Ano, jako většina zde přispívajících. Takže tyto texty ani nestojí za přečtení, když je autor sám neumí odůvodnit...Bobik píše:Každopádně dík za odpověď, takže si čmáráš prstem.![]()
Linkové vedení
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Denní linkové vedení - připomínky a návrhy
- Bobik
- Uživatel
Aby ses nedivil. Víme houby kdo všecko sem chodí a odkud je.
A některé věci odsud se náhodou prosadit podařilo.
Každopádně dík za odpověď, takže si čmáráš prstem.

Každopádně dík za odpověď, takže si čmáráš prstem.
-
uzivatel33
Těžko bude někdy nějaký návrh,co je v tomto foru,realizován. Jedná se o příspěvek do fóra.Bobik píše:Dobře, tak se zeptám jinak. Čmáráš si jen tak po papíře a jezdíš prstem po mapě, anebo to má nějaký hlubší smysl? A pokud ano tak mě zajímá jaký - např. v čem spatřuješ přínos a výhody metrolinek, proč jsou linky trasovány tak jak navrhuješ, v čem to přinese výhodu oproti současnému stavu a jakou, čím jsou tvé závěry podloženy (doměnkou, nějakými daty o pohybu cestujích, příp jinými daty atd.) a tak všelijak. Tohle mě zajímá.
- Bobik
- Uživatel
Dobře, tak se zeptám jinak. Čmáráš si jen tak po papíře a jezdíš prstem po mapě, anebo to má nějaký hlubší smysl? A pokud ano tak mě zajímá jaký - např. v čem spatřuješ přínos a výhody metrolinek, proč jsou linky trasovány tak jak navrhuješ, v čem to přinese výhodu oproti současnému stavu a jakou, čím jsou tvé závěry podloženy (doměnkou, nějakými daty o pohybu cestujích, příp jinými daty atd.) a tak všelijak. Tohle mě zajímá.
-
uzivatel33
Smysl je vytvořit metrolinky.Všechny ostatní změny souvisejí s metrolizací nějaké linky.Přečíslování je kvůli jednotné řadě 1-22. Linky 2,10 a 19 se částečně vracejí do tradičních tras.Bobik píše:Hmmm. A smysl celé téhle revoluce je jaký? Kde je nějaké zdůvodnění toho všeho, proč tohle tak a tohle onak, k čemu a v čem je to lepší než předchozí stav atd. atd?
Pokud a dokud tohle neuvedeš, pokládám za naprosto bezpředmětné se o tvém návrhu dále bavit, neboť je to jen pusté a ničím nepodložené teoretizování a čmárání po papíře.
Jinak,můžu napsat i nemetrolinkovaný návrh.
- Bobik
- Uživatel
Hmmm. A smysl celé téhle revoluce je jaký? Kde je nějaké zdůvodnění toho všeho, proč tohle tak a tohle onak, k čemu a v čem je to lepší než předchozí stav atd. atd?
Pokud a dokud tohle neuvedeš, pokládám za naprosto bezpředmětné se o tvém návrhu dále bavit, neboť je to jen pusté a ničím nepodložené teoretizování a čmárání po papíře.
-
uzivatel33
Drobný metrolinkový návrh
M1 Petřiny-Palmovka(-Spojovací),úsek Palm. Spojovací jen každý druhý spoj,o víkendu jsou na kratší spoje sóla
2 Dicvoká Šárka-Želivsjého-Olšanské hřbitovy (přečíslování z 26)
3 Vysočanská-Palmovka-Invalidovna-Florenc (provoz jen v PD,1xT)
4 Sídliště řepy-Anděl-Čechovo nám.-Kubánské nám.-Nádraží hostivař (celotýdenní provoz,víken sóla)
5 beze změny (možno omezit jen na PD)
6 Nádraží braník-Palackého nám.-Karlovo nám....Anděl-Na knížecí-Za ženskými domovy-Anděl.....Nádraží braník (jen špičky PD,1xT)
7 beze změny (o víkendu je tedy metrolinkového charakteru jako dosud)
8 Bílá hora-Hrdčanská.....Starý hloubětín (parametry dnešní linky 15)
9 zkrácena na vápenku,stand.int.¨
M10 (Sídl.Ďáblice)-Kobylisy-Palmovka-Ohrada-Želivského-Nádraží Strašnice(-Nádr.Hostivař),přečíslování z 19,každý druhý spoj jen v trase Kobylisy-Nádraží Strašnice,v PD je na vl,+ožené spoje pouze vůz 1xt, o víkendu na všechny
M11 trasa beze změny,každý druhý spoj jede jen na Olšanské hřbitovy a to celotýdně,v PD na vloženě spoje solovůz,o víkendu na všechny
M12 trase beze změny
13 Sídl. Barrandov-Smíchovské nádr.-Kotlářka-Sídl.Řepy (provoz jen v PD,mimo ranní špičku jede jen v úseku Smíchovské nádr.-Kotlářka,1xT)
14 Vozovna Kobylisy.....Anděl-Sídliště řepy (v případě menší poptávky lze o víkendu sóla)
15 Divoká Šárka...Nádraží Vysočany-Lehovec (parametry dnešní 8)
M16 (Sídl.Barrandov)-Hlubočepy-Anděl...Spojovací (v úseku Hlubočepy-Barrandov jen každý druhý spoj)
M17 stejně jako dnes
18 Podbaba-Hradčanská.......Otakarova-Nádr.Vršovice-Kubánské nám.
19 Vozovna Kobylisy-Kobylisy......Otakarova-Nám.Bří Synků-Vozovna Pankrác (přečíslování z 24,parametry 24)
20 2. varianty vedení,vyberte si
a) Vypich-Vozovna Střešovice-Červený vrch
b) jako dnešní linka 2
V obou případech parametry jako dnešní 2
21 Levského-Nádr. Braník-Jiráskovo nám.-Myslíkova-Lazarská....po trase 9....Spojovací¨
M22 každý druhý spoj jen v trase Malovanka-Kubánské nám.
24 přečíslována na 19,která je přečíslována na 10 (viz výše)
25 zrušena (náhrada M1)
26 přečíslována na 2 a ve zbytku trasy nahrazena M10
Takže máme sedm metrolinek (1,10,11,12,16,17,22),jednu linku,která je metrolinkou jen o víkendu (7),deset běžných linek (2,4,5,8,9,14,15,18,19,21) a čtyři posilující napaječe,jedoucí jen v PD (3,6,13,20)
K pásmování 10 a 22 bych blíže vysvětlil,aby bylo pochopeno. Do Hostivaře jede v současné době tři linky (22,22,26),tímto rozdělením nic nepřibyde ani neubyde. Jede tam půl metrolinky 10,což je plnohodnotná náhrada za 26,dále sice jen půl metrolinky 22,což se rovná jedna normální linka,ale navíc tu ještě jede celá normální linka 4 a půl metrolinky plus jedna normální linka se rovná metrolinka.Takže v podstatě nic nezůstává změněno.
M1 Petřiny-Palmovka(-Spojovací),úsek Palm. Spojovací jen každý druhý spoj,o víkendu jsou na kratší spoje sóla
2 Dicvoká Šárka-Želivsjého-Olšanské hřbitovy (přečíslování z 26)
3 Vysočanská-Palmovka-Invalidovna-Florenc (provoz jen v PD,1xT)
4 Sídliště řepy-Anděl-Čechovo nám.-Kubánské nám.-Nádraží hostivař (celotýdenní provoz,víken sóla)
5 beze změny (možno omezit jen na PD)
6 Nádraží braník-Palackého nám.-Karlovo nám....Anděl-Na knížecí-Za ženskými domovy-Anděl.....Nádraží braník (jen špičky PD,1xT)
7 beze změny (o víkendu je tedy metrolinkového charakteru jako dosud)
8 Bílá hora-Hrdčanská.....Starý hloubětín (parametry dnešní linky 15)
9 zkrácena na vápenku,stand.int.¨
M10 (Sídl.Ďáblice)-Kobylisy-Palmovka-Ohrada-Želivského-Nádraží Strašnice(-Nádr.Hostivař),přečíslování z 19,každý druhý spoj jen v trase Kobylisy-Nádraží Strašnice,v PD je na vl,+ožené spoje pouze vůz 1xt, o víkendu na všechny
M11 trasa beze změny,každý druhý spoj jede jen na Olšanské hřbitovy a to celotýdně,v PD na vloženě spoje solovůz,o víkendu na všechny
M12 trase beze změny
13 Sídl. Barrandov-Smíchovské nádr.-Kotlářka-Sídl.Řepy (provoz jen v PD,mimo ranní špičku jede jen v úseku Smíchovské nádr.-Kotlářka,1xT)
14 Vozovna Kobylisy.....Anděl-Sídliště řepy (v případě menší poptávky lze o víkendu sóla)
15 Divoká Šárka...Nádraží Vysočany-Lehovec (parametry dnešní 8)
M16 (Sídl.Barrandov)-Hlubočepy-Anděl...Spojovací (v úseku Hlubočepy-Barrandov jen každý druhý spoj)
M17 stejně jako dnes
18 Podbaba-Hradčanská.......Otakarova-Nádr.Vršovice-Kubánské nám.
19 Vozovna Kobylisy-Kobylisy......Otakarova-Nám.Bří Synků-Vozovna Pankrác (přečíslování z 24,parametry 24)
20 2. varianty vedení,vyberte si
a) Vypich-Vozovna Střešovice-Červený vrch
b) jako dnešní linka 2
V obou případech parametry jako dnešní 2
21 Levského-Nádr. Braník-Jiráskovo nám.-Myslíkova-Lazarská....po trase 9....Spojovací¨
M22 každý druhý spoj jen v trase Malovanka-Kubánské nám.
24 přečíslována na 19,která je přečíslována na 10 (viz výše)
25 zrušena (náhrada M1)
26 přečíslována na 2 a ve zbytku trasy nahrazena M10
Takže máme sedm metrolinek (1,10,11,12,16,17,22),jednu linku,která je metrolinkou jen o víkendu (7),deset běžných linek (2,4,5,8,9,14,15,18,19,21) a čtyři posilující napaječe,jedoucí jen v PD (3,6,13,20)
K pásmování 10 a 22 bych blíže vysvětlil,aby bylo pochopeno. Do Hostivaře jede v současné době tři linky (22,22,26),tímto rozdělením nic nepřibyde ani neubyde. Jede tam půl metrolinky 10,což je plnohodnotná náhrada za 26,dále sice jen půl metrolinky 22,což se rovná jedna normální linka,ale navíc tu ještě jede celá normální linka 4 a půl metrolinky plus jedna normální linka se rovná metrolinka.Takže v podstatě nic nezůstává změněno.
- Bobik
- Uživatel
OMH píše:No jo, ono líp vypadá pro někoho, když přijede za sebou 22, 23, 22, 23.
Jenže zapomínáte, že 23 jezdila jen část trasy 22, takže se ve výsledku stihla dřív otočit a případně "podjet" 22, takže v centru to jezdilo alespoň trochu rozumněji a v koncových úsecích se dalo jet jinou linkou (25-BH, 26-NH). Zatímco teď celý vláček musí dojet až na konec, kde se sice mnohdy roztrhá, leč ve výsledku je stejně o pár zastávek dál opět pohromadě (platí hlavně o bělohorském konci). Navíc tím zajížděním "až na konec" se situace rozhodně nevylepšuje, ba naopak. Stejně to pak ve výsledku točí dispečeři někde po cestě, což má za následek akorát naštvání klienstva, bordel v pořadích, rozhozené přestávky a tiché oprášení původního stavu.uzivatel33 píše:Je přece úplně jedno,jestli projede osmivozová souprava 22 a nebo osmi vozová souprava složená s 22 a 23.
Tak kde je zlepšení?
A co si pamatuju, tak díky "odlišným trasám" k takovému sjíždění jako teď nikdy nedocházelo.
Navíc na Malovance 23 navazovala na 25, takže interval z BH byl stejný, akorát se muselo přestupovat.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
uzivatel: Tak tímhle přístupem můžeme tramvajovou dopravu odpískat úplně. Na minutu přesně ti nepojede nikdy, pač ta má hodně velkých vnějších vlivů. Od nástupu vozíčkáře, přes popeláře, nečekanou kolonu IAD, velkou možnost nehody s IAD. Na minutu ti dokáže jezdit metro, ale taky tam máš zabezpečovač, který to hlídá a pokud nemáš skokana, tak se tam nemůže prakticky nic stát.
-
uzivatel33
Ale pokud nebudou jezdit tramvaje na minutu přesně,nemá cenu metrolinky zavádět.
Jinak,je jen jediný důvod proč něco jde nebo nejde,záleží jestli se to líbí nebo nelíbí ROPID. Pokud se to Ropid líbí,tak to tak bude,i když to naprosto nebude fungovat a vyhoděj se zbytečné peníze.
Já sám nejsem ani pro ani proti metrolinkám,myslí,,že se musí se vším v rozumné míře. Pravda je,že Praha má snad ze všech českých měst největší počet linek,hodně jich má také Ostrava,Brno,druhé největší město má ale jen něco přes deset,Plzeň,čtvrté největší město jen tři a zbytek jich stejně nemá vice než šest.
Jinak,je jen jediný důvod proč něco jde nebo nejde,záleží jestli se to líbí nebo nelíbí ROPID. Pokud se to Ropid líbí,tak to tak bude,i když to naprosto nebude fungovat a vyhoděj se zbytečné peníze.
Já sám nejsem ani pro ani proti metrolinkám,myslí,,že se musí se vším v rozumné míře. Pravda je,že Praha má snad ze všech českých měst největší počet linek,hodně jich má také Ostrava,Brno,druhé největší město má ale jen něco přes deset,Plzeň,čtvrté největší město jen tři a zbytek jich stejně nemá vice než šest.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To je opravdu důvod... Taky se mi stane na naprosto bezproblémové lince 19, že stála dodávka na Průběžné a musel jsem řidičce s kachnou ukazovat jestli projede. bylo tam cca 2 cm místa, zpoždění 5 minut a taky to neberu jako důvod, že 19 jezdí vždy pozdě.uzivatel33 píše:Já nemluvím konkrétně o IPP.Myslím to celkově,například podjezd mezi Na Padesátém a Zahradní město. K nehodě tam dochází pravidelně každý týden. Často tam strhne nějaké auto trolej a podobně. Nedávno jsem tam projížděl,tramvaj se v tunelu zastavila,do Hostivaře jsem dojel s desetiminutovým zpožděním.
V podjezdu stojím maxímálně, když se pouští autobusy, ale to opravdu není zpoždění na desítky minut.
Pokud by si tímhle přístupem šel na vše, tak prakticky 17 je nejméně spolehlivá linka, protože má na trase Výton, která je taky dost velkým kamenem úrazu a k tomu ještě Výstaviště.
Hold to chce k tomu přistupovat tak, že proč to jde, ale hledat deset důvodů proč ne...
-
uzivatel33
Já nemluvím konkrétně o IPP.Myslím to celkově,například podjezd mezi Na Padesátém a Zahradní město. K nehodě tam dochází pravidelně každý týden. Často tam strhne nějaké auto trolej a podobně. Nedávno jsem tam projížděl,tramvaj se v tunelu zastavila,do Hostivaře jsem dojel s desetiminutovým zpožděním.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nejdřív bych řekl, že je potřeba řvát trochu někde jinde než na DP
Sice 27 je krásně šoutouská linka, ale efekt to má nulový. Na předním BUSE je rozdíl mezi Výstavištěm a Sídliště Dáblice velký rozdíl + to ještě hlásí že končí dříve.
Druhým faktem je, že ideální by bylo ukončení u metra, ale bohužel smyčku u NH nemáme a objezd Holešovic by byl moc velká divočina a ukončení u PF objezdem kolem Strakovy akademie by zase bylo moc brzo...
uživatel: Můžu se prosím tě zeptat kde auta blokují 22 do IPP? Napadá mě maximálně výjezd na Francouzskou, ale tam to zdržení je minimální.
IPP je problém sám o sobě a to už se tu řešilo nespočetkrát. Karmelitská to samé. Jinak tech zdržení na 22 moc není, takže to zvládnou vyprodukovat především SSZ.
Sice 27 je krásně šoutouská linka, ale efekt to má nulový. Na předním BUSE je rozdíl mezi Výstavištěm a Sídliště Dáblice velký rozdíl + to ještě hlásí že končí dříve.
Druhým faktem je, že ideální by bylo ukončení u metra, ale bohužel smyčku u NH nemáme a objezd Holešovic by byl moc velká divočina a ukončení u PF objezdem kolem Strakovy akademie by zase bylo moc brzo...
uživatel: Můžu se prosím tě zeptat kde auta blokují 22 do IPP? Napadá mě maximálně výjezd na Francouzskou, ale tam to zdržení je minimální.
IPP je problém sám o sobě a to už se tu řešilo nespočetkrát. Karmelitská to samé. Jinak tech zdržení na 22 moc není, takže to zvládnou vyprodukovat především SSZ.
-
uzivatel33
Nejsem jednoznačně rozhodnut o správnosti či nesprávnosti metrolinky 22,ale nechápu tento komentář.Je přece úplně jedno,jestli projede osmivozová souprava 22 a nebo osmi vozová souprava složená s 22 a 23.Pepa z Nuslí píše:Je pravda, že od zrušení 23 jsou s 22 jen samé problémy. Nezřídka se stává že čekám na Pavláku směrem do Nuslí a kolem mě projedou čtyři 22 za sebou a pak samá desítka, šetnáctka, čtyřka - a konečně šestka!!! Ale to je zbytečné o tom mluvit! Stejně nikdo odpovědný z DP toto fórum nečte!Bobik píše:Pánové a uvědomujete si, že v současných podmínkách provozu v Praze je metrolinkizace naprosto nereálná? To vám nestačí věčné problémy např. s linkou 22? K čemu mi je metrolinka, když mi přijedou dvě soupravy naráz, pak čtvrt hodiny díra a poté naráz pro změnu soupravy tři? A to nemluvím o mimořádnostech, jen o "běžném denním stavu".
Jinak souhlasím s Pepou z Nuslí,že na metrolinky není v současných podmínkách provozu ideální sitiuace. Musejí se nejprve všechny tyto problémy vyřešit,aby linky jezdily alespoň na minutu přesně,potřeba je,aby přes koleje nepřejížděli auta,jenom minimálně.
-
uzivatel33
Co se týče metrolinky 19,viděl bych to naprosto stejně,tedy až do Ďáblic jako náhrada 10 a 25 (ta odkloněna na Lehovec) ,stejně většina lidí,co znám,jezdí z Vysočanské na Zahradní město 195,nebo 177,jezdí to každou chvilku,má to být něco jako metrobus. Na druhé straně bych jí klidně nechal na Nádraží v Stašnicích,protože pak by se musela buď ona nebo 22 pásmovat na každý druhý spoj a 26 jen na Radošovickou,více než 3 linky zde opravdu nejsou potřeba.Anebo by se dala navrátit na Kubánské nám.Pepa z Nuslí píše:Pánové, je mi jasné, že změny ve vedení linek musejí čas od času logicky nastat. Ale jediná možnost jak udělat z devatenáctky metrolinku je ji nějak rozumně prodloužit na severu třeba do Kobylis nebo do Ďáblic, na jihu by se mohla prodloužit do Hostivaře, jenže to by zase musela být zkrácena nějaká linka k Nádraží Strašnice, páč tři linky se na obratiště v Hostivaři zkrátka nevejdou. Otázka je taky co by se udělalo s koncovým úsekem Palmovka - Lehovec. 25 by mohla být vedena v trase Bílá Hora - ... - Palmovka - Balabenka - Nádraží Vysočany - Hloubětín - Lehovec.
Mám ovšem připomínku k linkovému vedení v oblasti Vršovic (trať Otakarova - Koh-i-noor) - ne nejedná se mi jen o tento úsek - ale návaznost na Průběžnou - dnes se může jet jenom přímo sedmičkou nebo přestupem šestkou na Kubáni. Dřív tam jezdila aspoň 24, byl krásný přímý spoj do Strašnic.
Největší průser si myslím bylo převedení linky 16 od Karláku do Řep - teď k branickýmu nádraží nejezdí od Pavláku nic - jenom je zbytečně dlouhý souběh 16 a 10. Nevím. Dlouho jsem tu nebyl, fórum nesleduji pravidelně, ale tohle mě dokopalo napsat nějaký příspěvek.