Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Bobik
Uživatel

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od Bobik » 14.1.2011 6:23

No kdysi kdesi jsem zaslechl něco o tom, že by se po zajetí do depa tram připojila na místní (mini)síť (snad wifi či co) a veškeré údaje by se stáhly k mistrovi do PC, či kam. Taktéž by se tím aktualizoval Apex, aby to nemuseli depáci obcházet všecko s mobilní jednotkou (a prý by se samozřejmě i stáhlo tacho). Ale jak to dopadlo nevím, už jsem o tom dlouho nic neslyšel.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 13.1.2011 20:31

MF píše:Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe.
Opravte mne, jestli se pletu, ale nejsou náhodou palubní počítače autobusů (od JKZ Olomouc) starší, než tramvajové? Nebyly náhodou na tramvajích dříve taky, než se to povyměňovalo za APEX?

Jinak DT-04, co je v 15T má podle datasheetu 32 - 64 MB paměti programu a slot pro MMC a CF karty, takže s uložením JŘ by neměl být problém.

Větší problém vidím v udržování aktuálního JŘ… Nevím jaké jsou možnosti datových zpráv posílaných městskou rádiovou sítí (zdroj JPP tvrdí, že je kapacita téměř vyčerpána), ale ideální by imho bylo, kdyby tramvaj dostala od DoRISu třeba každou hodinu jízdní řád na hodinu následující. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o sadu čísel, byla by to zpráva velikosti stovek bajtů.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 13.1.2011 19:27

Tita píše:Žijeme v době, kdy 8gb fleška stojí pár set korun a palubní počítače v hypermoderní tramvají mají velikost paměti jako výpočetní technika začátku devadesátých let?
To víš, to jsou ty zdlouhavý schvalovací procesy :lol:

Tita
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tita » 13.1.2011 19:11

MF píše:
BerryML píše:Z pohledu řidiče mi u 15T chybí jedna vymoženost. A to el. JŘ. Když to zvládnou nový sorky, modernizované metro i lokomotivy ČD, proč to 15T nedokáže? V dorisu by problém nebyl neřešitelný a tisknout tuny papíru ve 21.století je trochu zaostalé... :( .O dveřích se nemůžu vůbec vyjadřovat, neboť by to výrobce poškodilo tak, že by to nemusel finančně ustát....
Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe. U tramvají se kvůli nedostatku paměti vyhazují i některé nevyužívané zatahující trasy, aby nezabíraly místo.

K tunám papíru - i na busech je k dispozici tištěný JŘ.
To skutečně výrobce palubního počítače nepočítá s tím, že by se přístroj používal pro podobné, na paměť náročné úkony? Žijeme v době, kdy 8gb fleška stojí pár set korun a palubní počítače v hypermoderní tramvají mají velikost paměti jako výpočetní technika začátku devadesátých let?

mart337
Uživatel

Příspěvek od mart337 » 13.1.2011 18:36

Na novém školení bylo sděleno, že se během prvého čtvrtletí (prý to mělo být už od nového roku, ale to se nestihlo) chystá zavedení JŘ v Apexu. Tedy lépe řečeno vždy po projetí KB se opět zobrazí Z či P, ale ve spodním řádku místo poloha,linka atd bude příští kontrolní bod a čas, tím by mělo odpadnout koukání do papírové formy JŘ. Ten KB bude ve spodním řádku dokud se prý neprojede okolo sloupku KB. Tedy po projetí sloupkem Sídl. Ďáblice se dole objeví KB Ládví s příslušným časem a bude tam dokud se neprojede okolo sloupku Ládví. Následně se po projetí objeví s časem Trojská či Vychovatelna.
Tak nějak by to prý mělo fungovat, jestli jsem to dobře pochopil.
Ptal jsem se, co to bude dělat, když nebude funkční čidlo, na to mi odpovědět nedovedli. Snad se to překlopí odhlášením další stanice.
Taky by nebylo od věci, kdyby to umělo všechny body na trati, kde jsou čidla, aby člověk byl v obraze i jinde na trati. Takový Štross by nebyl k zahození. Aspoň bych nemusel poslouchat tam tu ošklivou ženskou¨P.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 13.1.2011 15:24

BerryML píše:Z pohledu řidiče mi u 15T chybí jedna vymoženost. A to el. JŘ. Když to zvládnou nový sorky, modernizované metro i lokomotivy ČD, proč to 15T nedokáže? V dorisu by problém nebyl neřešitelný a tisknout tuny papíru ve 21.století je trochu zaostalé... :( .O dveřích se nemůžu vůbec vyjadřovat, neboť by to výrobce poškodilo tak, že by to nemusel finančně ustát....
Základní problém je ve velmi malé paměti palubního počítače. Protože se tam nevejdou JŘ, není možné ani odpočítávat čas do následující stanice. Busáci jsou s pamětí na tom podstatně lépe. U tramvají se kvůli nedostatku paměti vyhazují i některé nevyužívané zatahující trasy, aby nezabíraly místo.

K tunám papíru - i na busech je k dispozici tištěný JŘ.

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 13.1.2011 14:53

Je jasné, že to musí vymyslet TEN SPRÁVNÝ člověk. :-)

hyaho
Uživatel

Příspěvek od hyaho » 13.1.2011 0:42

Velice komplikované (něco nového a u sorek nespolehlivého) a navcí z části nechtěný nový systém :)

BerryML
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BerryML » 12.1.2011 22:13

Z pohledu řidiče mi u 15T chybí jedna vymoženost. A to el. JŘ. Když to zvládnou nový sorky, modernizované metro i lokomotivy ČD, proč to 15T nedokáže? V dorisu by problém nebyl neřešitelný a tisknout tuny papíru ve 21.století je trochu zaostalé... :( .O dveřích se nemůžu vůbec vyjadřovat, neboť by to výrobce poškodilo tak, že by to nemusel finančně ustát....

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 11.1.2011 19:30

Nemalá část pražských informací na Transphoto.ru pochází od uživatelů tram-fóra, takže bych to nepovažoval za zdroj vhodný k "nezávislému ověřování" :wink:

Vojta Tramvaj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta Tramvaj » 11.1.2011 11:34

já tam nebyl ale typuji z Transphoto.ru

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 11.1.2011 9:19

taurus1116 píše:To tam musí být asi hodně zajímavý v tom areálu ŠKODY.
jako ve fabrice...

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 11.1.2011 8:18

9225 není poslední číslo.

taurus1116
Uživatel

Příspěvek od taurus1116 » 11.1.2011 0:37

Vojta Tramvaj píše:
taurus1116 píše:demon: Máš ponětí,kolik tramvají je už hotových v Plzni?
9225 je poslední číslo

Vojta Tramvaj : Díky. To tam musí být asi hodně zajímavý v tom areálu ŠKODY.

Vojta Tramvaj
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vojta Tramvaj » 10.1.2011 21:56

taurus1116 píše:demon: Máš ponětí,kolik tramvají je už hotových v Plzni?
9225 je poslední číslo

Odpovědět