Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...
Kam s příspěvkem... Sem? Případné prosím o přesunutí...
Od 19.9. do 16.11. (doufám, že jsem nepopletl datum) bude uzavřen přechod pro pěší přes železniční trať na Hradčanské... Že by se konečně začal stavět podchod?
Od 19.9. do 16.11. (doufám, že jsem nepopletl datum) bude uzavřen přechod pro pěší přes železniční trať na Hradčanské... Že by se konečně začal stavět podchod?
- Bobik
- Uživatel
Ne, záměr "zamést s tramvajemi" bych v tom neviděl, jen tu mnou zmiňovanou lenost a pohodlnost těch co to maj řešit. Prostě se to nějak "zbastlí" a je to. Viz doplnění D1/2. To je jedna věc co mě vadí. Druhou je absolutní neochota a nezájem o jakoukoli komunikaci či vysvětlení situace.
S Brusnicí se pletete, tam to jsou odjakživa (až do stavby SSZ) dvě křižovatky těsně vedle sebe. Auta jedoucí po U Brusnice mají (měla) přednost před tram na sam. tělese a dávala přednost autům jedoucím po Jelení - trojúhelník pro jedoucí po U Brusnice byl až mezi kolejema a Jelení. A vzhledem k tomu, že se nejedná o přejezd, nýbrž vyustění tratě z PK na samostatné těleso, úprava byla legislativně v pořádku.
S Brusnicí se pletete, tam to jsou odjakživa (až do stavby SSZ) dvě křižovatky těsně vedle sebe. Auta jedoucí po U Brusnice mají (měla) přednost před tram na sam. tělese a dávala přednost autům jedoucím po Jelení - trojúhelník pro jedoucí po U Brusnice byl až mezi kolejema a Jelení. A vzhledem k tomu, že se nejedná o přejezd, nýbrž vyustění tratě z PK na samostatné těleso, úprava byla legislativně v pořádku.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A kasme vložil do sousedního vlákna další obdobný příklad. Jelení - U Brusnice. Také zde je hlavní podél kolejí a přednostní trojúhelníky jsou vyznačeny jak pro auta z vedlejší tak pro oba tramvajové směry.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Bobik: Ona ale na Geologické i Poliklinice Barrandov mají dávat přednost i ta auta
. Je to romantická situace, kdy trojúhelník je jak na straně tramvají, tak na vedlejším vjezdu od Klukovic a ze Slivenecké. Problém těch křižovatek je, že rovnoběžně k tramvajové trati přiléhá hlavní silnice. Ta je řádně vyznačena, ale při odbočení z ní doprava od centra a doleva z centra je hned přejezd tram. A nejsou tam dostatečné rozhledové podmínky a vůbec místo na to, aby tam spolehlivě řidič zaregistroval, že má dát přednost tramvaji. Proto je tam, domnívám se z opatrnosti MHMP, dána povinnost dávat přednost autům i pro tramvaje. Naopak z opačné strany od Klukovic a Slivenecké je trojúhelník i pro auta. Za přejezd už se taky vlastně nevejde, takže auta z tohoto směru dávají přednost jak tramvajím, tak pak v křižovatce. Je to hodně nestandardní situace a její vyznačení bez funkčních světel je dosti složité, vždy tam bude pak nějaká situace, která nebude zcela košer del vyhlášky a zákonů. Dnes je to tak, jak to je, asi z toho důvodu obavy z těch odbočení aut z hlavní hned do přejezdu..., které by vždy nemuselo skončit dobře.
Pokud jde o Trojskou, tam je to skoro totoéž. Kdyby byla hlavní silnice vyznačena podél kolejí nahoru, je to stejný problém se značením a provozem bez světel. Tak tady byla z hlediska intenzit asi logicky vyznačena hlavní rovnou přes trať, což je v tomto případě z hlediska značení přehlednější a bezpečnější. Nicméně zrovna v těchto třech případech bych v tom neviděl nějaký záměr zamést s tramvajemi, nebo ignorovat předpisy.
Pokud jde o Trojskou, tam je to skoro totoéž. Kdyby byla hlavní silnice vyznačena podél kolejí nahoru, je to stejný problém se značením a provozem bez světel. Tak tady byla z hlediska intenzit asi logicky vyznačena hlavní rovnou přes trať, což je v tomto případě z hlediska značení přehlednější a bezpečnější. Nicméně zrovna v těchto třech případech bych v tom neviděl nějaký záměr zamést s tramvajemi, nebo ignorovat předpisy.
- Bobik
- Uživatel
Pánové, pánové, vaše dobré úmysly ohledně parkování, dodržovaní předpisů, zákonně umístěných značek atd. atd. naprosto, ale naprosto nikoho ze zodpovědných ať už více či méně nezajímají. Část proto, že to tak chce, část proto, že tomu nerozumí či že je líná to řešit bo je to "obtěžuje a přidělává práci", případně kombinace obojího. Takže se situace prostě jen tak nezmění. Bohužel. Boj s větrnými mlýny ma větší smysl.
Osobně vyzkoušeno při (zatím jen) sondování situace a poukazování ohledně špatné úpravy DZ na přejezdech TT u zast. Geologická, Pol. Barr. a Trojská, kde je DZ dej přednost v jízdě na straně tram. Přitom TT tam svým charakterem odpovídá trati na samostatném tělese, čili ve smysli drážního zákona se jedná o dráhu. V tom samém zákoně se dále píše že při úrovňovém křížení dráhy s komunikací má drážní doprava přednost. Čili SSZ a čočky jsou v pořádku (za předpokladu prefence tram), neboť i na "velké" dráze je mnohde návěstidlo, které neuvolní oddíl před uzavřením přejezdu (spuštěním PSZ), ovšem DZ už je protizákoné. Meli by tam být přejezdové kříže. Zajímavé, že třeba u měnírny ve smyčce a nad mostem jsou.
Když jsem se na to ptal DK, odpovědí mi bylo pokrčení ramen, s tím že oni s tím nic nezmůžou, protože "magistrát" to tak chce. Na školním (vznesení dotazu při školení) se mi vysmáli rovnou, tam se se mnou nikdo o tom nějak nebavil - jak jsem pochopil, tak jsem "bláznivej našinkář" co se zabejvá kravinama, prostě pro nás platí pravidla silničního provozu, D1/2 a nazdar, co sem vůbec tahám ještě drážní zákon. Nějak nikdo nebyl schopen pochopit že v tomhle případě jaksi "vyhláška" je to co tu neplatí a "dražák" by nás měl zajímat, neboť je to jaksi nadřazená norma naší Dé půlce.
No a aby toho nebylo málo, tak před časem vyšel dodatek k D1/2, kde jsou uvedeny tratě mimo poz. komunikaci - a ejhle - najednou je to pouze v úsecích mimo tyto přejezdy. Přejezdy jsou najednou TT na poz. komunikaci. Zajímavé. Ač myslím že takto to nelze, že v tomto případě je D1/2 v rozporu s drážním zákonem (a tudíž platí dražák), již jsem stihl pochopit, že s tím nejspíš nic nesvedu, protože někdo to tak chce a zbytek to holt nějak moc nezajímá - No tak je to jedno, ne. Tak tam tomu autu dám přednost, ne? No bóže.. Zajímavé že podobná argumentace stejnými prostředky na jiné téma (No tak teď je to moje peněženka. No tak si sežeň jinou, tak jsem si ji na chvíli půjčil.) lidi spolehlivě rozčílí a řvou něco o tom, že je to proti zákonu a že se se to nesmí.
A takhle je to se vším. Dokut to ti "nahoře" nezačnou řešit - a to nezačnou, bo nějací tramvajáci jim jsou buřt, budem dál odírat špatně parkující auta a bude to naše a další podobné věci.
Osobně vyzkoušeno při (zatím jen) sondování situace a poukazování ohledně špatné úpravy DZ na přejezdech TT u zast. Geologická, Pol. Barr. a Trojská, kde je DZ dej přednost v jízdě na straně tram. Přitom TT tam svým charakterem odpovídá trati na samostatném tělese, čili ve smysli drážního zákona se jedná o dráhu. V tom samém zákoně se dále píše že při úrovňovém křížení dráhy s komunikací má drážní doprava přednost. Čili SSZ a čočky jsou v pořádku (za předpokladu prefence tram), neboť i na "velké" dráze je mnohde návěstidlo, které neuvolní oddíl před uzavřením přejezdu (spuštěním PSZ), ovšem DZ už je protizákoné. Meli by tam být přejezdové kříže. Zajímavé, že třeba u měnírny ve smyčce a nad mostem jsou.
Když jsem se na to ptal DK, odpovědí mi bylo pokrčení ramen, s tím že oni s tím nic nezmůžou, protože "magistrát" to tak chce. Na školním (vznesení dotazu při školení) se mi vysmáli rovnou, tam se se mnou nikdo o tom nějak nebavil - jak jsem pochopil, tak jsem "bláznivej našinkář" co se zabejvá kravinama, prostě pro nás platí pravidla silničního provozu, D1/2 a nazdar, co sem vůbec tahám ještě drážní zákon. Nějak nikdo nebyl schopen pochopit že v tomhle případě jaksi "vyhláška" je to co tu neplatí a "dražák" by nás měl zajímat, neboť je to jaksi nadřazená norma naší Dé půlce.
No a aby toho nebylo málo, tak před časem vyšel dodatek k D1/2, kde jsou uvedeny tratě mimo poz. komunikaci - a ejhle - najednou je to pouze v úsecích mimo tyto přejezdy. Přejezdy jsou najednou TT na poz. komunikaci. Zajímavé. Ač myslím že takto to nelze, že v tomto případě je D1/2 v rozporu s drážním zákonem (a tudíž platí dražák), již jsem stihl pochopit, že s tím nejspíš nic nesvedu, protože někdo to tak chce a zbytek to holt nějak moc nezajímá - No tak je to jedno, ne. Tak tam tomu autu dám přednost, ne? No bóže.. Zajímavé že podobná argumentace stejnými prostředky na jiné téma (No tak teď je to moje peněženka. No tak si sežeň jinou, tak jsem si ji na chvíli půjčil.) lidi spolehlivě rozčílí a řvou něco o tom, že je to proti zákonu a že se se to nesmí.
A takhle je to se vším. Dokut to ti "nahoře" nezačnou řešit - a to nezačnou, bo nějací tramvajáci jim jsou buřt, budem dál odírat špatně parkující auta a bude to naše a další podobné věci.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No podle mne nejlepší by bylo, to nejdražší řešení, kterého se v celé Praze určitě nedožiju, ale kdyby se začalo bylo by to skvělé:P_V píše:Jaké vodorovné značení by bylo nejvhodnější pro vyznačení průjezdního profilu tramvaje?
Myslím že to by bylo maximálně férové řešení za dané politické situace, tramvaják by měl lepší odhad a snad by i někteří z těch gumokolistů seznali, že parkují špatně.
- parkovací stání nikoliv na vozovce, ale vedle ní = vozovka (a je jedno jestli s či bez TT) asfalt, parkovací místa dlažba (ta nejlépe použita také v případě potřeby pevného krytu TT běžně IAD nepojížděné - čili příklad TT kolem zastávky Škola Radlice, kde je podél TT jen po jednom pruhu IAD a kvůli potřebě objetí přes TT na ní by místo nynějšího asfaltu byly lepší kostky - snáze se rozeberou pro údržbu TT a snad i odradí od zbytečného najíždění IAD na TT)
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nejsem si tím úplně jistý, ale řekl bych, že po odhlášení ND ZC/nábřeží zobrazí Apex tutéž zastávku i jako následující, takže na Staroměstskou je třeba posunout ručně. Pozoroval ještě někdo ?
tam je třeba i problém v tom, že na hodně místech je vodorovná čára namalovaná blbě, takže kdybych se na ní spoléhal, mam to za MU.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
P_V- Ono ve své podstatě už je. Nevím jestli to byl Akribius nebo jiný motolák, tak říkal. Budto dvě kostky a nebo na to kašlu.
Jaké vodorovné značení by bylo nejvhodnější pro vyznačení průjezdního profilu tramvaje?
Myslím že to by bylo maximálně férové řešení za dané politické situace, tramvaják by měl lepší odhad a snad by i někteří z těch gumokolistů seznali, že parkují špatně.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
1.) Jsme sice učeni, že průjezd i stejného typu TRAM není zárukou průjezdu - ale osobně tvrdím, že je to právní nesmysl, dle průjezdu jedné "totožné" TRAM bych měl mít právo na "přesvědčení v dobré víře", že projedu s další také.9001 píše:MM- Tak si to shrneme.
1) Odpovědný za průjezdný profil jsi ty, že.
2) Nevím jaký typ si měl, ale že projede před tebou jeden typ, neznamená že ty projedeš. Takže opět tvůj průser.
3) Jestli byla reakce řidiče IAD neadekvátní, tak zůstanu v kabině zavolám PD a nevylézám ven. Proč se budu hnát do problému.
K tvému problému s DZ. Co radši chlapsky přiznat chybu, že si ***** a jít dál a ne si hrát na mučitele, protože si někdo přesusul DZ. Co ty na to?
2.) Tram moje i předchozí 2xRP - má se s pravděpodobností při průjezdu více zhoupla do boku (páč jsem dospěl k závěru, že jsem jel rychleji než předcházející kolega, tak jsem uznal chybu a je to uzavřeno).
3.) Přesně toto jsem udělal a teď si to potřebuji obhájit, páč díky tomu jsem nedodržel mnoho svých povinností řidiče majícího nehodu.
4.) Řešená DZ s tím má také souvislost - určuje jestli nějaké úkony musím udělat či ne. A představ si, že po nehodě a při obavách z napadení jsem se řídil zažitým stavem a nevšiml jsem si změny DZ, která je ovšem viditelně protiprávní!
Při "dobré konstalaci" (nejlépe souprava dvou vozů, průjezd obou +/- stejnou rychlostí, ale až druhý se nevešel - případně obdobná situace s článkovou TRAM, vyjma KTN) by to měl jednou konečně někdo přes správní řízení MHMP dotáhnout až k Nejvyšímu správnímu soudu. Sice si každý zákon 2 právníci dokáží vyložit 3 způsoby, ale když 6 TRAM provozů v ČR používá stejný výklad a jen ten 7. (sice) největší jiný, tak pravda bude asi kde?chemik píše:Bohužel jsme v Praze. V ostatních tramvajových provozech to funguje jinak, jenom v Praze když máš překážku, musíš zůstat stát a když se snažíš v dobré víře protáhnout vedle de-bila, co neuměl zaparkovat a sejmeš mu zrcátko, je to tvoje zaviněná nehoda. Nikdo neřeší, že tam neměl co dělat. 90% dopravních nehod zaviněnejch řidiči tramvají jsou právě urvaná zrcátka.
Milan měl 2xT3R.P.
Pokud jde o průjezdní profily u parkujících aut:
- v Praze se DŮSLEDNĚ nedodržuje zákon 361/2000sb., kde se někde praví něco o tom, že v době od-do (nevim ty časy, ale mám za to že to je od rána do večera) musí být vedle TT jízdní pruh širokej 3m.
- jelikož je ale místní úprava nadřazená obecní úpravě, rozhodly se městské části z třímetrových jízdních pruhů udělat "modré zóny" a jiná placená stání. A už jsme u toho. Stačí, aby přijel nějaký "mistr volantu", co je zvyklej parkovat na louce a zaparkuje hned u kolejí, kde mu zákon 361/2000 zakazuje parkovat, ale městská část mu to parkování povolí a podpoří ho umístěním automatů a namalováním modrých čar těsně u kolejí. Viztřeba linka 11 - Vinohradská - Bělehradská - Nuselská.
A rázem je problém. A že těchdle odborníků je hromada...
- § 27(1) Řidič nesmí zastavit a stát
p) na tramvajovém pásu,
(2) V době od 5.00 do 19.00 hodin je zakázáno stání tam, kde by nezůstal mezi vozidlem a nejbližší tramvajovou kolejnicí volný jízdní pruh široký nejméně 3,5 m.
- Sice parkovací stání/zóny jsou v Praze těsně podél kolejí, ale vždy v případě vodorovného značení mají viditelnou hranici cca min 25cm od profilu. Dávají tedy viditelnou výjimku z obecného pravidla odstavce 2, ale rozhodně ne z odst.1p). To je určitě, jak to řeší např. v Brně, došloli-li ke střetu TRAM se zaparkovaným autem, musel jeho řidič porušit právě toto nařízení.
Počínaje tím, že na kříženích IAD oddělených TT (jako je např. zrovna nově otevřená trať do Podbaby) bude v Praze (jako jinde v republice) místo dosavadních DZ P4 "Dej přednost v jízdě!" nově použito DZ A 32b "Výstražný kříž pro železniční přejezd vícekolejný"chemik píše:Máš recht, Karosáku, ale dokud bude tramvaj v Praze brána pouze jako normální účastník silničního provozu, kterému byla udělena vyjímka, že nemusí pouštět na přechodu chodce a a nebude brána jako vlak, respektive jako drážní vozidlo, se všemi vymoženostmi, jako má vlak na dráze, tak se asi nikam nepohnem...
- No osobně jsem přesvědčen, že "zadarmo nikdo nic nikomu nedá", takže chce-li TRAMVAJÁK zlepšit postavení TRAM v Praze musí pro to něco udělat - např. ve výše nastíněném "očividném" případě současnou nespravedlnost "hnát" až k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.
- Samozřejmně k tomu potřebuje nejen ochotu věnovat čas ..., ale hlavně odolnou náturu, páč (jak už tu někdo nepřímo uvedl) jsou namístě obavy z pomsty a já dodávám neplatí to jen u DPP - ba z vlastní zkušenosti vím, že byť si dělám nepřátele "na každém kroku", tak mi tu prošlo 1000x víc než u soukromníka!
A proč by to neměl povolit? I podle zákona od 19:00 do 5:00 můžeš obecně parkovat podél kolejí. Ten zákon viditelně časové omezení parkování podél TT neobsahuje kvůli obavám o zasahování parkujících aut do TT, ale protože (není-li DZ dáno jinak) zajišťuje "přes den" (za očekávaného zvýšeného provozu) pro IAD volný pruh podél TT, která tím zůstává volná pro TRAM.cwapa píše:Za to jak vyrostly ty modré zóny vedle kolejí by měli někoho opravdu popotahovat ( nejlépe přivázaného za tramvají ), protože tohle je nejméně na pár facek. Jak to vůbec může někdo povolit prostě nechápu.
Či jako nesmyslně prosazuješ situaci, že vedle TT nemůžou parkovat auta ani v případě, že tam není možnost nepřerušovaného (např. stromy) souběžného pruhu?
-
gabuliatko
- Uživatel
Naprostý souhlas. Kdysi jsem taky ukazoval až sem jako řidič odnesl, že mi otec ukázal a já posunul popelnici.Karosák píše:9001: Jasný ty mi možná ukážeš dobře, ale jak ti mám věřitTobě to vyšlo, ale co když to zrovna nevyjde
Že jsi ukázal jedné řidičce není hrdinství, ani zainteresování, ale mohl jsi jí přivést do průšvihu. ŘED to chudák vorve, protože jsi to zrovna neodhadl (nejsi přece profesionál, tak to po tobě nemůže nikdo chtít), ale ty spěcháš na metro, takže zmizíš za horama a já tam zůstanu ve vestě a čekám až mi to přijdou sepsat. To je genitální nápad. Dokud mi dispečer neřekne abych ti zavolal, abys mi přišel ukázat a řídil se tvými radami, tak ti na ukazování z vysoka.... Navíc si před chvílí napsal, že za profil je zodpovědný řidič, takže co jsi jí měl co ukazovat
Je taková doba, bohužel. Kdyby tvoje/naše společné ukazování bylo bráno kladně s dobrou myšlenkou zachovat plynulost MHD a nemohlo být po zásluze potrestáno, tak možná. A to je to, o čem se tu bavíme. Kámo ty to fakt vidíš jak hurvínek válku-běž si za to na chvíli sednout, den si zajezdit. Já vím, že to nejde, ale proto bys měl trochu víc ubrat na argumentech. Chodím sem už déle, rozhodně déle jako šotouš, než jako ŘED, takže bych nerad slyšel, že jsem zaujatý, ale vždy, když jsi rozjel tu svojí písničku, neříkal jsem nic, protože i když mi to přišlo praštěný, říkal jsem si, že ti těžko můžu oponovat, když jsem to nezkusil. Zkusil jsem to a aniž bych chtěl záměrně držet s kolegy, nebo někomu lézt někam, tak jsem s to říct a stát si za tím, že v tomhle jsi trochu mimo realitu, protože dneska je potřeba za tím držet "hubu a krok", protože každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
chemik: Neutekl bych. Proč bych to dělal. At si o mě myslíš co chceš, tak tohle bych neudělal.
Ale nikdo neřiká, že seš svině, já se jenom ptám, jestli bys v případě škrtnutí tram o auto utek, co?9001 píše: Nejsem svině a neukazoval bych kdybych věděl, že to je neprůjezdný. Nejsem úplně tatar a vím jaký má kachna profil a jak se zachová v oblouku. Takže k MÚ by prostě nedošlo. Znovu opakuji jela pomaleji než krokem.
Sviní po světě běhá hromada, tuhle jsem zůstal stát za nějakým autem, který neumělo zaparkovat k chodníku. Protože jsem si nebyl uplně jistej, vystoupil jsem ven a šel se na to radši podívat. Zvenku bylo evidentní, že neprojedu. Stojim, zvonim. Za chvilku přiběhnul majitel vozu, oběhnul auto pak popošel před tramvaj a moudře pravil - "tady projedete, já vám budu ukazovat". Tak mu povídám: "co mi tady chcete ukazovat? Prostě to přeparkujte, nebo volám policajty". Dokončili jsme dialog a pán si přeparkoval. Tím chci říct, že tenhle pán byl svině a evidentně mě chtěl vmanévrovat do MU. Asi si potřeboval nechat opravit bok. A takovejchdle "ochotnejch ukazovačů" po Praze běhá hafo...
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele: