Vypravení vozů
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
Re: Vypravení vozů
Ještě k vypravení - pokud se nemýlím, tak když vůz/souprava přejíždí na noční linky, tak má pořadí "číslo vozovny +5*" (např. vokovické pořadí 26/752), stejně jako u autobusů. Jak jsou tyto pořadí začleněny do ostatních? Jestli se to už řešilo, tak se omlouvám.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vždyť krom ty dvojky (u níž jsem teď totálně zapomněl, že jezdí nyní při odklonu na Podbabu, ale na Červeňáku i u ní platilo následující -a mnou v minulém příspěvku popsané) mají všechny jmenované linky (5, 7, 15, 21) s BP na konečných i přes špičky PD ty předjízdné koleje k dispozici!!!
PS: Navíc mne tak napadá, že nynější celé kolo 2 není na 45 minut = délka BP vybíraných na Andělu, "jen" samozřejmě chybí prostor, kde by ho při řešení svačinářem řidiči linky 2 trávili!
PS: Navíc mne tak napadá, že nynější celé kolo 2 není na 45 minut = délka BP vybíraných na Andělu, "jen" samozřejmě chybí prostor, kde by ho při řešení svačinářem řidiči linky 2 trávili!
Stání na lince 2 vychází z požadavku, aby tramvaj při BP stála v kuse na jednom místě alespoň 15 minut. Nevím přesně, jestli je to požadavek odborů nebo z Úřadu bezpečnosti práce. Pokud by stály vlaky za sebou, tak musí neustále po 8-10 minutách popojíždět. Stejně tak je vyřešeno stání na 15 a ostatních linkách. Kolečko je krátké na to, aby se stálo každý konec 15+obratový čas, tak aby to vycházelo do BP. Pokud je řešení s odstavením na vedleší kolej možné, je to pro mě přijatelnější než skákat z vozu na vůz a pak někde trčet 40 minut na přestávce. Dvě až tři kola s průjezdem se dají zvládnout vcelku bez problémů.
Jen tak mimochodem, kde se v současné době stojí ve všední den BP za sebou? A to ještě v období od ranní do odpolední špičky, včetně?
Jen tak mimochodem, kde se v současné době stojí ve všední den BP za sebou? A to ještě v období od ranní do odpolední špičky, včetně?
Na 17 dnes Strašnice vypravily všechny své T3, včetně 6921.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
7080 (nebudu narozdíl od jiných kopírovat těsně předcházející příspěvek): Osobně jsem 2 a 15 nikdy nejel - PA je nevypravuje, ale nevidím jediný logický důvod, proč na některých linkách mají TRAM stát na BP (v jedné a té samé konečné) "za sebou" a na jiných by se měli předjíždět. Nó ovšem pravda u DPP logiku hledat marné!
Jinak jsou tu ještě 21 a 5 - také ji PA nejezdí, ale co jsem ji několikrát viděl na Olšanských hřbitovech mělo by to fungovat jako na 7 v Radlické (či 21 na NB) - na jednu kolej najedou za sebe 2 vlaky, druhou opouštějí ty předchozí a následně opačně. Čili zejména u 15 bych předpokládal totéž.
Jinak jsou tu ještě 21 a 5 - také ji PA nejezdí, ale co jsem ji několikrát viděl na Olšanských hřbitovech mělo by to fungovat jako na 7 v Radlické (či 21 na NB) - na jednu kolej najedou za sebe 2 vlaky, druhou opouštějí ty předchozí a následně opačně. Čili zejména u 15 bych předpokládal totéž.
Ale, ale pane MM, a co linky 2 a 15? Sice jsou momentálně zrušené, ale jinak se u nich nedá o trvalé posloupnosti pořadí vůbec hovořit. 2 se navzájem předjíždí v Podbabě a 15 na Špejcharu.MM-Mikulovsky píše:gabuliatko: "z(a) níž byla vypravena" samozřejmě nemusí rovnat skutečnému výjezdu z vozovny (např. její uzavření = přesunutí jejích vozů jinam - např. do ÚD)
Odlišování pořadí TRAM a BUS linek u DPP délkou číslic osobně nepovažuji za důležitou - copak někdo viděl třetí číslo v pořadí TRAM linek v systému DORIS či na VJŘ ...?
Naopak míchání postupnosti pořadí vybíráním BP na konečných se u DPP v týdnu určitě neděje (je jen na lince 7 - vždy na Radlické) a o víkendu na linkách obsluhovaných PA jsem o něm jen jedenkrát slyšel na lince 11 (JŘ byl prý poskládán tak, že se na každé konečné nějaké vozy zastavily na BP a jiné je předjeli a na druhé opačně - osobně jsem to tak však nikdy nejel).
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
gabuliatko: "z(a) níž byla vypravena" samozřejmě nemusí rovnat skutečnému výjezdu z vozovny (např. její uzavření = přesunutí jejích vozů jinam - např. do ÚD)
Odlišování pořadí TRAM a BUS linek u DPP délkou číslic osobně nepovažuji za důležitou - copak někdo viděl třetí číslo v pořadí TRAM linek v systému DORIS či na VJŘ ...?
Naopak míchání postupnosti pořadí vybíráním BP na konečných se u DPP v týdnu určitě neděje (je jen na lince 7 - vždy na Radlické) a o víkendu na linkách obsluhovaných PA jsem o něm jen jedenkrát slyšel na lince 11 (JŘ byl prý poskládán tak, že se na každé konečné nějaké vozy zastavily na BP a jiné je předjeli a na druhé opačně - osobně jsem to tak však nikdy nejel).
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
MM- Ještě doplním. Pokud jsou dušičkové posily, pořadí nad klasický rámec jsou vložené mezi klasická, takže jede například 1. pak 15 a zase druhé atd.
-
gabuliatko
- Uživatel
V Brně se třetím číslem označuje typ kurzu.MM-Mikulovsky píše:na TRAM jsou u DPP třímístné, protože první číslo označuje vozovnu z níž byl vlak vypraven(u BUS DPP či i TRAM v jiných městech tomu tak není).
A u DPP to nemusí znamenat, z které vozovny tram fyzicky vyjela, proto máme i teď v síti 7xx/xx i když jsou VO odříznuty od světa a proto je třeba dumat, proč jede 7xx/7. Třímístné pořaí má u TRAM tu výhodu, že NELZE zaměnit pořadí za číslo linky. U autobusů je ze stejného důvodu pořadí jedno a dvouciferné. Na odpolední pořadí za sebou bych nesázel u linek, které mají přstávky na konečných a u linek, které mají více variant trasy (trvalá 17).
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Raději doplním Fořtíka: Podle rozplánování počtu pořadí se vytisknou jednotlivé VJŘ (vozové JŘ), které se vloží do desek určitého pořadí, obsahující (krom dalších věcí) i tzv. pořadovky. Těmi jsou plastové cedulky s čísly - na TRAM jsou u DPP třímístné, protože první číslo označuje vozovnu z níž byl vlak vypraven (u BUS DPP či i TRAM v jiných městech tomu tak není).
Pořadovky se musí umístit na určené viditelné místo, aby se dali v terénu rozeznat jednotlivé vlaky od sebe. Nachází se vpředu bočních částí čelních oken - u T3 dole a u T6 na hoře (z boku čelního BUSE panelu).
U renovovaných KT a nových 14T, 15T se na vozech plastové pořadovky nepoužívají, páč ty jsou vybaveny elektronickými pořadovkami - umístěnými za skutečně 1. dveřmi (je jedno jsou-li jen pro řidiče či i cestující) a na obdobném místě levé strany vozu.
PS: V Praze nemusí být ráno šejdrová pořadí zařazena v postupné řadě - klidně je např. 20.pořadí zařazeno mezi 9. a 10., protože tam mělo v ranní špičce posílit kapacitu na jedno či dvě kola, po nichž zatáhne nazpět do vozovny a případně odpoledne vyjede znova (např. proti ránu zkrácených linkách 4, 15, 16 nikoliv), ale tentokrát již zařazených ve správném postupu.
Pořadovky se musí umístit na určené viditelné místo, aby se dali v terénu rozeznat jednotlivé vlaky od sebe. Nachází se vpředu bočních částí čelních oken - u T3 dole a u T6 na hoře (z boku čelního BUSE panelu).
U renovovaných KT a nových 14T, 15T se na vozech plastové pořadovky nepoužívají, páč ty jsou vybaveny elektronickými pořadovkami - umístěnými za skutečně 1. dveřmi (je jedno jsou-li jen pro řidiče či i cestující) a na obdobném místě levé strany vozu.
PS: V Praze nemusí být ráno šejdrová pořadí zařazena v postupné řadě - klidně je např. 20.pořadí zařazeno mezi 9. a 10., protože tam mělo v ranní špičce posílit kapacitu na jedno či dvě kola, po nichž zatáhne nazpět do vozovny a případně odpoledne vyjede znova (např. proti ránu zkrácených linkách 4, 15, 16 nikoliv), ale tentokrát již zařazených ve správném postupu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ne. Začneme odzadu - počet pořadí se počítá podle vzorce ("jízdní doba A-B"+"jízdní doba B-A"+"pobyt na konečné A"+"pobyt na konečné B")/interval. Pořadí je přesné určení vlaku. Kdyby jezdily jenom devítky, bez dalšího určení, tak by se v nich nikdo nevyznal. Takže je máme označené "pořadovkou", která určuje nejen pořadí vlaku na lince (první, druhá, desátá, atd.), ale i příslušnost vypraveného vlaku k vozovně (Motol, Žižkov atd.). Pořadí na zastávkovém jízdním řádu nepoznáte, většinou ale jezdí vlaky v pořadí za sebou (první, druhý, třetí atd.). Takže jestliže je v "Na Znamení" napsáno, že 15T jezdí na například na 9. pořadí a já ve čtyři odpoledne uvidím na Karláku pořadí 7, tak s největší pravděpodobností 15T dorazí za cca 1/4 hodiny.dreamliner píše:Zdravím,
prosím, co znamená pořadí ve vypravení tramvají?
Když jsem se dočetl v "Na znamení", že nová 15T na lince 18 pojede na tom a tom pořadí, poznám to jako pouhý cestující, abych se s ní mohl svézt? Třeba z jízdního řádu? Napadá mě, kolikrát jede tramvaj do hodiny tolik pořadí...?
Díky
-
dreamliner
- Uživatel
Zdravím,
Když jsem se dočetl v "Na znamení", že nová 15T na lince 18 pojede na tom a tom pořadí, poznám to jako pouhý cestující, abych se s ní mohl svézt? Třeba z jízdního řádu? Napadá mě, kolikrát jede tramvaj do hodiny tolik pořadí...?
Díky
Díky
Dnešní KT8D5 na lince 1 jsou 9008 a 9011.
Na 1 ze Strašnic určitě jezdí 7048+7068 (McDonald) a 7025+7017, až kouknu na fotky, mohu doplnit i pořadí.
Editace: doplňuji pořadí: 7048+7068 na 507, 7025+7017 na 503.
Editace: doplňuji pořadí: 7048+7068 na 507, 7025+7017 na 503.
Naposledy upravil(a) DG7021 dne 07.2.2011 18:07, celkem upraveno 1 x.
omh: asi kvůli zavření VO...