Výluky a jiná omezení

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
cwapa
Uživatel

Re: Výluky a jiná omezení

Příspěvek od cwapa » 14.8.2011 22:29

Možná by stačilo to sem napsat jednou, i to je moc.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 14.8.2011 22:05

Ježíš, Milane, nic nevymejšlej. Jízda na interval... Co by to tak asi mohlo být? Co takhle jízda po 15-8-10-8-15 minutách? Ty jsi vědátor... :lol:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.8.2011 22:01

kruťák: Á jé - jak často jeden kolega říká "Mí Pražané po mně touží!" a jiná kolegyně jednou přede mnou vzpomínala, jak jí seřval na Smícháči chlap za pozdní příjezd do konečné, když tam dorazila v toleranci do 180 sekund zpoždění. Či několikráte se mi stalo/byl jsem svědkem/slyšel od kolegů o situacích, kdy před vystupováním někdo za kabinou prohlásil "Pane řidiči, támdle tu tramvaj/spoj jindy tady běžně stíhám". NEMŮŽEŠ PŘI SOUČASNÉ NEPREFERENCI POVRCHOVÉ MHD MÍT CESTU SPOČÍTANOU NA SEKUNDY BEZ REZERVY - byť to občas vyjde, ale to je většinou naprosté štěstí na SSZ, nepotkání blbů na silnici atd.
1.) Na metrolince by se, znalostí řidičů dodržení JŘ sousedními spoji, většinou nic nezměnilo. Mněli by v 99,9% potvrzeno, co dnes tuší - že další pořadí jim "funí na záda".
2.) Fakt se již lidi naučili, na metrolinkách, že když jede jeden spoj přecpaný, že mají počkat na další jedoucí hned v závěsu? Že jsem to dosud nezpozoroval a opakovaně vídám pokusy (byť většinou naštěstí po čase vzdané) dostat do přecpaných metroTRAM i kočárky!
3.) Přímo mne se párkrát stalo, že se mne týkal příkaz "vyjíždět z konečných na interval" - jenže díky neznalosti jak daleko je ten následující spoj vznikly na lince dva tři vláčky a mezi nimi ohromnááá mezera. No a o řádné BP se řidičům v takových situacích mohlo jen zdát - zatím co při mém návrhu by ji měli, páč by všechna pořadí (místo dosavadních snah dohonit nedohnatelné) jezdila dokokolečka, dokola rovnoměrně posunutá o X pořadí a pak by PD "jen" (jenže bez toho to nejde - řidič si přeci, narozdíl od poslanců, nemůže sám schválit zkrácení/prodloužení směny či prominutí nesplněného úkolu) dal jednotlivě řidičům příkaz (či schválil jejich žádosti) o zatažení po ujetí méně než naplánovaných koleček(kilometrů).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.8.2011 21:55

kruťák: Á jé - jak často jeden kolega říká "Mí Pražané po mně touží!" a jiná kolegyně jednou přede mnou vzpomínala, jak jí seřval na Smícháči chlap za pozdní příjezd do konečné, když tam dorazila v toleranci do 180 sekund zpoždění. Či několikráte se mi stalo/byl jsem svědkem/slyšel od kolegů o situacích, kdy před vystupováním někdo za kabinou prohlásil "Pane řidiči, támdle tu tramvaj/spoj jindy tady běžně stíhám". NEMŮŽEŠ PŘI SOUČASNÉ NEPREFERENCI POVRCHOVÉ MHD MÍT CESTU SPOČÍTANOU NA SEKUNDY BEZ REZERVY - byť to občas vyjde, ale to je většinou naprosté štěstí na SSZ, nepotkání blbů na silnici atd.
1.) Na metrolince by se, znalostí řidičů dodržení JŘ sousedními spoji, většinou nic nezměnilo. Mněli by v 99,9% potvrzeno, co dnes tuší - že další pořadí jim "funí na záda".
2.) Fakt se již lidi naučili, na metrolinkách, že když jede jeden spoj přecpaný, že mají počkat na další jedoucí hned v závěsu? Že jsem to dosud nezpozoroval a opakovaně vídám pokusy (byť většinou naštěstí po čase vzdané) dostat do přecpaných metroTRAM i kočárky!
3.) Přímo mne se párkrát stalo, že se mne týkal příkaz "vyjíždět z konečných na interval" - jenže díky neznalosti jak daleko je ten následující spoj vznikly na lince dva tři vláčky a mezi nimi ohromnááá mezera. No a o řádné BP se řidičům v takových situacích mohlo jen zdát - zatím co při mém návrhu by ji měli, páč by všechna pořadí (místo dosavadních snah dohonit nedohnatelné) jezdila dokokolečka, dokola posunutá o X pořadí a pak by PD "jen" (jenže bez toho to nejde - řidič si přeci, narozdíl od poslanců, nemůže sám schválit zkrácení/prodloužení směny či prominutí nesplněného úkolu) dal jednotlivě řidičům příkaz (či schválil jejich žádosti) o zatažení po ujetí méně než naplánovaných koleček(kilometrů).

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 14.8.2011 21:49

Taky bych se Kubery zastal, třeba s úklidem chodníků majiteli (tedy městy) snad musí souhlasit každý rozumně uvažující člověk. Opravdu docela dlouho trvalo, než tohle středověké nevolnictví zmizelo z naší legislativy... :roll:

Co se hlášení závad týče, osobně jsem minimálně třikrát hlásil chybnou signalizaci stavu výhybky (uzamčená, přesto zobrazující bod) na IPP od Bruselské vpravo, tedy taky manipulační, vyjma několika nájezdů z PA na 16 a pokaždý bylo slušně přijato, leč jak s tím bylo naloženo netuším, protože náprava trvala téměř 3 měsíce.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 14.8.2011 16:02

MM-M:
1) Ale zkrátí se ti vlastní volno na konečný. Tobě to možná nevadí, ale zkus to navrhnout kolegům, co ti na to řeknou :D
2) Lepší nas.. jednoho dobíhavku než stovky lidí, které kvůli tvému zpoždění nestihnou přípoj, o to víc o víkendu. V Praze to ještě přežiju, počkám 20 minut nebo jdu kousek pěšky, ale když nestihnu přípoj na příměšťák, tak další mi jede za 2 hodiny (jiné příměstské i za dýl), to bych ti teda poděkoval.
3) Potom by byly JŘ opravdu k ničemu

Zkrátka, co mi je do toho, jak jede kdo přede mnou nebo za mnou, jednou existuje JŘ, tak jedu podle něj. Navíc i na metrolinkách, které mají s "hromadností" problém, takto řešený udržený interval není dobré řešení, bo lidi už znají, že když jim po delší době něž je interval přijede plná 22, tak si počkají na tu, co jede hned za ní skoro prázdná. Podle tvého návrhu by došlo de facto k vynechání jednoho spoje a plné by byly obě.

9001: Ono pan Kubera je známý šprýmař, ale některé jeho návrhy jsou logické (namátkou třeba tento), také se mi líbí jeho odpor vůči všem těm regulačním 3,14***** (čti nesmyslům), co přijdou z EU.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.8.2011 10:09

chemik: Tak ******** jsou na obous stranách. To už je předem daný.

MM: Beru zpět to co jsem tu napsal před měsícem. Ty radši neřeš věci ani za pultem a starej se hlavně o to, aby si neudělal nehodu a neporušoval předpisy a tím radši konči. Co ty jsi schopný vymyslet se snad nedá ani srovnávat s Kuberou v Senátu. :roll:

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.8.2011 6:13

kruťák píše:
MM-Mikulovsky píše:Osobně by se mi líbilo vědět odchylku od JŘ spoje před a za mnou, díky čemuž bych dokázal snadno udržovat co nejpravidelnější dopravu = nejrovnoměrnější interval mezi spoji
Doufám, že si jenom sedím na očích. Takže (sorry za extrémní příklad) já přijdu v neděli ve 14:00 na Albertov, kde se konal 10 minutový happening, kvůli kterému byl omezen provoz tramvají a těsně mi tak ujela 24 jedoucí 13:50 dle JŘ. Jak známo, vík. interval 24 je 20 minut, tak to bych si nepřál, abys jel další pořadí ty, protože místo 14:10, bych odjel až 14:20 #-o
Další důsledek - kdyby tohle dělali všichni, tak se zpoždění jednotlivých pořadí čim dál víc zvětšuje. Stačí, když ti utečou jedny čočky.
No možná, že bys byl nakonec rád - asi jsem se zase nepřesně vyjádřil:
1.) No tramvaj se v síti (mimo konečné) neschová = musí jet, aby nepřekážela jiným linkám.
2.) Dnes je praxe, že i ti řidiči co při jízdě "v čase" čekají na dobíhající, tak při zpoždění nikoliv = nejednomu cestujícímu ujedou "před nosem", což je nasere!
3.) Alespoň přibližně tušit, jak jsou daleko ode mne předcházející a následující spoj, tak třeba tolik neženu (např. nezkracuji stanicování na nejnutnější minimum) = počkám na dobíhající i při zpoždění, páč budu vědět, že v opačném případě za dvě tři zastávky dojedu předchozí pořadí a následující při tom nemám těsně v závěsu či přímo "nalepené na prdeli".

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 14.8.2011 0:31

podle dépůlky je tvou povinností hlásit všechy závady. Třeba taková výhybka od Jana Masaryka k Náměstí míru když je trvale zablokovaná, nikoho to nežere, provoz to nezdržuje. Ale běda, jak vyhlásej odklony a některý linky jezdí dolu na Mírák a některý vpravo na Šumavskou. Pak už to provoz brzdí a mě obtěžuje furt vylejzat na výhybku. Proto mě dokázal vytočit jeden dispečer, kterej se mě zeptal, proč hlásim trvale zablokovanou výhybku, která je většinou pojížděná jenom do jednoho směru...
Naposledy upravil(a) chemik dne 14.8.2011 11:15, celkem upraveno 1 x.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 13.8.2011 23:42

kruták: Z toho si nic radši nedělej MM myslel. Jak si správně napsal. Sice bude dodržen interval, ale nevyjde na konci pauza, takže vznikne další prostoj atd. :roll: Než platit takovýhle ptákoviny to spíš obnovit X ka...

Bobik: Asi takhle, kdybych dělal všechno podle toho co nám říkají na školení, tak nejsem tam kde jsem. Tady to chce použít trochu selský rozum a hlásit to co je opravdu potřeba.

chemik: Ano, ale tam je to do obou směrů. A asi hlavně zaleží na způsobu podání. Tvůj je naprosto profesionální. =D>

chemik
Uživatel

Příspěvek od chemik » 13.8.2011 23:37

MM-Mikulovsky píše: Osobně by se mi líbilo (a nový APEX v 15T by to snad dokázal, díky násobně většímu displey, zobrazit - jen mu dodat data) vědět odchylku od JŘ spoje před a za mnou, díky čemuž bych dokázal snadno udržovat co nejpravidelnější dopravu = nejrovnoměrnější interval mezi spoji. Jenže jinak než automaticky (např. po PD) chtít zjistit ona data je nesmyslné a neproveditelné.
Šmarja k čemu by ti to bylo? Mě jako řidiči pravidelnost/nepravidelnost dopravy může bejt celkem ukradená a ani mi nepřísluší se o to starat. To je věc PDT, jak si to zorganizuje...

Pokud jde o to hlášení závad na tramvajové dráze. Přijel jsem na Lehovec s linkou 3. Na lehovci zablokovaný výhybky. Chtěl jsem to nahlásit, leč než jsem se k tomu dostal, přišel kolega a díky zakecání se jsem na to zapomněl. Za další kolo jsem přijel na Lehovec - výhybky stále zablokované. Ohlásil jsem to proto na modrého dispečera, relace z mé strany probíhala asi takto: "hlásim trvale zablokované výhybky číslo XXX ve smyčce lehovec. Předpokládám, že už to někdo oznamoval, ale pro jistroru volám taky". Dispečer: "rozumim, výhybky ve smyčce lehovec jsou trvale zablokovaný, nevíme o tom, zjednáme nápravu, konec"...
tolik k tomu volání na PDT

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 13.8.2011 23:28

MM-Mikulovsky píše:Osobně by se mi líbilo vědět odchylku od JŘ spoje před a za mnou, díky čemuž bych dokázal snadno udržovat co nejpravidelnější dopravu = nejrovnoměrnější interval mezi spoji
Doufám, že si jenom sedím na očích. Takže (sorry za extrémní příklad) já přijdu v neděli ve 14:00 na Albertov, kde se konal 10 minutový happening, kvůli kterému byl omezen provoz tramvají a těsně mi tak ujela 24 jedoucí 13:50 dle JŘ. Jak známo, vík. interval 24 je 20 minut, tak to bych si nepřál, abys jel další pořadí ty, protože místo 14:10, bych odjel až 14:20 #-o
Další důsledek - kdyby tohle dělali všichni, tak se zpoždění jednotlivých pořadí čim dál víc zvětšuje. Stačí, když ti utečou jedny čočky.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 13.8.2011 22:59

Jo, jenže všude, na školení hlavně, nám řikaj, ať se se vším obracíme na PD. A ona v příkladu uvedená zablokovaná vexle, byť pojížděná trvale do jednoho směru je prostě nestandardní stav výhybky, čili závada a ŘT to mají hlásit na PD. Že na to v reálu většina lidí kašle, bo to ničemu nevadí je věc druhá, správný postup je to hlásit. Takže to, že je "votravujem s kdejakou broskvovinou" není z naší hlavy. Naopak, když nebejbože k něčemu dojde, první co koho zajímá je zdali jsme informovali PD.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 13.8.2011 22:54

9001: Ty si sedíš na očích? Já souhlasím s:
jara píše:Já jsem asi zvláštní druh člověka. Ale co je práce dispečinku? Já myslel právě komunikace s ostatníma složkama. To s tím aby jsi nepřidělával práci tak to dopadne tak, že až budeš mít nehodu. Tak zavoláš na dispečink, pak vezmeš mobil a zavoláš do výpravny, na policii případně i RZS,HZS apod? To mě přijde trošku přehnané. Jednou ten člověk vykonává funkci dispečera. A je opravdu takový problém zvednou telefon zavolat na tramvajový dispečink a optat se, kde se nachází ta 52 co má mít čekačku a informovat řidiče zpět? Celé to je na minutu. A z mého pohledu toto je právě práce dispečinku.
Jenže podle chování některých dispečerů je přesně todleto "dělání děvčete pro všechno" řidičům!
PS: Když oni potřebují, abych něco udělal, tak je-li to možné (nejsem-li již např. někde, kde do odklonu nenajedu), tak to udělám, ale když řidiči zavolají nějakou závadu a pak slyší "co mi to voláte", tak je někde rozhodně chyba.
Ale nadruhou stranu - začínají zastávkové sloupky zobrazovat informace o reálném příjezdu nejbližších spojů. Osobně by se mi líbilo (a nový APEX v 15T by to snad dokázal, díky násobně většímu displey, zobrazit - jen mu dodat data) vědět odchylku od JŘ spoje před a za mnou, díky čemuž bych dokázal snadno udržovat co nejpravidelnější dopravu = nejrovnoměrnější interval mezi spoji. Jenže jinak než automaticky (např. po PD) chtít zjistit ona data je nesmyslné a neproveditelné.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 13.8.2011 22:21

MM-Mikulovsky píše:Jara: Naprosto s tebou souhlasím - jenže dle některých tam jejich práce je "buzerovat" řidiče a né jim "dělat děvče pro všechno".
No upřímně jestli je takhle bereš, tak se pak nediv, že tě pošlou do míst kde slunce nesvítí. Pokud obou stranám nedojde, že jsou tým a každý má svoje místo, tak to skončí blbě. Takže když si z nich řidič dělá děvče na všechno a prudí s naprostýmí broskovinama( že MM) a dispečer bude jenom prudit, tak to bude pořád na nic.

Odpovědět