Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Orientační a informační systémy
Dovolím si opět zavadit o téma krátkodobých výluk a lidí čekajících marně na zastávce, kde nic nejede. Sám jsem se dnes stal jedním z nich na Bertramce DC, když jsem při příchodu na zastávku od zadního konce "naletěl" na zcela běžný obrázek solidního počtu čekajících a volného kolejiště. Déle jsem už tudy nejel, takže jsem nějak neusledoval že se dnes brousí koleje, a protože jedu jen na Anděl tak nemám moc ve zvyku zkoumat aktuální linky - ostatně vršek zastávkového sloupku viditelný nad lidmi stojícími u něj byl zcela normální (a žluté papíry zde taky visí poměrně často při délce tras zde projíždějících linek, ale dnes nebyl přes lidi vidět vůbec). Až když se v opačném směru místo tram objevil bus X-9 mi došlo, že čekám zbytečně - očividně to ale nedošlo většině ostatních lidí na zastávce, kteří logicky předpokládali že když jede NAD po TT v jednom směru, pojede i ve směru opačném. Já naštěstí vím, že v tomto úseku bývá zpravidla NAD zaváděna jen v jednom směru, opačně se jezdí o blok vedle Vrchlického a Duškovou, kde zastávka NAD (pokud je vůbec zřízena, což nebylo vždy pravidlem, a pokud člověk zná místní poměry a ví kde ji hledat) není zas tak po ruce. Nakonec jsem tedy zvolil pěší pochod přímo na Anděl, pro mne žádný velký problém...
Proč to ale píšu - myslím si, že by nebylo na škodu v takovémto případě, kdy je zastávka de facto zcela zrušena (přičemž třeba zde je NAD daleko z dohledu a z výlukového papíru toto vyplývá spíš jen nepřímo přes výčet zastávek NAD, pro toho kdo zná okolní ulice a jejich názvy), tedy že by neškodilo označník takové zastávky nějak výrazněji odlišit. Pomohl by třeba červený pytel navlečený přes horní část, přeškrtnutí označníku, názvu zastávky nebo výčtu linek samolepící páskou (jako se zneplatňují dopravní značky) apod. Přece jen je podstatný rozdíl v důležitosti informace "linka xx pojede po přespříští křižovatce odklonem" nebo "zde dnes žádná tramvaj nejede", čemuž by měla odpovídat i její viditelnost. Domnívám se, že takováto informovanost je právě u jednodenních výluk pro lidi důležitá (troufám si říci že i více, než třeba bazírování na vteřinovém předjetí spoje apod.)
Proč to ale píšu - myslím si, že by nebylo na škodu v takovémto případě, kdy je zastávka de facto zcela zrušena (přičemž třeba zde je NAD daleko z dohledu a z výlukového papíru toto vyplývá spíš jen nepřímo přes výčet zastávek NAD, pro toho kdo zná okolní ulice a jejich názvy), tedy že by neškodilo označník takové zastávky nějak výrazněji odlišit. Pomohl by třeba červený pytel navlečený přes horní část, přeškrtnutí označníku, názvu zastávky nebo výčtu linek samolepící páskou (jako se zneplatňují dopravní značky) apod. Přece jen je podstatný rozdíl v důležitosti informace "linka xx pojede po přespříští křižovatce odklonem" nebo "zde dnes žádná tramvaj nejede", čemuž by měla odpovídat i její viditelnost. Domnívám se, že takováto informovanost je právě u jednodenních výluk pro lidi důležitá (troufám si říci že i více, než třeba bazírování na vteřinovém předjetí spoje apod.)
Někteří pidoví dopravci mají sledování GPS i na nepidových linkách a třeba v Jesenici se dálkové linky zobrazují. Tady jde o nepidového dopravce, takže buďto to bude tak, jak naznačil Martin Šubrt, nebo to nebude umět zpoždění...kruťák píše:Drobný postřeh z PIDího sloupku v autobusové zastávce Mukařov: K mému údivu ukazuje veškeré autobusy, jenž v zastávce zastavují, nejen ty "svoje" v síti PID. Tady konkrétně spoj č. 700996 dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí, a.s.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsem si na LED tablu v SORu všimnul cedulky "JKZ Olomouc, id.číslo: 1615512, 20V, 4A". Je-li id.číslo jakési sériové číslo a 20V napájecí napětí, pak doudám, že 4A není jmenovitá hodnota odběru
Potom zlatý ITT-1, ten baští jenom 700mA a svítí stejně, ne-li líp.
Takhle by se mi zátahy líbily, aspoň co se vnitřního panelu týká - jen trochu to zrychlit...
http://www.youtube.com/watch?v=ESUkOM76pCw (čas 0min-1min)
http://www.youtube.com/watch?v=ESUkOM76pCw (čas 0min-1min)
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mělo, nicméně tito dopravci asi mají volnější pravidla (mimo standardy), takže si tam možná mohou nastavit pouze odjezdový level. Ale to už jen dovozuju, blíže bude vědět nekdo z Ropidu.kruťák píše:Takze by to melo umet i jejich zpozdeni?
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Takze by to melo umet i jejich zpozdeni?
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Prox: Pokud vím, tam mi bylo na Ropidu řečeno, že dopravci mimo pID, pokud jedou z podobných zastávek, mohou projevit zájem o zapracování do systému, doplnit si příslušné vybavení a na tablech se vyskytovat. Takže si myslím, že nejde o chybu.
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Asi mají špatně nastavený filtrkruťák píše:Pozor, nečerpá! Koukal jsem hned na veřejný mpvnet a tam tato linka nebyla. Takže asi čerpá ještě z neveřejné části toho systému, nikoliv volně z netu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pozor, nečerpá! Koukal jsem hned na veřejný mpvnet a tam tato linka nebyla. Takže asi čerpá ještě z neveřejné části toho systému, nikoliv volně z netu.
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
JJ, ten sloupek čerpá data z netu: http://www.mpvnet.cz/kruťák píše:Drobný postřeh z PIDího sloupku v autobusové zastávce Mukařov: K mému údivu ukazuje veškeré autobusy, jenž v zastávce zastavují, nejen ty "svoje" v síti PID. Tady konkrétně spoj č. 700996 dopravce ČSAD Ústí nad Orlicí, a.s.
A občas se tam nějaká linka mimo PiD připlete, nicméně stávat pravidelně by se to nemělo
- trainzjohny
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Teď je to na nich, část prodává, část ne. Osobně bych ten poměr viděl tak na 50:50.
-
gabuliatko
- Uživatel
Dozorčí už zas neprodávaj? Ptám se, protože to nevím. Jednu dobu to bylo na nich, jednu dobu museli a jednu dobu nesměli, co si pamatuji (když tak mne pls opravte).Proxy píše:že jízdenky se prodávají v trafikách, automatech a 32 prodejnách jízdenek v metru.
- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Milane, můžu ti z praxe na metru říci, že my ty samolepky máme a vůbec to nepomáhá - cestující vůbec nečtou. Zvláště text v několika různých světových jazycích je nevhodný, protože angličtina je sice pro většinu cizinců srozumitelná, ale není to jejich mateřština, takže by se na psaný text museli více soustředit - jenže na to není při stanicování čas, takže se stejně budou ptát.MM-Mikulovsky píše:TJ: Návrh umístit informaci o neprodávání jízdenek řidiči TRAM k JŘ na zastávkách není špatný, ale páč hrozí to co popasal Bobík, tak myslím, že je vhodné současně s mnou navrhovanými na dveřích kabin.
Podle mne je umístění informace o prodeji jízdenek na sloupku vhodnější, už z toho důvodu, že Ropid požaduje dávat na sloupky základní informaci o tarifu - takže by stačilo k těmto cedulkám dopsat, že jízdenky se prodávají v trafikách, automatech a 32 prodejnách jízdenek v metru.
hlavně telefon se smí používat jen při stání tramvaje!