc sloupek je kovový, uzemněný, elektronika je uvnitř. I kdyby došlo k průrazu, cestujícím se nic nestane, jen se ze sloupku vyvalí trocha čmoudu.7080 píše:Problém není na technické stránce, ale spíš v otázce bezpečnosti. Kdyby došlo k poruše měniče, tak máš na sloupku a tím v těsné blízkosti cestujících 600V.
V okamžiku, kdy dojde k poškození uzemnění, tak je na sloupku napětí a první cestující který si na sloupek sáhne, tak jím projde výboj.
Ad Oskar: Výhybky nestojí na ostrůvku, takže klidně mohou být napájeny z TV.
Řadiče SSZ jsou napájeny ze stejného místa jako veřejné osvětlení. Stožáry veřejného osvětlení, taky nemají vlastní hodiny.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Možností řešení je jistě mnoho - Bobík to skutečně vystihl ONO SE JISTĚ NECHCE.
PRE se ani nedivým, že nechce cca po 250 metrech (to je myslím uváděný průměr vzdálenosti zastávek od sebe) instalovat elektroměry. Není náhodou každý dražší než natažení kabelu (ať již vzduchem souběžně s trolejí či případně pod zemí podél kolejí) od předchozí zastávky? Samozřejmě beru to tak, že DP požadoval udělat jedno odběrné místo pro protisměrné zastávky stejného názvu, no ale u něj je možné vše - spíše chtěl skutečně pro každý sloupek zvlášť.
PRE se ani nedivým, že nechce cca po 250 metrech (to je myslím uváděný průměr vzdálenosti zastávek od sebe) instalovat elektroměry. Není náhodou každý dražší než natažení kabelu (ať již vzduchem souběžně s trolejí či případně pod zemí podél kolejí) od předchozí zastávky? Samozřejmě beru to tak, že DP požadoval udělat jedno odběrné místo pro protisměrné zastávky stejného názvu, no ale u něj je možné vše - spíše chtěl skutečně pro každý sloupek zvlášť.
Myslím, že Bobik to vystihl přesně.
Ad bezpečnost: Výhybky jsou taky napájené z trolejového vedení a nikdo se nad tím nepohoršuje.
Teď mě napadá ještě jedna věc: Odkud jsou napájené řadiče SSZ? Nevšiml jsem si, že by měli u každé küsny odběrné místo.
Ad bezpečnost: Výhybky jsou taky napájené z trolejového vedení a nikdo se nad tím nepohoršuje.
Teď mě napadá ještě jedna věc: Odkud jsou napájené řadiče SSZ? Nevšiml jsem si, že by měli u každé küsny odběrné místo.
To je ale stejný nesmysl, jako kdybych uvažoval, že když dojde k poruše transformátoru, tak mám doma místo 220V 22kV z VN rozvodu. U tramvaje občas k přeskoku dochází, ale to je spíš mechanický problém. Navíc sloupek je kovový, uzemněný, elektronika je uvnitř. I kdyby došlo k průrazu, cestujícím se nic nestane, jen se ze sloupku vyvalí trocha čmoudu.7080 píše:Problém není na technické stránce, ale spíš v otázce bezpečnosti. Kdyby došlo k poruše měniče, tak máš na sloupku a tím v těsné blízkosti cestujících 600V.
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Nebo se zkouší kdy lidem dojde trpělivost a rozmlátí to 
- Bobik
- Uživatel
Taky si myslím, že KDYBY SE CHTĚLO, což je podstatné a což se zjevně neděje, TAK BY TO ŠLO. Za tím jsem od nikoho neslyšel přesvědčivý argument že současné řešení je opravdu jediné možné.
P.S. A když jsem poptával ne/funkčnost sloupků, bylo mi sděleno že jsou stále ve zkušebním provozu (což klient neví bo to tam nepíšou). To by mě zajímalo co konkrétně teď zkoušej - asi počet dní po které to dokáže nefungovat...
P.S. A když jsem poptával ne/funkčnost sloupků, bylo mi sděleno že jsou stále ve zkušebním provozu (což klient neví bo to tam nepíšou). To by mě zajímalo co konkrétně teď zkoušej - asi počet dní po které to dokáže nefungovat...
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Copak těch 600V je připojeno na kostru sloupku?7080 píše:Kdyby došlo k poruše měniče, tak máš na sloupku a tím v těsné blízkosti cestujících 600V.
Taky tam nemusí být žádný měnič na 220V ale rovnou na 12V, což je napětí, které potřebuje jak deska, tak LCD displej (případně i 5V pro hard disk
V rámci zachování konfektčních komponent můžeme použít na sloupu TV skříňku, kde bude do měniče 600>220 zapojen běžný PC zdroj a ven do sloupku už půjde jen těch 12V
Vše samozřejmě s ochranou proti propuštění velkého napětí ven. Typů zabezpečení je na to až až.
Problém není na technické stránce, ale spíš v otázce bezpečnosti. Kdyby došlo k poruše měniče, tak máš na sloupku a tím v těsné blízkosti cestujících 600V.XSC píše:Já hlavně nevidím žádný problém v tom použít k napájení 600V z trakce. Měnič může být na sloupu TV a z něj už kabelem 220V ke sloupku. A není potřeba mít pro každý sloupek elektroměr.Oskar píše:A když už tam natáhli kabel, to do něj mohli rovnou nacpat i napájení.
Pokud vím, tak podnik má smluvně zajištěný odběr právě s PRE, které vyhrálo soutěž o dodávku energie a to na několik let. Takže těžko bude podnik poptávat napájení sloupků u někoho jiného.XSC píše:Když tam PRE ten kabel natáhnout nechce, znamená to, že ho tam nemůže natáhnout někdo jiný? To by snad bylo zneužití monopolu.Oskar píše:Nelze, liberalizován je pouze trh se silovou elektřinou, na distribuci v Praze má monopol PRE.
Já hlavně nevidím žádný problém v tom použít k napájení 600V z trakce. Měnič může být na sloupu TV a z něj už kabelem 220V ke sloupku. A není potřeba mít pro každý sloupek elektroměr.Oskar píše:A když už tam natáhli kabel, to do něj mohli rovnou nacpat i napájení.
Když tam PRE ten kabel natáhnout nechce, znamená to, že ho tam nemůže natáhnout někdo jiný? To by snad bylo zneužití monopolu.Oskar píše:Nelze, liberalizován je pouze trh se silovou elektřinou, na distribuci v Praze má monopol PRE.