jinak ale nesouhlas
přijeď se podívat do berlína, vše funguje zcela bezproblémově, včetně provozu v cyklopruzích na vytížených, širokých komunikacích. a často i bez cyklopruhů (často jezdím např. po 2+2 bez cyklopruhů nebo po 1+1 s tramvají - něco á la seifertova, jen ne do kopce, také tu mám u domu křižovatku 2+2 x 2+2 bez cyklopruhů a s hojným provozem kol, včetně levých odbočení). hlavní roli hraje doopravdy přístup řidičů - a podle mě platí, že čím více cyklistů, tím méně agresivního chování. když vím, že moje žena/dcera/dívka/etc. sama na kole jezdí, nebudu k ostatním agresivní. když vím, že cyklisti jezdí všude a pořád, nezapomenu je pustit (podobně jako chodce) v případě pravého odbočení auta a přímé jízdy cyklisty. když uznávám, že kolo je součástí zdravého životního stylu a že nezatěžuje životní prostředí, budu taky tolerantnější.
ještě k ostatním: chodníková cykloinfrastruktura je už passé - drahé a stavebně náročné, málo kapacitní, problémy s údržbou atd. řešením je vytvoření společného dopravního prostoru, kde se všichni navzájem více respektují. i když koukám, že to tady všichni vidí dost černě, já jsem optimista. když to jde jinde, musí to jít i u nás. a navíc, moje zkušenosti s ježděním na kole po praze nejsou vůbec tak hrozné, jak tady větina z vás líčí. zkoušeli jste to vůbec někdy?