Tarif, revizoři a vše kolem...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zprávy z tisku (diskuse k tématu)

Příspěvek od Proxy » 20.9.2011 9:37

Absolut píše:No ohledně toho jízdného "zdarma" musím říct, že mi stávající systém taky dost vadí a vědomě ho porušuju. Máme doma sedmileté dítě, ani náhodou nevypadá že by jí mohlo být deset. Průkazku nemáme, vědomě porušujeme tarifní podmínku, se všema revizorama jsme se zatím vždycky dohodli že je to přece nesmysl aby měla průkazku.
Podle současných podmínek stačí, aby dítě mělo jakoukoliv průkazku s fotkou - narozdíl od Seniorů to nemusí být nutně průkazka dopravního podniku.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.9.2011 9:29

9001: Jistěže v případě že narazím na revizora, který bude ctít toto nesmyslné pravidlo, tak mu zaplatím. Nezávisle na mém názoru je to pravidlo platné a toho jsem si vědom.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 20.9.2011 9:27

No jestli jsem čet podmínky správně, tak problém je v tom, že od určitého věku musí být akorát Openkrad (s nahranou aplikací). V tom bych viděl problém. Že je třeba se prokázat nějakou (libovolnou) průkazkou je OK. A vpodstatě legálně se proti Openkrad bránit nedá.

Co se týče "jízdné zdarma pro Pražany" - to nejde, to je stejný jako kdysi, když byl "šnicl za tři pětky pro čecha, za kilo pro germána, ať solí mařeny". Rovný podmínky pro všechny, nelze dvojí ceny.
Naposledy upravil(a) Bobik dne 20.9.2011 9:29, celkem upraveno 1 x.

milbi
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milbi » 20.9.2011 9:26

OMH píše:Zároveň je třeba si uvědomit, že jízdné zdarma v Praze je především pro obyvatele Prahy, kteří si to přáli ve volbách. Nikoliv pro turisty.
Všude ve světě je pravidlem, že ať turista, tak i obyčejný obyvatel města/státu má stejné možnosti a platí pro něj stejný tarif. Jasně, že v některých případech je to pro turistu těžší (neznalost jazyka, jízdenky na více než měsíc jen na kartu, ...), ale nesetkal jsem se s tím, že by byl rozdíl v ceně nebo "obsahu" (např. spolujízda s dalším cestujícím po 20:00 zdarma, dítě o víkendu zdarma, ...). A například i měsíční jízdenka se dá v německých městech pořídit bez jakékoliv kartičky za stejnou cenu. K prokázání věku stačí jakákoliv kartička s fotkou, která vypadá jako "oficiálně" vydaná. Na druhou stranu prokázání věku dítěte vyžadují ČD už několik let (nejméně od poloviny devadesátých).
Za jízdné "zdarma" pro školáky byl Rath tvrdě kritizován, ale "pravicová" Praha se nakonec také inspirovala... O

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 20.9.2011 9:20

Přijde mi až směšné jak včera chudinka na Nově brečela. O tom, že musí být OC bylo tolik povyku, že důchodci a děti budou stát ve frontách atd. Informací bylo dost.

Absoult: O to je v téhle zemi bohužel normální. Když něco vědomě porušuji musím počítat z následky. Takže, doufám, že až narazíš na revizora, kterého neukecáš, že vytáhneš bez řečí peněženku. :wink:

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 20.9.2011 9:17

No ohledně toho jízdného "zdarma" musím říct, že mi stávající systém taky dost vadí a vědomě ho porušuju. Máme doma sedmileté dítě, ani náhodou nevypadá že by jí mohlo být deset. Průkazku nemáme, vědomě porušujeme tarifní podmínku, se všema revizorama jsme se zatím vždycky dohodli že je to přece nesmysl aby měla průkazku.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 20.9.2011 9:05

vlakoň píše:
piskvorrr píše:"Jízdné zdarma" v Praze vadí ČOI. Dopravní podnik používá nekalé praktiky, tvrdí inspekce
Jen by měli uvést, že nekalé praktiky používají spíše konšelé z megaztrátu. A zdarma je leda velké kulové...
Jsem zvědavý na právní rozbor. Tarif PID vytváří koordinátor Ropid, která však nemá ve vztahu s cestujícím žádná práva, protože veškeré zákony a vyhlášky upravují pouze vztahy mezi dopravcem a cestujícím. Z právního hlediska je tedy za vydávání jízdenek odpovědný dopravce, ikdyž nemá vliv na podmínky Tarifu...

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 20.9.2011 9:04

Dle mě platí cestování pro děti zdarma.
Ale je třeba si uvědomit, že je nutné, aby dítě mělo čím prokázat svůj věk a totožnost. Opencard je k tomu naprosto v pořádku.
Zároveň je třeba si uvědomit, že jízdné zdarma v Praze je především pro obyvatele Prahy, kteří si to přáli ve volbách. Nikoliv pro turisty.

vlakoň
Uživatel

Příspěvek od vlakoň » 20.9.2011 8:55

piskvorrr píše:"Jízdné zdarma" v Praze vadí ČOI. Dopravní podnik používá nekalé praktiky, tvrdí inspekce
Jen by měli uvést, že nekalé praktiky používají spíše konšelé z megaztrátu. A zdarma je leda velké kulové...

Honza
Uživatel

Re: Revizoři a vše kolem...

Příspěvek od Honza » 22.3.2011 23:14

gabuliatko píše:
Proxy píše:Já myslím, že cestující musí vstupovat do přepravního prostoru s vědomím, že má mít platný lístek a také musí být připraven, že jej někdo o předložení lístku požádá...
V Pražském ráji kapsářů ani omylem. Nechápu, proč všechny ostatní karty fungují již zdálky a v peněžence, OC se musí vyndat, dát do ruky revizorovi a ten ji očmuchává. V tomhle si el. peněženku tedy fakt představit nedovedu. Třeba na to přijdou a bude se OC nahrazovat jinou, až se zplatní volby, bude třeba dát někomu vydělat.
Opencard může fungovat i bezkontaktně. Konkrétně třeba v knihovně, či jako vstupová karta. Třeba i přes batoh a peněženku – není problém. Každopádně u toho revizora jde spíš o to, aby ověřil podle fotky, jestli jde skutečně o kontrolovanou osobu.

Jake
Uživatel

Příspěvek od Jake » 22.3.2011 23:09

gabuliatko píše:(...) Nechápu, proč všechny ostatní karty fungují již zdálky a v peněžence, OC se musí vyndat, dát do ruky revizorovi a ten ji očmuchává. (...)
Jak jako z dálky? :)

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 22.3.2011 23:05

Proxy píše:Já myslím, že cestující musí vstupovat do přepravního prostoru s vědomím, že má mít platný lístek a také musí být připraven, že jej někdo o předložení lístku požádá...
V Pražském ráji kapsářů ani omylem. Nechápu, proč všechny ostatní karty fungují již zdálky a v peněžence, OC se musí vyndat, dát do ruky revizorovi a ten ji očmuchává. V tomhle si el. peněženku tedy fakt představit nedovedu. Třeba na to přijdou a bude se OC nahrazovat jinou, až se zplatní volby, bude třeba dát někomu vydělat.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 22.3.2011 21:26

Já myslím, že cestující musí vstupovat do přepravního prostoru s vědomím, že má mít platný lístek a také musí být připraven, že jej někdo o předložení lístku požádá...
Já když spěchám, tak mám tramvajenku preventivně připravenou v přední levé kapse ;-) a nedávno jsem zažil vtipnou historku, kdy jsem ráno na Můstku běžel na metro a najednou za rohem kordon cizinecké policie provádějící razii pro Ukrajincům - docela jsem byl rád, že jsem měl na sobě uniformu DP, protože myslím, že jinak by mne asi srazili k zemi ačkoliv jsem Čech ;-)

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 22.3.2011 20:06

KarlosK píše: a neříkejte mi že drtivá většina agrese pochází od cestujících.
Pokud považuješ za akt agrese že tě revizor požádá o jízdenku né zrovna sametovým hláskem, pak ano, většina agrese pochází od revizorů.
Nebo uveď nějaký příklad té agrese od revizorů.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 22.3.2011 19:19

KarlosK píše:podle mě i člověk (cestující) má právo na přiměřenou obranu před agresivním revizorem. a neříkejte mi že drtivá většina agrese pochází od cestujících.
Říkám a stojím si za tím 99,9% agrese ve vztahu cestující x revizor je v tomto směru a né opačném. A neříkám to jen tak, více jak 3 roky jsem to zažíval na vlastní kůži.

Odpovědět